Еманципация в семейството?

• 16 203
  • 315
  •   1
Отговори
# 225
Лили, ти си от аристокрацията. Wink

Ти, пък, аристокрация  Joy
Пето отделение не е много- точно, колкото да четат и пишат. Това исках да кажа.
После е работила с майка си на полето, докато не се е омъжила. Тогава е станала готвачка, но не е от тези с дипломите, а в кварталното заведение. И вкъщи цялото домакинство е въртяла, нищо, че работи цял ден.

# 226
Добре де,  Grinning, наполовина си аристократка.:

Едната ми баба (гъркиня по произход) не е работила навън и е имала обучение вкъщи, но е била "чорбаджийка".

# 227
Добре де,  Grinning, наполовина си аристократка.:

Това е една четвърт. Дядо (мъжът и) не е бил аристократ и даже си е пийвал и псувал по балкански.  Laughing

# 228

Това е една четвърт. Дядо (мъжът и) не е бил аристократ и даже си е пийвал и псувал по балкански.  Laughing

А, това е интересна комбинация. Кажи, моля те, баба ти беше ли еманципирана в семейството си, или напротив.

# 229
Темида-абсолютно си права.Всеки трябва да може да избира как да си изживее живота...

За съжаление така е на теория ,на практика обаче не се получава баш така...
Жената и добре да живее  Wink в един момент става майка (естествено това също е личен избор) и тогава трябва да реши дали ще си прави кариера ,а детето ще се отглежда от бавачки,което за нея ще е непрестанен извор на чувство за вина,или ще си жертва кариерата ,за да си отглежда детето/цата .Понеже познавам тук едни мами с добри кариери.Едната е шеф на 35 човека в интернационална банка и рядко се прибира преди 20 часа.Самата тя признава,че от една страна расте в кариерата понеже нейният мъж се е отказал от своята и няма против вечер да прибере децата от училище/бавачка,да ги нахрани и да ги сложи да спят,от друга е непрестанното чувство за вина,че дъщеричката й я чака вече за целувка и приказка...

Иначе познавам една еманципирана жена-пра-лелята на една приятелка.Омъжила се е и след няколко месеца се развела,защото тази работа да переш мъжки гащи и чорапи и да въртиш манджи и баници ,не е за нея.В следващите 60 години лелчето си живуркаше доволно и по моминската  Laughing

Естествено си права и за финансовата независимост-въпросът е обаче,че преди 6О години мъжът й жената са имали обща банкова сметка-без значение кой я пълни,двамата имат право да харчат (това води до други проблеми,но темата не е за тях)
Тук във френско,ако съпругата няма достъп до такава обща семейна сметка и е лишена от финанси ,това се брои за психологически тормоз и може да се изтъкне като причина за развод.
Тоест не ти трябва нищо да искаш-имаш си картата ,покриваш си нуждите.
Понеже гледането на дете и домакинстването се приема като работа на пълен работен ден за благото на семейството.А и както историята показва-преуспяват женените мъже.Тоест и жената има заслуга за това каква заплата взима милото,нищо,че е индиректно.
Обаче ние жените тръгнахме да се доказваме как хем ще работим,хем деца ще гледаме,хем ще домакинстваме,хем ще убеждаваме половинката колко е по-,по-,най-...

Андариел-да,соца даде възможност на хората да се образоват и то безплатно...Друг е въпроса,че унищожи жената с идеята,че половете са равни и една жена може да работи същата работа като мъжът,че даже и по-тежка...Като резултат се появиха труженичките многомашиннички, кранистките,работничките в Кремиковци и другите вредни производства...

# 230
  • София
донякъде мога да се съглася с теб. Но жените са работили във вредни производства постоянно. Сега на първа мисъл се сещам за описаното от Зола  - работа в мините, и то не само женски, а и детски труд; после се сещам за военно време, когато много жени са работили във фабриките за оръжия и други, където са се използвали тежки метали и работниците са умирали от рак на органита в малкия таз; в съвременността, пък нищо не е соца, а капитала, има жени, които работят и те във вредни производства (имаше един филм по действителен случай през 70-те, когато са накарали жените в една фабрика да се стерилизират, защото иначе ще ги уволнят, а заради условията са се раждали много увредени бебета). Та, не е соцът откривател на експлоатацията на женски труд във вредни производства!
разбирам, мериш по сегашния си аршин, но историята показва друго. Последната грижа на една жена в днешно време е дали имат обща банкова сметка, че дори и не подбира в какви условия работи, стига да си изхрани децата (защото бащата може да е драснал или просто да го мързи).

# 231
А, това е интересна комбинация. Кажи, моля те, баба ти беше ли еманципирана в семейството си, или напротив.
Мисля, че да. Дядо много я е респектирал- и двамата отдавна са починали. Все пак му е родила пет деца и е имала хубава зестра.. И много се е съобразявал с нея.

Другата ми баба, да ми е жива и здрава, се еманципира, едва когато остана сама преди двайсет години. Оттогава е много по-жизнена и младолика. Не иска мъж, живее сама и ходи на пенсионерски сбирки. Но с дядо ми много се караха- въпреки че баба носеше цялата си заплата вкъщи, гледаше си някакви картофи в двора и поемаше цялото домакинсто. И в други теми съм казвала какво ме съветва: една жена не трябва да показва, че може всичко и трябва да се прави или на луда, или на наивна, за да е най-добре.  Laughing

Последна редакция: пн, 10 яну 2011, 15:05 от Лили - Лу

# 232
Цитат
Тоест не ти трябва нищо да искаш-имаш си картата ,покриваш си нуждите.
Понеже гледането на дете и домакинстването се приема като работа на пълен работен ден за благото на семейството.А и както историята показва-преуспяват женените мъже.Тоест и жената има заслуга за това каква заплата взима милото,нищо,че е индиректно.
Обаче ние жените тръгнахме да се доказваме как хем ще работим,хем деца ще гледаме,хем ще домакинстваме,хем ще убеждаваме половинката колко е по-,по-,най-...
Най-накрая нещо смислено!    Peace
Отдавна не бях чела толкова верен пост...     bouquet   

# 233
Че какво общо има респекта и еманципацията?

Краса - за теб знаем - да си домакиня е най-великото нещо на земята, и дааа, не всеки го може  Peace

# 234

Е, как да няма общо? Респектът е уважение, което показва- към теб, твоите нужди, желания.
Ако мъжът ти не те уважава, ще си еманципирана само на теория. А дори и да се скъсваш от работа. Wink

# 235

Е, как да няма общо? Респектът е уважение, което показва- към теб, твоите нужди, желания.
Ако мъжът ти не те уважава, ще си еманципирана само на теория. А дори и да се скъсваш от работа. Wink
Е, на баба ти кое й е еманципираното, че му народила куп деца, не работела, пък и той подпийвал и псувал  Joy
С най-добри чувства, но не се сдържах  Heart Eyes

# 236
Ветинари, жената живее добре/според мен!/ когато стане майка. Без децата всичко /за мен/ е лишено от смисъл. За какво ти е кариера, пари, имоти и прочие, ако нямаш за кого да градиш...
Бавачките не са задължителни. Комбинираното гледане - мама+татко и от време на време баба е добър вариант. Аз не се прибирам в 20 часа, /поне не често/. Нямам шеф, затова. Целувките и приказките обикновено са моя работа, но през деня ме няма. Гледам да компенсирам.

На тая леля, дето моминствала, хич не и завиждам. Ако няма спрямо кого да си еманципирана, що за еманципация ще е. Laughing
Скотска работа е това да нямаш мъж, с когото да се скараш. Wink  и деца, на които да разкажеш защо тревата е зелена.

Това за квалифицирането на психически тормоз на липсата на достъп до доходите на мъжа ми хареса. Но обществото ни е много далече от това. На мен лично ми звучи като виц. Нали не се сърдиш?

# 237
Е, на баба ти кое й е еманципираното, че му народила куп деца, не работела, пък и той подпийвал и псувал  Joy
С най-добри чувства, но не се сдържах  Heart Eyes

Например това, че преди да даде стотинка някъде се е допитвал до нея. Или това, че изцяло е разчитал на нейните възпитателни подходи и постоянно е казвал на децата "Ще слушаш майка си.". Може би и това, че винаги е казвал, че е умна и без нея е нищо..

Знам ли и аз.. Другите разбират тези неща по-добре- дерат си дупетата от бачкане, вкъщи водят битки с мъжете си, за да си приберат чорапите и да измият чиниите и се чудят защо не ги взимат насериозно- даже и във форума..   Joy

# 238
Еееее, при положение, че той е работел - тя гледала децата - ми нормално да остави и възпитанието на нея  Wink
Пък второто...за кого ли се отнася  Joy

# 239
Знам ли и аз.. Другите разбират тези неща по-добре- дерат си дупетата от бачкане, вкъщи водят битки с мъжете си, за да си приберат чорапите и да измият чиниите и се чудят защо не ги взимат насериозно- даже и във форума..   Joy

bouquet

А някои дори се гордеят с факта,че са "успели да превъзпитат " мъжете си...     Laughing    

Общи условия

Активация на акаунт