Еманципация в семейството?

• 16 068
  • 315
  •   1
Отговори
# 15
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Това е коварен план на мъжете да заробят още повече жените. Измамните обещания за равни права подлъгват милиони жени сами да си нахлузят хомота, доброволно и с радост. И се чувстват щастливи, че работят наравно с мъжете, а отделно от това се занимават с децата, домакинството, кухнята.
Аз твърдо отказвам да се еманципирам.

Не, не е така...еманципаццията е излизане от клишето... миналата седмица мъжа ми сготви, пусна пералня и изведе децата, а аз боядисах балкона ... защото така н и харесва

# 16
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога

да, ...трябва да чета темите преди да отговарям  ...

# 17
преви впечатление , че жените над 40 изобщо не знаят какво означава думата еманципация

Да, ние над 40 още помним мъжете, които плащат сметки, подаряват цветя, отварят врати, издържат семейство - неща, които вече се смятат за акт на сексуална дискриминация.

# 18
Явно е, че освен за еманципация, ще трябва да се пише и дефиниция за дискриминация:)

# 19
Както обикновено в рамките на първата страница долетява Великият Познавач на Жените и Мъжете:)
Mr. Green Mr. Green
НЕ мога да не се изхиля зелено.
Еманципация за мене е разнозначно на...свобода. Да бъдеш себе си. Да се изявяваш там, където си силна. На мене силата  ми не е в чистенето на прах, бъркането на зелник или торти. В друго е...и по-важното е, че се оценява.

Иначе изявления от сорта на кое повече вреда е нанесло могат да навредят и на самата тема.

Като ме бива да изкарвам пари - защо ДА НЕ го правя?

# 20
Дами, Весела Коледа ви желая!

Изписали сте много интересни неща.
Аз май и друг път съм казвала, че имам проблем с тази дума еманципация- всъщност не с думата, а със значението и в днешно време.
Напоследък във форума се четат разни нещица от рода на "еманципираната жена няма нужда от брак" и "еманципираната жена си запазва фамилията след сватбата", а вчера погледнах в една тема даже, че еманципираната жена можела да накара мъжа си да приеме нейната фамилия... Малко се пообърках.

Аз свързвам понятието с прават на жените да гласуват, да обслужват тежки машини, да заемат ръководни постове.
А в ежедневието- със свободата на избор: ако искаш да готвиш-готви; ако искаш да управляваш кран- ок..

Смешни са ми "доказателствата" от рода на "да да сложим на човечето на светофара пола."
Колко измъчени женици познавам, които се имат за еманципирани, а вечерите са навели глави над мръсните тави и през деня работят за трима. А после гордо заявяват на масата, че не искат да са "прости домакини" и че могат да слагат вериги на автомобилите си. И си говорят така, доката мъжът им не им каже "Млъкни!".

Отплеснах се... Аз никога през живота си не съм се чувствала потъпкана или унизена заради това, че съм жена.
Вкъщи мъжете си носят панталоните, а жените, каквото поискат. Чудех се просто къде да застана и какви са критериите.  Simple Smile

Хайде, изпих си кафето и трябва да ставам, че искам да понамаля малко интернета.
Пак ще се включа.

# 21
Между другото, Трещи, покрай написаното от теб се сетих за онази стара традиция мъжете да дават на жените си заплатата си в плик  Wink

# 22
преви впечатление , че жените над 40 изобщо не знаят какво означава думата еманципация

Да, ние над 40 още помним мъжете, които плащат сметки, подаряват цветя, отварят врати, издържат семейство - неща, които вече се смятат за акт на сексуална дискриминация.
точно ти  Stop ...
на която всяка втора приказка ти е против соц. времето , тогава ли е имало еманципация или здрав ппатриархат ,
когато 95 % от жените мълчаха и търпяха и никоя не смее да се разведе , защото няма как да се справя финансово и психически , че и майка й ще я критикува , че е парясница ...жените не са ли работили , та някой ги е издържал ?
работили са колкото и мъжете , а после се прибират и почват да прислугват вкъщи ,

еманципацията е измислена на запад , дотук още не е стигнала и затова всеки емигрант най-много си обича българката и идва да се ожени за такава ...

# 23
  • София
напротив, точно по соца, по отношение на работата, имаше еманципация, равенство демек! Къде ти по западно, в университетите заложени половината бройки да са за жени, а другата половина за мъже? Или жена да стане инженер, че и до ръководен пост да се добере! Както казваше една преподавателка по математика в университета, "ако не беше социалъзма, сега щях да паса патките на село". Да не говорим за онзи рефрен за тъчакчата-много машинничка, стругарка и другарка! за заплатите беше ясно - има си таблица и се плаща по длъжности, а не по пол. Проблемът с неравенството се започна отново с демокрацията. От двайсеет години ножицата в заплатите по пол и как и на какви длъжности и браншове се наемат жени и мъже, се разтваря все повече.

# 24
соц.-а може и да е налагал някакво професионално изравняване на половете , но в битов план беше съвсем различно ,
там се спазваха и все още се спазват патриархалните порядки - брак , брачни отношения , разводи и прочее ...
за момиче , което е правило секс , се казваше ''тая е мината'' , един вид - много срамно ,
е кой днес ще се изрази така ?

Трещерица по въпроса за еманципацията , но в друга тема  Grinning:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=447102.40

# 25
  • София
е, ти какво очакваш, през 70-те все още хората да мигрират актиивно от селото в града, всяка събота и неделя да се ходи ту на селото на единия, ту на другия, и традициите да не са патриархални? Като дойдеше лятото, кварталът ни почти се изпразваше откъм деца, защото повечето прекарваха време на село! През 80-те, когато още бях в гимназиятаа, все още се се смяташе за нормално и изискуемо момичетата да са девствени като се заженят! То, това не е до професионалното развитие и до държавата, а до традиции! Защо си мислиш, че сега е кой знае колко по-непатриархално, защото гледаш телевизия  и светската хроникаа? И американците, дето ужким много еманципация, феминизация, и те са си патриархални! Може би най-еманципирани са скандинавците.

# 26
`Американците' все пак са триста милиона, да не ги обобщаваме така.

# 27
Ето, за незнаещите: Еманципацията е освобождаване от състояние на зависимост, от предразсъдъци и ограничения, и се използва в различни контексти (исторически, политически, икономически, социални, научни).
Ами,те точно по тази дефиниция жените са "еманципирани"!   Peace   Зависими,ограничени и затормозени с предразсъдъци:Защото тяхната роля,задължения и отговорности не се е променила от векове...единствената им "привилегия " е да ходят на работа!А,и да гласуват....ама то това голяма полза,няма що...след като няма читав политик,който да става за подкрепяне!    Laughing
Еманципация за мене е разнозначно на...свобода. Да бъдеш себе си. Да се изявяваш там, където си силна. На мене силата  ми не е в чистенето на прах, бъркането на зелник или торти. В друго е...и по-важното е, че се оценява.Като ме бива да изкарвам пари - защо ДА НЕ го правя?
А защо си мислиш ,че кулинарията ,или труда на чистачките не се оценява?   Shocked
Ако на теб ти е все едно какво слагаш в устата си и какви боклуци вкарваш в тялото си ,има хора,които се интересуват от култура на хранене !   Peace
А и кой би ти попречил да изкарваш пари преди ...50 години например?
И тогава имаше бедни и богати...само че богатите не парадираха с имАнето си!
Или да си еманципирана значи,че можеш да изкарваш пари,ама ако може всички да го разберат?  
Ако никой не знае,не си от еманципираните!  Laughing

Последна редакция: сб, 25 дек 2010, 13:04 от Анонимен

# 28
Ох:) То направо да се чудиш  на български ли пишем, на китайски ли...

пп. зелникът не е ли баница със зеле, какво бъркане?

ппп. в Принстън например не са приемали жени до 60те години на 20 век.  Това е само преди 50 години  Confused Сега проверих за Оксфорд- деленето на мъжки и женски департаменти е отпаднало напълно в 1974.

пппп. в Швеция и Финландия жените имат право да гласуват от 1906/7 г, а във Франция от 1945  Shocked За България не намерих точна година-спрягат се от 40те до 1967.

Последна редакция: сб, 25 дек 2010, 13:12 от Рокси

# 29
Еманципацията е измислена от грозни стари моми  Wink
Не искам да съм "еманципирана" .

Аз също не искам. ИСКАМ ДА СЪМ ЖЕНА, да се грижат за мен...

Общи условия

Активация на акаунт