Лишени от родителски права БНД

• 28 045
  • 73
  •   1
Отговори
# 60
Съди го за отнемане на родителски права, друго не можеш да направиш.

# 61
Здравейте!
Моя случай е следния, сина ми е на 3г. 6м, с бащата се разделихме, когато детето ми беше на 6м. през всичкото време са се виждали, защото не съм искала аз да лишавам детето си от правото да има баща. Преди година заведох дело за режим на отношения м/у бащата и детето, защото той си позволяваше да идва в дома ни когато си реши, без предварително да се обади или попита дали това е удобно, или пък да ме причаква пред яслата и да се влачи с нас по разходки,въпреки и че съм му казала че имаме уговорка с мои близки или приятели. Също така си позволяваше да ме обижда и псува пред детето, да крещи и да вдига скандали, дори да ми го дърпа от ръцете по улиците. Така на 27.12.2014 г влезе в сила съдебното решение, чрез което той получи доста разширен режим и до този момент той се спазва стриктно и  от двама ни , като изключим 25те дни през лятото, които той се съгласи да разделим на части, и това че първата събота от септември тази година( която по решение детето е при него с приспиване) той сякаш забрави да го вземе или поне нищо не каза, защото бяхме на сватба на наши общи приятели, а той не искаше да си разваля купона заради детето ( смея да го твърдя). До тук добре... Но детето ми след всяко ходене у баща си, се връща доста не стабилно. Плаче безпричинно, после изпада в някаква еуфория, после па рев.... След като беше това лято на море с баща си и новата му   приятелка, се прибра в пълна истерия- 4часа неспирен рев, дори беше агресивен- тръшка играчки, блъска рита...) неща непривични за него... Сега изведнъж реши, че пък щял да иска родителски права, постоянно ме заплашва че ще ми ги вземе, и не излиза с довода че иска той да се грижи з за него, а просто за да видя че може да го направи... може пък приятелката му да го навива, все пак тя е на 41 и няма деца...
Обажда се ежедневно по телефона и ако аз не му вдига, след това когато детето е при него той не ми дава да го чувам. А в последно време се сърди на детето, ако на него просто не му се говори по телефона или просто в момента вниманието му е на друго място, само да напомня че той е на 3г. и не може да очаква, че ще води разговор като голям човек, след което или му се кара и го разплаква или му затваря телефона...
Та с оглед на това и доста други неща, които би ми отнело доста време да опиша, бих ли могла да си издействам някакво спокойствие по съдебен път...
На лишаване от родителски права не се надява, социалната ни система не е много ориентирана към доброто на детето- той не ни е пребивал слава богу, но познавайки го, знам колко е психически не стабилен, та няма да ме учуди в миг на ярост да стигнем и до там, по- вероятно е да е насочено към мен, но все пак... Та ако някой знае какво мога да предприема, за да не живеем с детето ми още 15г в напрежение, да аз да се страхувам, че той може да реши да ми го вземе и трайно да го травмира с атаките и манипулациите си?

# 62
Голяма част от написаното съм го преживяла преди 10 год. и без да те отчайвам, но отговора на въпросите ти е Не, нищо не можеш да направиш. Той има право да вижда детето, да го взима, да му се обажда по телефона, а всички екстри които произлизат от това нямат тежест в съда.
Скрит текст:
не бързай да виниш другата жена, може изобщо да не знае какви ги върши любимият и, а това да го натиска да ти гледа детето съвсем го забрави. На 41 спокойно може да роди свое.

# 63
Не бързам да я виня, но когато опира до моето дете... какво ли не си мисля  newsm78
Може да не може да има свои, може пък той наистина самосиндикално да си е решил да иска РП ( с цел просто да ми натрие носа, не защото толкова иска да го гледа или държи на него), може само да иска да ме държи в напрежение...
Но имайки предвид колко разширен режим си издейства в съда, мисля че делото е манипулирано, и се притеснявам и за напред да не използва връзки, средства за да ме изкара неспособна да отглеждам детенцето си...

# 64
Здравейте! Детенце вече стана на 5 г. , а ние още се съдим. Минаха 7-8 дела, но  ми е временно спряно това за лишаването. Следя отдавна темата и чета съдебна практика.... май ще е сложна битка. Той в чужбина и не сме го виждали от 5 г., но издръжка се превежда редовно... за да не спечеля делото. абсурд на абсурдите!

# 65
Ама вярно голям абсурд си написала - превежда издръжка за да не спечелиш делото. Ако не ти я плащаше дали нямаше да му спретнеш едно изпълнително дело. Не знам какъв ти е случая, сигурно имаш твоите си мотиви да се хвърлиш в такова сложно и скъпо дело с неясен край, но на фона на всички тук осъдени и неосъдени, плащащи и не плащащи 100 левови бащи, да се оплакваш че ти превеждат редовно издръжката е леко неуместно.

# 66
А дали не съм му спретнала вече едно изпълнително дело?!?! Всъщност делото не е чак толкова скъпо. Аз не се боря за 100 лв, при нас 80 лв, а за    по сериозни неща - чуждо гражданство и т.н. струва ми се , че леко ме нападна, ама и ти си имаш мотиви явно.( не се заяждам  Hug)
 Едва ли случая е много различен от  този на повечето майки тук.  Положително съм се настроила за края.. той БНД освен с плащането редовно на крупната сума от 80 лв, с друго не блесва, напротив вреди... според мен ясно трябва да се преценят  фактите и ако има шанс, да се почват тези дела докато е време, а не майките да са с идея, ч е са сложни и скъпи... всички са с неясен край.. не е ли така.

# 67
  • София
Така е, трябва да се опита.
Аз опитах и успях - делото не беше нито скъпо, нито сложно.

# 68
Е, и аз се пробвах преди 6-7 години, ама адвокатката ми ме спря точно с тези думи. В последствие ги чух и от няколко други адвокати ( познавах ги от работата, която работех преди време ), та не бяха случайни. Имах сериозен мотив да искам такова нещо и достатъчно поводи за да мога да докажа колко струва БНД. Той се самодоказа де, дори не беше нужно аз да го правя.
И изобщо не те нападам, за какво ми е да го правя след като се печеш на почти същия шиш от който слезнах аз, но ми е странно да се оплакваш, че получаваш издръжка, след като очевадно си го осъдила да плаща.

ако сега са се променили нещата с тези дела, мога само да се радвам.

# 69
      Аз продължавам да не разбирам практичната страна на делата за лишаване от родителските права (освен за онези, които искат да пътуват в чужбина, но дори за тях има по-лесни начини да постигнат целта си). За мен си е някакъв реваншизъм и неразумно похарчени пари за неясен резултат - в повечето случаи.
     Прочетох темата в началото, прочетох и написаното от Рада. Живеенето в чужбина е основателна причина да не полагаш преки грижи за детето си, т.е. само по себе си няма как да доведе до лишаване от родителски права.
     Рада, по-добре си поискай увеличение на издръжката. Минималната вече е 95 лева, бащата вероятно е с по-високи доходи. Според мен с другото дело си губиш времето, харчиш и излишни пари и неговите разходи ще платиш, ако изгубиш, а щом оспорва иска и си плаща издръжката, по-вероятно ще изгубиш. Дори да спечелиш, това по никакъв начин няма да промени положението на детето. Бащата пак ще има режим на свиждане, продължава да дължи издръжка, само съгласието му за паспорт и чужбина няма да е необходимо.

# 70
 Hug
Случаят е такъв: БНД го напуснах , когато малката беше на 2-3 месеца. От тогава този човек не е виждал детето. Заведох -7-8 дела за каквото се сетите - издръжка, смяна на  малко име на детето, упражняване на права и режим, заместване съгласие, паспорт, издръжка, лишаване на родителски права. Последното ми беше спряно временно, защото господина заведе дело за произход - не бил бащата и оспорва. Именно върху това акцентирах, освен че не знае детето с какви очи е, как изглежда и т.н.,  всички истории с незаинтересованост и т.н., той нарочно (напълно доказуемо с ред нотариални покани, които му пратих и го приканвах да дойде да даде пълномощно за паспорт, защото детето има нужда от лекар) застрашаваше здравето на детето...с незаинтересоваността си.  Ами и неговото дело, само по себе си говори , че той не иска да е баща. Сега приключих и последното дело за паспорта - след 5 години мъки и заминаваме живот и здраве.. Въпроса е , че аз съм водила това дело, имало е процес и е временно спряно, а бабата и дядото ония ден подсказали на моя адвокат, че ще го накарат едва ли не да разпише каквото искам, само да не ги запорирам вече( заради адвокатските  хонорари след всяко дело). Т.е.   БНД не оспорва нищо. Той ен се явява, а аз плащам всеки път едно служебни защити.Та при една евентуална декларация от негово име, всички факти, делото което той пусна, че не е баща според него ... имам малък, много малък шанс. Та сега обмислям да  почна делото отново, но още обмислям.

Относно издръжката, да с увеличаване на МРЗ в България расте и тя, мисля да изчакам  да станем 1 клас, другия септември и да заведа дело. Само че той е в Англия и няма трудов договор в България и самото издирване на дохода ще е истинското мъчение, навлизаме в европейско право и високи  адвокатски хонорари. Малко да стъпя на крака навън и го погвам.

Прави сте, че  делото е трудно, сложно и в повечето случаи с  ясен край.

Последна редакция: сб, 21 ное 2015, 13:16 от Rada-Rada

# 71
Здравейте на всички сами мами,
аз съм една от успелите да лишат БНД от права с първо дело с едно гледане.
Много хора ми казваха че е трудно невъзможно и че малко адвокати биха водили такова дело, но успях.
Истината обаче е че има само една привилегия от всичко това нямаш нужда от подпис за извеждане на детето от чужбина. Личните контакти,издръжката и коментарите на хората колко "лоша" жена си щом нямаш мъж си остават.
За наше щастие вече не живеем в Бг и нямаме проблем с подигравки и обвинения.БНД никога не ни и потърси не дава и пари , но болката на детето и липсата на баща (мъжа е семейството) няма как да бъде заличена. Тези тежки моменти няма кой съд да отмени.

# 72
  • София
коментарите на хората колко "лоша" жена си щом нямаш мъж си остават.
За наше щастие вече не живеем в Бг и нямаме проблем с подигравки и обвинения.

Не съм съгласна с горното. Живея в София, тук си отгледах детето и не съм чувала подобни коментари от никого. Ако са говорили зад гърба ми - не ми пука, нали съм пред тях.
А не е да сме си  крили семейния статус.
Липса на баща също не чувствала - общуваше си с дядо си и с мои приятели.
После двете си избрахме мъж са мене. За нея не може да се каже баща, по-скоро  батко.
Беше на 13год. като ни събра, писала съм в други теми.
Сега тя е голяма, живее в чужбина - всеки ден си говорим, все споменава и Скъпия.
А той щом се прибере от работа - първия му въпрос е дали е звъняла, как е.

# 73
Здравейте ! Hug
След 6 години и половина в съдебни дела, искам да ви се похваля с  успешното приключване на последното 9-то дело - за Лишаване от родителски права.
Благодаря  за съветите  и споделения опит. Вече 10 месеца не сме в БГ, а свободни  и навън.
Успех на всички, които са се хванали на това сложно хоро!!!
  Peace

Общи условия

Активация на акаунт