Веганството - да споделим опит 3

• 51 894
  • 750
  •   1
Отговори
# 525
Жен шенът на мен ми действа сгряващо, но не съм забелязала да влияе на кръвното ми.
Печено какао ми действа зле, а сурово- не.

# 526
  • София
Дао, за вит А трябва да издирим онази офталмоложка, май само тя беше специализирана по кокошата слепота. Спомените ми са достоверни, но дали съм я разбрала правилно не гарантирам...

За моето хранене само с плодове - продължих го супер успешно днес, даже бях на тренировка 1 час (не беше нарочно, просто днес е денят за тренировки).
Интересното е, че се измерих преди и след, с уреда Танита и отчете , че благодарение на тренировките мускулите са намаляли само с 200 гр, което е супер! Топи са само вегетарианската ми лой   Joy Много съм доволна! Ще се консултирам с Гайдурков какво да правя нататък, чувствам се много добре Simple Smile

Деси, ти пристигаш тук точно за моите въпроси - смяташ ли, че през януари е подходящо един здрав, но доста лек човек да прави диета с плодове , съчетано с тренировки по 1 час на ден ?

# 527
  • USA
Здравейте!

Вери, направих хумуса, стана страхотен, благодаря! Моя мъж беше още по-доволен. Този обаче, който съм яла преди беше различен, като че ли имаше нещо мексиканско в него, не знам подправка ли, какво е, но така или иначе този е по-хубав Simple Smile.

И да пиша какво стана с бозата ми-нищо. Прилича на вкисната брашняна каша Sick, няма нищо общо с боза Laughing. Не ми се прави повече закваска и мисля да купя боза от магазина и да ползвам нея за заквасване. И при правенето на хлебната закваска стана така, първата не се получи, но втората беше супер. Явно не ми върви на първи закваски Grinning.

Преди бяхте писали за видовете олио, но никъде не срещнах да се споменава рапично. Защо, не е ли хубаво или е малко известно? Аз ползвам основно него за ястията на дъщеря ми.

# 528
По принцип рапицата е една от водещите ГМ култури наред с царевицата и соята.

А за хумуса, не се сещам нищо мексиканско освен кориандъра. Слагат го на гуакамолето, но е и арабска подправка.
Напоследък и на мен ми е любима подправка (пресния кориандър). Преди не можех да го ям.

Последна редакция: пт, 28 яну 2011, 05:43 от Вери

# 529
  • USA
Вери, а може ли олиото да е органик и същевременно ГМ, извинявам се за тъпия въпрос. За хумуса, може и кориандър да е, не знам, но не ми харесваше много.

# 530
Аз ще съм много благодарна на който ми каже как може да се спортува с малко дете у дома  Thinking
Аз съм фен на крос-тренажора, но не у дома - ходех в едно студио и след това се подлагах на половин час масаж на краката - това ми беше най-супер процедурата (кроса плюс масажа) за добър тонус. Обаче "беше"... От третия месец на бременността замених кроса с йога, което също ми беше много ОК, а през 20-те си години 7 години редовно съм се занимавала с каланетика... Но всичко е в графата "беше" вече... Всяко занимание в студио ми коства минимума час и половина време и то в активната част на деня, когато така или иначе ми е най-натоварено - работа, дете, готвене, социални проекти...- събота и неделя за да го взема това време, трябва да оставя детето на някого, а това ми е много трудно - от една страна няма много на кого, от друга като натоваря друг човек с това, после трябва да го компенсирам по някакъв начин за отнетото време и на мен отново ми идва нанагорно...
Иначе с дете над 3 г. си го представям детето на детски клуб за час-2 и през това време мама успява да се позанимае със себе си...

Маймун, не може хем да е органик, хем ГМО  Peace

# 531
maimun77 ,
много неприятно ,че трудът ти е останал невъзнаграден.
А купешката боза при теб дали е със захар и без консерванти? Че иначе дали ще може да ти служи за закваска?
Чудя се дали пък не си била попрепекла повече брашното. Или пък да си изпуснала процеса на ферментация.

Другото нещо, което се чудя е дали боза може да се направи с квас -закваската за хляб.
Аз не съм се решавала да си правя у дома , но тук продават в магазина квас/както и готов квасен хляб/.
И изобщо таква закваска освен за квасен хляб за какво друго би могло да се ползва?

За рапичното олио
бих те посъветвала да го избягваш.
Прекалено много противоречиви и рисковани характеристики притежава. Съвсем нямам предвид  ГМО, а органик /био/ маслото.
Дали е рафинирано или не, все си е тая.
Ако е рафинирано-е супер нестабилно , поради наличието на много полиненаситени мазнини. И недобро съотношение на омегите 3:6.
Ако пък е рафинирано- откъм Т обработка е донякъде приемливо, но пък някои ненаситени форми са преминали в транс-форми заради високата Т на рафиниране.
В рапичнто олио има дълговерижни мастни киселини, което е вредно за здравето . /Пагубно влиаят на миелина, на сърцето, канцерогенни са./
Има много данни за токсичния ефект от рапчиното олио, независимо дали е рафинирано или не.
В него има макар и малко , наличие на тиоглигозиди /съдържащи сяра/, които оказват токсично влияние на щитоводната жлеза.

Meg! ,
лично аз никога не съм оставяла детето си на клуб самО. Това е било невъзможно, сообено до към 3 годинка. /всъщност няма невъзможни неща, но аз не можех да си позволя да причиня този стрес на детето си/ Посещавала съм клуб с детето си и заедно вътре сме играли.
Ако изобщо ще ходя някъде без него, това е било само и единствено ако баща му е с него и то за кратко.
Пренаредих и промених навиците си, режима си и приоритетите си и успявам да съвместя всичко, независимо дали е спорт, концерт или среща с приятели  по съвършено нов начин.
/затова и имам степер у дома/
темата е дълга, много индивидуална за всеки и не е за тук.  Wink

# 532
  • София
Гадната българска "боза" с 5 подсладителя МОЖЕ  да служи за закваска. При мен това стана през лятото и отне 2 седмици  Joy

Мег, аз най-после открих как се спортува с малко дете у дома. Втрещила съм ги моите. голямото прави с мен, малкото (колкото твоето е почти) опитва. Но не ми пречи в никакъв случай. начинът е онзи идиотския, с видео запис и ние имитираме инструкторката...много ми е малоумен, но се оказа силно печеливш.
Йогата е невъзможна, защото детето ме възприема като да съм в готовност за игра. А и е много опасно, все  в някоя равновесна поза  ме дърпа да им каже нещо Simple Smile За каланетиката важи същото. Не става.

А и малко английски понаучиха Simple Smile

Рапичното олио в Америка
 МОЖЕ ДА Е ГМО. Даже е ГМО. Защото стандартът при вас е много широк , съвсем законно май беше -само 90 % трябва да е органик, осатналото връзва гащите "за замърсявания". В Европа е съвсем друг процента. В Япония също.

А за детските клубове- за да мога да пиша по-горното що детски клубове изстрада детето ми... Много ми е съвестно... Никой от бабите на разбра с какво се занимавам, (заедно с една пасмина майки от форума (и татковци)) . Затова пък в клубовете знаеха подробно за кампанията срещу ГМО. Една аниматорка имаше и курсова работа по темата Simple Smile
За съжаление ГМО настъпва с гадната си паст, която се е разчекнала като уста на кобра... В БГ само си говорим , че не се отглежда ГМО. Няма лаборатория дори, която да е направила и една проверка!
А за храната.... мътна и кървава. Никой от производителите явно е не е санкциониран, затова и никакви надписи "Съдържа ГМО" не се срещат. Създадох и нарочни теми, но са изключително слабо посещавани (за храни без и  със ГМО)

Сега се създаде една набързо скалъпена Агенция за безопастност на праните... щото от ЕС искат. Нищо повече. Не за да има повече контрол.

# 533
Гадната българска "боза" с 5 подсладителя МОЖЕ  да служи за закваска. При мен това стана през лятото и отне 2 седмици  Joy

Мег, аз най-после открих как се спортува с малко дете у дома. Втрещила съм ги моите. голямото прави с мен, малкото (колкото твоето е почти) опитва. Но не ми пречи в никакъв случай. начинът е онзи идиотския, с видео запис и ние имитираме инструкторката...много ми е малоумен, но се оказа силно печеливш.

Рапичното олио в Америка
 МОЖЕ ДА Е ГМО. Даже е ГМО. Защото стандартът при вас е много широк , съвсем законно май беше -само 90 % трябва да е органик, осатналото връзва гащите "за замърсявания". В Европа е съвсем друг процента. В Япония също.

И аз правя такива с инструктор Simple Smile Но детето ту ме имитира, ту му се бута в мен или ми сложи някоя играчка на пътя. Редовният и номер е като си вдигна крака, да се качи на него. Не ми трябват допълнителни тежести Joy

Аз преди време бях чела, че ако носи био знакът на УСДА, няма ГМО продукта.

# 534
Здравейте! Grinning
Алексче, благодаря за линка! Ще го разгледам.
Търся си ник, аз не мога да ти дам компетентен отговор за режима на плодове, защото никога не съм го спазвала. Всъщност не съм спазвала никакви диети и различни режими (плодови, житни, гладувания на вода или без вода и т.н). Но ако се чувстваш добре, си го спазвай. Аз лично бих ти препоръчала по-скоро суровоядство за определен период ако искаш да се пречистиш т.е ти пак си хапвай плодове, но можеш да включиш и по една зеленчукова салата на ден, а също така и по шепичка кълнове от бадеми или каквито обичаш. Също така мога да препоръчам и един зелен сок, който е много вкусен и който пия почти всеки ден и е според сезона - зелени ябълки, спанак и лимон. Той е много детоксикиращ. Но като цяло не бих се ограничила само до плодове.
Иначе конкретни пречитвания съм правила на дебелото черво и черния дроб, дори последните ги правих в началото на януари когато вече съм била бременна, но не съм знаела. Въпреки това се радвам, че ги предприех, защото са доста сериозни процедури, а имах нужда.

# 535
Деси, а от къде набавяш спанака за сока? Рядко намирам бейби спанак (или поне с дребни листа) в био-магазините - той наистина е ного вкусен и с удоволствие си го ям на салата с лимонче и зехтин, но това е рядкост наистина. Спанакът в магазина/на пазара е с доста "почвен" вкус, жилави листа и като цяло неприятен сок става от него...

# 536
Аз преди време бях чела, че ако носи био знакът на УСДА, няма ГМО продукта.
Така е, макар че и там е мътна и кървава малко. Примерно облъчените, но био бадеми също са с този знак.

Аз ходя в залата, когато може мъжът ми да поеме детето. Повечето неща са ми привечер.
Вкъщи не мога да се организирам.

# 537
Мег, по хладилните витрини на Пикадили, Хит, Фантастико и др. пускат бейби спанак, а също и от тези смески с 3 зеленолистни. Понякога има в едни, друг път в други. Ноември месец имаше спанак във Фантастико, сега скоро търсих и са вкарали други салати. Но в Пикадили имаше, в Хит - също съм намирала. Друг е въпроса, доколко са пресни, защото не винаги са напълно свежи.
Да ви призная аз зимата хич не ям плодове, не знам защо  Blush след свършването на гроздето и нашите круши, даже за ябълки не се сещам. Цитрусите и портокали хич не ме влечат.
Но напролет съм луда за череши, ягоди, кайсии, праскови... и цяло лято не спирам дините и пъпешите.

Ще споделите ли, доколко половинките ви са толерантни/споделят начина ви на хранене?
Моят мъж (и децата) са откровено месоядни и трудно удържат 2 дни без месо. Макар че мъжа ми с годините сякаш поомекна и даже "прояде" постни манджи.

За спорта вкъщи - правим гимнастика с малкия, но си я измисляме в момента, тя е нещо между йога и весело подскачане на зайче  Simple Smile Опитвала съм с видео, но му омръзва след 3-тата минута.
Иначе има и йога за/с деца по центровете, но някак не си го представям моят, дето 1 минута не издържа да стои мирен  Mr. Green

Последна редакция: пт, 28 яну 2011, 16:29 от M_Nik

# 538
Мерси, М_Ник   bouquet

За плодовете, и аз съм като теб - цитросити никак не ме влекат зимата, нито бананите, в редки случаи няколя ябълка...

Никак не сме толератни у нас към различното. Мъжът ми без месо не сяда, ако седне, то трябва да има обилно количество млечни или яйца в замяна. От моите манджи рядко опитва, понеже не са му вкусни - примерно на мен ми е солено, а за него няма сол... просто вкусовите му рецептори са объркани до краен предел и ако него не е пръжено-печено със зъпржка и химически подправки, не му е вкусно... Аз пък такива неща съвсем не мога да понасям... Дете едвам го възпирам за някои неща, които са откровенни боклуци. Той иначе няма да поиска, но щом е в чинията на баща му, просто трябва да бъде опитано!  ooooh!

Спортът вкъщи и аз не го виждам по същите причини; единствено ако има кой да гледа детето, а аз се заключа за половин час в другата стая, но пък той 100% ще се катери целодневно по уреда и ще се пребива...

# 539
M_Nik, и при мен е така. До последно ядох грозде, а сега за цитруси въобще не се сещам. Единствено, когато съм хремава ми се прияжда грейпфрут. Закусвам с банан и може да се каже, че това ми е плода за деня. Пролетта с нетърпение чакам черешите  Simple Smile

Половинката ми е толерантна към промяната, която правя, но не споделя този начин на хранене - обича да хапва месо. Наскоро изрази притеснение да не си навредя на здравето, но постепенно му поднасям информация и така.

Общи условия

Активация на акаунт