Декемврийчета 2010

• 25 670
  • 724
  •   1
Отговори
# 120
  • при моите любими
Варианти за захранване

Захранването може да се започне равностойно с плодове или зеленчуци на възраст поне 4 месеца, най-добре около 6 месеца. Хубавото в повечето съвременни схеми на захранване е, че изборът е оставен на родителите т.е. отчитат се индивидуалните особености на детенцето. Другият вариант е каша, която се препоръчва като първа храна най-вече в американските схеми на захранване – защото е нискоалергенна и сравнително безпроблемна храна. Важното е да се осигурява достатъчен прием на мляко в периода на захранване и до първата година.

ЗЕЛЕНЧУЦИ
За
- имат по-неутрален вкус (в сравнение със сладките плодове)
- слаб алерген (картоф; тиквичка; тиква; морков)
- разнообразен витаминен и минерален състав
- колкото по-рано се въведат, толкова по-лесно се възприемат
Против
- зеленчуковата целулоза е сравнително тежка
- някои дечица ги възприемат по-трудно заради вкуса

ПЛОДОВЕ
За
- имат сладък вкус като млякото и това прави прехода по-лесен
- подходящи са само нискокиселинни плодове - напр. банан или авокадо
- бързоусвоими захари, добра калоричност
Против
- плодовите киселини са сериозен проблем за нежното стомахче, дори в по-късна възраст
- детето може да изгради предпочитание към сладникавия вкус
- не могат да заместят хранене

ОРИЗОВА КАША
За
- слабоалергенна
- щадяща за крехкото храносмилане
Против
- кърмата/АМ са богати на въглехидрати и няма нужда първите храни да са житни
- не толкова разнообразен витаминен и минерален състав
- евентуално може да запича

Това е обща информация за която ни е много, много рано, качвам само за да се запознаеш приблизително, кога и как е желателно да се захрани детето. Първите 5-6 месеца е най-добре да си е само на кърма или АМ.  Hug

# 121
Твърдо подкрепям cydonia в мнението и за сокчето. Захраних сина ми след 6ти месец и то с картофче първо. Всички по-нови проучвания показват, че храносмилателната система на 40 дневно бебе е твърде незряла за сокче.

# 122
Здравейте и от мен   bouquet
Да ни е честита темата в Родени 2010! Радвам се много, че ще има място където да споделяме и да си хвалим рожбите!
Днес навършваме един месец! Имаме и постижения: усмивки тук-там; следим играчка с поглед; издаваме различни звуци; опитва дори да си направи и режим PeaceКоликите са поносими и ги морим с много гушкане  sling
А сега се връщам да чета назад
На мамите две в едно  Hug Hug Hug
Хубав и спокоен ден на всички  Hug

Последна редакция: вт, 04 яну 2011, 21:05 от pipi_mb

# 123
Момичета да ви се оплача днес така ме бръкнаха за разкритие че от един ми направиха2см разкритие,направо звездички ми се видяха и ми казаха че нямам никакви индикации скоро да раждам.Бебето се чувствало добре,околоплодните води били в норма и така ще си чакаме.

# 124
Много благодаря за отговора Hug имам обаче още едно питане към ЛЛЛ. Когато суче от едната гърда много бързо се изморява и заспива. Всичките ми опити да я събудя са безуспешни, НО като се изцедя и и дам от шише, тя изпива всичко. Притеснявам се, че ако не се цедя и додавам, тя не се храни достатъчно.
А вариант ли е да опиташ нещо различно, ако не успяваш да я задържиш будна, да я оставиш да дремне малко, може и на легълцито и (това често е най-доброто средство за разбуждане  Mr. Green ) После, когато се размърда, пак да и предложиш гърда. Можеш да опиташ в рамките на 2,5 - 3 часа да предлогош само едната гърда, независимо колко често иска да суче в този период. Това може да помогне да се нахранва добре и да се избегне храненето от шише докато не започне да не е толкова сънлива и да суче по-активно. Дали се храни достатъчно, можеш да следиш по бройката на мокрите пелени, добрия тургор и цвят на кожата, силния плач, когато плаче и плавното и постепенно наддаване.   

Благодаря много за хубавите съвети, от снощи не цедя, а давам от двете гърди. Започваме да влизаме в ритъм, спинка си девойката и ака и пишка достатъчно. Hug Hug Hug Hug

# 125
Честита да ни е темичката в Родени 2010 г. и все с хубави новини да се пълни тя и всяка следваща! Hug

Ние сме добре. Гери расте - на 20тия ден беше +500 гр. и +5 см. Simple Smile Каката я целува и прегръща при всеки един удобен случай. Heart Eyes Коликите и при нас са налице, но давам Колийф и Инфакол и са поносими.
Кураж на мамите две в едно и скоро да гушнат най-хубавия подарък за новата година! Hug

Лека вечер от мен!

# 126
Момичета, благодаря за подкрепата! Augustas   Hug

И мен ме е яд, че точно аз нямам кърма и сме на смесено хранене, но какво да направя... разбих си съня... само някакви мисли ми минават през главата... обвинения какво не направих както трябва... много ми е мъчно, но вече, и особено с помощта на някои приятелки минали по този нелек път, се опитвам да се успокоя. Не мисля, че бебето има нужда от стресирана мама дето само й се плаче, че няма мляко... Така ще си мисля и дано се оправя малко.

Josepha, наистина твоите постове все едно са мои, миличка  Hug Трябва някак си да се настроим борбено, както сега ми каза моя дружка с две малки деца. И да се стегнем... ама как да стане, не знам и аз... Аз днес до обед бях с такова зверско главоболие, че едвам се вдигнах от дивана... добре че и тя реши да поспи два часа върху мене, та и аз затворих очи и малко ми помина.

Тези дни ще я заведем на консултация при педиатърката от Шейново, която мисля да си я следи, а другата седмица, живи и здрави,  ще сме на първа ваксина при личната. Много е неспокойна миличката... след всяко ядене плачка и се присвива... дано да са просто колики... че все ми е някакъв филм в главата да не би нещо друго да й има Sad Нали уж коликите били следобед и вечер...

Та така, момичета, малко ми е стрес всичко около бебето засега, но се надявам да се нагодим скоро и да спра да се притеснявам толкова от буквално всеки звук, който издава... Не мога да се позная какъв силен човек бях и как нищо не можеше да ме извади от равновесие, а какво стана сега...

Кураж на мамите 2 в 1! Скоро да е срещата при вас!  Hug

# 127
  • Ямбол
Мами,успокойте се,никоя от нас не се е родила научена и безгешна,взаимно ще се опознаваме и свикваме с бебоците.
Гледам има мами,които като че ли още не им се постъпва в темата на родени и продължават да пишат в старата.
Някоя знае ли за цвета на очичките,кога би се изменил.?
На малката са и сини,както и на всички при раждането мисля,но после се изменят,но след колко време?
Понеже на нас със таткото са ни кафяви,та надали  ще е взела на някоя от бабите очите.
Вилкони  мила,ти си почини  хубаво няколко месеца тялом и духом,отиди до храма в село Горни Воден"Златна ябълка",лечебен при безплодие,посети Кръстова гора и с малко повече вяра,ще се постигне заветното желание. Успех !

Последна редакция: вт, 04 яну 2011, 22:09 от никид

# 128
Момичета,както днес споделих ме проверяваха за разкритие,въпросът ми е нормално ли да имам после кръвотечение.Докторката каза няколко капки,че ще ми тече ама то е много повече от капки,и болки ниско долу имам,иначе бебто си го усещам мисля че с него всичко е наред.

# 129
Мили мамчета!
Честито на всички, които прегръщат своите рожби и са изживяли най-голамата радост!

За съжаление едва сега имам възможност да вляза в нет-а.
Благодаря на всички за прекрасните пожелания.
Съвсем скоро ще кача и много снимки на моето малко златнокосо момченце. А ако сега, ако на някого му се чете - това е линк към моето разказче за изненадалото ме Коледно раждане:
http://www.facebook.com/note.php?note_id=487159612954&id=1243332603

аз пък отивам да чета назад

Прегръщам много всички ви!!!!!!!!   

И още нещо - малка поправка на първа страничка - родихме се на Коледа 25.12.2010, а не както е написано на 26-ти.

# 130
  • Ямбол
markochka,напълно нормално е това кървене мила.
Нищо опасно не е нито за теб,нито за бебто,това е от матката ,че е толкова чувствителна вече,а може и от тапата да е..А болката е сигурно от разкритието.
Хайде дано тази седмица се гушкате вече.

# 131

И мен ме е яд, че точно аз нямам кърма и сме на смесено хранене, но какво да направя... разбих си съня... само някакви мисли ми минават през главата... обвинения какво не направих както трябва... много ми е мъчно, но вече, и особено с помощта на някои приятелки минали по този нелек път, се опитвам да се успокоя. Не мисля, че бебето има нужда от стресирана мама дето само й се плаче, че няма мляко... Така ще си мисля и дано се оправя малко.

Все едно аз съм го писала. И аз се спуках да рева, че не мога да си кърмя бебето. При мен даже и за смесено хранене няма. Сега съм по-добре и аз като теб реших, че е по-добре беба да има спокойна мама. И все пак ужасно много ме е яд на мен. Опитах всичко и въпреки това се чувствам виновна  Cry

# 132

KalinaZ, ще си позволя да пиша, въпреки че не си ни питала. Това, че сега дохранваш, не е задължително да е неуспех с кърменето. Много майки минават по подобен на твоя път. По някаква причина се е наложило да се даде добавка и наистина смесеното хранене е изтощително и трудно. Но понякога се налага, понякога точно дохранването може да спаси кърменето. Никак не е задължително даването на добавка да бележи края на кърменето. Може просто да е препятствие по пътя.
Бебето ти е още малко, когато започне да става по-активно, а ти се успокоиш, че наддава, можеш постепенно да започнеш да намаляваш добавката за сметка на по-често кърмене. Така плавно и с малки стъпки е напълно възможно кърмата да измести добавката и скоро да сте само на кърма. Ако искаш, можем по подробно да обсъдим идеи в тази посока.
Абсолютно нормално е да се чувстваш слаба, объркана, свръхемоционална. В тялото ти бушуват хормони и не е странно да се чувстваш различно. Но и това минава, скоро ще се познаеш пак и вярвам ще си още по-уверена и силна от преди. Всички сме минали по този път, в първите седмици след раждането на сина ми  се разплаквах с крокодилски сълзи на всяка детска песничка, която чуех. Моя приятелка се страхуваше да вземе каквото и да е решение за бебето си без да се консултира с педиатъра (уви бившия  Mr. Green ), а иначе е дама на висока мениджърска позиция и ръководи голям екип. Много майки сме прекарали безсънни нощи само защото сме следели как дишат бебетата ни. Всичко е нормално и всичко минава. Скоро ще годиш подивяло тригодишно върлинче и ще се чудиш кога ли е било беззащитно бебе.

Може би сте гледали този клип, няма много общо с кърменето, но реших да го споделя с вас  Hug

# 133
Nikid,kakata ni se rodi s kafqvi ochi,taka i ostanaha,Aleks sas sini,kato moite,dano ne potanneqt. Kali,mila,moje6 da podarja6 laktasiata sas tsedene,sled nqkoi druga sedmitsa ,kato pozaikne 6te darpa po-silno,i az imah takiva nevoli s Daq,no sled 2ria mesets zakrepihme polojenieto.Normalno e da ima6 tolkova pritesneniq,i az bqh taka s parvoto,s vtoroto e korenno razlichno,tolkova sam spokoina i uverena.

# 134
Кали и ние сме на смесено хранене. Аз пък не мога да закача бебето на гърда заради плоските си зърна и уж се кърмим със силиконови зърна, но предимно се цедя и додавам АМ.
На мен ми е второ дете и не се притеснявам, спокойна съм, но е въпрос на лоши природни дадености ли и аз не знам. Кърмата ми намалява, но не се предавам. От днес се сдобих с Медела Суинг да видим дали ще помогне.
С първото си дете бях в същата драма. И уж се подготвих по-добре този път, но пак не се получава както бих искала.

Момичета, някоя от вас дава ли Ентерокинд за колики и ако да колко време преди хранене давате капките?

Общи условия

Активация на акаунт