Отговори
# 285
И аз не знам дали ще ползвам проходилка...като му дойде времето ще видим  Grinning
Някой беше питал за сядането - и мен ме вълнува....но не е ли рано...нали уж момчетата се слагали да седят от 7 месец  newsm78
Относно звуците - Калоян гукаше много...сега вече не....сега само пищи (ама не плаче),за да привлече внимание и издава мнооого странни звуци,които понякога са и ма-ма-ма и гяаау и т.н  Laughing
А бе,мами,Калоян от вчера напълно замени обяда с пюре (зеленчуково) - кога да вкарам и плодово,как ги давате...
Относно съня - ние нямаме проблем...спи цяла вечер,ама през деня ми взима ума - не дава и за секунда да го оставя сам  Simple Smile
Сега изчезвам,че пак взе да ми се кара от другата стая  Laughing
Лек ден на всички

# 286
  • София
Имам запазена проходилка от племенника ми, та ще пробвам нея, няма да купувам. Дадоха ни едно бънджи, довечера ще го сглобим и ще я пробвам, като я държа под мишничките стъпва вече на цяло краче.
Мишанка се е обърнала сама досега само четири пъти, нещо май не я влече-или дупето тежи, иначе си се извърта настрани да докопа играчка. По цял ден пее и бърбори - предимно с гласни, но вече имаше дя-дя и ля-ля. Ма-ма няма  Sad
Напъва се много да сяда и изобщо не ще да се връща отново легнала. Играчките и шишето си ги държи, даже понякога си взема в банята сама някоя дрънкалка или гризалка А как скубееее, коса не ми остана.
Аз русенските думи ги знам Wink, родом съм от там, живях там първите си 12 години.
От три дни ядем картоф, но вчера нещо не го искаше, ще видим днес. От утре ще пробвам морков или тиква. Някой пробвал ли е пюрета на Плазмон? Имат хубави рибни, та като им дойде времето мисля да пробвам.
Цвети, браво за големия мъж Павел   bouquet

# 287
  • Miami

е как бе, Кори? аз съм от враца и знам много добре какво е фараж - мисля, че е врачанска дума между другото, поне доколкото съм я обсъждала с хора, които проучват северозападните диалекти! Wink

освен това във враца се казва точно на лютите чушки пипер (или пиперки), а пък на обикновените чушки! аз винаги така говоря в софия и мъжа ми вече свикна с тия мои чушки.. Wink (но да кажат и другите врачански мами, не съм сигурна, че във всички домове така говорят!)

за мен - в този ред на мисли - най-интересно беше, че в софия никой не знаеше какво е "пращина" и като започнахме да го обсъждаме случайно с едни приятели, за първи път през живота си чух думата "джибри"...
 #Crazy
Хм, странно, защото една от приятелките ми от студентските години е точно от Враца и тя никога не беше чувала думата фараж. Но за това пък какви думи чух от нея и врачанския диалект...  Laughing Аз пък не знам защо си мисля, че фараж е румънска дума

Джибри и тук се използва, а пращина и аз не знам какво е  Rolling Eyes
Многа са интересни тези диалекти  Simple Smile

# 288
Ха, аз съм от Южна България, пък се оказа, че доста неща не ги знам.Преди години бях на студентско общежитие и нахълтва в стаята един колега от Карлово и вика "Дай един ръжен" .Аз го поглеждам с бялото и му викам-огън ли ще си палиш, бре LaughingАма той упорит-ръженът, та ръженът.Оказа се, човека търсел лопата за смет.Те това така и не го чух друг път, въпреки други познати от региона.
Съпруга ми е от Хисаря, там употребяват "стряпкам", вместо стряскам.
Ха, сега се сещам, имах колежка и от Якоруда.Лелеее, там какви ги говорят, бедна ви е фантазията. Примерно очунат-за дрехи да се изцеди водата.
А като бях на квартира в Хасково имах съквартирантки туркини от близките села.Едната хич я нямаше с българския и един ден пристига ,метнала пет чорапа през рамо и ми вика "Комшийке ма, дай ино илене" И аз почвам да се чудя-тенджера ли иска, чорапите ще ги изварява ли ooooh!, накрая викна другата- Ажда да преведе-леген било.То и е по-логично ,аз защо ли за тенджера си мислех.И още случки-много, с тия диалекти...

# 289
Здравейте ,
има ли майки които да ползват памперси Молфикс размер3 от 4 до 9кг. Имам един пакет,който искам да продам ,тъй като ние не ползваме такива пък ни ги подариха без да знаят дали ги ползваме. Който се интересува нека пише на лични. Аз живея в Овча купел 2.

# 290
  • София
Друга дума, която използваме в Русе е фараж  Simple Smile Никой от колегите ми от други краища на България не я знаеше тая дума. А също и пласичка  Mr. Green
Абе тея май са по-скоро от Русенско, в нашето семейство никога не сме ги използвали

# 291
  • София
Паяк го разбрах тук от форума,че е проходилка,въпреки че според мен повече ще подхожда на бънджи за врата да му се вика паяк.Иначе някой от споменатите от вас думи,не ги знам изобщо -фараж,ширма Rolling Eyes..

Днес за съжаление няма да става за излизане.

Някой беше писал, че дава биберон за успокоение и после го маха, за да почне бебето да суче,и аз прява така отдавна,даже на хранене по няколко пъти.Струва ми се,че е от зъбите,дразнат я и като  дърпа за сукане е по-зле и се разплаква.

# 292
Хаха - аз нали си имам превидач - веднага ми поясниха за какво иде реч!

Ширм Вили каза,че казвали на аборбатор

# 293
  • София
а фараш е малка лопатка за смет
пласичка ако не се бъркам е торбичка в магазина
По повод пласичка се сетих за кесийка

# 294
  На нас вече ни подариха проходилка.
 За обръщането от корем по гръб го направи преди около 2 месеца няколко пъти и спря. От няколко дена се научи да се обръща и в обратната посока.
  Гука когато си реши, а от няколко дена като плаче ми се причува, че вика "не- не". Като му се подаде играчка си я държи и след малко е в устата му.
  Вашите бебоци смеят ли се с глас? Петър се изсмя два- три пъти и толкова. Също така и не вика.
  Обича много да го държим прав на крачетата и прави стъпки много смешно.

# 295
  • София
Ех, че забавна е станала темата с тия диалекти. На мен повечето ми звучат направо като чуждици.
Ани и аз си помислих, че това може да е стачка, но много зор видяхме с баща му с неговите истерии. Даже мъжът ми, тъй като е с по-слаби нерви Mr. Green, тръгна да се обува да му купува АМ на бебето, защото "явно съм нямала мляко вече". Сега като че ли е по-добре положението. Малкият стачник си прибра знамената и сви палатките и сега кротко си суче, както преди. На мен междувременно ми дойде цикълът Close, така че е напълно вероятно и там да се крие проблема.
Буденето през час-два през нощта обаче продължава. Единственото нещо, което го успокоява тогава е кърменето. Нито биба, нито гуш, нито люлеене върши работа. Той сега яде по- често отколкото като новородено. Гладен нашият през 2ч.  Grinning
Иначе се върти като пумпал и от гръб по корем, и обратно. За 1мин да го оставя и той вече се е превъртял около 3-4 пъти. Най-много обича, когато му сменям памперса да се върти по голо дупе и да омазва всичко с аки.  Sick

# 296
Keyla3110, аз давам на Петър следобед плодове пюре. Лекарката миналата консултация ни каза този месец да сме само на зеленчукови, но се искаше да ака и от 04.01 му давам плодово пюре. Все още не съм му заместила напълно следобедното му хранене. Давам му по 80гр. пюре и 80мл. кърма.

# 297
  • По широкия бял свят
Момичета за колко време въвеждате нов зеленчук? 3-4 дена достатъчни ли са и след това трябва ли да се прави почивка или без изчакване се добавя нов зеленчук. Колко време след като се въведат зеленчуците се започва с плодовите пюрета?
Като замествате изцяло хранене с зеленчуково пюре, добавяте ли АМ или кърма към пюрето, защото имам спомени, че до 1г. трябва да има мляко във всяко хранене?
Ох, много питам, ама съм позабравила как точно беше. Все пак са минали 10г., когато съм захранвала каката, пък и нещата доста са се променили.

# 298
Привет и от мен!
Голям смях с тези диалекти. Аз съм от южния край и при нас казват вместо включи / пусни лампата - пусни тока. Мъжът ми умираше от смях, как така някой ще пусне тока  Laughing

За проходилките и аз не знам, дали ще ползваме. Още има време да помислим.
Вики също не гука вече, по-скоро мучи или като е гладен започва с "маааммааам..". За обръщането - обръща се и в двете посоки, дори понякога и ръчичката бързо си изважда изпод тялото, но го прави само на дивана ни, който е по-твърд. В легълцето си не може. Но и той е с характер и напоследък рядко мога да го оставя да лежи, все иска да се изправя, да се оглежда.
И ние имахме до скоро трудности с кърменето, все пищеше и се дърпаше, но напоследък се кротна. Сега само от време на време се дърпа и то, ако не е много гладен. Тъй като не ползваме биберон, единствения начин да го накарам да яде, беше като се разхождам по време на кърмене и  го полюшвам.
А с нощните ставания и бодувания вече едва гледам, дано отминат скоро.

Хубав ден от нас!

# 299
Ето и още нещо смешно, може и да сте го гледали вече Simple Smile

Жените се раждат такива

http://www.youtube.com/watch?v=aYnkfFE6QN4

Мъжете се раждат такива

http://www.youtube.com/watch?v=bdkkCiQNGSM

Общи условия

Активация на акаунт