Отговори
# 435
Момичета, някой ще ме адне ли към групата във фейсбук?
Нямам изпратена покана от твое име, опитай отново.

# 436
  • София
Марго, ако й дам на Мишето първо цица тя ще се наяде и пюрето няма да го погледне. Както каза Starry трудно е и да прекъснеш сучещо гладно бебе, а и на гърдите нямам дозатор, та да разбера кога е изсукала 60мл. за да дохраня с пюре. Затова първо давам пюре, а после гърда.

# 437
Схемата я гледах в интернет и след това я коментирахме с лекарката, която я одобри.

Тя е следната:

0-4 месеца - кърма/АМ
5 месец зеленчуци (картофи, моркови); плодове (ябълка, круша, банан, сливи); зърнени (ориз, просо, царевица)
6 месец зеленчуци (тиквички, броколи, копър); плодове (праскова, кайсия, нектарина); зърнени (жито, пълнозърнести - с това можело да се изчака)
7 месец Могат да се добавят бисквити за кърмачета. От месото - птиче;  зеленчуци (карфиол, алабаш, маруля); месо (телешко, заешко, агнешко); жълтък
9 месец зеленчуци (домати, краставици, спанак); плодове (ананас, пъпеш); хляб, коричка хляб, риба
10 месец леща; плодове (ягоди, малини, горски плодове)
11 месец зеленчуци (брюкселско зеле), плодове (портокал, мандарина), месо (свинско); бишкоти (пълнозърнести)
12 месец плодове (грозде, череши без костилки); качамак, мюсли, макарони, спагети
13 месец - извара, кисело мляко по възможност домашно; цяло айце
14 месец - зелен фасул, праз, грах
24 месец - прясно краве мляко

До 12 месец да се избягва солта, подправките, захарта. Лук, чесън, праз, боб, орехи, мед.
След 12 месец да се солят леко храните, може леко да се подправят. Детето има нужда от около 500 мл мляко (кърма или АМ) дневно, може и сирене не пълномаслено, от ароматите може да се ползва ванилия.
До 2 години детето има нужда от кърма/АМ.

Схемата не е пълна, има пропуски, но то няма как и да се добави всичко.

Аз лично не бих сложила сухо АМ в пюрето - нашата педиатърка казва просто да спазвам стриктно инструкциите на кутията от производителя. Добавям малко АМ в пюрето, но не 50:50, то ще стане чорба. И аз първо давам пюре и после кърмя или АМ.

# 438
Виждам , че пак коментираме захранването. Моя начин си е май точно мой, че так ми дойде, но аз не смесвам обедното хранене Ізеленчуково пюре - с мялко. Просто добавям мако вода на око, за да стане леко по пюрирано, не течно. Не виждам смисъл да го правим течно, то смисъла е да минаваме на по-твърда храна. За сега нямаме проблеми, но в началото и аз смесвах само с мляко, но вече не виждам смисъл. Пробвайте!

# 439
Аз от вас разбирам, че трябва да се слага АМ в пюрето. Та нали заместваме хранене. Аз после предлагам АМ, колкото иска.
Малеее, мислех си, че няма да се объркам с това захранване и ще карам по интуиция, но уви то много неща има Wink

# 440
Мами кажете ми, че се чудя пюрето тиква с морков към плодовите или към зеленчуковите спада  Crazy newsm78 отделните комбинации тиква с нещо друго и морков пак с нещо друго ги има и към плодовите и към зеленчуковите  Rolling Eyes

arizanova_popova и аз давам като теб, кога как ми дойде, но не смесвам пюрето с мляко, освен ако не е много гъсто. Идеята е да свикне с различния вкус, този на млякото го знае вече.  Wink

# 441
^VALINA^ , верно е така и аз си мислех, че има някакъв общ принцип, който трябва да се спазва , а то менени я хиляда и аз не знма кое как трябва, дори вчера говорих с една приятелка нейното бебе навърши 6 месеца и вече му дава попара, мляко кислело с бисквита , каша , кисел и имат само едно вечено хранене ад. мляко. Не знам, така им казала педиатърката, а аз все още и жълтък не давам. просто и аз не знам...

# 442
Току-що се връщам от консултация - бебчо е качил 600 гр за 2 месеца, т.е 6600 е и 63 см, но нито лекарката, нито сестрата (които определено са си от старата школа) споменаха за АМ, а сестрата каза да не захранвам до навършване на 6 м. Разликата е огромна от преди 4 год, когато ме убеждаваха да захранвам баткото на 3м. Peace
И моето бебче е така. През Ноември качи 300гр. и 4 см, а през Декември - 500 гр. и 1 см, т.е. сега е 6400 гр, 63 см. Евала на педито - нито дума не е обелила за АМ. Борко се роди по-мъничък - 2650 гр., но все пак си мисля, че това е малко за бебе на 5 м.  newsm78 Иначе е страшно жизнен и подвижен, ака нормално, весел е... Проблемът е, че май ми се струва, че става злояд (аз бях така до 12 г...тежка форма на злоядство) - като му давам кърма или АМ от шише и изяжда максимум 80 мл, в последните дни дори по 50 мл яде. И пюренцата не му се услаждат...много се притеснявам с тази негова липса на апетит  Crossing Arms Някой може ли да ми даде съвет как да му повиша апетита? Сега махаме едното нощно, а таткото иска веднага като го махнем да махнем и другото...а ако продължава по толкова малко да яде хич не знам как ще расте?!

# 443
точно защото не мога по никакъв начин да накарам антония да яде пюре след кърменето, давам първо пюрето и така.. досега винаги съм добавяла кърма към пюретата - правя ги сама вкъщи, слагам околко 40-50 мл кърма и зеленчуци, давам и колкото иска, а то е вече по 100-110 мл (!!), не ме притеснява, защото напрактика половината е кърма, после почти не иска да да суче, но и това не ме тормози, по-твърдата храна явно й харесва..
Simple Smile

desinca, аз мороков с тиква 100% го смятам за зеленчуково пюре! днес ще го давам на обяд.. Wink морков с ябълка или круша обаче бих го приела за плодово и бих го давала следобяд!

Мама Зайка Байка, как махате нощното хранене? Simple Smile

# 444
Мами кажете ми, че се чудя пюрето тиква с морков към плодовите или към зеленчуковите спада  Crazy newsm78 отделните комбинации тиква с нещо друго и морков пак с нещо друго ги има и към плодовите и към зеленчуковите  Rolling Eyes  bouquet

и моркова и тиквата са зеленчуци. Комбинациите ( поне доколкото аз знам) думата на 1во място Е  преобладаващия зеленчук, ако е споменато понякога са и 50 на 50. Ако е морков с тиква , значи повече морков, ако е тиква с морков, значи повече тиква. Това не се отнася за детска кухня , а по принцип си е правило в хранително вкусовата пром. Но,  мисля че и за детската важи:)
И аз не спазвам някакъв определена схема - но те горе долу се припокриват .За сега сме на , морков,картоф ,  тиква и пащърнак. Сега ще въведа малко плодчета- ябълка круша , слива и банан ( той е трудно смилаем, затова посл.) и после зърнени- оризова каша, царевица и просо. Реда по който въвеждам е този ,който съм написала.
 По ваши знания, на мамите захранвали и преди от форума - давам 1во пюре с лъжичка и после цицка , колкото рещи да яде Simple Smile

Да се похваля- купих си кола Simple Smile Не е кой знай какво , фордче за 1000 лв, но е запазена и нов внос Simple Smile Много се радвам , това ми е било ми е било мечта- с мои парички да си купя кола, че ми е писнало да се моля на нашите , на мъжа ми , или да давам по таксита пари ( в стремежа да се прибера по бързо при малкия). Като израз на самостоятелност съм го приемала винаги , че мн мразя да разчитам на някой. И така де- чувствайте се почерпени Simple Smile

# 445
  • София
И ние не сме от най-яшните,всеки път след като откаже гърдата я изчаквам да се унесе с биберона,махам го и давам пак гърда,като се усети ,че е излъгана надава ужасен вой,и аз пак давам биберона.Иначе суче кратко и после не иска пак да яде.Казвам кратко,защото след 1-2 минути сукане пуска и отказва да яде.
MaPuHa88-честито.Безаварийно ползване.

# 446

ее, МаРиНа88, сууупер!! да ти е честито и да няма инциденти!!
и аз така искам...
Wink

# 447
МаРиНа88, честито! Безаварийно каране!

И Вики не е фен на пюретата, яде по малко, но и аз не го насилвам, колкото толкова, нали засега сме основно на кърма. Смятам след 6-ти месец да се опитам да заместя хранене. Иначе е пробвал тиква, морков и сега картоф въвеждам. След това ще въведем малко плодови.

И аз имам схема подобна на тази на Либи, някой я беше пратил по-рано в темата - http://www.zachatie.org/images/zahranvane/Zahranvane.pdf

# 448
МаРиНа88, честита придобивка, да си я караш без проблеми! Върна ме доста във времето, когато и аз така си купих първата кола - голяма радост беше Simple Smile

Аз от два дни започнах да захранвам Ния с картоф, като го разреждам малко с кърма и после давам да суче. Мисля, че го приема добре. Първият ден се чудеше какво се иска от нея, но бързо схвана и вчера отваряше сама уста за лъжицата. С педиатърката уточнихме следната схема: по 7 дни чист зеленчук - картоф, морков, тиква и пащърнак, като постепенно се увеличава количеството и до 7-10 дни трябва да стигнем 125 гр., след което новият зеленчук се включва постепенно към вече въведените, без да се намалява количеството. След месец ще започнем с въвеждането на жълтък и месо, тъй като изцяло кърмените бебета имат нужда от желязо, което не могат да си набавят само от кърмата. Според педиатърката ни това е доста по - важно, отколкото да въвеждаме плодове, от които детето не получава нищо по-различно като хранителни вещества от това, което приема с кърма. Тази схема е с цел заместване на хранене, ако искате само да запознавате детето с нови вкусове се дава първо кърма и след 1/2 час зеленчук.

# 449
Мама Зайка Байка, по принцип на 6 м бебето трябва да си е удвоило теглото, което вие сте направили. Филип се роди 3700 кг, така че няма да успее да наддаде 700 гр за 1 месец до 7400 кг, но това не ме притеснява. Все пак всяко бебе си е напълно индивидуално. Peace

Общи условия

Активация на акаунт