болест на Хашимото и бременност

• 365 479
  • 2 601
  •   1
Отговори
# 2 235
  • София
Здравейте, момичета! Не знам дали въпросът ми е за тук, надявам се да получа вашето разбиране и подкрепа! Ще съм много благодарна, ако можете да коментирате тези резултати - на 08.12.2020 ми върнаха две замразени ембриончета и все още е рано да се каже дали съм бременна или не... Пия Еутирокс 25 микрограма на единия ден, 50 микрограма на следващия, по разписание на АГ, но не виждам голям резултат от тази терапия.... Иначе имам една загуба от тази година, след ин-витро, спряла сърдечна дейност в 12 г.с. Ще опитам тези дни да се видя с д-р Начев, разбирам, че е препоръчван ендокринолог специално при бременност (надявам се и при планиране на такава...) , дано ме посъветва и той нещо, но ме е страх и ми се иска да регулирам ТСХ...Казват навсякъде, че трябва да е под 2.5, а моят не ще и не ща да пада... Ако имате коментари и за витамините, ще съм много благодарна, че тях няма с кого да ги коментирам въобще... До д-р Сигридов едва ли ще се вредя скоро..Благодаря предварително за подкрепата!

# 2 236
TSH 2.64 изобщо не е толкова високо. Защо не минеш направо на Еутирокс 50. Аз преди да забременея пробвах с доза 25, после 25/50 и TSH все ми беше над 2. Затова минах на 50 и TSH падна на 1.7. Мислех, че като забременея, ще трябва още да увелича дозата, но при мен TSH изобщо не се повиши, даже към 8-9 м. беше паднал до 1.2, така си изкарах бременноста на L-тироксин 50. На ендокринолог ходих само веднъж и то преди да забременея, след това почти всеки месец си следях TSH и си променях сама дозата.

# 2 237
Здравейте!Бих искала да попитам по-запознатите дали моите стойности на тсх от 0.03 са много ниски за забременяване?Пия Тирозин 50мг,като се опитвам да пропускам един-два пъти седмично дозата.Имам едно детенце,но сега искам второ.Отключих Хашимото след като родих.Имам и хипофункция.Чудя се,като явно дозата ми е висока за да е такова ТсХ,защо тогава Т3 и Т4 все пак са в норма,но близко до минималната граница?Страх ме е да намалям дозата, за да не намалеят те.Освен това се опитвам да намаля и още антителата,бяха към 600,сега са 100-200.Пия селен и цинк,през ден.Сега се опитвам да изключа и млечните.Дали антителата пречат на забременяване и дали са опасни?Благодаря предварително на всички!Бъдете здрави!

# 2 238
  • Замък сред облаците
Здравейте!Бих искала да попитам по-запознатите дали моите стойности на тсх от 0.03 са много ниски за забременяване?Пия Тирозин 50мг,като се опитвам да пропускам един-два пъти седмично дозата.Имам едно детенце,но сега искам второ.Отключих Хашимото след като родих.Имам и хипофункция.Чудя се,като явно дозата ми е висока за да е такова ТсХ,защо тогава Т3 и Т4 все пак са в норма,но близко до минималната граница?Страх ме е да намалям дозата, за да не намалеят те.Освен това се опитвам да намаля и още антителата,бяха към 600,сега са 100-200.Пия селен и цинк,през ден.Сега се опитвам да изключа и млечните.Дали антителата пречат на забременяване и дали са опасни?Благодаря предварително на всички!Бъдете здрави!

Нещо сте в грешка - в момента сте в хиперфункция, не в хипо. ТСХ 0.03 е прекалено ниско, трябва да изследвате и Т4, колк билзко казвате, че е до долната граница? Антителата нямат отношение към бременност, и моите са около 200. Пия цинк и селен по 3 месеца ,после по 3 месеца почивка. Тирозинът е добавка, която стимулира функцията на жлезата, но явно сте минали в другата крайност. От лекар ли ви е назначена? Колко често правите контрола на хормоните? Направете си пълни изследвания (ТСХ, фТ4 и Анти-Трак (или Траб)), на чист ден, без прием на кафе и добавки, за да изключите възможността за базед и да установите защо ви е толкова ниско ТСХто.
Ниското ТСХ води до възможни малформации при бременност, докато високото повишава риска от аборт и и отново неправилно развитие. Добре е да достигнете ниво между 1 и 2 пункта.

Да добавя: нисък фТ4 ЗАЕДНО с ниско ТСХ сигнализира за вторични проблеми с щитовидната, изследвайте хипофизата и хипоталамуса!

Последна редакция: ср, 16 дек 2020, 13:06 от AAndreeva

# 2 239
  • София
TSH 2.64 изобщо не е толкова високо. Защо не минеш направо на Еутирокс 50. Аз преди да забременея пробвах с доза 25, после 25/50 и TSH все ми беше над 2. Затова минах на 50 и TSH падна на 1.7. Мислех, че като забременея, ще трябва още да увелича дозата, но при мен TSH изобщо не се повиши, даже към 8-9 м. беше паднал до 1.2, така си изкарах бременноста на L-тироксин 50. На ендокринолог ходих само веднъж и то преди да забременея, след това почти всеки месец си следях TSH и си променях сама дозата.

Благодаря сърдечно за идеята! Да, всъщност след като вчера минах на преглед при д-р Начев, той също ме посъветва да мина на 50 микрограма Еутирокс и след 45 дни най-рано, контрола. Междувременно ако имам късмета да забременея отново, мисля все пак отново да му се обадя за съвет или да мина на преглед, защото при предходната, за съжаление неуспешна бременност, не си спомням дали дори веднъж ми бе назначено изследване на TSH и сега съм решила, да не слушам само лекарите, ама и сама да си решавам кое и как да проследявам.... А за витамините имате ли някакви идеи? Благодаря сърдечно!

# 2 240
Здравейте, колко време след раждане изследвахте хормоните?

# 2 241
  • Замък сред облаците
Здравейте, момичета! Не знам дали въпросът ми е за тук, надявам се да получа вашето разбиране и подкрепа! Ще съм много благодарна, ако можете да коментирате тези резултати - на 08.12.2020 ми върнаха две замразени ембриончета и все още е рано да се каже дали съм бременна или не... Пия Еутирокс 25 микрограма на единия ден, 50 микрограма на следващия, по разписание на АГ, но не виждам голям резултат от тази терапия.... Иначе имам една загуба от тази година, след ин-витро, спряла сърдечна дейност в 12 г.с. Ще опитам тези дни да се видя с д-р Начев, разбирам, че е препоръчван ендокринолог специално при бременност (надявам се и при планиране на такава...) , дано ме посъветва и той нещо, но ме е страх и ми се иска да регулирам ТСХ...Казват навсякъде, че трябва да е под 2.5, а моят не ще и не ща да пада... Ако имате коментари и за витамините, ще съм много благодарна, че тях няма с кого да ги коментирам въобще... До д-р Сигридов едва ли ще се вредя скоро..Благодаря предварително за подкрепата!

Първо, успех с ембриончетата!
Моля те обърни внимание, че всяка лаборатория работи с определени скали. Генерално обаче, препоръчителните нива по време на бременност според триместър са следните:
0 до 3-ти месец 0.1 до 2.5 mIU/l
4 - 6-ти месец 0.2–3.0 mIU/l
7 - 9-ти месец 0.3-3.5 mIU/l.

Лекарите препоръчват между 1 и 2, тъй като през първото тримесечие под вияние на ЧХГ, понеже има сподни протеини като ТСХ, ТСХ също може да претърпи увеличение и се застраховат да го държат по-ниско. 2.64 обаче никак не е зле. Колко време си на тази терапия? Тъй като тироксина действа с натрупване, чувствителна промяна можеш да отчетеш 40-45 дни след започване на терапията и чак тогава обикновено променят дозите защото ясно личи работи или не работи терапията.
За витамините по мое непрофесионално мнение са супер. Б12 е добре да се тълкува и с ПКК. Във форума много препоръчват да се взимат добавки, за да се държат в горни граници, но реално завишеният приема на някои витамини също може да е токсичен или с негативен ефект за бебето, така че си се консултирай с лекар - моите не ми даваха да взимам друго освен фолиева, щом хематокритите ми бяха в златната среда. Фолиева поне приемаш ли редовно? Следи си витамините и ПКК ако можеш всеки месец, за да си сигурна как се движат нещата, а междувременно наблягай на мазна риба (скумрия, пъстърва, обаче без екзотики като риба тон, сьомга и прочее, които традиционно имат повишено съдържание на живак и олово), жълтъци и телешки черен дроб за натурален вит Д и Б-групата.

Последна редакция: ср, 16 дек 2020, 13:31 от AAndreeva

# 2 242
Относно витамините приемах Прегнакеър, имат много голямо разнообразие. Зачатие-преди забременяване, Плюс Омега 3 по време на бременност и това са единствената марка която открих с витамини за кърмачки.
Витамин Д също е добре да го проследяваш редовно и да го държиш в горна граница.

# 2 243
AAndreeva
Благодаря за отговора.Преди почти две години бях с ТСХ 7 и си беше хипофункция.А това,което пия си е Хормон от Гърция-Тирозин се казва,това е като българския тироксин,но с много по-добро усвояване.Сама започнах,защото с него успях да смъкна ТСх,но явно дозата ми е висока,защото този се усвоява на90%,а този бг е пълен боклук и се усвоява едва на 20-30%,по последни данни.Затова повечето са на големи дози и все ги вдигат.Последните ми бяха така -Т3 -3,41 норма 3.1-6,8,Т4- 13,4 норма 12-22,тсх 0.03 норма 0.27-4,тат 240,мат 130.Изследвам се на 2-3месеца зависи.

# 2 244
  • Замък сред облаците
AAndreeva
Благодаря за отговора.Преди почти две години бях с ТСХ 7 и си беше хипофункция.А това,което пия си е Хормон от Гърция-Тирозин се казва,това е като българския тироксин,но с много по-добро усвояване.Сама започнах,защото с него успях да смъкна ТСх,но явно дозата ми е висока,защото този се усвоява на90%,а този бг е пълен боклук и се усвоява едва на 20-30%,по последни данни.Затова повечето са на големи дози и все ги вдигат.Последните ми бяха така -Т3 -3,41 норма 3.1-6,8,Т4- 13,4 норма 12-22,тсх 0.03 норма 0.27-4,тат 240,мат 130.Изследвам се на 2-3месеца зависи.

При започване на хормон контроли се правят на 45 дни до установяване на правилната соза. В момента нещо не е наред. Консултирайте се с лекар и спрете хормона.

# 2 245
AAndreeva

При започване на хормон контроли се правят на 45 дни до установяване на правилната соза. В момента нещо не е наред. Консултирайте се с лекар и спрете хормона.

А дали да намаля просто повече дозата,защото ме е страх да го спра изведнъж.Тъкмо се почувствах с енергия и изчезна постоянната умора и сънливост,чувствам се доста добре.

# 2 246
  • Замък сред облаците
AAndreeva

А дали да намаля просто повече дозата,защото ме е страх да го спра изведнъж.Тъкмо се почувствах с енергия и изчезна постоянната умора и сънливост,чувствам се доста добре.

Не се самолекувайте и си вижте хипофизата. При класическите  щитовидни проблеми няма как едновременно и ТСХ и фТ4 да е ниско.

Последна редакция: ср, 16 дек 2020, 19:06 от AAndreeva

# 2 247
  • София

Първо, успех с ембриончетата!
Моля те обърни внимание, че всяка лаборатория работи с определени скали. Генерално обаче, препоръчителните нива по време на бременност според триместър са следните:
0 до 3-ти месец 0.1 до 2.5 mIU/l
4 - 6-ти месец 0.2–3.0 mIU/l
7 - 9-ти месец 0.3-3.5 mIU/l.

Лекарите препоръчват между 1 и 2, тъй като през първото тримесечие под вияние на ЧХГ, понеже има сподни протеини като ТСХ, ТСХ също може да претърпи увеличение и се застраховат да го държат по-ниско. 2.64 обаче никак не е зле. Колко време си на тази терапия? Тъй като тироксина действа с натрупване, чувствителна промяна можеш да отчетеш 40-45 дни след започване на терапията и чак тогава обикновено променят дозите защото ясно личи работи или не работи терапията.
За витамините по мое непрофесионално мнение са супер. Б12 е добре да се тълкува и с ПКК. Във форума много препоръчват да се взимат добавки, за да се държат в горни граници, но реално завишеният приема на някои витамини също може да е токсичен или с негативен ефект за бебето, така че си се консултирай с лекар - моите не ми даваха да взимам друго освен фолиева, щом хематокритите ми бяха в златната среда. Фолиева поне приемаш ли редовно? Следи си витамините и ПКК ако можеш всеки месец, за да си сигурна как се движат нещата, а междувременно наблягай на мазна риба (скумрия, пъстърва, обаче без екзотики като риба тон, сьомга и прочее, които традиционно имат повишено съдържание на живак и олово), жълтъци и телешки черен дроб за натурален вит Д и Б-групата.

Лелееее, СТРАХОТНА си!!! Наистина от сърце благодаря за изчерпателния, информативен отговор! Да, аз горе-долу от около месец бях на тази терапия, онзи ден успях да мина при д-р Начев на преглед, той ми каза, че нямам "активна" форма на заболяване, но за да сме спокойни, ми препоръча все пак да направя дозата на Еутирокса 50 микро грама все ден, ще я засека след около 50 дни, ако не настъпи бременност. Иначе благодаря още веднъж за пожеланията, дано имаме късмет! ❤️❤️❤️ Да, за витамините започнах отново прием на фолиева, бях го спряла за около месец, защото пък бях с натрупване и над горна граница, което не е добре. Сега, след това изследване, отново поднових приема. Аз вземам само метилираната форма, защото пък съм с генетично изкривяване ( хомозигот съм по PAI 4G/4G и хетерозигот по MTFHR) и затова не я усвоявам като нормалните хора, ама поне уж това е поправимо... Ще се постарая да включа повечко от препоръчаните от теб храни в менюто си! Иначе вземам и по 2-3 капки вигантол, с профилактична цел, защото след загубата на бебетата от тази година бях със сериозен недостиг, който явно съм преодоляла, след като пиех по 10 капки на ден за около месец и нещо... Също имунолог ме беше посъветвал през ден да вземам и Б12 (отново метилирана форма), виждам, че ми е в граници, може да го послушам поне за известно време. И като цяло май е това ☺️ Много, много благодаря отново за съветите! Бъди здрава! ❤️

# 2 248
Здравейте момичета, искренно се надявам да получа отговор от жени които са минали по моя горчив път, но са завършили със щастлив край..при мен все още борбата продължава...
С хипофункция на хашимото съм от три години, тсх и фт4 са в норма но мат е много висок над 300 при гг 9. От две години инвитро с 5 трансфера и само единият приключи с бременност в 8гс / спряло развитие/. Нямам други проблеми, никой не може да каже защо не се получава, възможно ли е проблема да е в тези високи антитела мат? Не съм правила имунологични изследвания, по преценка на доктора ми. Моля, да ми отговорят и майките които са имали високи антитела и въпреки това си имат детенце. Моля дайте ми съвет, дайте ми кураж по този начин за да имам сили да продължа напред...

# 2 249
  • Замък сред облаците
Здравейте момичета, искренно се надявам да получа отговор от жени които са минали по моя горчив път, но са завършили със щастлив край..при мен все още борбата продължава...
С хипофункция на хашимото съм от три години, тсх и фт4 са в норма но мат е много висок над 300 при гг 9. От две години инвитро с 5 трансфера и само единият приключи с бременност в 8гс / спряло развитие/. Нямам други проблеми, никой не може да каже защо не се получава, възможно ли е проблема да е в тези високи антитела мат? Не съм правила имунологични изследвания, по преценка на доктора ми. Моля, да ми отговорят и майките които са имали високи антитела и въпреки това си имат детенце. Моля дайте ми съвет, дайте ми кураж по този начин за да имам сили да продължа напред...

Съжалявам за загубата ти. Аз съм след мисед в 11гс, но забременях с нетипично късна овулация и това предполага и некачествена яйцеклетка.
По отношение на антителата - те атакуват протеините на жлезата. По никакъв начин нямат отношение сами по себе си към бременността. Вече ако хашимотото не е под контрол (тоест си с активен тиреоидит и хормоните ти не са в норма), тогава се увеличават рисковете за износване, но при хормони в норма даже бременността влияе положително на организма за периода на самата бременност (и често след раждане пак се разбъркват).
Ако нямаш други проблеми, защо сте постъпили към ин витро, ако мога да питам? Мисълта ми е, че щом има инвитро, има и други фактори сигурно, които биха повлияли на хода на бременността (СПКЯ, проблем със спермограмата, възраст, тромбофилия или други генетични изменения). Не се вторачвай в антителата, ако хормоните са ти в добри нива и търси причината заедно с добър специалист.

Общи условия

Активация на акаунт