болест на Хашимото и бременност

• 363 911
  • 2 600
  •   3
Отговори
# 2 475
  • Замък сред облаците
И трите при положителен тест и с тях на консултация при ендокринолог да прецени ситуацията Simple Smile

# 2 476
Здравейте, реших да си пусна хормонални изследвания, тъй като никога не бях, а съм на 27 и започнах да мисля за забременяване.. резултатите са в норма (тат-14.8, мат-7.65, фт3-4.92, фт4-17.63) единствено тсх е леко завишено - 2.2, при което ендокринолога ми каза че всичко е наред, но след като ми видя жлезата с ехограф ми каза, че има структурни нарушения, което говори за Хашимото.. пусна ми още някакви изследвания, които още не са готови, но реших да попитам дали някоя от вас има подобен случай, притеснява ме че в бъдеще ще се развие хипофункция, а лекарката каза че няма да се наложи приеммня медикаменти за сега..

# 2 477
  • Замък сред облаците
Идеални са изследванията, никакви контраиндикации за забременяване няма. Оптималните нива на фТ4 са 17-20пмол, фТ3 трябва да е около 3 пъти по-ниско. ТСХ варира и от сезоните малко (лятото спада, зимата се качва леко и съответно има лек преход другите 2 сезона), но 2.2 не е високо.
За структурата и антителата ще следиш ежегодно и това е.

# 2 478
Здравейте!
От коя лаборатория сте доволни? През годините на няколко пъти съм хващала отклонения м/у лабораториите (с прилична разлика) и вече не знам къде да се изследвам 🤦♀ За гр. Пловдив става въпрос.

# 2 479
Здравейте отново, днес по случайност бях е майчин дом и ми пуснаха отново изследвания за тсх и фт4, като е минал месец и половина от миналия път и тсх се е вдигнало с почти единица.. вече е 3,1. Мислите ли че може проблема да е в различните лаборатории, предишния път пуснах в геника.. 🤷🏻♀

# 2 480
  • Anywhere
За Пловдив : От лекари знам, че предпочитат Бодимед и Синево за изследване на хормони.

# 2 481
Благодаря! Колебаех се между Бодимед и Кандиларов, ще заложа на Бодимед Simple Smile
За Пловдив : От лекари знам, че предпочитат Бодимед и Синево за изследване на хормони.

# 2 482
Здравейте, с Хашимото съм и имам едно детенце на 7 месеца. ТСХ ми беше около 3,6 като забременях с нея, поддържах между 1,6 и 3 по време на бременността с еутирокс. След като родих ми беше спаднал до 0,3 ТСХ, след няколко месеца започнах с 25мг и поддържах около 3 ТСХ. Сега обаче имам положителен тест за бременност и при контрола на хормоните ТСХ е близо 7, а ФТ4 е да долна граница. Също така все още си кърмя малката. Въпросът ми е тези резултати може ли да са повлияни от новата бременност, или да са моментно високи, например сутринта ми беше доста стресираща. Смятам да започна със 75 мг до следващата контрола след 3 седмици. Играла съм го вече това с притеснението предната бременност, накрая всичко беше наред с малката. Сега обаче пак ми се сви сърцето дали бебето ще е добре с тези стойности преди да успея да ги коригирам…Иначе витамините изглеждат добре.

# 2 483
  • Замък сред облаците
Не е инцидентно висока стойността щом това е нивото на фТ4. Щом ще почнете хормон веднага, стига да има ембрион всичко ще е наред.  Въпросът е че по всяка вероятност предните месеци също не е било розово положението, което може да е повлияло на качеството на яйцеклетката. Аз с подобни стойности имах бременност с кухо яйце. Разбира се, всичко може и да е наред, форумът познава достатъчно такива случаи ☺

# 2 484
Здравейте.
Имам въпрос относно хормоните на щитовидната жлеза.
На някой случвало ли му се е няколко месеца след раждане ТСХ от хипо да стане нормална , стойността е  0,3, без основателна причина.Не съм приемала никакви добавни и медикаменти освен лекарства за спиране на кърмата и вече 3-та година да е с тези стойноти, но не се чувствам добре имам сърцебиене и отслабена памет, наруши ми се и зрението.Ендокринолога казва , че видно няма нищо.
Може ли съвет.
Благодаря предварително.

# 2 485
  • Замък сред облаците
FT4 колко е? От него зависи как се чувствате. Също и микроелементите и витамините как ви са - желязо, фолат, вит Б12, вит Д, хемоглобин и ПКК? При такива симптоми не се гледа само ТСХ.
Зрението се нарушава и от хормоните от бременността и при жени без проблеми с жлезата, впрочем.

# 2 486
Здравейте! Включвам се тъй като съм силно притеснена и след много четене на различни статии силно бих се радвала да чуя реални истории, мнения и отговори на жени вече преминали през това, което на мен тепърва ми предстои. Момиче на 23 години съм и наскоро ми откриха тиреоидит на Хашимото. Лекарят силно ме наплаши с това, че забременяването и износването с това заболяване е изключително трудно и едва ли не ако нямаш късмет почти невъзможно. Тръгнах си разплакана от кабинета... Последната седмица не съм спряла да чета за това как Хашимото влияе на репродуктивната способност при жените и само за това мисля. Можете да си представите, че като една млада жена, една от най-големите ми мечти е някой ден да мога да се зарадвам на собствена рожбичка. Осъзнах, че колкото повече чета и се ровя в интернет, толкова повече притеснението ми расте, затова реших, че ще е най-добре да се обърна и да попитам реални жени относно техните лични преживявания. Извинявам се предварително ако въпросът ми е глупав и не на място, но много бих се радвала (и поуспокоила евентуално) ако някой би споделил дали наистина всичко се случва толкова трудно с Хашимото?

# 2 487
  • Замък сред облаците
Ако щитовидната жлеза (фТ4 и фТ3) не се следи, това влияе на качеството на яйцеклетките и овулацията (ниско качество, липсваща овулация). Ако се следи и се държат оптимални нива, тогава по никакъв начин не пречи на забременяване и износване.
С две думи следете си на 6 месеца показателите (фТ3, фТ4, ТСХ, ТАТ и МАТ) и всичко ще е наред. При включване/промяна на доза на хормон понякога и по-често се правят контроли.

# 2 488
Здравейте, при пускане на рутинните годишни изследвания Юни месец(кръвна картина и TSH)
TSH беше 3.312 ( при реф.стойности 0.350 - 4.940)
От м.Август в друга лаборатория
 TSH- 7.400 ( 0.300 - 4.200)
 FT4 - 11.29 (12.00 - 22.00)
 FT3 - 4.55 ( 3.20 - 6.80)
 MAT - 15.27 (12-22)
VIT D - 76.74 (50-120)
 MAT (Anti TPO ) - 15.27 ( до 34.00)
Ендокриноложката ми изписа Л- тироксин 0.25. Трябва ли да спрем да се пазим до намаляване на TSH.

# 2 489
  • Замък сред облаците
Трябва да се вдигне фТ4 между 17-20 (тогава ТСХ пада), за да спрете да се пазите и в добрия случай поне 3 месеца да поддържате това ниво преди опити (не е проблем и по-рано). С тези показатели 0.25 ми се струва ниска доза обаче и може да отнеме и повече време да се вкара жлезата в норма.

Общи условия

Активация на акаунт