болест на Хашимото и бременност

• 363 825
  • 2 600
  •   1
Отговори
# 2 490
Здравейте.Скоро открих, че съм к Хашимото и от 27 дни пиех 25мг,но от 3 дни разбрах,че съм бременна.Днес пуснах кръвни и се оказва ,че ТСХ от 10.0 е станало 5.0,но както знаете крайно не ок ц
За бременност.Вдигнаха ми дозата до 50мг.Има ли някакъв шанс с тази стойност да се износи ?Sad

# 2 491
  • Замък сред облаците
С правилната доза винаги има шанс. Важно е фт4 колко е, не тсх. Успех!

# 2 492
Здравейте, момичета. В 5 г.с. съм. Като си видях щитовидните реших да си вдигна дозата Еутирокс от 62,5 на 75, защото докато си запиша и ми дадат час за доктор ще мине поне още седмица. Според вас дали е достатъчно 75, или 100?

# 2 493
  • Замък сред облаците
75 е достатъчно, фТ4 е добро. Да не би бременността да е инвитро? Защото тсх е неадекватно високо с това хубаво фТ4.

# 2 494
75 е достатъчно, фТ4 е добро. Да не би бременността да е инвитро? Защото тсх е неадекватно високо с това хубаво фТ4.
Не. И преди си бях така, нз защо.

# 2 495
  • Замък сред облаците
Не повече от 75 мкг тогава до срещата с доктора Simple Smile

# 2 496
Здравейте! Скоро ми предстои да вляза във втория триместър, и лекарят ми каза тогава да заменя фолиевата киселина с мултивитамини за бременни, по мой избор. С хашимото с хипофункция съм, и сега се замислих че наличието/липсата на йод в тези витамини не е за пренебрегване. Ще го коментирам и с ендокринолога ми, но чак на 16ти декември, когато имам час... така че някой с опит би ли могъл да сподели? Благодаря

# 2 497
  • Замък сред облаците
Мултивитамините вкл за бременни са в нищожни количества като дози, а в някои от тях съставът е такъв че половината съдържание пречи на усвояването на друга част от него (магнезий и цинк, б12 и цинк и подобни вьаимодействия). Конкретно за йода, върти ми се че имаше една марка без йод ама ми я бяха казали преди 2г и не помня.
Аз конкретно съм пила само фолат (не фолиева киселина), б12, вит Д, желязо и магнезий през бременността, назначавано съответно от АГ и хематолог като дози и кога да се пие. Имам мутация за неусвояване на Б групата и метилираните Б витамини, вкл фолат вместо фолиева са важни. Фолат се пие и след раждането, защото е важен за възстановяването на кръвта.

# 2 498
  • Бургас
Здравейте момичета,

Имам един въпрос. Аз съм с два спонтанни аборта в 5г.с. след втория, който бе последван от кюртаж през април 2010г. вече нямам и овулация. При изследване на хормони на щитовидната жлеза се оказа, че имам завишено ТСХ (малко над 3) и установен с ултразвук Хашимото. Казаха ми, че нямам нужда от лечение - какво ще кажете по въпроса. Thinking
При жени в детеродна възраст се гони 1 -1,5. Над 3 е ок за възрастни хора,  които няма да раждат.

# 2 499
Здравейте, малко съм в паника. Родих преди 1г и 6м, на своя глава днес си пуснах изследвания. Това са резултатите ми, завишено ТАТ чета, че означава, че имам Хашимото, така ли е ? Утре разбира се, ще го коментирам и с лекарят ми, тъй като ми дойде като гръм се допитвам веднага тук. Искам да имам и още едно детенце, живот и здраве и сега паниката ме обвзе...

# 2 500
  • Замък сред облаците
В другата тема вече дадоха отговор. С тези нива на антитела състоянието е в съвсем начална форма. Проследявайте се при ендокринолог, ТСХ ви е завишено, а фТ4 не е оптимално. За забременяване се целят стойности под 2 за ТСХ и между 17-20pmol/1.3-1.5ng на фТ4.

# 2 501
Здравейте, почетох малко назад в темата и ми стана интересно. Виждам, че масово на момичетата с Хашимото ТСХ им се вдига при бременност, каквито бяха и моите очаквания, но чудно че при мен, напротив, намалява. Даже ендокринолог ми каза че това е нормално през първия триместър. Покрай намалянето на тсх всеки път ми намаляват дозата, като респективно и ФТ4 пада, за което питах многократно, но еднозначен отговор не получих от никъде. След последните резултати от 12ти декември:

От 75/100мкгр акутирокс ми намалиха дозата на 75мкгр и очаквам, че на следващо изследване Фт4 ще продължи да спада, а ако тсх продължава така, те просто ще ми намалят отново дозата, а редно ли е? Обърках се жестоко, не откривам много информация за моя случай, има ли някой в такава ситуация? Вече съм във втори триместър и се надявам искрено лечението ми досега да е било адекватно.

# 2 502
Здравейте, момичета!
Откакто започнах опити за бременност съм на терапия с Л Тироксин, като постепенно стигнах до доза 50мкг/ден. При последното инвитро поддържах стойности на ТСХ около 2,5. След като забременях стойността беше 2. Сега в 12г.с. ТСХ е паднало на 0.1. Ендокринологът ми казва да спра рязко терапията, което мен много ме притеснява. Не ме е насочвал да изследвам ФТ4, но мисля  сама да го направя. Нямам антитела. Безкрайно съм притеснена...
Има ли някой в подобна ситуация? Какво бихте ме посъветвали?
Благодаря! Flowers Four Leaf Clover

# 2 503
  • Замък сред облаците
Няма никакъв проблем ТСХ да е и 0.006 даже, стига фТ4 да не е над 20. Задължително изследвайте фТ4 преди да правите промени по терапията.

# 2 504
Няма никакъв проблем ТСХ да е и 0.006 даже, стига фТ4 да не е над 20. Задължително изследвайте фТ4 преди да правите промени по терапията.
Много благодаря, АА! И аз мислех да направя това и ако ще спирам терапията, то поне да го направя постепенно, но лекаря направо ме хвърли в паника с думите, че съм предозирала и съм влязла в тиреотоксикоза.
Какво ли не ми мина през главата...

Общи условия

Активация на акаунт