болест на Хашимото и бременност

• 363 757
  • 2 600
  •   1
Отговори
# 2 505
  • Замък сред облаците
Това за 0.006 ми е казвано от моя ендокринолог като бях бременна. Иначе не е проблем рязкото спиране. Въпросът е да е адекватно. Като цяло 2 и 3 триместър се гонят стойности на фТ4 минимум 15pmol, като над 21 вече е хиперфункция.

# 2 506
Слънчоглед според мен търси друг ендокринолог, моят случай наподобява твоя, само че аз направих грешката да послушам ендокринолога и да намаля дозата, за което много съжалявам.
Резултати от 11г.с:

Резултат от днес, утре влизам в 15г.с:

Просто през първия триместър пада и това не е нещо ненормално, противно на казаното от последната ендокриноложка при която бях, за която явно разбиранията по повод Хашимото, бременност и забременяване е ТСХ между 0.35 и 2. За съжаление не е единствената с толкова познания в сферата, много жалко за което. Сега в моя случай е жалко, че хем сама се справям по-добре с дозировките, хем бременност и самолечение е последното, което искам и съм малко в задънена улица. Продължава ходенето на прегледи, плащане на сума ти пари в търсене на ендокринолог, който се интересува от повече от тва прословутото ТСХ. А междувременно остава надеждата, че падането на ФТ4 не е повлияло негативно на малкото човече.
Очаквай скоро покачване в ТСХ щом преминаваш към втория триместър. Може би по-чести изследвания също ще са полезни за проследяване на нещата.

# 2 507
  • Замък сред облаците
Имайте предвид, че по време на бременност, особено в първи триместър, се увеличава тТ4 - тоталния Т4 складиран в черния дроб, съответно фТ4 пада заради увеличеното акумулиране. Тогава суплиментацията е ключова за плода, ако е налице хипофункция при майката.
И само да добавя - във втори триместър вече плодът има своя собствена жлеза и не е зависим от майката, съответно обикновено нуждите от прием на хормон понамаляват. Затова се цели фт4 около 15pmol или съответно 1.1-1.2ng при майката от 2 триместър натам. Ако е по-нисък е възможно майката да страда от неприятните ефекти на хипофункцията, а вече ако е много нисък (12pmol и надолу, американската асоциация даже май и 10 цитираше ама кому е нужно да стига до там) може да се отрази на това как работи тялото през бременността и съответно да окаже негативен ефект върху бременността.
Да не забравяме, че и високите нива на хормон (20pmol/1,55ng и нагоре) може също да са причини за негативни ефекти върху развитието на плода, напомням.

# 2 508
Сърдечно благодаря и аз за споделеното. И моите резултати от края на 1ви триместър, 2рата половина на декември са следните. Ендокриноложката ми обясни че това е заради покачването на чхг / спирането на естрофем / и 2те. Направихме лека корекция на хормона и сега ще пускам пак изследване, в 15та седмица

# 2 509
  • Замък сред облаците
Хубави са. Уточнявам, че 15pmol се цели като минимум когато има тенденция за по-ниска стойност. 17 е супер.

# 2 510
Как ви се струват тези резултати, момичета?
В края на 12 г.с. Аз мисля, че няма нужда да вдигам дозата още. ТСХ винаги ми е по-високо, но пък Т4 винаги го държа към горна граница. Отделно имам едно дразнене в гърлото на моменти и имам чувството, че е от жлезата 🙄

# 2 511
  • Замък сред облаците
Чудесни са. Това с гърлото е типичен симптом при хашимотото принципно, но не ми се вярва са е от жлезата при такива хубави показатели. Отделно че антителата при бременност по-често намаляват (имунната активност отслабва, за да не отхвърля тялото на майката бебето), съответно и атаката върху жлезата е минимална. Възможно е и от сблъсък с вируси да има подобни усещания. Това би обяснило и защо ТСХ е над 2.5 при такова хубаво фТ4 (ТСХ се повишава при боледуване и трябва да се изследва когато човек не е боледувал последните 2 седмици).

# 2 512
Да, наистина боледувах, но минаха поне 3 седмици от тогава. И това гърло прекалено дълго продължава леко да ме дразни, за това предположих, че е от жлезата... Благодаря за отговора.

# 2 513
  • Замък сред облаците
Зависи и от вируса. Понякога периодът на възстановяване е 2-3 седмици след преминаване на острата фаза, която е около седмица - примерно при грип.

# 2 514
Здравейте, пиша защото съм много уплашена. Не знам дали това е подходящата тема. Бременна съм в 16 г.с. Досега всичко вървеше добре, вчера бях на преглед и бебето е добре. Бях посъветвана да направя тест за щитовидната жлеза, тъй като пулсът ми е много ускорен. Резултатът ми излезе 4,6. Много съм изплашена, защото четох че това може да предизвика аборт или аномалии в плода. След 3 дена съм на лекар и предполагам, че ще ми назначат терапия. Дали съм закъсняла много и възможно ли е да загубя бебето и вече да са се случили непоправими неща?

# 2 515
  • Замък сред облаците
Спокойно, с ТСХ 4 спокойно се износва бременност. Ако беше над 10 да се притеснява наистина човек. Важно е фТ4 как е реално, гледайте него.

# 2 516
Здравейте , бременна съм в 11 г.с.  Имам хипотиреоза и приемам Л Тироксин 50, ТСХ винаги беше към 1,5.
Сега направихме контрола , ТСХ 0,1  , а фТ3 -3,4 и фТ4 -16,9 са в норма. Спряха ми Л Тироксина, и за 4 седмици контрола. Та искам да ви помоля за мнение , 4 седмици не е ли много време? Няма ли риск ТСХ след 3тия месец да почне да се покачва (а това е опасно при бременност). Според мен, поне след 2 седмици да беше контролата , но не. Вие какво мислите ? А да, в чужбина съм , та за това не мога на своя воля да се изследвам когато аз реша, а само когато доктора каже.

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 22:08 от СаниДима

# 2 517
  • Замък сред облаците
Бавно се изменят тиреоидните хормони, сроковете за изследване са 4 до 6 седмици. Важно е фТ4 колко е, не ТСХ. Засега е в норма.

# 2 518
Аз вече се отчаях, сменям 3ти доктор и като чуя ФТ4 не ме интересува, гледам само ТСХ и ми се изправят косите. Не мога да си намеря доктор, на който да вярвам и това е. Току що излизам от кабинета на една, дето ми се зъбеше как сама съм си вдигнала дозата с която от:
- (рязко вдигнал се ТСХ от с една единица (от 0.3 на 1.55) при влизането във втори триместър)
За един месец си нормализирах нещата и сега резултата ми се струва по-добър:

Съгласи се на лека корекция на дозата, а не драстична, каквато първоначално искаше, но няма значение това. Продължавам да търся доктор, ако имате препоръки за София, ще съм много благодарна.

# 2 519
Аз се следя при доктор Екатерина  Моллова в София Мед и съм доволна .Преди първата ми бременност обаче искаше да пия противозачатъчни заради хормони, а в Щерев една докторка ми изписа Метфогамма и след 2 месеца вече имах две чертички и здраво родено дете .През бременност доктор Молова ме следеше като аз използвам приложението Healee и рядко ходя до кабинета и Simple Smile и така вече 4 години съм при нея Simple Smile  .
Аз вече се отчаях, сменям 3ти доктор и като чуя ФТ4 не ме интересува, гледам само ТСХ и ми се изправят косите. Не мога да си намеря доктор, на който да вярвам и това е. Току що излизам от кабинета на една, дето ми се зъбеше как сама съм си вдигнала дозата с която от:
- (рязко вдигнал се ТСХ от с една единица (от 0.3 на 1.55) при влизането във втори триместър)
За един месец си нормализирах нещата и сега резултата ми се струва по-добър:

Съгласи се на лека корекция на дозата, а не драстична, каквато първоначално искаше, но няма значение това. Продължавам да търся доктор, ако имате препоръки за София, ще съм много благодарна.

Общи условия

Активация на акаунт