болест на Хашимото и бременност

• 363 733
  • 2 600
  •   1
Отговори
# 2 520
  • Замък сред облаците
Аз съм доволна от Ангел Маринчев конкретно за щитовидната.

# 2 521
Здравейте, момичета! В 5г.с. съм и ми е много лошо - отпадналост, гадене, тежест в гръдния кош и прималяване. Аз съм с половин щитовидна жлеза от две години и съм на 50мкг в момента. Последно пуснах тези изследвания преди да разбера, че съм бременна, от началото на януари са. Май утре трябва пак да пусна, защото според симптомите ми усещам някакво разбъркване в хормоните. Дано това състояние поотмине, защото ако ще е така 9 месеца, не зная как ще го износя. Ето тези от началото на януари:

# 2 522
  • Замък сред облаците
Привет! ФТ4 е нисък, трябва увеличение на дозата задължително. ФТ4 е ключов за първи триместър, защото ембрионът няма своя жлеза все още.
Феритинът също е нисък, след 14 седмица трябва да се обсъди прием на желязо (преди това е токсично за ембриона).
Вит Д е поднормен - задължително да се обсъди прием с лекаря отсега за поне 2000 единици дневно.
Б12 също ще пада, а се държи да е над 300 в тази единица.

Отпадналостта в първи триместър като цяло е нормална със и без дефицити, но те допълнително те скапват, защото тялото приоритетно пренасочва полезните вещества към плода. То превключва на двойна скорост чисто метаболитно, защото гради ембрион. Оттам ще има повече сън, задъхване, покачване на пулс, глад за въглехидрати.

Според мен с тези резултати освен с АГ и ендокринолог е редно да се обсъдят витамините/микроелементите с хематолог.

# 2 523
Привет! ФТ4 е нисък, трябва увеличение на дозата задължително. ФТ4 е ключов за първи триместър, защото ембрионът няма своя жлеза все още.
Феритинът също е нисък, след 14 седмица трябва да се обсъди прием на желязо (преди това е токсично за ембриона).
Вит Д е поднормен - задължително да се обсъди прием с лекаря отсега за поне 2000 единици дневно.
Б12 също ще пада, а се държи да е над 300 в тази единица.

Отпадналостта в първи триместър като цяло е нормална със и без дефицити, но те допълнително те скапват, защото тялото приоритетно пренасочва полезните вещества към плода. То превключва на двойна скорост чисто метаболитно, защото гради ембрион. Оттам ще има повече сън, задъхване, покачване на пулс, глад за въглехидрати.

Според мен с тези резултати освен с АГ и ендокринолог е редно да се обсъдят витамините/микроелементите с хематолог.

Да, другата седмица съм на хрматолог. Гинекологът ми позволи да пия Тотема и вече изпих две, но сега се притесних като прочетох. Днес пуснах резултати, на базата на които ендото каза да мина пет дена на 50 и два дена на 75. Ето днешните резултати:

# 2 524
  • Замък сред облаците
Супер е такова фТ4 значи. Глюкозата ти е висока за на гладно, имай предвид да в следиш.

За желязото бих обсъдила с хематолога щом е другата седмица часа ❤ ако и двамата доктори са ок, няма да се притесняваш.

# 2 525
Здравейте, момичета! Имам нужда от съвет.
Бременна съм в 26 г.с.
По препоръка на ендокринолога изследвам всеки месец тсх и фт4, като ми е написал инструкции да следя тсх да е под 2.5 и нито дума за фт4. Не съм на терапия с еутирокс, при преглед жлезата е с нормална структура , само тсх ми го водеха граничен за забременяване, тъй като варираше между 1.8 и 2.8. След като забременях, които не отне много време, си следих хормоните и до към декември и двата бяха в норма, като фт4 се движеше около 15. В началото на месец януари ги пуснах пак - тсх беше 1.99, а фт4 11.5 при референтни за него между 11.9 и 21.6 Февруари пак повторих тогава тсх вече беше 3.06, а фт4 10.6. На 13.
02 (25 + 5 г.с.) по препоръка на АГто и ендокринолог пуснах нови  тсх 2.44 и фт4 10.4
Направих две консултации с различни ендокринолози - единият казва,че не е необходима терапия, даже ме нахока защо си пускам толкова често изследвания. Разпита ме подробно за бременноста, за плацентата, кръвно и глюкоза. Питах го изрично за фт4 каза, че не е проблем и е по-скоро свързано с хипофизата. После добави, че ако толкова ме притеснява ако падне под 10 ще назначи терапия. За без терапия е и АГто ми.
Другият ендокринолог отново само тсх коментира и каза, че щом не се поддържа над 3 постоянно няма риск, но превантивно да започна прием на еутирокс по 0.5
 Иначе бременността върви добре, само имам лек  дефицит на желязо, малко по-изострен на витамин Д, който вече се подобрява, както и витамин б12 в леко занижени стойности. За всички приемам добавки.

# 2 526
  • Замък сред облаците
Доста е ниско фТ4 и може до доведе и до забавяне на метаболизма на майката и забавяне на качване на детето в последния триместър. ТСХ не е достатъчен фактор. По-добре с прием на хормон отколкото без.

# 2 527
Супер е такова фТ4 значи. Глюкозата ти е висока за на гладно, имай предвид да в следиш.

За желязото бих обсъдила с хематолога щом е другата седмица часа ❤ ако и двамата доктори са ок, няма да се притесняваш.

Хематологът каза с този феритин задължително тотема до април и като подмина 16г.с. иска да ми влее желязо, защото ще направя сериозна анемия след раждането и тогава няма да е удачно да ми се влива, за да не направя кръвоизлив.

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 22:31 от Gerisita

# 2 528
  • Замък сред облаците
Всичко ще е наред, ще го закрепите положението!

# 2 529
Момичета , имам нужда от Вашата помощ.
С хипотиреоза съм, но защото ТСХ падна на 0,1 а фТ4 беше към 18-19, ми спряха преди месец Л-Тироксина. Вземах по 50 микро гр.
Сега, без лекарства , 1 месец по късно ТСХ 1,61 а фТ4  11,9 (понижено) Гинеколога казва да се консултирам с личната, личната казва да продължавам без лекарство , и след 6 седмици контрола. А аз мисля (по това което сам чела ) че трябва поне Л-Тироксин 25 дневно да приемам. Вие какво мислите ? Сега съм в началото на 17 г.с. Благодаря

# 2 530
  • Замък сред облаците
И аз мисля че 25мкг ще са ти добре. След 4 седмици контрола по-добре от 6 (при бременност малко по-изкъсо да се следи при такива флуктуации). Като цяло важното е, че в момента бебето вече има своя жлеза, но ако продължаваш да си в хипофункция на теб ще ти е по-тежко. Около 15 фТ4 е идеално да гониш за 2-3 триместри.

# 2 531
И аз мисля че 25мкг ще са ти добре. След 4 седмици контрола по-добре от 6 (при бременност малко по-изкъсо да се следи при такива флуктуации). Като цяло важното е, че в момента бебето вече има своя жлеза, но ако продължаваш да си в хипофункция на теб ще ти е по-тежко. Около 15 фТ4 е идеално да гониш за 2-3 триместри.

Благодаря !

# 2 532
Има ли приемащи FT 3 по време на бременност ?

# 2 533
Момичета, как ви се струват моите? С половин жлеза съм,в трети месец.

# 2 534
  • Замък сред облаците
Щитовидните са ок, вит Д е нисък, захарта е висока. Пкк и урината са ок, за останалите не мога да дам коментар.

Ddani, не мога да помогна, дано някой друг се включи.

Общи условия

Активация на акаунт