болест на Хашимото и бременност

• 363 707
  • 2 600
  •   1
Отговори
# 2 535
Здравейте! С Хашимото съм в 27г.с. Забременях лесно с високо ТСХ и след консултация с ендокринолог започнах терапия с Л-тироксин 25. На изследванията преди няколко дни ТСХ излезе 3.280, а ФТ4 11.4 и се притесних. Миналият месец ТСХ беше паднало на 2.140, а ФТ4 11.9. Витамин Д иначе ми е в норма, за разлика от хемоглобина. В момента пия ампули Тотема и витамин Б12. Според вас дали трябва промяна на лечението?

# 2 536
  • Замък сред облаците
В 27 седмица вече бебето си има жлеза, но все пак би било хубаво ако фТ4 е около 15, щом и ТСХсе вдига. Може би да се обсъди с ендокринолога доза 50?

# 2 537
Здравейте момичета. Искам да ви разкажа моята нещастна история.. От няколко години ми излизаха кисти ходила съм къде ли не едни викаха че съм зс операция други не и т.н. 2024г си пуснах хормонални изследвания. ТХС ми беше 33. Т3 , Т4 и Тестостерона също бяха много завишени. Почнах лечение с Л-тироксин по схема и сиофор. Това беше септвемри. Декември месец забременявам. Отидох отново при ендокриноложката си пуснах отново изследвания ТХС беше спаднало на 22. Тя ми препоръча да си направя и изследвания за хашимото , но това всичко беше по време на коледните празници и аз трябваше да изчакам до 7 януари за да пусна и другите изследвания. Но на 30 демекври получавам кръвотечение и се оказа че плода ми е починал. Направиха ми кюертаж. Бях в огромна депресия, защото тази бременност беше много желана. Следователно не ходих никъде не пуснах нищо и продължих само да си пия Л- тироксина. Първата ми менструация след кюертажа мина , но на втория вече разбрах, че отново съм бременна. Отидох отново пуснах изследвания и ТХС е спаднало на 12. Т3 и Т4 са в норма вече. Пуснах също и за МАТ- 95,31 а ТАТ- 250,70. Разбира се отидох пак на преглед увеличиха ми дозата на Л-тироксина и сега си пуснах нови изследвания за витамините и витамин Д ми е много нисък-11 , а трябва да е минимум 30. ЧХГ-то още като разбрах че съм бременна пуснах и беше 6300. След 3 дена пуснах отново и вече е 16850. Според вас ще успея ли да го задържа много се притеснявам, защото имам чести спазми и днес еднократно имах няколко кафеникави капки. Sad

# 2 538
  • Замък сред облаците
Много съжалявам за развоя, но е изключително безотговорно да се забременява с такива стойности на хормоните и витамините, тъй като играят огромна роля не само за качеството на яйцеклетките, но и за морфологичното и неврологично развитие на плода. Рискът за бебе с малформации или състояние несъвместимо с живота е много голям за съжаление. Може да звучи грубо, но това е реалността и е редно да сме наясно.

По отношение на новата бременност има голям шанс да е т.нар. гроздовидна с такива стойности!!!!! Ако се докаже такава е задължително да се направи пауза след прекратяването й и да се следят яйчниците 6 месеца заради риск от злокачествени процеси!!!!

# 2 539
Много съжалявам за развоя, но е изключително безотговорно да се забременява с такива стойности на хормоните и витамините, тъй като играят огромна роля не само за качеството на яйцеклетките, но и за морфологичното и неврологично развитие на плода. Рискът за бебе с малформации или състояние несъвместимо с живота е много голям за съжаление. Може да звучи грубо, но това е реалността и е редно да сме наясно.

По отношение на новата бременност има голям шанс да е т.нар. гроздовидна с такива стойности!!!!! Ако се докаже такава е задължително да се направи пауза след прекратяването й и да се следят яйчниците 6 месеца заради риск от злокачествени процеси!!!!

Благодаря ви много днес ме събудихте с рев !!!!! Но отидох на АГ и всичко е наред бебенцето ми е с пулс и съм в 7 г. С. Simple Smile само ще ви кажа на друга жена така не пишете деректно , защотото не е приятно Simple Smile

# 2 540
Suzzi.. писали са Ви, че състоянието на организма на майката е в пряка връзка с износването на здраво бебе! По-добре да ви се каже сега и да плачете сега, а не после... Tsh трябва да е около 1.  Около опитите май трябва да е по 1 , за да може после да балансира после. Поне аз така мисля. Освен вит D трябва да проверите желязо, Б 12, фолиева и това са само малкото от предпоставките за една здраво бебе ! Успех! Но не се сърдете на истината!

# 2 541
Suzzi.. писали са Ви, че състоянието на организма на майката е в пряка връзка с износването на здраво бебе! По-добре да ви се каже сега и да плачете сега, а не после... Tsh трябва да е около 1.  Около опитите май трябва да е по 1 , за да може после да балансира после. Поне аз така мисля. Освен вит D трябва да проверите желязо, Б 12, фолиева и това са само малкото от предпоставките за една здраво бебе ! Успех! Но не се сърдете на истината!
Suzzi.. писали са Ви, че състоянието на организма на майката е в пряка връзка с износването на здраво бебе! По-добре да ви се каже сега и да плачете сега, а не после... Tsh трябва да е около 1.  Около опитите май трябва да е по 1 , за да може после да балансира после. Поне аз така мисля. Освен вит D трябва да проверите желязо, Б 12, фолиева и това са само малкото от предпоставките за една здраво бебе ! Успех! Но не се сърдете на истината!
Незнам вие явно сте по-компетентни от АГ и Ендокриноложката ми! Вие да не работите такова нещо?! Б12 ми е наред! Нима аз съм единствената майка с повишено THS?

# 2 542
В интерес на истината познавам момиче, което е забременяло с тсх около 95. И все такива космически числа е поддържала и по време на бременностите. Започнахме да излизаме покрай децата ни, понеже са набори, и тя ми разказа историята си. Доколкото я разбрах, имаше и някаква история с пролактин и нещо на хипофизата. Но това са много рядко срещани случаи.
Дечицата са здрави, всичко е наред.

Успех и късмет, Suzzyy! Надявам се си започнала прием на витамин Д

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 09:32 от Jupiter sea

# 2 543
Има ли ограничение в дозата Вит Д? Моят е под долна граница, но не ми казват колко да пия.

# 2 544
  • Замък сред облаците
Има ограничения, да. До 3000 единици може самостоятелно. Над 3000 единици в комбинация с К2 и магнезий (200мг на ден). До 5000 единици на ден без лекарски надзор, над това само с лекар.
Ако е под 20ng кръвната стойност по-добре лекар да назначи схема с хидроферол или подобно, вместо да се взимат форми на холикалциферол, защото наваксването отнема години така.

# 2 545
Suzzi.. писали са Ви, че състоянието на организма на майката е в пряка връзка с износването на здраво бебе! По-добре да ви се каже сега и да плачете сега, а не после... Tsh трябва да е около 1.  Около опитите май трябва да е по 1 , за да може после да балансира после. Поне аз така мисля. Освен вит D трябва да проверите желязо, Б 12, фолиева и това са само малкото от предпоставките за една здраво бебе ! Успех! Но не се сърдете на истината!
Незнам вие явно сте по-компетентни от АГ и Ендокриноложката ми! Вие да не работите такова нещо?! Б12 ми е наред! Нима аз съм единствената майка с повишено THS?
А Вие защо питате тук или търсите мнение!? Давайте директно при АГ! Не разбирам нападателния тон!

# 2 546
А Вие защо питате тук или търсите мнение!? Давайте директно при АГ! Не разбирам нападателния тон!
Не е нападателен тон!!!!! Писах тука, защото видях, че и други жени имат подобни проблеми , напримерно!!!!! 😒😒😒 С такива отговори от сорта гроздовидна бременност имаш или че ще рева са много долни!!!! Дано не ви идва на вашата глава тогава да ви кажа и аз така ще ревете и , че имате гроздовидна бременност!!!
Мога също да ВИ кажа на всичките МНОГО КОМПЕТЕНТНИ И УЧЕНИ, че явно нищо не разбирате и ви моля наистина от сърце не отговаряйте на друго момиче по този начин. Аз писах тука с цел , че може да ми отговори някое момиче с подобен проблем , а не някакви нещастни лелки , които искат да направят и други момичета нещастни като тях!!!!!

# 2 547
  • Замък сред облаците
Това че информацията не ви харесва и сте постъпили безотговорно не е наша вина. Като бъдеща майка може да премисляте малко повече своите действия, вместо да сочите с пръст и да го играете жертва.

Относно рязкото нарастване на ЧХГ - това е притеснителен сигнал и трябва да следите плацентата изкъсо с фетален морфолог, защото рискът е налице, при такива резки увеличения.

И също така четете внимателно и отсявайте ценното - говоря за рискове и ако се окаже така. Не ви поставям диагнози., това си е работа на лекарите. Дано вашите са достатъчно компетентни.

# 2 548
Това че информацията не ви харесва и сте постъпили безотговорно не е наша вина. Като бъдеща майка може да премисляте малко повече своите действия, вместо да сочите с пръст и да го играете жертва.

Относно рязкото нарастване на ЧХГ - това е притеснителен сигнал и трябва да следите плацентата изкъсо с фетален морфолог, защото рискът е налице, при такива резки увеличения.

И също така четете внимателно и отсявайте ценното - говоря за рискове и ако се окаже така. Не ви поставям диагнози., това си е работа на лекарите. Дано вашите са достатъчно компетентни.
КАКВА ЖЕРТВА ГО ИГРАЯ Я ПОГЛЕДНЕТЕ ДОБРЕ ДАЛИ НЕ ПОСТАВЯТЕ ДИАГНОЗИ!!?????? Мисля , че преди да пишете трябва да помислите с главния и да си прочетете добре писаното отгоре разбрахте ли ме? Ясно ми е , че е опасно ама я погледнете другите жени дето са с THS та даже и по-високо от моето 😒 просто няма къде да си избивате жалките комплекси !!!! Аз спирам да споря , защото няма смисъл с такива хора като вас да се обеснявам! Жертва съм го играела добре а вие като какво го играете като Гиниколози,ендокринолози и т.н. 😒 Жалка работа. Това е народа в БЪЛГАРИЯ! Вместо да успокоите един човек, вие дереткно диагнози поставяте , за неща, за които си нямате и на идея!!!!

# 2 549
Здравейте,
в подобна тема споделих моята история, но накратко наскоро преживях спонтанен аборт. Имам поставена Хашимото диагноза. Приемам левотироксин.
След положителните тестове и консулт с ендокринолог променихме дневната доза от 50 на 75 мгр. Отделно пиех и селен, за да свалим високи нива на антитела, но след забременяването го спрях.  Последно нивата ми на фт4 бяха 18, а ТСХ 2.8. Тъй като следващите 3 седмици няма да имам възможност отново да направя консултация с ендокринолог, искам да попитам вас за  малко повече информация. Следва ли да сваля ли отново дозата  на левотироксина след А? Четох че по принцип за бременност и преди забременяване е хубаво ТСХ да е под 2, та пак ще е хубаво да я сваля тази стойност преди следващият ни опит, нали?
Отделно започнах да приемам и Иногинол, който вече е на привършване, във връзка със съображения за гестационен диабет( фамилна обремененост). Там някоя от вас знае ли нещо? Да го продължавам ли и него? Не е особено бюджетен вариант и може би предпочитам да го заменя с  друга добавка, ако вие имате предложения. В друга тема прочетох, че не трябвало да се пие повреме на бременност, а мен точно за това ми го изписаха уж. Приемала съм преди време Cycle Balance, но не забелязах особен ефект от него, не че знам какво точно трябваше да видя като резултат. МЦ винаги ми е бил изключително редовен, 24 или 27 дни в зависимост от сезона.

Общи условия

Активация на акаунт