болест на Хашимото и бременност

• 363 599
  • 2 600
  •   1
Отговори
# 2 550
Не сваляй дозата на хормона. Изчакай да се намесят малко хормоните и пак пусни изследване. Пусни си  -  В 12 , фолиева, Д,  желязо. С Хашимото има дефицит на  вит и елементите. Това са само основните . За Селена - не разчитай да свали антителата. Можеш да го пуснеш и него. Приема се при дефицит. За останалите лекарства не мога да коментирам , но те съветвам сега да обърнеш внимание на глюкоза и инсулин. Тези метаболитни заболявания са свързани. За добавките има цяла тема.Успех!

# 2 551
  • Замък сред облаците
Минимум 6 седмици след аборт се прави контрола на хормоните, през това време не се променя дозата. За останалото Дани е уточнила вече.
За иногинола както и в другата тема коментираха принципно въобще не е средство за ГД. Иначе виж мио- и д-хиро инозитол на ФертилЕйд, един от най-изчистените варианти на нашия пазар е и реално той е активната съставка, която ти трябва наред с вит Д и фолат (а не фолиева киселина като в иногинола). Въпросът е че по отделно може да са скъпи опаковките, но в дългосрочен план излизат по-добре и качеството е по-високо. Инозитолът по принцип е природният вариант (алтернатива) на метформина, а хашимотото с годините вкарва хората бавно в ИР, така че инозитолът е една хубава добавка за повишаване качеството на яйцеклетките. Съответно обаче не е панацея, ако са налице други дефицити, затова е редно да се обърне внимание и на другите микроелементи и витамини, добро хранене, спорт и сън.

# 2 552
Здравейте,
в подобна тема споделих моята история, но накратко наскоро преживях спонтанен аборт. Имам поставена Хашимото диагноза. Приемам левотироксин.
След положителните тестове и консулт с ендокринолог променихме дневната доза от 50 на 75 мгр. Отделно пиех и селен, за да свалим високи нива на антитела, но след забременяването го спрях.  Последно нивата ми на фт4 бяха 18, а ТСХ 2.8. Тъй като следващите 3 седмици няма да имам възможност отново да направя консултация с ендокринолог, искам да попитам вас за  малко повече информация. Следва ли да сваля ли отново дозата  на левотироксина след А? Четох че по принцип за бременност и преди забременяване е хубаво ТСХ да е под 2, та пак ще е хубаво да я сваля тази стойност преди следващият ни опит, нали?
Отделно започнах да приемам и Иногинол, който вече е на привършване, във връзка със съображения за гестационен диабет( фамилна обремененост). Там някоя от вас знае ли нещо? Да го продължавам ли и него? Не е особено бюджетен вариант и може би предпочитам да го заменя с  друга добавка, ако вие имате предложения. В друга тема прочетох, че не трябвало да се пие повреме на бременност, а мен точно за това ми го изписаха уж. Приемала съм преди време Cycle Balance, но не забелязах особен ефект от него, не че знам какво точно трябваше да видя като резултат. МЦ винаги ми е бил изключително редовен, 24 или 27 дни в зависимост от сезона.
Аз също съм преживявала аборт, само че по мед.причини. Помня, че 2-3 месеца трябват за да се наместят всички хормони и т.н. След известно време пак забременях и то с ТСХ 3,74. ФТ4 ми беше 19 към горна граница. Не се вглъбявайте в това ТСХ, за мен ФТ4 и ФТ3 са по-важни, да са на горна граница ако може.

# 2 553
За иногинола както и в другата тема коментираха принципно въобще не е средство за ГД.
И направо се чудя вече тогава в каква връзка ми го изписа ендо. Но нищо де, ще си довърша опаковката и ще почета за алтернативи явно.
Благодаря ви иначе за информацията на всички.
Не съм правила други изследвания за дефицити, но задължително ще проследя преди следващ опит. В момента май просто търся причина и "виновен" за случилото се, та се бях хванала на ТСХ-то Grinning

# 2 554
Заложете на хранене без глутен и млечни, на мен лично много добре ми се отразява + витамини Garden of life

# 2 555
Здравейте, навлязох в 3тия триместър от бременността, и досега държа стабилно ниво на ТСХ в последните няколко месеца - варира между 1 и 2 при месечните изследвания. Другите щитовидни показатели също бяха прилични досега, но в момента (29та г.с.) ФТ4 е на долната граница (независимо в коя лаборатория се изследва), а в същото време дозата ми на еутирокс беше намалена, защото докторът ми обясни че е нормално ФТ4 да пада в този етап от бременността и спираме да го изследваме. Досега винаги сме се ръководили основно по ФТ4 и това ме озадачи... С намаляването на дозата почти сигурно ще падне под нормата, въпреки че съм попадала на информация че лабораторните референтни стойности са за небременни и не са показателни особено в 3ти триместър. Вие с какви наблюдения сте? Благодаря Heart

# 2 556
  • Замък сред облаците
По принцип бебето на този етап има собствена жлеза и не зависи от тази на майката. Хубаво е фТ4 да се поддържа около 15 за триместъра, това са препоръките на моя ендокринолог, ако са от помощ. Но все пак е хубаво да се вземе предвид че фТ4 спада защото покрай бременността тТ4 се покачва (за съжаление тТ4 не се изследва).

# 2 557

Здравейте, имам Хашимото, през последните 2 години съм все еутироидна -ТСХ около 1.5, фТ4- в горната половина на реф.стойности и не съм приемала нищо. Сега съм бременна в 9 г.с. и това са резултатите ми. Има още около седмица до консултацията ми с ендокринолог, но как мислите дали има нужда от хормон на този етап? Отделно вит Д ми е нисичък и приемам добавка, както и фолат разбира се.

# 2 558
  • Замък сред облаците
Добре са, от бременността се е смъкнал малко фТ4 тъй като черния дроб го конвертира в тТ4. Но нивото е добро.

# 2 559
Здравейте пак, 7г.с. в момента. ТСХ е с почти 1 единица по-високо от преди 2 месеца, а тогава вдигнах дозата от 50 на 75мг. ФТ4 е сравнително същото. Не знам какво да правя до консулт с ендокринолог. Да я вдигам ли тая доза, диета ли по-строга да почна? Моля за някаква насока, благодаря.

# 2 560
  • Замък сред облаците
ТСХ понякога се вдигс заради сходността на структурата му с ЧХГ. Щом фТ4 е в тази добра стойност засега няма нужда от промяна. Принципно при бременност е хубаво изследванията в началото да са около 4 седмица (тоест при положителен тест) и след 9-10 седмица, защото периодът между тях е наситен с хормонални изменения и ТСХ варира силно (докато фТ4 е ключов за бебето). Моят съвет е в 10 седмица да се повторят изследванията и тогава да се мисли за промяна на терапията, ако показателите го изискват.

# 2 561
ТСХ понякога се вдигс заради сходността на структурата му с ЧХГ. Щом фТ4 е в тази добра стойност засега няма нужда от промяна. Принципно при бременност е хубаво изследванията в началото да са около 4 седмица (тоест при положителен тест) и след 9-10 седмица, защото периодът между тях е наситен с хормонални изменения и ТСХ варира силно (докато фТ4 е ключов за бебето). Моят съвет е в 10 седмица да се повторят изследванията и тогава да се мисли за промяна на терапията, ако показателите го изискват.
Благодаря ти много за бързия отговор, АА.

# 2 562
Момичета, дайте съвет. В 33г.с. съм. Чудя се дали си вдигна дозата Еутирокс. За желязото АГто сигурно ще ми изпише добавка.
До ми бяха добре резултатите, но явно последните месеци бебето дърпа още повече.

# 2 563
  • Замък сред облаците
Консултация с ендокринолог преди пипане на дозата. В трети триместър бебето не зависи от майчиния хормон, произвежда си свой. Отделно майката съответно има акумулиран повече тТ4. ФТ4 е около 14, което е малко сива зона и не е задължително хипофункция.

# 2 564
Моля за съвет. Бременна съм в 4 г.с. това са изследванията ми от днес.
Според лаборантката ще ми предпишат Еутирокс, защото ft4 е в ниската граница на референтната стойност, а бебето в началото черпи от моя хормон. Тепърва ще записвам час за ендокринолог, но моля ако може някой запознат да се включи с коментар.

Общи условия

Активация на акаунт