болест на Хашимото и бременност

• 363 599
  • 2 600
  •   1
Отговори
# 2 565
Здравейте, може ли препоръка за ендокринолог при бременни? Моята ендокриноложка спря да ми отговаря, а съм леко притеснена, защото последните изследвания фт4 е на долна граница в 15 г.с. и искам да се консултирам с друг. Ако работи с Healee още по-добре.
Благодаря!

# 2 566
  • Замък сред облаците
Ирелиа, да, хубаво е да изпишат. Ниско е фт4 (свободен тироксин) а е необходим за бебето.

Виолетка, за тези които правят консултации в Хийли съм чувала добри отзиви за Екатерина Моллова и Александър Шинков.

# 2 567
Ирелиа, да, хубаво е да изпишат. Ниско е фт4 (свободен тироксин) а е необходим за бебето.

Предписа ми 25 мкг всеки ден и контролно изследване след 1 месец. Не ми стана много ясно през цялата ли бременност ще трябва да го пия? Вярно ли е, че веднъж започнат, хормонът трябва да се пие цял живот?
Извинявам се за лаишките въпроси.

# 2 568
  • Замък сред облаците
Не е вярно това за цял живот, всичко е въпрос на как функционира жлезата и съответно е индивудуално. А това става със следене. Аз примерно се “сдобих” с Хашимото на 16, пих хормон 3г по схема, после 10 години не пих. Последните 5г пия само ако съм в хипофункция, ако са в норма хормоните не пия. Вече ако хипофункцията се открие след години и голяма част от жлезата не функционира, тогава обикновено ще е доживот хапчето (майка ми е така, след 45 й откриха Хашимото и хипофункция, с няколко възела на жлезата).
По отношение на бременността - обикновено цяла бременност се пие по-често, по-рядко го спират през бременността. Но отново - въпрос на следене и какво показват изследванията.

# 2 569
Здравейте, момичета, моля за мнение. Имам дете на 16 месеца, което още кърмя, бременна съм отново съвсем в началото. Няколко месеца след раждането на своя глава пуснах кръвни и се оказа, че съм с тиреоидит. Ендокриноложката основи вратичка, че може да е следродилен тиреоидит, а не Хашимото, но наскоро потвърди Хашимотото. Когато разбрах, че съм бременна, пуснах кръвни и отидох на преглед, при долните резултати ми предписа @ку Тир0кс, 1,3 мл., за 20 дни, след което трябва пак да проверим стойностите и евентуално да нагодим дозата. Въпросът ми е към миналите по този път - бихте ли отишли и на второ мнение, или лечението ви се струва адекватно? Не знам защо се чувствам неспокойна, аз съм от хората, които вярват на лекарите, може би хормоните вече са се развилнели… Благодаря, че ме изчетохте!   

# 2 570
  • Замък сред облаците
ФТ4 е ниско, а е критично важно за първи триместър. Бих направила втора консултация защото нещо не ми изглежда ок дозата, в описанието на лекарството виждам че 5мл съответстват на 25мкг хормон? Тоест 1,3мл са 5мкг, което е все едно нищо?!?!

# 2 571
В 5 мл Акутирокс са 100мкг. В 1,3 мл 25мкг.

# 2 572
  • Замък сред облаците
Аха. Тоест у нас продават само разфасовката от 100мкг/5мл, така ли? Тъй като в листовката за дозировката са описани и започва с варианти и на 25мкг/5мл и 75мкг/мл. Явно оттам съм се заблудила, благодаря за корекцията.

# 2 573
Да, в България Аку- тирокса  е само 5мл/ 100мкг.

# 2 574
Здравейте, може ли препоръка за ендокринолог при бременни? Моята ендокриноложка спря да ми отговаря, а съм леко притеснена, защото последните изследвания фт4 е на долна граница в 15 г.с. и искам да се консултирам с друг. Ако работи с Healee още по-добре.
Благодаря!

Успяхте ли да оправите FT4, понеже и при мен е в долната граница, а лекарката ми увеличи дозата от Тирозол, като я попитах по-високата доза няма ли да го смъкне не получих отговор.

# 2 575
Привет, почнах еутирокс, много малка доза, тъй като вече съм почти в 6м и докторката каза, че не е толкова нужно на бебето. Към края на месеца ще правя изследвания и ще видя как върви.

# 2 576
Здравейте, бременна съм в 14 г.с. С Хашимото съм като преди да забременея хормоните ми бяха в норма и вземах Тирозол на всеки 2 дни по 1 табл от 5 мг като поддържаща доза. Преди месец на прегледа ендокринолога не хареса много тези изследвания:

FT4- 17.93 /референти стойности 12.00 - 22.00/
TSH 3.220 /референти стойности 0.270 - 4.200/
И ми увеличи дозата от Тирозол, за да може ft4 да се вдигне, а tsh да се смъкне.
След 20 дни отново си направих изследвания
 И това е резултът вместо да са по-добре, ft4 е по-ниско и днес отново ми увеличи дозата от Тирозол. Някоя от вас да имала подобни резултати и да е приемала Тирозол? Благодаря предварително!

# 2 577
  • Замък сред облаците
Тирозол?!?! Тирозол?!?!? Той е тиреостатик потиска и сваля фТ4. Не се пие по време на бременност въобще, защото е рисково лекарство.

# 2 578
Тирозол?!?! Тирозол?!?!? Той е тиреостатик потиска и сваля фТ4. Не се пие по време на бременност въобще, защото е рисково лекарство.
Имах доверие на лекарката, но вече се притесних след тези изследвания и това че ми увеличава дозите. За момента мисля да спра приема докато намеря друг лекар. Можете ли да ми препоръчате без значение от града

# 2 579
  • Замък сред облаците
Нагоре в страницата и в предните няколко има препоръки.

Общи условия

Активация на акаунт