болест на Хашимото и бременност

• 365 310
  • 2 601
  •   1
Отговори
# 1 800
Ливиа, изследваха ли антителата? Ако ехографиите на жлезата са Ок, как поставиха диагноза Хашимото? Thinking

Според мен всичко ще е наред, щом сравнително скоро си имала ТСХ под две без каквито и да било хормони Hug
Кой знае колко жени имат не-перфектно ТСХ по време на бременност, но не знаят и си раждат здрави, прекрасни дечица! Спокооойно!

MorningSun, не са ми изследвали антителата. И аз се чудя как ми я поставиха тази диагноза само на база ТСХ и ФТ4 и ехография Sad

# 1 801
Момичета,
В четвърти месец разбрах съвсем случайно, че имам Хашимото след преглед при специалист Вътрешни болести. После ендокринолог го потвърди.
От тогава го следя и в момента ТSH ми е 2.5. Вчера ендокриноложката ми каза, че все още не се налага да пия лекарства. Но от прочетеното разбирам, че трябва да е под 2. Какво казват вашите ендокринолози за такава стойност- трябва или не трябва да се пият лекарства?

# 1 802
Момичета,
В четвърти месец разбрах съвсем случайно, че имам Хашимото след преглед при специалист Вътрешни болести. После ендокринолог го потвърди.
От тогава го следя и в момента ТSH ми е 2.5. Вчера ендокриноложката ми каза, че все още не се налага да пия лекарства. Но от прочетеното разбирам, че трябва да е под 2. Какво казват вашите ендокринолози за такава стойност- трябва или не трябва да се пият лекарства?

Аз пия л-тироксин по схема, моето ТСХ е 2.15 благодарение на лекарствата, но аз имам операция на жлезата

# 1 803
Под 2 е хубаво да е преди забременяване. По време на бременност е хубаво да е до 2.5. Поне това бяха препоръките на моя доктор.

Искам само да обърна внимание, че след раждането е изключително!!!! Важно да се следи ТСХ и терапията Wink
/от опит/

# 1 804
  • у нас
Аз родих преди 2м. Един път вече пуснах и беше 0.5, сега предстои пак да го пусна. Дозата ми я намалиха от 120 на 75 след раждането

# 1 805
Здравейте! Преди години си правих изследвания на щитовидната жлеЗа, доколкото си спомням ТСХ беше около 4-5, антитела не сме изследвали, имаше и някакви изменения на жлезата на ехографа. Не си спомням много, лекарката каза Хашимото. Пих няколко месеца Еутирокс може би беше 25-50. Но реших да спра и повече не съм се изследвала и не съм пила лекарства. Сега неочаквано разбрах, че съм бременна около 7г.с., чакам час за преглед при АГ. Пуснах ПКК и хормони на щитовидната, чакам резултати, но съм в страшна паника. Страх ме е, защото нямам идея как са ми хормоните, не съм се изследвала скоро, не съм ги контролирала, а знам, че е най-опасно в първите три месеца за бебето ☹ Не мога да се зарадвам, само за лошите неща мисля... ще започна веднага лекарства, ако се налага, и ще следя оттук нататък, но дали не е късно? Какви тестове и изследвания да си изисквам, има ли как да се разбере дали хормоните са повлияли по някакъв начин на плода? Ухх, не мога да се зарадвам истински, въпреки че съм чела вашите теми и ми вдъхват малко надежда, чв всичко ще е наред. Благодаря ви

# 1 806
Е, как може да си диагностицирана с Хашимото и самоволно да спреш хормона? Ти наясно ли си какво представлява това заболяване? Щитовидната ти жлеза не функционира като хората. Само можеш да се надяваш да не са ти хвръкнали хормоните в небето и бързо да намерите правилната доза.

# 1 807
Не плашете така жената:) Всеки организъм е различен. На мен док ми спря хормона веднага след раждането, защото реално все още нямам нужда от него извън бременността. Близо 3 години не бях пила лтироксин и ТСХ се движеше между 1.6-2.1, но малко преди да решим да започнем опити за бебе се покачи над 2.5 и ми включиха хормона. Така, че не е задължително тсх да е хвръкнало до небесата. Ще започне терапия и всичко ще е наред.

# 1 808
При мен всичко се нормализира, резултатите са чудесни и в норма. Голямо притеснение изживях. Ще отидеш на лекар, ще се консултираш, всичко ще е наред. А за бебето казват,че никой не може да ти обещае или даде гаранция, че ще е здраво. Вярвай, че всичко ще е наред, не си нито първата, нито последната. Има момичета, които даже не са разбрали, че са с Хашимото, не са се лекували и пак са им здрави децата. Всичко е късмет. Не може всичко да се планува в този живот, има и неочаквани събития. Желая ти успех, както и на всички ни..

# 1 809
Със сигурност хората са различни и не е задължително да има проблеми. Но, едно е да не знаеш и да си го износиш, а друго е да имаш поставена диагноза и да си спреш терапията, особено млада жена, особено като възнамерява да има дечица. Хубаво е, че знае за проблема и си е пуснала ТСХ. Моят съвет е да пуснеш, ако не си и другите неща за щитовидната.

Betty Boop, ти имаш Хашимото, така ли? В смисъл не само завишен ТСХ, а и антитела и т.н?
Ungarkata, ти си пиеш хормона нали? Аз продължавам с 50 и на 4-5 май ще правя втора контрола.

# 1 810

Betty Boop, ти имаш Хашимото, така ли? В смисъл не само завишен ТСХ, а и антитела и т.н?
.                                                         Имам Хашимото, но явно в някаква ранна фаза. Антителата ми бяха леко завишени преди няколко години, а на последната контрола миналата година ТАТ беше запазило същите нива, МАТ беше влезнало в норма. Мисля да пусна скоро пак да видя как се развиват нещата.                       

# 1 811
Със сигурност хората са различни и не е задължително да има проблеми. Но, едно е да не знаеш и да си го износиш, а друго е да имаш поставена диагноза и да си спреш терапията, особено млада жена, особено като възнамерява да има дечица. Хубаво е, че знае за проблема и си е пуснала ТСХ. Моят съвет е да пуснеш, ако не си и другите неща за щитовидната.

Ungarkata, ти си пиеш хормона нали? Аз продължавам с 50 и на 4-5 май ще правя втора контрола.

Янче, пия си хормона и още как... Не съм го спирала откакто съм с диагноза. Пия 150 мг. В момента резултатите ми са чудесни. TSH 0.420. Всичко друго в норма. Антителата и те ниски, но в резултат на вливанията на имуновенина. Пия и куп други глупости,аспирин протект, фраксипарин бих преди. Чувствам се чудесно. Вече мина не разположеноието, но все нещо излиза, та не мога да се насладя на една спокойна бременност. Сега биохимичен скрининг не е хубав, мисля за амниоцентеза, макар че ме е страх, но трябва. Само тя ще даде сигурен резултат, вместо да гадая и търся мнение на други.

# 1 812
Резултата от биохимичния скрининг много зависи от възрастта на майката и други фактори. На мен ми излезе уж високо чхг, иначе добър резултат и отидох в друга лаборатория да пусна ново изследване. Излезе ми в нормата чхг- то, звъннах на Кременски да го питам какви са стойностите при тях, не ми даде точен отговор. Каза да ходя при специалист по фетална морфология и да не го мисля този скрининг. Но пък ако имаш притеснение, направи амниоцинтеза, докато е време.

# 1 813
Резултата от биохимичния скрининг много зависи от възрастта на майката и други фактори. На мен ми излезе уж високо чхг, иначе добър резултат и отидох в друга лаборатория да пусна ново изследване. Излезе ми в нормата чхг- то, звъннах на Кременски да го питам какви са стойностите при тях, не ми даде точен отговор. Каза да ходя при специалист по фетална морфология и да не го мисля този скрининг. Но пък ако имаш притеснение, направи амниоцинтеза, докато е време.
Да,  на 41г. съм. Какво е ЧХГ?

# 1 814
  • Sofia
Човешки Хорионгонадотропин. Това е хормонът на бременността. На БХС се гледа съотношението му с друг хормон за да може да се засече евентуален Синдром на Даун и др.

Общи условия

Активация на акаунт