Отговори
# 585
  • пак на Рив Гош
Avocett, мисля, че проблемът е от белтъчния сняг.  Peace Или си прекалила с разбъркването и е спаднал, или самият сняг е бил твърде много или твърде малко разбит. Случвало ми се е веднъж - положението е неспасяемо, за съжаление.
Разбъркването (или както му казват "макаронаж") е един от най-тънките моменти при макароните. След като добавиш снега към сместа от захар и бадемово брашно, започваш да разбъркваш от стените на купата, отива се към средата и отново се връща с разстилане  към стените на купата. При всяко разбъркване, купата се завърта на ¼ оборот. Получената крайна смес трябва да е гладка, леко лъскава и да се точи като лава при вдигане на шпатулата. Не трябва да се разбърква продължително, защото снегът може да спадне. Процесът на смесване с цялото количество белтъчен сняг не бива да отнеме повече от 35-40 разбърквания.

Иначе можеш да опечеш това, което се е получило при теб на почти целувчен блат, и да се опиташ да сглобиш нещо като Павлова с крем и плодове. Или да натрошиш получения блат и да го ползваш за украса на торта или крем. Страхувам се, че на макарони няма да стане.

# 586
  • не там където искам
Момичета тутманика на Аелис без втасване в колко голяма тава се пече?

# 587
Роца,благодаря много !
Третия опит стана добре като смес , шприцоваха се на хубави кръгчета,сега се печат и ги погледнах през стъклото на печката,че са се разцепили отгоре,на места като пропаднали стоят и нямат "полички"... Може би трябва да слагам по-малко смес ? Или този път много са били разбити белтъците ?
Ей,голям зор с тея макарони ,дано да си струва накрая : ) .

# 588
  • Пазарджик/Лондон
 еlenaa2, peka go vuv tava s diam. 26 sm, visoka, nadiga se  Wink.

Izvinete za latinicata, na tozi komp nqma kirilica Sad.

# 589
Момичета, спешен въпрос. Омесих питка, наредих пънчетата в тавата, след малко ще пека. За първи път ми е. На колко градуса е най-добре да се пече питка, и трябва ли първо на долен реотан, после и на двата, или? Когато ми правиха показнО миналата седмица питката беше останала малко ''мокра'' на места вътре? Как да го избегна това нещо? Да пека на по-слаба фурна?

# 590
  • забравих си мисълта...
Момичета, спешен въпрос. Омесих питка, наредих пънчетата в тавата, след малко ще пека. За първи път ми е. На колко градуса е най-добре да се пече питка, и трябва ли първо на долен реотан, после и на двата, или? Когато ми правиха показнО миналата седмица питката беше останала малко ''мокра'' на места вътре? Как да го избегна това нещо? Да пека на по-слаба фурна?

Винаги има разлика от фурна до фурна. Аз пека на средна фурна при 200°C, някои дами ги пекат на 180°С, докато се изпече. Времето винаги е малко различно. Ако фурната ти долу е по-слаба, няма да е лошо отначало да сложиш тавата почти долу и след това по-нагоре. Помисли си как печеш кекс например и горе долу по този начин опитай и с питката си. Времето за изпичане на питката обаче, е по-дълго от това на кекса.

# 591
Благодаря за отговора.  bouquet Сложих я на 180°С (много е силна фурната ми), чакам сега да видя какво ще стане.

# 592
Здравейте,
искам да ви попитам дали някой знае как се консервира фреш от портокали например, или други плодове, така, че да се запази за по-дълго време, по възможност да не се добавя захар, че искам дъщерята да го пие, пък тя още е малка /няма годинка/.
Благодаря предварително на всички!

# 593
  • Бургас
Имам една питанка!
Забърках милинките на мама Цоцоланка,но нямах яйце и не сложих.  Embarassed
Вместо олио сложих маргарин.
Сега гледам,че нещо май не иска да втасва.
Може ли да е заради липсата на яйце,да не се получи тестото?
Или не му е достатъчно топло на тестото?

# 594
  • In a surreal moment!
Кори - ти като го консервираш то няма да е вече фреш....замръзяване евентуално, в пласмасово шише, но да не е пълно догоре...Но и това консервиране убива витамините на сока. Другото , което е с варене съвсем пък...но ти си знаеш. В тенджера възвари сокчето  и го налей вряло в стъклени шишета или бурганчета , запечатваш, обръщаш и завиваш с одеало да вакумира. Може и без захар.

Карз - дай жега! Втасва си без яйце и други салтанати и още как, стига маята да е ок и да е на топличко.

# 595
  • забравих си мисълта...
Имам една питанка!
Забърках милинките на мама Цоцоланка,но нямах яйце и не сложих.  Embarassed
Вместо олио сложих маргарин.
Сега гледам,че нещо май не иска да втасва.
Може ли да е заради липсата на яйце,да не се получи тестото?
Или не му е достатъчно топло на тестото?

Не знам каква е рецептата на Мама Цоцоланка, но аз имам много рецепти без яйце и това не  е било никога проблем. Може би е от температурата. Скоро четох в една книга с рецепти за хляб и питки, че тестото втасва на-добре при 25°-30°С, а при 55°С умират дрождите и тогава не става за нищо повече. Така, че прецени сама за температурата. Също е важно каква е била температурата на продуктите при замесването. Ако не са били достатъчно топли, ще втаса по-бавно. Ако маята е имала директен контакт със солта, пак е малко проблем, поне така пише в тази книга. Ако се сетя за още нещо ще допълня.

# 596
Здравейте момичета, кажете ми за колко време се сварява боб, приготвен на фурна в гювеч? Забравила съм, отдавна не съм го правила така.

# 597
Здравейте момичета, кажете ми за колко време се сварява боб, приготвен на фурна в гювеч? Забравила съм, отдавна не съм го правила така.
Много зависи от боба.Някой боб омеква по-бързо друг по-бавно.Но поне 2-3 часа ,след това опитвай дали е сварен.

# 598
Pety, благодаря.  Hug
Обикновено го варя в тенджерата под налягане и за около 20-25 минути е готов, т.е. бързо се сварява. Сега мислех за около час и половина някъде, на слаба фурна, обаче за всеки случай, реших да питам. Но май е най-добре да го опитвам, както казваш.

# 599
При мен става за около 2 часа, но гювеча, в който го правя, е сравнително малък. Става много вкусно де, заслужава си чакането.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт