След "1001 нощи" - Приказката прелива в безкрайна песен 158 (17)

• 32 639
  • 725
  •   1
Отговори
# 255
Цитат
А и това, което преведе Севи- компромисите с облеклото са направени, заради изискване на продуцента и телевизията, което ми говори, че очевидно се опитват да направят сериал, който да може да се продава.

Същото си го помислих още при гледането на първия епизод - дори бях изразила мнение, че сценарият, като че ли е писан от християни и турци. Комерсиалността. За мен/като човек живеещ извън Турция/ този епизод не предизвика никаква неприязън, защото показаха безправието и мъката на поробването, споменаха за най-тежкия данък - кръвния, тук става въпрос за правото на всеки човек на свобода и за противопоставянето на Александра, /разбирай една християнка/ да се държат с нея като робиня. Идеята на този филм е наистина да покажат много други неща, да се гледа по друг начин на империята. Дори случая с наказанието на Джафер и египтяните - Сюлейман е справедлив, уважаващ правото на всеки, например - да получи възнаграждение за труда си, съответно да има строг ред за всички - не само обикновените хора, но и за управляващите, казано по най-простичък начин.
Идеята е да се погледне по друг начин за този период, не като време, в което е имало само безчинства, грабежи, палежи, робство, като се използват средствата на киното. Личният живот на султана е солта на филма и любопитството на всеки човек да надникне в кухнята, в спалнята, в банята...Винаги е било привлекателно да се знаят пикантерии за живота на великите личности. Защото в крайна сметка този сериал не е направен само за историци и хора, чието хоби е историята и за да е гледаем, /да има хляб за всички зрители/ - се прави и такъв продукт. Не са случайни и исканията на продуцентите.

# 256
Варна , ето  част от думите на консултанта  Доц. д-р Ерхан Афйонджу

http://www.haberturk.com/polemik/haber/590546-teke-tekte-muhtesem-tartisma

На 1 снимка мъжът от дясно

# 257

Bab4i, Varna, благодаря за новините и коментарите ви!  Hug Hug Hug
Sevi, резюмето на турския консултант по филма е интересно, благодаря ти.  Hug
mar_tomova, обичам да си пия кафето в тази компания  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 258
Единственото,което схванах е,че евнусите  били чернокожи,нямало бели такива до края на 19 век. newsm78

# 259
Здравейте ,дами!
Изпих си кафето с Вас и прочетох всички новини.
Благодаря Ви за приятната компания!

Доста се смях на "интересния" обичай и ролята на главния ибрикчия.

# 260
Консултанта  на сериала дава отговор на коментарите.

http://www.haberturk.com/medya/haber/589870-padisah-olmakla-gunahsiz-olunmaz

# 261
Здравейте!  Hug
Мари
,благодаря за кафето  Hug
Големи дебати,породи филма,дано създателите да успеят да го довършат.
Този период е много болезнен за нас българите.Ние познаваме историята и помним.Но това не
пречи да разберем повече,за този владетел,довел Турската империя до такива висоти.А годиниите
на управлението му,да се нарекат,,Златният век,,По времето на кралица Виктория,Британия е
владяла 1/3 от света  /според мен те са едни от създателите на новата цивилизция/.Този период
е болезнен,за живеещите в завладените територии, но това не пречи да се създават и гледат филми за нея.Да си спомним за Наполеон,Александър Македонски,за всеки един, стоял начело на
Римската империя и много други.Това са били години в борба за надмощие,територии...
А ние съвременниците,обръщайки се назад,сме вземали съответните поуки и надявам се,за това
днес света е различен.

# 262
Janapld Интересна гледка точка.Съгласна съм,че винаги е интересно да се обръщаме към историята и да вземаме своите поуки от нея.Но не само Англия,но Испания и Франция са имали свои колонии,в които с насилие са  отнемали ценностите,с насилие са налагали вярата си. Наполеон,Хитлер,Сталин,Александър Македонски,Цезар,Атила,Чингис Хан,Тамерлан,Сулейман Великолепни-и не само те,но  все знакови фигури за своето време.

# 263
Единственото,което схванах е,че евнусите  били чернокожи,нямало бели такива до края на 19 век. newsm78

Не, обратното е. Консултантът казва, че тъмнокожи евнуси са се появили в края на 19-ти век. Другите неща от статията Севи ги преразказа още сутринта.

# 264
 Mr. Green varna72 чичко гугъл ме подведе! nazemiata

# 265
По времето на Сюлейман ,Османската империя е владяла 14мил.кв.км и 30мил души.
Единствено само Испания е била по-голяма в тези векове.

Великобритания е владяла 21мил.кв.км и 50мил. население ,но е след 3 века.

Най-голямата империя в света е била Монголската, която поради липса на
административни закони ,не е могла да се задържи дълго. Ние ревем от администрация ,но
се вижда ,че и нейната роля си е наложителна.

# 266
Изгледах преведения епизод,Севи Hug
Ферайе и Яман,изживяха едни от най-щастливите мигове.Необременени от негативизма в къщи,
мисли за миналото,като ги гледам заедно,те са родени един за друг.Жалко само,че оттук на сетне,
им започват проблемите.Ще мине много време,за да се повтори тази идилия. За малкото слънчице,
Зехра,нямам думи.Децата са толкова интуитивни.Когато произнесе думата,,баба,,лицето на
детето трябва да грейне.Но да пожелаеш да е мъртва...Колко е изстрадало това дете,лишено
от добрата дума,ласка и усмивка на Захиде,че да пожелае смъртта й.Сцената м/у Сервет и Кевсер,
думите които й каза,също ме впечетлиха.Той я обича в началото на брака,след като се е решил да
си осиновят дете,за да не я изгонят.Какво се е случило след това,за да се стигне до тази непоносимост.За мен той си е виновен, за кашите в които се забърква,макар винаги да търси
вината в другите.Но все пак,нали има една приказка-никой не бяга от меда.

# 267
Здравейте ,момичета !!1 Hug
Най сетне и аз сколасах да ви прочета ... ooooh!
МАРИ,мерсаж за кафето ! Hug
БЛАГОДАРЯ на ВСИЧКИ за преводите ,мислите, снимките !!! Hug Hug Hug
Много история ,много нещо Peace ...но е хубаво да си припомняме всичко това ,което сме... я учили ...я не учили, преди много години. bowuu Пишете ,пишете момичета...интересно ми е да ви чета ... Hug Hug Hug
СЕВИ  Hug,благодаря за поредния преведен епизод! HugОще не съм го изгледала ... ooooh!
Готови ли сте за довечера ??? Thinking Аз малко ще закъснея ,но нищо ...вие ще разкажете пропуснатото... bowuu

ПРИЯТЕН СЛЕДОБЕД !!! smile3525  ДО ДОВЕЧЕРА !!! smile3521 newsm10

# 268
Дами ,къде е качен 12 епизод с превод? Явно съм чела по диагонал...Севи ,благодаря!

# 269
Тази вечер ви изпуснах ...до преди час гледах поредната трагедия по канал Д....и там голяма мъка ...като при Ферито ...изтекоха ми очите .... ooooh! Cry Rolling Eyes
Връщам се да ви прочета .... [/i][/b][/color]

Светле, мила моя, да те поразсея малко, не искам да си тъжна! Помечтай си малко!
Нека е специално за лека и красива нощ!
http://www.youtube.com/watch?v=ZO8N4XSljYQ&feature=related  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

И текста на песента:
Когато не казваш нищо

Забележително е как умееш
 да си говориш направо със сърцето ми,
 без да изречеш и думичка озаряваш тъмнината.
 И колкото и да се опитвам, никога не бих могъл да обясня
 какво чувам, когато не казваш нищичко.

Усмивката на лицето ти ми показва,
 че се нуждаеш от мен,
 Истината, криеща се в очите ти говори,
 че никога няма да ме напуснеш,
 допирът на ръката ти казва,
 че ще ме хванеш, ако падна -
 казваш нещата най-добре...
 когато не казваш нищо!

Цял ден слушам как хората си говорят на висок глас,
 но когато ме прегърнеш силно заглушаваш тълпата.
 И колкото и да се опитват те никога не биха обяснили
 какво си казват помежду си твоето и моето сърце.

Халит обича да си говори с очи, с любимата жена...беше го казал в едно интервю...

МАЙДРИЙМ, скъпа  Hug наистина ме разсея ...с тази прекрасна  песен и скъпите Берг и Халит ! БЛАГОДАРЯ !!!    love001

Общи условия

Активация на акаунт