Изпълнителен процес - само за юристи :mrgreen:

• 1 650
  • 8
  •   1
Отговори
Има ли юристи във форума?
Имам изпълнителен лист въз основа на който пиша молба за начало на изпълнително производство. Съответно трябва да посоча метод за удовлетворяване. Проблемът е, че познавам длъжника и съм почти сигурна, че няма имоти, МПСта, банкови сметки, трудов договор и пр. Има ли смисъл да възлагам справки в този случай? Или мога да поискам директно да се пристъпи към принудително събиране на вземането като се насочи то към домашното движимо имущество /след изтичане законовия срок за доброволно изпълнение, разбира се/.
Благодаря предварително!   bouquet

# 1
Чл. 426. (1) Съдебният изпълнител пристъпва към изпълнение по молба на заинтересованата страна на основание представен изпълнителен лист или друг акт, подлежащ на изпълнение.

(2) В молбата си взискателят посочва начина на изпълнението. Той може да посочи едновременно няколко начина. В течение на производството той може да посочва и други начини на изпълнение.

(3) Редовността на молбата по ал. 1 се проверява по чл. 129.

(4) Взискателят може да поиска от съдебния изпълнител да проучи имущественото състояние на длъжника, да прави справки и да изисква преписи от документи

# 2
Благодаря ти, че се отзоваваш  Hug
Зная, че взискателят избира и Е длъжен да посочи метода на изпълнение. Искам просто да знам дали трябва да има последователност някаква или мога направо да поискам опис и продажба на домашно имущество - доколкото знам, длъжникът има доста скъпи уреди в дома си, но коли или имоти на свое име - не.
ГПК съм чела, питам практически как е редно да постъпя  Embarassed

# 3
Как е редно да постъпиш решаваш само ти Peace Законът ти дава възможност да избереш само един, няколко или всички начини на изпълнение, а какво ще направиш...решаваш ти Peace След като си убедена, че няма нищо на негово име, направо може да посочиш опис и изпълнение на движимо имущество/покъщнина/ Peace

# 4
KIARA_ ,
отново горещо благодаря!!!!!   bouquet

# 5
Още един последен въпрос по темата - каква е държавната такса, която се дължи, освен 20 лв. за образуване на изп. произ-во?
Чета, чета тарифата и съм зациклилааа...  Mr. Green

# 6
Компетентен да разгледа молбота за изпълнение е държавният или часният съдебен изпълнител, в чийто район се намират:
1. движимите или недвижимите вещи, върху които е насочено изпълнението;
2. постоянният адрес или седалището на третото задължено лице, когато изпълнението е насочено върху вземания на длъжника към него;
3. местоизпълнението на задълженията за действие или бездействие, когато се иска изпълнение на такива задължения;
4. постоянният или настоящият адрес на взискателя или длъжника - по избор на взискателя по вземане за издръжка.
Списък на ЧСИ в страната:www.bcpea.org

# 7
Да, да, знам кой е компетентния орган  Peace
Както знам отговора и на по-горния си глупав въпрос/последния. Просто на човек /да се разбира АЗ/ като му прегреят бушоните трябва да стои далеч от форуми, за да не пише глупости  Mr. Green
Престараване... ко да прая?!  #Cussing out

# 8
  • Пловдив
Още един последен въпрос по темата - каква е държавната такса, която се дължи, освен 20 лв. за образуване на изп. произ-во?
Чета, чета тарифата и съм зациклилааа...  Mr. Green

Като за начало - 20+50+20лв. - общо 108 лв. с ДДС (образуване, проучване, покана).

Общи условия

Активация на акаунт