Кърмене по време на бременност


Лилия Валентиновна Казакова
консултант по кърмене и естествени грижи за бебето

Мама кърми бебето, и изведнъж научава, че пак е бременна. Какво да прави? Обикновено веднага се появява мисълта за неодходимостта бързо да се отбие първото дете. Понякога действително има нужда да се побърза, но в болшинството от случаи не е задължително да се бърза.

Две различни ситуации. Първата ситуация. Разликата между децата ще се получи малка. Например, когато се роди второто дете, първото ще бъде на малко повече от годинка. За тази ситуация оптималното ще бъде едновременното кърмене на двете различни по възраст деца. Понякога това се нарича кърмене в тандем (в чуждата литература за кърмене). Ако разликата между децата е много малка, то кърменето им следва да се разглежда като кърменето на близнаци.

Когато майка, намираща се в подобна ситуация, се обръща към мен, обикновено ме пита как да отбие първото дете. Тя не знае какво да прави, детенцето е още толкова малко, има нужда от майчиното мляко, но тя трябва да помисли и за другото бебе, няма да прекратява бременността. Майката с облекчение научава, че кърменето на детето никак няма да повлияе на бременността й, ако съблюдава някои правила.

Най-напред – пълноценно хранене, разнообразно, в достатъчно количество, възможно е да бъде с допълнение от витамини и хранителни добавки. Ако се храни не много добре, майчиният организъм ще преразпределя хранителните вещества в полза на плода и за образуване на мляко, и на майката ще остане по-малко от необходимото.

Трябва да се намери възможност за почивка за майката. Към бременна кърмеща майка трябва да се отнасяме така, както към майка, бременна с близнаци. Трябва повече да й се помага.

По време на бременност зърната често стават по-чувствителни, и майката може да зипитва неприятни или болезнени усещания по време на бозаенето на бебето. В такава ситуация е необходимо преди всичко да се следи за това, как бебето поема зърното. Обикновено майката, която кърми от дълго време, намалява бдителността си и позволява на детето да променя захвата на зърното. Не я боли, значи нека детето да лапа зърното така, както иска. Това не е вярно в който и да е случай, а по време на бременност безболезненото неправилно слагане на гърдата често става болезнено. Майката трябва пак да дава гърдата на детето, както като на новородено, да слага зърното колкото се може по-дълбоко в устата му, да контролира захвата по време на сукане и при нужда да го поправя.

По някога се появяват болезнени усещания и при абсолютно правилно слагане, те продължават няколко дена до няколко седмици. След раждането на новото бебе тези усещания преминават.

На майката, кърмеща например 6-месечно мъниче, й е трудно да си представи, че след 9 месеца трябва да кърми още едно бебе. Би й било по-просто, ако знае, как се държи кърмаче на година и половина. На него основно му е нужно да суче за да заспи, а то спи през деня обикновено веднъж, суче вечер преди заспиване, през нощта и понякога денем, няколко пъти по малко. Новороденото се държи иначе. Суче по-често и по-продължително. Ще има ситуации, когато децата ще бозаят едновременно. Но по-голямото дете ще суче по-рядко и не така дълго, като новороденото. Ще мине известно време, докато всички се приспособят към ситуацията. Постепенно такова положение на нещата ще стане обичайно. Нощем в родителското легло ще се окажат две деца. Това трябва да се отчете от по-рано и да се разшири спалнята, доколкото е възможно. На всички трябва да им е удобно.

Съпътстващия въпрос е винаги за носенето на детето на ръце. Детето има нужда от носене все още често, то се приспива така. А какво да правим, ако мама чака ново бебе? В повечето случаи няма нужда да се прави нищо специално. Ако майката носи на ръце бебето от раждането му, тя е свикнала с постепенно нарастващото натоварване, и постепенно ще продължи да се адаптира към нея. Трябва да се научи да носи подрастващото дете удобно на хълбока си. Детето като че седи на маминия хълбок, а майката го поддържа под дупето. Също така детето седи в шал или превръзка за носене. По този начин детето може да се носи практически през цялата бременност. Детето не е гира. Неговото тегло се преразпределя и е по-леко да се държи, отколкото например чанта с такова тегло. Никога няма да забравя как реших, че лесно ще домъкна вкъщи диня, тежаща 16 кг, нали толкова тежеше 2-годишната ми дъщеря, която все още относително често взимах на ръце, и можех при необходимост да пренеса на доста големи разстояния. До вкъщи бяха 200 метра. През всичките тези метри не можех да разбера, защо имаше такава колосална разлика в усещанията.

Разбира се, трябва да се стараете да сведете носенето на ръце на детето до минимум. Трябва по-често да се спускате до неговото ниво, да го взимате на ръце, докато седите на пода. Ако трябва да приспивате детето с люлеене преди сън, трябва да го свикнете да го люшкате седейки, а не на крак. При необходимост други роднини трябва да помагат на майката да носи детето. Но да се лишава напълно малкото дете от мамините ръце е невъзможно и ненужно.

Понякога се налага кърменето на първото дете да се прекрати. Преди всичко тогава, когато майката има изразена токсикоза през първата половина на бременността. Случва се дете, получаващо майчино мляко в такава ситуация също да започне да изпитва симптоми на токсикоза: гади му се и се случва да повръща. Такава ситуация се среща крайно рядко, но се налага детето да се отбие. При заплаха от прекъсване на бременността също не се препоръчва да се продължава кърменето на детето. В болшинството случаи матката не е чувствителна към въздействието на окситоцина, който се образува при дразнение на зърната до 20-22-та седмица от бременността. У болшинството жени, кърмещи до края на бременността, стимулацията на зърната не предизвиква родилна дейност, стига да не е настъпил срока за естественото й начало.

Втора ситуация. Ако бременността е настъпила, когато първото дете вече се намира на пътя към естественото отбиване, може да му се помогне да завърши по-бързо. Не е задължително да се кърми тригодишно дете и новородено. В такава ситуация всичко ще бъде напълно естествено, все пак майката има най-малкото 6-7 месеца, за да отбие постепенно по-голямото дете и да го премести в собствено креватче. Най-добре е отбиването да завърши не по-късно от 1,5-2 месеца преди раждането, за да успее детето да привикне към новия живот. В по-голямата част от случаите препоръчвам постепенното отбиване, когато майката се старае да отвлече детето от мисълта за бозаене и започва да му предлага да заспива без да суче. Детето суче преди сън, но заспива без гърдата. Постепенно времето за сукане се съкращава. И в някакъв момент може да се предложи да заспи съвсем без да суче. По същото време дневните кърмения също изчезват. Вместо бозаене може да се предложи нещо вкусничко за пиене или за ядене. От този момент на детето трябва да се казва, че млякото е свършило и то повече няма да суче. Необходимо е да му давате да разбере, че вие го обичате така, както и преди, че нищо не се е изменило, само то вече не суче. Разбира се, не е нужно да обяснявате на детето, че скоро ще имате друго кърмаче, за което трябва да освободите място на гърдата. Ако след появяването на бебето по-голямото дете се заинтересува от храненето му, можете да му обясните, че бебето суче гърдата, защото е малко, няма зъби, не умее да яде от чинийка и може да смила само маминото мляко. Може да му се каже, че и то така се е хранило, когато е било такова мъничко. Що се отнася до пренасянето от родителското легло в собствено, за детето, спящо с мама от рождението си и започващо да влиза във възраст, в която започва да не изпитва нужда от необходимост от съвместен сън така, както и от кърменето, не се предвиждат големи проблеми. Може да се премести известно време след отбиването. Най-просто е заедно с детето да организирате негово собствено място за сън. Например, изберете заедно подходящо детско легло, постелно бельо. Нека детето да окачи над новото си легло свои рисунки, някак да устрои това място по свой вкус. Детето бързо ще свикне с новото си място за сън, ако всичко останало си остане по старому: същата стая, мама е до него, вечер четат книжка или разказват приказка и не го оставят сам, докато заспива. Ако всичко е направено своевременно и между майката и по-голямото дете са се съхранили доверителни добри отношения, появата на новото бебе и кърменето му няма да създадат на по-голямото дете никакви емоционални проблеми. То ще го възприеме като нещо редно, като закономерен ход на събитията. Между впрочем, по-голямото дете може да се слага да спи и да му се разказва приказка или да му се чете книжка, докато се кърми новороденото. Едното съвсем не пречи на другото.

Най-често малката разлика между децата се получава по волята на съдбата, а не по замисъл на родителите. У кърмещите майки съществува увереност, че е невъзможно настъпшването на нова бременност, докато детето суче мляко. Действително, съществува лактационна аменорея (отсъствие на месечния цикъл, б.прев.), състояние, което продължава при 96% от кърмещите по естествен начин майки поне половин година, а при много – над 1,5-2 години. При естественото кърмене на първото дете жената не може точно да знае кога ще се възстанови цикличността на съществуването й. Ако по време на естественото хранене се е възстановила менструацията, например 2г и 3 месеца след раждането, то най-вероятно при естествено хранене на следващите деца това ще се случи примерно в същите срокове.

Но има 4% от жените, при които практически няма лактационна аменорея. Жена, която ражда за първи път, за съжаление не може да знае как ще се държи организмът й предварително. Затова не си струва да разчитате на шанса 5-6 седмици след раждането. За майката и децата й ще бъде най-добре, ако новата бременност настъпи няколко месеца след завършването на кърменето на първото дете по естествен начин. В този случай най-вероятно раждането на второто дете ще стане не по-рано от третия рожден ден на по-голямото дете.

Аз съм уверена, че е необходимо да се отчитат интересите и на двете деца. Роденото по-напред дете се нуждае от майчиното внимание и мляко точно така, както и второто дете. На всички деца през първите три години от живота им е необходима майчината кърма, възможността да посучат от гърдата при необходимост, нужни са им мамините ръце и много майчино внимание. Без зависимостта от получаващата се разлика между децата е нужно да се стараем да направим така, че и двете деца да получават всичко, което им е необходимо.

 
Превод Бу от www.mother.ru

Последна редакция: ср, 15 фев 2006, 21:01 от Бу