Биохимичен подход, диети

• 210 969
  • 953
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Валенце, принципно вода със захар се пие при ниско кръвно налягане.Мерила ли си някога кръвното на Бубка.Имай предвид, че детските стойности са по ниски от обичайните за възрастни (нали те знам каква паника си  Wink).

Намерих някакви стойности за деца по възраст:

Цитат
Новоредоното: дишане 40-60, пулс:140-160
1-3м. дишане:40-45, пулс:120-140
3-12м. дишане:30-40 пулс:110-130
1г.-6г. дишане:20-30, пулс:90-10
7г.-14г.Дишане:18-20 пулс:80-90
Всичките за брой в минута!!!!

Артериалното налягане:
при новородените:момиченца-66на 55
момченца 75на 55
През първата годинка основно се повишава систолното налягане и достига някъде около90-92мм.жив.стълб.
До 7г.възрас бавно се увеличава и към 10г. достига до 100-110-систолично.Към 16-18г. достига до характерните за възрастните величини( 120-140 на 70-90).
Може и по друг начин да се изчислят стойностите на кръвното,например:
при кърмачета е до 76мжс
при кърмачетата 77mmHg + месеците x 2
1-6г 100mHg+ год. x2

# 91
  • София
Катина,вчера и го премерих за сефте.70/40 излезе Shocked.Обаче апарата ми не е електронен и прочетох,че с този тип апарати при децата дават отклонения,защото това за ръката съответно не е за дете.
Не казвай каква съм паника,защото ако ме видиш днес....досега нищо не си видяла от мен,така съм се ошашкала.

# 92
  • София
Напротив, тези апарати обикновенните са най точните Peace .Аз имам електронен, ама изобщо не му вярвам  Whistling.Мери и кръвното няколко дни подред и си записвай.Мери и го в спокойно състояние и тогава, когато ти изглежда по замаяна.
Може обичайното и кръвно да е ниско и затова го мери ежедневно да намериш нейните си стойности.
Имам приятелка - мед. сестра с обичайно кръвно 80/40 и когато и се вдигне на 120/80 се чувства на умирачка.Обаче пък когато и трябва болничен отива да и го измерят и и дават с това обичайно ниско кръвно  Wink

Помниш ли Моника имаше главоболие - оплаквах ти се.Д-р Литвиненко и сложи дневен режим.Хранене по едно и също време, лягане по едно и също време, пиене на мнооооого течности, ограничение на ТВ и комп. и мерене на кръвното така както ти написах по горе.Контрола каза след месец да види как се чувства.Да, ама на нея и мина и си питах ушите да я водя пак при него.Мина и така както и преди време с ударна доза Нао син шу.Три пъти дневно по една ампула.Нао-то  регулира и кръвното налягане. Не казвам да даваш на Бубка разбира се, просто споделям  Hug. При Моника главоболието е основно от притеснение  Cry.

Като почнах да говоря за Нао - то да споделя, че именно на него отдавам проговарянето при синът ми с ГРР.Но всички деца са различни и имат различни нужди -  както от различни терапии, така и от различни медикаменти.

# 93
  • София
Катя,ех ако Бубка можеше да ми каже какво точно чувства в тоя момент.ама не.Пребледнява,вади един поглед,започва да се олюлява.Това за секунди.Адекватна си е де.После почва да се прозява и заспива.Боли я главичката,защото се пипа там.
Апарата ми е много верен.Притеснява ме,че това за ръката е като за голям човек.И оттам да дава грешка някаква.Иначе 70/40 е направо ужасно ниско.Моето кръвно в нормално състояние е 80/50,пада до 70/40 често.Стане ли 120/80 съм почти неадекватна.
Ето сега правих опит да премеря и на малката-и при нея се чува чааак под 70.Просто са им тънки ръчичките.
извинявам се,вече не съм по темата.

Последна редакция: чт, 17 фев 2011, 13:24 от Валенцето

# 94
Валенце племенника ми е с ниско кръвно и по същия начин му става пребледнява и след това спи, колкото и да не искаме да даваме сладко когато падне кръвно то помага най-много. Пробвай да и даваш по една чаша компот, също така чаша чай с повечко мед.

# 95
Ниско кръвно налягане и хранене
Световъртеж, причерняване и гадене са основните му симптоми

Ниското кръвно налягане е по-безобидно от високото, твърдят много специалисти. Много хора са на мнение, че то е временно и се лекува с годините. Всъщност това не е съвсем вярно.
Настина хипертонията може да доведе до инфаркти, но пък и хипотонията не е за подценяване. Такива състояния трябва да се лекуват навреме и да не се оставят да се превръщат в хронични. Ако веднъж или два пъти кръвното ви е паднало под нормалните граници за възрастта и килограмите ви, това все още не означава, че имате хипотония. Ако проблемът обаче се повтаря често, непременно трябва да се търси лекарска помощ. Първите симптоми на ниското кръвно са световъртежът, причерняването пред очите, треперене на коленете и ръцете и гадене. Ако не се вземат мерки, възможно е да се стигне до припадък. Обикновено кръвното пада повече в горещо време и при обезводняване. Напоследък все повече млади хора страдат от това, възрастните обикновено нямат такива проблеми.
Спазването на строги диети от повечето девойки и яденето на крак на нездравословни храни често водят до ниско кръвно. Анемията също е една от причините за ниското кръвно. Лекарите препоръчват, когато започнат да ви обливат студени вълни или се появят черни кръгове пред очите, да легнете.

Пийте много течности
Повечето хора с хронично ниско кръвно сами усещат кога ще им прилошее. В такива моменти винаги трябва да имат подръка бутилка вода. При ниско кръвно трябва да се поемат голямо количество течности. Много добре действат газираните напитки. Лекарите препоръчват и разтворена в топла вода сол или захар. Ободряващите напитки като колата също повишават кръвното налягане, както и шоколадите, вафлите и тортичките.
Кръвното се вдига освен когато видите любимия човек и когато ядете коприва или пийвате червено вино.
Кафето, колкото и странно да звучи, не се препоръчва при падане на кръвното налягане. Кофеинът предизвиква още по-голямо снижение на границите в първия половин час. Едва след това то помага за повишаването на кръвното налягане.
След като се поосвестите, най-добре хапнете, това обикновено също помага. Непременно отидете на лекар и разберете на какво се дължи ниското кръвно налягане, то обикновено никога не идва само.

Как да се борим с ниското кръвно налягане

Величината на артериалното налягане зависи от много фактори. Статистиката сочи, че повече хора страдат от високо кръвно налягане, но има и такива, при които периодично се наблюдава понижаване на налягането. За такова състояние (хипотония) се говори, когато систоличното налягане не превишава 100, а дистоличното – 60 мм от живачния стълб.
Хипотонията
се характеризира с намаляване на тонуса на венозните съдове и на скоростта на циркулация на кръвта, появата на чувство за отпадналост и сънливост.
Съществуват няколко вида хипотония. Професионалната е тази, от която страдат най-вече спортистите и изпълнителите на класически балет.
Намаляването на налягането се отразява върху приспособителните реакции на организма към по-големи натоварвания.
Възрастовата хипотония възниква при деца и тийнейджъри. Временното понижаване на налягането може да се появи в резултат на шум, електромагнитно излъчване или резки промени във времето.
Фармацията предлага средства за борба с това състояние, но те трябва да бъдат задължително предписани от личния лекар или специалист.
Лекарите препоръчват като профилактика на хората, страдащи от хипотония, редовно да използват тонизиращите свойства на контрастния душ и разходките на чист въздух.
Не трябва да се прекалява с кафето като средство за повишаване на кръвното налягане. По-полезни са
зеленият чай и този от женшен,

а ежедневните сутрешни упражнения по гимнастика ще възстановят тонуса на съдовете, ще ускорят кръвотока и ще нормализират артериалното налягане.

# 96
  • София
Благодаря ти!
Излязоха резултатите,само кр захар чакам сега.Всичко си е абсолютно в норма,ама така ги е заковала всички 22 показателя-все около средата на референтните стойности.Хемоглобина е 119-не е кой знае колко,но не е и нисък.
Ох тази вода.Бубка вода не пие,ако не и дам аз с лъжица.Значи сутрин закусва преди училище и и давам и чаша вода.Това в 7 сутринта.После в 10ч в училище изпива едно сокче 250мл и докато не се приберем към 16ч не пие никаква вода.Давам и после вкъщи с лъжицата.До вечерта изпива още 2-3 чаши.Какво да я правя не знам.Само в най-големите горещини навън изпива по малко вода по свое желание,иначе само с лъжицата.

# 97
Мой та дъщеря също по едно време не пиеше вода, но за сметка на това направо се наливаше с чай.
Пробвай вода с захар като постепенно намаляваш захарта.

# 98
Сетих се още нещо при нас задължително се гледаше шишето. Преди да почнем диетата пиеше вода от тази на Теди /много шарено шише  Laughing/ която е с вкус на лимон, ягода и ябълка и постепенно като изпие половината и доливах обикновена вода.

# 99
Валенцето имам опит / личен/ с кръвно налягане със стойности под 50 долна граница .... завива ти се свят за момент причернява ти глава те боли .... кръвни стойности в норма , получавах и сърцебиене абе направо ти призлява на моменти обикновенно когато съм стояла по дълго в една поза примерно седнала да правя нещо и след това рязко стана или от легнало положение ставам или при слизане по стълби ..... което си е направо опасно за дете ... това обикновенно не винаги но е в комбинация с нарушени нива на пулса ....
като цяло мнението ми е че не е зле да се консултираш с детски кардиолог
но при мен най добре подейства редовно ядене на мед и орехи
сега ги давам и на Владко само че орехите смлени в кафемелачка с мед и един пасиран банан и една пасирана ябълка .... става като крем супер вкусна закуска ... Владко в момента това яде сутрин - на диета без глутен казеин е ....
като казвам ядене става дума за една супена лъжица мед с орехи объркано може смлени ядките  и сложени в нещо друго ако не ги харесва така .....
водата тоест течностите са също от особена важност .... при ниско кръвно , "гола вода " не помага особено , добре е примерно айрян ако пие или някаква леко подстладена напитка това е необходимо защото чистата вода се изпишква най бързо .
Нашата детска лекарка която е и единствения детски кардиолог за Габрово препоръчва за мен де ...да пия айрян защото имало и соли и незнам какво и по добре или сок , студен чай , не гола вода .
а за хора , деца които нямат навик да пият вода , течности е добре в определени часове да им се предлагат и да се настоява да се изпият например в 10 ч сок една голяма чаша .... в 16ч айрян , за обяд по течна храна супа задължително , вечер за десерт компот .

# 100
искам да задам въпрос към Таня ...
Владко е на диетата без глутен от 10 Януари ... спазваме е стриктно , аз виждам подобрение на съня, концентрацията, готовността да общува, намаляха и стереотипите.
менюто му е сутрин - пасирани плодове ябълка банан , сока от половин лимон, голяма лъжица мед и смлени ядки поне две супени лъжици / орехи , бадеми, кашу - сурови/
обяд: пиле с ориз , пиле с картофи, супа топчета, пилешка супа, картофена яхния, доматен сос с ориз с месо или без .... всички гозби сгъстявам с оризово брашно или царевично , хляб безглутенов не яде не му харесва , тоест не го пробва вообще видя че не е хляба му ...
вечеря : като обяда - рядко му пържа картофи като разнообразяване на менюто, понякога го награждавам със пуканки от царевица и олио аз гу пукам в тенджерата ....
следобедна закуска ако се сети иска банан или нарязани ябълки ....
сутрин в "плода" слагам понякога сусам / смлян 1 ч.л / или ленено семе - също толкова но го разбира и се противи и за двете неща не му допадат
давам по един лактофлуор дневно
стомаха му е добре няма проблеми с изхожданията .....
въпросите са ми :
1. Искам да си поръчам някои витамини примерно подходящи за него / Владко е с аутизъм /
2. Говорите за витамин Д - може ли да се дава българския вариан Диавит - има дозировка за бебета за деца за възраствни вчера съм му купила и му дадох 3капки - което е доза за кърмачета
3. Кой препарат да избера за Омегите така че да има доброто съотношение между това което е нужно
4. Смяташ ли че менюто на Владко е бедно на някой важен елемент от храната.

# 101
  • София
Благодаря ти,Райка!Аз вече съм убедена,че Бубка е с епилепсия,другата седмица ще направим едно ЕЕГ,но е това,знам си.Това заспиване след като и е било зле е признак именно на епилепсия.Иначе от днес ще и дава повече сладкиши.

# 102
Валенцето, дано при ЕЕГ-то всичко да е наред и да нямаш повод за притеснения!

Мами, искам да привлека вниманието ви върху една статия, която доктор Усман цитира в презентацията си тази година:

http://www.alternative-therapies.com/resources/web_pdfs/recent/0709_morris.pdf

Именно на тази статия тя базира твърденията си, че витамин Е помага в 97% от случаите, когато проблемите с говора идват от вербална апраксия. Аз я прочетох много подробно, тъй като за моето дете съм 100% сигурна, че има такава, отговаря също и на много от другите симптоми, описани вътре.

Сумаризирам, защото статията е дълга:

Става въпрос за медицински клиничен тест със 187 деца с подобни симптоми, включващи вербална апраксия, алергии (най-вече непоносимост към глутен), гастроинтестинални проблеми, мускулна хипотония, проблеми с координацията и вестибулацията, обща сензорно-интегративна дисфункция и аутизъм. На всички тях в продължение на около 3 месеца са давани дълговерижни полиненаситени мастни киселини (рибени масла) и много високи дози витамин Е. В 97% от случаите родителите докладват за драматични подобрения в говора, ориентацията, имитацията и др. Общо взето заключението е, че може да се отдели Синдром на апраксия, алергия и... (незнам как да преведа mallabsorbtion, но общо взето май е неспособност на организма да усвоява определени хранителни вещества), който се повлиява от такъв тим лечение.

Дотук добре, обаче погледнах дозите на витамин Е - Таня спомена няколко поста назад, че обичайната доза за дете на 2-3 години е 6 мг, максимално допустимата за 2 годишно е 100 мг, за 3 годишно е 120 мг. В клиничния опит са давани дози между 1600 IU и 3200 IU, които далеч превишават тези дози. Цитира се и книгата, която чета сега (The LCP Solution) и там наистина се казва, че дози около 3000 IU са безопасни за 3 годишно дете. Аргументът е, че дозите, описани в наредбите са за хора без неврологични проблеми. Казва се, че децата особено податливи на витамин Е дефицит, вследствие на които получават неврологични увреждания и обратното, хора с високи нива на вит Е могат да не развият никакви неврологични проблеми чак до късна възраст.

1IU vвитамин Е=0.667мг д-алфа токоферол (2/3мг) което значи че дозите варират между 1066 и 2133мг дневно. Много ми се струва това... Дали нещо не смятам грешно?

Последна редакция: пт, 18 фев 2011, 07:31 от Irinche

# 103
  • София
Irinche , досега не бях чула нищо за апраксията.Попитах Гугъл и хич не ми хареса това, което прочетох.Обикновено апраксия се използва при деца или възрастни, които са имали говор преди някакъв неврологичен проблем - удар или травма  Sad. Звучи много сериозно.Ти смяташ на 100%, че детето ти има вербална апраксия.
Да не би да става дума за диспраксия, което е термин използван при деца с трудности при моторното планиране на говора без да има мозъчна увреда.
Защото има значение смятам.При апраксията си мисля, че невролог задължително би трябвало да наблюдава детето  Thinking

Помните ли някой беше пуснал статия в която се описваше от какви добавки - какви резултати се наблюдават при аутистите в проценти  newsm78.Нещо не мога да я намеря  ooooh!

# 104
Катина, аз бях поствала преди време този документ -http://www.autism.com/pdf/providers/ParentRatings2009.pdf - незнам дали е това, което търсиш.
За съжаление  там няма данни от родители за витамин Е.

По отношение на апраксията, аз преведох буквално наименованието (verbal apraxia), ползвано в статията и в книгата "The LCP Solution". В същата статия се споменава, че объркване около това състояние създават многото и различни термини, които се ползват за неговата дефиниция, а именно: childhood apraxia of speech, developmental apraxia, developmental dyspraxia, speech apraxia, and speech dyspraxia" (детска апраксия на речта, апраксия на развитието, диспраксия на развитието, апраксия на речта или диспраксия на речта).

Сигурна съм на 100% че детето ми я има (както и да се казва на български), защото диагнозата "диспраксия" под различни форми ни е дадена (устно) от водещи в страната невролог, логопед и психолог. Само психоложката уточни, че при нея има и "орално-моторна диспраксия" освен диспраксия на развитието, но тъй като детето покрива много голяма част от симптомите (трудно произнася думи и срички правилно, има неконсистентност в грешките, ползва една дума за означаване на много неща, не довършва думите, има мускулна хипотония, проблеми с пространствената ориентация/баланс /координация/вестибуларен апарат, не усеща студ и други сензорни проблеми).

Общи условия

Активация на акаунт