Литературен клуб - X

• 70 818
  • 735
  •   1
Отговори
# 570
  • Пловдив / София
Кливия, ти как си ги пренесла до вкъщи тия книги  Crazy

Дано да ти харесат. Simple Smile

В тази връзка, момичета, вие съжалявате ли за книга, която сте купили и не ви е хареса. Един вид, че напразно сте похарчили някаква сума?

Аза отговарям веднага - не. Имам някакво вещоманско отношение към книгите си. Често даже си ги гледам в библиотеката, изваждам си ги, разлиствам ги и ги мириша. Обожавам миризмата на хартия и на нова книга. Знам, че не съм наред.  Crazy

От Алиенде досега нищо не съм чела. Последният път се каних на Паула, но я нямаше в книжарницата.

Иначе аз трябва да чета вечер лекции, не книги, ама пусто... Laughing

# 571
  • Варна
Аз съжалявам.
Ето сега се мъча с една, която дори на промоционалните 10лв пак ми вади нервите.
Или авторката не може да пише, или преводът е много калпав, или и двете. Но всъщност агресията ми е предизвикана най-много от неграмотния български, на който е преведена. Бисер след бисер, дори не подозирах, че може да има такава неграмотност.
Примери: кичова сграда, злъч, жапаха по тревата, цампуркаха... А още не съм стигнала средата.
Но съм се запънала и ще я дочета. Може пък да се изненадам.
Става въпрос за

# 572

Злъч си е правилно, Богиньо, стига да е използвано за човешко същество.
Понякога е по- добре да спреш, защото при проява на сходен инат накрая съм се чувствала бясна и ограбена и откъм време.

# 573
  • Варна
Не е ли жлъч?
Всъщност, видях, че е дублетна форма. Злъч/жлъч. Винаги съм смятала, че понеже идва от жлъчка, би трябвало да е с "ж".
http://rechnik.info/%D0%B6%D0%BB%D1%8A%D1%87

# 574
Случайно някой от вас да е наясно за условията на Столична библиотека? Има ли такса и по скоро дали е за година т.е. ако днес се запиша за до края на годината ли се плаща или за година от днес до др. година?

# 575
    Gundie, таксата е за  1 година- т.,  ако я внесеш днес ти изтича на 24.11. 2012 г.  Мисля, че се даваше първоначално и някакъв депозит - 10 лв.

# 576
    Gundie, таксата е за  1 година- т.,  ако я внесеш днес ти изтича на 24.11. 2012 г.  Мисля, че се даваше първоначално и някакъв депозит - 10 лв.
А колко е таксата?

# 577
В тази връзка, момичета, вие съжалявате ли за книга, която сте купили и не ви е хареса. Един вид, че напразно сте похарчили някаква сума?

Аза отговарям веднага - не. Имам някакво вещоманско отношение към книгите си. Често даже си ги гледам в библиотеката, изваждам си ги, разлиствам ги и ги мириша. Обожавам миризмата на хартия и на нова книга. Знам, че не съм наред.  Crazy

Аз трудно вземам решения за покупка на книга, трябва да съм много сигурна, че ще ми хареса. Така пропускам обаче и изненадващи, не много популярни неща и нови открития поради прекалено внимателния избор.

Все по-трудно вече чета стари пожълтели измачкани книги, също се наслаждавам, ако нова книга е с отлично качество (външно) и особено ако корицата е произведение на изобразителното изкуство. Но и преспокойно се разделям със собствени нови книги (предлагам ги за постоянна или временна размяна), защото осъзнавам, че вече прочетената книга няма толкова голяма стойност за мен. (Рядко препрочитам, а понякога ми се иска - дали бих могла някога отново да изчета всичко на Стайнбек например - съмнявам се, заради желанието за нови неща).
Не обичам да трупам каквото и да е у дома и нямам намерение (и място) да купувам нови шкафове/рафтове. Единствено детето гледам да не спирам в желанието му за нови книги, но аз се ограничавам финансово и пространствено .
Тази година задържах единствена книга и не я предложих за размяна (всъщност получих я от размяна от "съфорумка")- "Богът на дребните неща" (макар че и в нея изненадващо има печатни и граматически грешки), понякога си я вадя, разгръщам, въздишам, иде ми да я цункам  Laughing.
Така че, fam, или и аз не съм наред, или и двете сме си много наред!   Grinning

Да попитам нещо и аз - случва ли ви се да измервате парите в книги? Примерно нещо струва еди-колко си лева и казвате - ама това струва колкото пет книги; или сте спечелили някакви пари и казвате - днес изкарах за пет книги... При мен се случват такива неща. Wink

Последна редакция: чт, 24 ное 2011, 13:55 от svet65

# 578
А колко е таксата?
  Зависи какво ти е социалното положение - работеща, безработна , учаща. Но не е висока 5-10 лв.  годишно- в този диапазон.

# 579
  • Belgium

Да попитам нещо и аз - случва ли ви се да измервате парите в книги? Примерно нещо струва еди-колко си лева и казвате - ама това струва колкото пет книги; или сте спечелили някакви пари и казвате - днес изкарах за пет книги... При мен се случват такива неща. Wink

Случва ми се, да  Laughing

Аз се старая да подбирам внимателно кои книги купувам, защото не обичам да трупам прекалено много, а и нямам място за голяма библиотека.

Имам 2 книги, от които много се разочаровах и сега се чудя да ги пусна ли на Book Crossing, защото и двете са адски досадни. В едната няма нито един нов ред, нито точки между изреченията. Явно е нов, авангарден литературен подход, който аз не разбирам  Confused

# 580
  • Казанлък of all places
Състоянието на омекнали колене, блуждаещ поглед, неконтролируема усмивка и отмаляване в книжарница мога да го сравня единствено със състоянито си пред мъж, в който съм влюбена отвъд граници. По начина, по който бих се почуствала ако този мъж-фактор предаде доверието ми се чувствам, когато книга ме разочарова. Толкова гнило ми става,че самата аз не се трая.
Да, наясно съм,че има автори, трудни за превод. Но тук идват първо, самооценката на колегата (що аз не се наема да превеждам Джойс, например, ако и да съм писала за него?) и второ - редакторската работа. А втората повечето издателства неизвестно защо си я спестяват.
А имам и книги, които просто не съм оценила на първо разлистване и не че съжалявам, но съм разочарована,че се имаме ( направете пак асоциация с несполучлива любов от пръв поглед  Simple Smile) Акунин, например, в когото се кълна има неща, за които ми се ще да не знам,че е писал. Ама на, имам ги. Хем в оригинал,че не мога и преводача да обвиня. Да кажем, наличието на електронен четец някак си смекчава ситуацията , много е лесно да се изтрие нещо, което не ти харесва.
Въпреки всичко имам книги, за които не съм доволна,че съм дала парите си.
И да, меря парите в книги и аз.Simple Smile

# 581
  Току-що прочетох прочетох, че Дубравка Угрешич се самодиагностицира с" book shopping disorder " hahaha И аз съм с диагноза.

# 582
Да напомня, че има ден, в които се обявява безплатно записване за библиотеките /поне за пловдивската "Иван Вазов" е така от няколко години. Може да проверите и за софийската дали има такава промоция.

За купуването на книги, ужасно високи са цените им за доходите в Бг  Sad Но и другото, което ме притеснява е, че мразя да им търся място/нямам такова/ и да им дишам прахта после.

Да, случвало ми се е да си купя книга и да не ми хареса. От друга страна ми е жал да хвърлям книги и сега съм решила да отделя интересни книги и да ги даря на библиотеката, където имаме вила. Защото мисля, че има хора, които ще ги четат с удоволствие-възрастни, деца, почиващи в санаториума.

Ангелина, като говориш за превод, за редакторска работа-сещаш ли се кой превежда най-често книгите в Бг? Отговорът е студенти. Защо-защото им се плаща най-евтино  Confused Ако въобще им платят накрая, де. Щото разбрах и за един такъв случай-превел студентът книгата, ама издателят му казал, че друго издателство пуснало книгата преди тях на пазара и ... вече не се нуждаят от превода й  #Crazy  

Фам, с мерак си ги пренесох книгите до вкъщи Mr. Green

Сега ограмотявам свекър ми, който е на 82 години и ще прочете за първи път Илф и Петров, но е чувал за Остап Бендер, де  Simple Smile

# 583
  • Ямбол
....
....
Да, съжалявам. Затова и вече все по-рядко купувам книги. Предпочитам да заема от библиотека, от "Предай нататък" или от читанка.инфо. Ако се реша на купуване, то е само на проверени автори, които съм чела вече и знам, че няма да се разочаровам(за мен такива са Кинг, Арчър, Гришам, Вербер, Сафон, Клавел и т.н., на сина ми поредиците). Още помня разочарованието си от "Паула". Имам някои набелязани автори вече, които смятам първо да проверя и евентуално да купя в бъдеще.

В момента дочитам "Играта на ангела" и съм във възторг, че съм имала удоволствието да я прочета. Нареждам Сафон сред любимците си.

# 584
  • София
Определено ме е яд да купя книга и да не ми хареса. Simple Smile На всичкото отгоре нямам навика да препрочитам книгите, така че една калпава книга си е направо за яд. Успешно използвам библиотеката, приятели и форума. Всъщност все по-малко автори и книги ми харесват с времето.  Confused

Общи условия

Активация на акаунт