Ваксини - дискусия за вредата от тях... (тема 14)

• 32 045
  • 735
  •   1
Отговори
# 600
# 601
Chukchi, май не си ме разбрала (или аз не съм дообяснила): Темата ми е не дали да ваксинирам, а как и кога да се занимая с формалностите около отказа ми - четох за декларация за отказ от ваксиниране, която се заверявала от нотариус и се носела на педиатъра, той оформял нещо в картона, за да не търсят детето в последствие... Не знам дали информацията ми е точна. Затова се питам и питам вас, кога е моментът да се захвана с това и къде да прочета подробно какво да направя и какво да очаквам (като съпротива имам предвид).
svetli, за съжаление не мога да помогна тук...

# 602
  • Варна
svetli, докато детето ти стане на 6г може нещо да се е променило в системата. Няма смисъл от сега да подаваш декларация за отказ. Просто следи темата, като наближи момента ще имаш ясна представа какво точно да правиш.
Ха дано да се промени системата  Laughing. Не ми беше хрумвал този вариант, сигурно защото тази система е една лееесна за промени...  Mr. Green
Благодаря за съветите!

# 603
Видях новият отговор на НЗОК:

Преден въпрос за КП 279  от: И. Дата: 08.02.2011 17:41:44
Това означава ли, че всеки пациент, който откаже включена в дадена КП манипулация, ще трябва да плати стойността на пътеката? Защото такъв отказ е предвиден в закона за здравето.  
•Отговор от НЗОК Дата: 11.02.2011 14:40:27
Здравноосигурените граждани имат право да откажат лечение, но за да бъде заплатена със средствата на здравноосигурените клиничната пътека, трябва да се спази съответният алгоритъм от дейности в пълен обем.

"съответният алгоритъм от дейности в пълен обем" предполагам означава, че не могат да се отказват дейности, включени в съответния алгоритъм, ако няма с какво да се заместят...  Laughing  Имаме зададен въпрос, на който още чакаме отговор...

# 604
stelt77, милиарди адмирации от мен за борбата с вятърни мелници, в случая НЗОК!

# 605
Цитат
Здравноосигурените граждани имат право да откажат лечение, но за да бъде заплатена със средствата на здравноосигурените клиничната пътека, трябва да се спази съответният алгоритъм от дейности в пълен обем.

Вицове.Откьде е копирана тази здравна система?Да не е от Марс?
Значи всяка бременна жена,която има нужда от диагностика "рентген" ще се наложи да си плаща всичко...
Всяко дете,което буйства и не може да му бьде помогнато в "пьлен обем" ще плаща...
Всеки човек,който реши в последния момент да ползва правото си на пациент и да откаже дадена процедура ще плаща за всички извьршени и неизвьршени процедури?

Това само на мен ли ми се вижда като долна льжа или наистина сьществува такава глупост?

Какви пьтеки,какви процедури?

Пьтеките са в гората.Или сьм здравно осигурен или НЗОК е частна компания.С такива условия ми прилича на акционерско дружество.

# 606
Според мен е лъжа, защото по телефона казват друго... Зададохме им следните въпроси на 09.02.2011г.:

относно отговор на: Заплащане на КП № 279 ГРИЖИ ЗА ЗДРАВО НОВОРОДЕНО ДЕТЕ при отказ от поставяне на ваксините в родилното. от: И. Дата: 08.02.2011 16:55:36

1. От отговора не става ясно дали, след писмен отказ от родителите за поставяне на ваксини, НЗОК заплаща клинична пътека № 279 „Грижи за здраво новородено дете” на лечебното заведение, въпреки че не е завършена не по вина на болницата?

2. Има ли основание здравно осигурен пациент да заплаща цялата клинична пътека или част от нея, ако е отказал определена медицинска манипулация? Кой нормативен акт урежда заплащането от здравно осигурен пациент на клинична пътека или част от нея?

Чакаме отговор и ако не дочакаме ще ги зададем пак... Ако пак не дочакаме, ще пишем официално писмо с въпроси и ще чакаме официален отговор с изх. номер и т.н. С този отговор (ако е в наша полза), ще доказваме в РО, че не дължим нищо за отказа си...

# 607
Да... Laughing по телефона ми казаха, че при наличие на писмен документ, с който са отказани процедурите, НЗОК няма основание да НЕ изплатени стойността на КП, тъй като НЕизплащането на пътеката е вид санкциониране на здравното заведение при констатирано нарушение, АКО го констатират при ЕВЕНТУАЛНА проверка.
Относно "алгоритъма", тогава ми обясниха, че той пази интересите на пациента, тъй като  гарантирал извършавнето на необходимите процедури.
Като че не си ги вписват, без да са правени.  Mr. Green

Но е очевадно, че или "експертите" на НЗОК са си променили коренно позицията, или че се отговаря без да се влага много смисъл.  Tired

# 608

HPV Does NOT Cause Cancer!!!! - Я виж ти какво заглавие... Crazy

# 609
Но е очевадно, че или "експертите" на НЗОК са си променили коренно позицията, или че се отговаря без да се влага много смисъл.  Tired

Не може да си променят позицията, защото всичко, което правят трябва да го има написано някъде... В случая, отказването на медицинска процедура от здравноосигурен пациент, не би трябвало да означава, че пациентът си поема пътеката, щото логаритъмът им не бил спазен... Ако има някакви условия, при които пътеката или част от нея са за сметка на пациента, то тези условия трябва да ги има в някой нормативен документ... Всичко останало са свободни съчинения...

# 610

Но е очевадно, че или "експертите" на НЗОК са си променили коренно позицията, или че се отговаря без да се влага много смисъл.  Tired

Така де, нали им е поискано да дадат законово основание. Ако някъде го имаше написано, щяха да го посочат.  Mr. Green

Стелт, няма да отговорят. Според мен не е лошо да се подаде писмено запитване до НЗОК с копие до МЗ. Длъжни са да си стиковат позицията и да отговорят. Абсурд е здравно осигурен пациент с право на ИС да заплаща процедура, заради някакви измислени алгоритми!

# 611
Да... Laughing по телефона ми казаха, че при наличие на писмен документ, с който са отказани процедурите, НЗОК няма основание да НЕ изплатени стойността на КП, тъй като НЕизплащането на пътеката е вид санкциониране на здравното заведение при констатирано нарушение, АКО го констатират при ЕВЕНТУАЛНА проверка.
Точно това ми обясниха и на мен в РО, затова ми искаха нотариално заверен докумет за отказа.

# 612
Здравните пътеки са направени така, че да включват т.нар. алгоритъм, с идеята лечебните заведения да не си спестяват по свое усмотрение определени процедури - замислено е като защита на пациентите. Но те така го извъртат, че едва ли не сме длъжни да спазваме целия алгоритъм за да се плати пътеката, което определено е ЛЪЖА.

С въвеждане на информираното съгласие пациентите имат право да отказват процедури по свой избор. Ако има подписан отказ, НЗОК изплаща пътеката на болниците.

ПП. Умишлено са разделени въпросите и е отговорено само на единия. Така не става ясно, че има подписан отказ и може лъжата им да мине като голяма загриженост за пациентите..    Mr. Green

ПП2. Като се позачетох..  Embarassed разбирам, че това е втори допълнителен въпрос, към зададен предишен. Вероятно в първия пише нещо за подписан отказ, но те не са го взели предвид, а са отговорили само на втория. И то непълно. Да, за да се заплати пътеката на болницата трябва да е изпълнен целия алгоритъм ИЛИ да е подписан отказ за пропуснатата манипулация. Дано да отговорят на двата въпроса от поста на Стелт и да бъдат достатъчно изчерпателни. Simple Smile Но си мисля, че все пак е добре да се напише официално писмо, отговорът на което може да бъде представян при всяко подобно безобразие в родилното.

Последна редакция: пт, 11 фев 2011, 20:43 от multimodal

# 613
А видяхте ли този отговор? Simple Smile

И. Дата: 08.02.2011 16:55:36
Питам вече за втори път, тъй като на въпроса ми от 23.01 не получих отговор. Имат ли право от АГ болниците да изискват заплащане на КП 279, поради отказ на родителите да се сложат ваксините на детето в родилното, под предлог, че НЗОК в този случай не плащат стойността на пътеката? Родителите за здравноосигурени, представен е писмен отказ- т.е. неизпълнението на манипулациите е ПО ЖЕЛАНИЕ на родителите, а не по вина на болницата. Моля за отговор.

* Отговор от НЗОК Дата: 08.02.2011 17:02:49

На въпроса е отговорено. Съгласно „НАРЕДБА № 15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Република България”, издадена от министъра на здравеопазването, всяко новородено дете подлежи на задължителни имунизации против хепатит В и туберкулоза, които се извършват от лекар, обслужващ новородените в лечебното заведение за болнична помощ. Тези изисквания са заложени в клинична пътека № 279 „Грижи за здраво новородено дете”. Съгласно чл. 20 (1) от Наредбата, задължителните имунизации и реимунизации могат да бъдат отлагани при наличие на медицински противопоказания, но по тази клинична пътека се отчитат, както е видно от наименованието, само здрави деца, при които не би трябвало да има такива противопоказания.
Относно отчитането на КП № 279 – тя се смята за завършена, ако е направен скрининг за фенилкетонурия, вродена надбъбречна хиперплазия и хипотиреоза на всяко дете и са извършени поне три терапевтични процедури, в които са включени задължителните имунизации до 48-ия час от раждането, съгласно Имунизационния календар на Република България.
В противен случай НЗОК не заплаща на лечебното заведение, т.е. то има основание да изисква заплащане за предоставените от него грижи и направени разходи.

Играта загрубява.  Twisted Evil
Според мен отговорът е тенденциозен, защото ваксините са задължителни. Това обаче не предполага невъзможност за отказ - в ЗЗ си има чл. 209 според който могат да те подведат под отговорност, ако не се ваксинираш - т.е. отказ е предвиден. Нямат право да излизат от общия случай при отказ от процедура заради това, че ваксините са задължителни. Както се третира информираното съгласие и подписания отказ за останалите случаи в болниците, така трябва да се прилага и за ваксините. В противен случай отново имаме налице дискриминация!

Използвали са, че става въпрос за ваксините, за да увъртят и да напишат как те са задължителни, да цитират пътеки, наредби и пр. , за да не отговорят на въпроса - при подписан от пациента отказ за някоя процедура от КП, тя счита ли се за завършена или не.

Дори и да не се счита, това няма отношение към задълженията на пациента към болницата. Той дължи заплащане само в случаите, когато здравната услуга не се покрива (частично или изцяло) от НЗОК или не е осигурен. Ако между болниците и НЗОК има недоразумения и някой се счита за ощетен, нямат право да прехвърлят негативите върху данъкоплатците. Да се оправят помежду си!

ПП. Ако още някой има желание да изпрати запитване, дайте да седнем да го напишем като хората. Да го обмислим, да посочим какви са правата и да го зададем така, че да не си позволяват да отговарят така, все едно сме крепостници...  Confused

# 614
В противен случай НЗОК не заплаща на лечебното заведение, т.е. то има основание да изисква заплащане за предоставените от него грижи и направени разходи.

Това изречение ме озадачи още оня ден... Двата случая при неизпълнена КП са, когато болницата е в нарушение или когато пациентът е отказал процедура, каквото право му дава ЗЗ... Та в кой баш случай от болницата имат право да му искат пари, щото НЗОК не им ги изплаща!?  Thinking  Сигурно, когато от болницата са в нарушение!? А може би, когато се възползваш от правата си, дадени ти от ЗЗ!?  Thinking   Боооже, гледам и не вярвам на ушите си!!!  ooooh! Laughing

Последна редакция: пт, 11 фев 2011, 23:56 от stelt77

Общи условия

Активация на акаунт