Ваксини - дискусия за вредата от тях... (тема 14)

• 32 041
  • 735
  •   1
Отговори
# 615
За миг си пожелах да съм в положение на родилка, нежелаеща да ваксинира Twisted Evil
(недай си боже да забременея пак, че ще ме отпишат вече Praynig)
Само да видя кой ще ми иска пари... smile3508
Така съм издивяла, че.....

# 616
В противен случай НЗОК не заплаща на лечебното заведение, т.е. то има основание да изисква заплащане за предоставените от него грижи и направени разходи.

Това изречение ме озадачи още оня ден... Двата случая при неизпълнена КП са, когато болницата е в нарушение или когато пациентът е отказал процедура, каквото право му дава ЗЗ... Та в кой баш случай от болницата имат право да му искат пари, щото НЗОК не им ги изплаща!?  Thinking  Сигурно, когато от болницата са в нарушение!? А може би, когато се възползваш от правата си, дадени ти от ЗЗ!?  Thinking   Боооже, слушам и не вярвам на очите си!!!  ooooh! Laughing

Да видим дали изобщо ще ти отговорят на двата конкретни въпроса.  Twisted Evil
Според мен, ако им ги плащат и въпреки това искат заплащане, болниците си превишават правомощията, но очевидно пак е с някакъв натиск и осигуряване на чадър "отгоре". Ако действително КП не се смята за завършена и не се плаща, може да се счита, че разчитат болниците да тормозят пациентите и то по много манипулативен начин.

Искам да попитам - тези пътеки къде са изписани като "алгоритъм", с всички условия да се считат за завършени - в националния рамков догор ли? В кой нормативен документ са записани изискванията към болниците и санкциите към тях? Мисля, че пропускаме нещо важно и заради това не успяваме да се защитим добре. Законите са в ресора на законодателната власт, но има нормативи които уреждат правилата на изпълнителната, а ние не сме насяно с тях...  newsm78

# 617
момичета, в такъв случай не е ли по-лесно на майките да напишат някви измислени причини ваксините да бъдат отложени  и поставени от личните лекари в последствие...както знаем на недоносените не се слагат...чак когато наддадат като хората се слагат...и се взима предвид и коригираната възраст...т.е. пак има изход...

или да се използват разни алергии на майката и бащата...при АД или АБКМ се отлагат ваксини също...

# 618

Цитат
тези пътеки къде са изписани като "алгоритъм", с всички условия да се считат за завършени - в националния рамков догор ли? В кой нормативен документ са записани изискванията към болниците и санкциите към тях?

Точно!
Това може да се изиска писмено от НЗОК.
И са дльжни да го дадат.

# 619
Цитат
клинична пътека № 279 „Грижи за здраво новородено дете”.

Ваксините ги водят и терапевтична превентивна мярка.
На здраво новородено?
Какво му трябва на едно здраво дете???
Умишлено разболяване с цел предпазване от евентуална,астрологически разгадана за в бьдеще болест! ooooh!

Чудно ми е друго...ако родител откаже диагностична мярка за ФКУ например.Дали ще му изискат да си плати пьтеката или това най вече го правят за ваксините?
Ако детето бьде ваксинирано,но всичко останало се откаже?
И как става при амбулантното раждане ,кьдето до 2 часа майката напуска болницата?

Цитат
В противен случай НЗОК не заплаща на лечебното заведение, т.е. то има основание да изисква заплащане за предоставените от него грижи и направени разходи.

Хм...За какво по точно се изисква заплащане?За кои грижи?За тези,които се покриват от касата ли или други,които се извьршват от болницата без да са включени в пьтеката?
Дори и така да е,кои грижи не се поемат от касата и болницата частна ли е?
Според мен става друго.Касата и болниците играят заедно.Всьщност винаги е така и навсякьде.С някакьв извьртян инеточен параграф се взимат пари от касата за изпьлнена пьтека,а в сьщото време се взимат и отпациента пари за уж неизвьршена пьтека.Двойна такса и облаги за някой.Такьв скандал имаше и в ЕС.

Започнали сте да се ровите дьлбоко в блатото.
Препорьчвам всички отговори,устни и писмени да се пазят добре! Peace
Ще видите след време за каква мафия става вьпрос!
И тук не е добре да се пише всяка стьпка Peace

# 620
Ето от тук може да се свали КП 279 : http://dox.bg/files/dw?a=af7bdabd61

Цитат
2. АЛГОРИТЪМ НА ПОВЕДЕНИЕ.
АЛГОРИТЪМЪТ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ И ОПРЕДЕЛЯ ПАКЕТА ОТ БОЛНИЧНИ ЗДРАВНИ ДЕЙНОСТИ, КОИТО СЕ ЗАПЛАЩАТ ПО ТАЗИ КЛИНИЧНА ПЪТЕКА.
При всички новородени деца се провежда скрининг за хипотиреоза и фенилкетонурия между 3-ия и 5-ия ден от раждането.
Новороденото дете се отчита само с № на ИЗ на новороденото до получаване на собствено ЕГН.
Веднага след раждането се извършва аспирация на горни дихателните пътища. Определя се оценката по APGAR на 1-ва и 5-а минута. Поставя се стерилна превръзка на пъпа и след тоалет и вземане на антропометричните показания новороденото се повива.
Ваксинациите при новородените се извършват съобразно Наредба № 15 от 12.05.2005г. на МЗ (обн., ДВ, бр. 45 от 31.05.2005 г., изм. и доп., бр. 82 от 10.10.2006 г., в сила от 10.10.2006 г.) за имунизациите в Република България.
Ежедневно се извършва тоалет и медицински преглед.

ПРИ ЛЕЧЕНИЕ ПО КЛИНИЧНАТА ПЪТЕКА, ЛЕЧЕБНОТО ЗАВЕДЕНИЕ Е ДЛЪЖНО ДА ОСИГУРЯВА СПАЗВАНЕТО ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТА, УСТАНОВЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО.
ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТА СЕ УПРАЖНЯВАТ ПРИ СПАЗВАНЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО, ДЕЙНОСТТА И ВЪТРЕШНИЯ РЕД НА ЛЕЧЕБНОТО ЗАВЕДЕНИЕ.

Цитат
Изискване: Клиничната пътека се счита за завършена, ако са приложени и отчетени в три основни диагностични и три основни терапевтични процедури, посочени в блок Кодове на основни процедури по МКБ-9 КМ. Проведените процедури задължително се отразяват в Документ №1.

# 621
И как става при амбулантното раждане ,кьдето до 2 часа майката напуска болницата?

Тук няма такова. Минималният задължителен престой по клинична пътека е 3 дни.
Друг е въпросът, ако настойчиво реша да си отида веднага след раждането, макар че ще има голям натиск, защото няма да могат да си вземат парите за пътеката или ще пишат, че съм там по документи...

# 622
Ето от тук може да се свали КП 279 : http://dox.bg/files/dw?a=af7bdabd61

Зи, това е ясно. Въпросът е ако клиничната пътека е незавършена не по вина на болницата, а по желание на пациента (с подписан отказ), дали пак не им я заплаща НЗОК. Ако е така, болниците да си изискат да им се плаща. От нас повече няма какво да искат, щом сме здравно осигурени.

Те си правят устата да им плащаме, ама да посочат законово основание... Не мисля, че има такова нещо написано някъде, в противен случай ще търпят санкции от ЕС.  Peace

Вижте какво пише тук:http://www.ezok.bg/know.html

Като пациент имам право на информирано съгласие:

Информирано съгласие е своевременното предоставяне на медицинска информация в подходяща форма и обем, което дава възможност за избор на лечение. За получаването на информирано съгласие лекуващият лекар (лекар по дентална медицина) уведомява пациента, съответно неговия родител, настойник или попечител.
В случаите, когато е налице отказ на родителя, настойника или попечителя и е застрашен животът на пациента, ръководителят на лечебното заведение може да вземе решение за осъществяване на животоспасяващо лечение.
Всяка медицинска и дентална дейност, свързана с моето лечение, се осъществява след изразено от мен информирано съгласие.
...................
При постъпването в лечебното заведение лекарят ме преглежда, обяснява ми диагнозата и обсъжда с мен начина на лечението, както и рисковете, свързани с него.
НЗОК заплаща изцяло лечението ми по клинична пътека, заедно с лекарствата и консумативите, с изключение на случаите, които са изрично упоменати.

Къде са упоменати тези случаи и какви са?  Rolling Eyes

Последна редакция: сб, 12 фев 2011, 11:05 от multimodal

# 623
Аз не спирам да си мисля, че случаят раждане и грижи за новородено  и  приемане в болница с цел лечение от пневмония примерно, не трябва да ги третираме еднакво.
Като вляза в болницата с диагноза пневмония да, лекарят трябва да ми обясни как ще протече лечението ми и аз имам право да откажа някои процедури и изследвания.
Но влизайки в болница за раждане, там не ме лекуват; не лекуват и новороденото. Става въпрос за малко по-различни неща, които не са упоменати никъде. Иначе раждането се приравнява на болест и грижите за здраво новородено също.

# 624
Грозното Пате, снощи късно се сетих, че малко съм те подвела юридически... След като ти връчат акта, имаш 3 дни за да го обжалваш, а не 3 дни, за да пуснеш жалба... Жалбата е чак като ти върнат отговора от обжалването... Значи, идват от РИОКОЗ, изслушват те и все пак решават да ти пишат акт... Откажи да го подпишеш, под предлог, че не си виновна, не се признаваш за виновна и затова няма да подпишеш подобен акт... Те ще си намерят свидетел, който да се подпише вместо теб, че акта ти е връчен... Гледай добре с каква дата е акта, защото от датата, която е вписана на него, имаш 3 дни да обжалваш в РИОКОЗ... Ако са ти написали стара дата, кажи че акт със стара дата нямат право да ти връчват и ще пуснеш жалба... Като получиш акта, ще напишем възражение до директора на съответната РИОКОЗ с обяснение защо този акт е неправомерен... Най-добре е да решиш на кой вариант ще държим, за да можем да пишем, защото 3 дни не са много време, а според мен, щом веднъж си получила картичка, пак ще те потърсят...

nenaatoa, мисля си, че няма значение дали си болен или не, защото клиничните пътеки са на един и същи принцип... Освен това, става въпрос са медицински процедури и пациентски права на здравноосигурен... Не съм прочела много неща по темата, но ще се захвана и с това... За всеки случай, самите НЗОК по телефона казват, че болницата няма право да иска пари от родилката, ако тя е подписала, че отказва и ако някой все пак плаща нещо, да си вземе всички документи, с които е платил и да пусне жалба до тях...

# 625
Информираното съгласие важи за всяка медицинска дейност, независимо дали става въпрос за заболяване, профилактика или превенция, и без значение дали човек е в болница или в лекарски кабинет. Прочетете пак Глава 2 - Права и задължения на пациента в ЗЗ.

nenaatoa, създадени са клинични пътеки за майката и за бебето и независимо, че не ги лекуват, те са пациенти на болницата.  

# 626

Друг е въпросът, ако настойчиво реша да си отида веднага след раждането, макар че ще има голям натиск, защото няма да могат да си вземат парите за пътеката или ще пишат, че съм там по документи...

Не е така.Всеки може да напусне болницата,когато си пожелае.Просто разписва документ,че си тръгва по собствено желание и поема цялата отговворност за себе си след напускането.

# 627

Не е така.Всеки може да напусне болницата,когато си пожелае.Просто разписва документ,че си тръгва по собствено желание и поема цялата отговворност за себе си след напускането.

Да, може да напусне, но по собствено желание, а не защото има пътека за престой от два часа, както има за три дни и за пет дни. Това са различни неща.

Мулти, Стелт, аз нямам съмнения относно информираното съгласие - то е ясно. Единственото, което леко ме смущава е, че като се говори в закона за постъпване в болница се има предвид само лечение, а раждането не е лечение. За лечение се заплаща и потребителска такса за всеки ден престой, но родилката е освободена от такава. По-скоро раждането е вид спешна помощ отколкото лечение.
Иначе и двете сте си прави... Peace

# 628
Каквото разбрах аз от нашето приключение:
Дали НЗОК плаща пътеката при неваксиниране зависи от модела на финансиране на болницата. На Майчин дом като държавна болница плащат, на ТК - не. ТК, обаче може да и бъде платено от съответната община. За целта, обаче, тя трябва да е сключила договор с нея. Дори и да не е, пациентът не го касае.

3 дни те държат, защото трябвало 72 часа да гледат бебето заради ваксните (под секрет).
Родилките ги водели психически нестабилни  ooooh!, затова въпреки подписа, пак можело да ги преследват, че са ги пуснали по-рано, но пък нямало право да ги държат. Арабките например си тръгвали след 2 часа ...

Последна редакция: сб, 12 фев 2011, 19:45 от Berend Botje

# 629
Цитат
3 дни те държат, защото трябвало 72 часа да гледат бебето заради ваксните (под секрет).
Cry Cry Cry Cry Cry

Общи условия

Активация на акаунт