Януари вече се изнизва, ЮНЧЕ за пюренце се облизва ! - №13

• 21 541
  • 742
  •   1
Отговори
# 300
Момичета, мир...Някой не одобрява киноа, друг попара, трети кисело мляко, четвърти кисела.Като цяло мисля, че не е трагедия, с основната разлика, че на времето ги е нямало, тези зърна,а и се е ползвало  киселото мляко още от най-ранно детство, сега има разнообразие и киселото мляко се избягва.
Не съм от младите майки, но пък съм от късно захранилите и ще се повторя, но да споделя - баба ми е отгледала 3 деца, които са захранени след навършване на 6 месеца, "най-добре да може да седи само" по нейните думи. Т.е. нищо ново под слънцето не са измислили нито американците,
Е, те това, не го вярвам  Grinning.За американците няма да говорим, тях СЗО не ги интересува, само Макдоналдс

Последна редакция: пн, 24 яну 2011, 08:45 от ketti

# 301
  • Обетованата земя
Аз не виждам нищо лошо в това точно младите майки ( а защо не всички!) да четат и да се интересуват относно здравословното захранване и хранене на децата си!   По-добре ли е да следваме сляпо похватите на нашите баби, които са живели в много по-малко информиран свят, само защото видимо нямаме проблеми, след като сме захранени на два месеца. И все пак това е въпрос на личен избор, няма смисъл тук да спорим и да се заяждаме на дребно.  Wink
 Аз ще продължа да се интересувам за всякакви здравословни неща!  Hug

# 302
Крушите, мисля, че са си Ок купешките, стига да не са китайски.  Peace
Ябълките и като цяло плодовете - нямат НИКАКВИ витамини след термична обработка. За да има прием на Вит. С, много по-добър вариант е сокът или купешко пюре с добавен Вит. С. След още малко време - пресните плодове, разбира се.  Wink
За и против попарата отново - има доста видове сухари, не по-лоши от натуралните зърнени храни. Аз бях взела "7 3ърнени" био сухари на "Carrefoure", но големите зверчета ги ометоха още преди да ни влезат в употреба ...  Mr. Green Виждала съм и оризови (без захар и сол) и пълнозърнести разни. Лошото е, че все пак повечето сухари имат добавена сол. Захарта не ме притеснява толкова.  Wink
Аз личнo се вманиачих на тема "Био продукти" преди около 2 години и гледам да купувам такива за цялото семейство, доколкото го позвoлява бюджета. Пък най-добре от градината на мама.  Wink

Относно ваксините и AД - да, АЗ свързвам ваксините с нашия проблем със сухата кожа. Но ще пиша повече по въпроса след консултация с педи.

Просто за информация - в Западна Европа отново е актуално захранването от 4-ти месец. Всъщност, най-смислената за мен препоръка не е свързана с месеците на бебето, а с удвояването на рожденното му тегло. А "рано захранила майка" равнозначно ли e на "неинформирана и тъпа", или ??!  newsm78

Смилянова, свеж полъх в темата !  Mr. Green

Сладки сънища на всички !!!

Последна редакция: пн, 24 яну 2011, 00:10 от Слънчев_лъч

# 303
Като говорим за сол, не мислите ли, че единственият прием на йод, идва от солта, и могат ли бебетата да изкарат много време без йод, без да има проблеми?И все още се чудя и мая, защо реномирани марки пюрета, слагат сол в пюретата, дори за 4 месечни. newsm78

# 304
  • Обетованата земя

Ябълките и като цяло плодовете - нямат НИКАКВИ витамини след термична обработка.

Не съм се изразила правилно, и тъй като не съм компетентна намерих къде го прочетох, ето и цитатът на момичето, което сподели опит в същия форум-само който се интересува  да го чете Simple Smile :
Има специални уреди за варене на пара.Аз имам такъв отдавна.Преди да си го купя използвах гевгир-пак става ,но не е като в уреда,то е покрит,ястията стават по-бързо и има съществена разлика във вкуса.Аз готвя на бебчето си ,а и не само на него изключително и само на пара.Така се запазват до 70% от витамините в  зеленчуците.Аз ви съветвам да си купите уред,вместо гевгир-разликата във вкуса е огромна,не само заради бебето ви,а и заради самите вас.Всички сме яли картофена салата,сварете картофите в уреда,като предварително ги нарежете на едри кубчета и ще видите-стават като масло!!!Има различни уреди-с една,с две,дори с три кошници-те са една върху друга.Най-евтините са малките,с една или две кошници.Когато искате да варите два или повече зеленчука и уреда ви е с две кошници/те са една върху друга/наредете в долната кошница по-твърдите зеленчуци,като моркови,картофи,зелен фасул,зеле,а в горната кошница по-меките-тиквички,патладжани,чушки.Когато готвите тиквички на пара слагате по-малко вода в уреда,защото тиквичките се разводняват и контенерчето отдолу с водата се препълва и може да направи беля.Можете да готвите също риба,царевица,грах,месо-всякакво,просто трябва да видите в таблицата според продукта на колко време да нагласите таймера.Има и такива уреди на Мулинекс/те са малко по-скъпи-към160-170лв/чийтокошници са с много ситни дупки и мрежички и можете да варите дори ориз.Аз ви препоръчвам на WS TELESHOP,той е около 45лв.и е доста добър.Ползвам го вече четвърта година,почти всеки ден и съм доволна.Импровизираки през тези години мога да ви дам доста рецепти,стига само да желаете.И едно запомнете от мен-няма по-вкусен зеленчук от този приготвен на пара.Не се мъчете с разни гевгири и т.н.,купете си уред-хем е по лесно,хем по-вкусно.В Технополис,в Техномаркет ще откриете такива уреди-цените им варират от 70-80-100-170лв,в зависимост от големината и марката,иначе всички са с едни и същи функции.Това е общо взето от мен,надявам се да съм помогнала.
ПС-Плодовите пюрета е по-добре плодовете да не се варят на пара,защото се изсушават а и захарите им губят качествата си тъй-като отиват във водата.Плодовите пюрета аз ги правя така:измивам и обелвам плодовете,слагам ги в малко вода ,колкото да се покрият и ги варя на бавен огън докато омекнат.После водата ,в която са вряли я прецеждам и я давам на детето,като компот,без захар,тя е достатъчно сладка-не я изхвърляйте,в нея има доста минерали и плодова захар,а е изключително богата и на калий.След като отстраните водата пасирайте плодовете,и ги опитайте-може да добавите малко захар,ако е необходимо,но в повечето случаи не се налага,особено,ако сте избрали добре узряли/не презряли/плодове.А единствените плодове,които не се варят,са дините и пъпешите-отстранете само семките на динята и я оцедете малко след това я пасирайте/е става малко редичко но пак е добро/А пъпеша по същият начин.И при двете не е необходимо да се добавя захар.Аз знаете ли какво правя на моят мъник-в купичка слагам обезмаслено прясно мляко,две-три парченца пъпеш  и го разбивам с пасатора-става страхотен шейк,много го обича,а и наскоро една приятелка ми каза,че бебето и не обичало пъпеш,казах и да пробва със шейк,оказа се,че малката доста го харесала и сега и прави доста често.Айде стига толкова засега,ще се радвам,ако съм била полезна на някоя от вас
.

# 305
  • Пазарджик
защо тогава го правят да продължават да държат детето си основно на кърма.

Ами основната причина е защото така иска детето ми, а все си мисля, че природата ни е дала безпогрешни инстинкти за оцеляване и трябва повече да се вслушваме в тях. При малките бебета те са най-изразени, те не знаят какво е часовника, не спазват режими, не знаят, че родителите им искат да ги дават на детска градина. Това, което има като информация сега и съм чела, не бих приложила, ако виждам, че детето ми не се чувства добре и не иска точно това. А дали постъпваме правилно времето ще покаже.
Когато й правихме изследвания беше захранена от 3 дни, а има хемоглобин 118. Педиатърката все ме плашеше, че ще й е нисък, защото не е захранена все още. Когато се появиха сигнали, че не й стига кърмата, веднага започнах захранването. Ако изяде 2-3 лъжички, след половин - един час й предлагам пак, изяжда още 5-6 лъжички, и така, някои дни отказва да яде повече от 3 лъжички и постоянно предлагам, не иска. Не я лишавам от пюрета, защото аз така съм решила. Тя определя кога ще яде и по колко. Ако иска повече, естествено, че ще й дам.

Мерси на всички за съветите за крушите. И на мен ми се иска всички плодове и зеленчуци да са качествени, но за съжаление, не е така.

Лека и спокойна нощ на всички!

Последна редакция: пн, 24 яну 2011, 00:33 от djidji_p

# 306
# 307
хахахахаах ЕЙЙЙ обожавам да ви гледам сеира  Joy Joy Joy Като каже нещо неприемливо човек и започвате да се надпреварвате да бъдете, коя от коя по интелигентни и четящи  Joy Joy

Аз понеже съм проста селянка, с което се гордея разбира се, си храня детето със зелето У бидоня  hahaha hahaha Joy Joy Joy Joy Joy

За за това, което казах, не питах, защо се опитвате да ги храните здравословно, а защо ги храните с неща, които дори и самите  вие не знаят какви са?! Защо ги храните с нещо, които никога не сте хапвали самите вие?! Защо ги храните с неща, само защото някои някъде е написал че били био?! Ами аз лично в Бг се съмнявам, че има нещо био! И да, не бих яла ечемик, дори след това златни яйца да снасям  Crossing Arms Whistling Joy Joy

# 308
Смилянова, целенасочено ли искаш да предизвикаш поредният скандал в темата?

# 309
Ами това, че успявам, какво говори за всички тук?!
И всъщност, не беше целенасочено просто изразявам собственото си мнение  Wink
Моите деца щев израснат и ще запомнят детството си със щастието да няма забрани над нищо, а вашите ще израснат с думите - Не пипай това, не яж онова, защото не е полезно, не гледай ТВ, защото е вредно, не чети на компютъра защото е вреден и т.н.
И аз нямах предвид това, кога сте захранили, а това дали вашите баби знаят какво е киноа и амарант?!

Последна редакция: пн, 24 яну 2011, 09:08 от smilianova

# 310
  • София
Аз съм разпитвала всички жени на възраста на баба ми, които съм срещала напоследък (моите баби починаха отдавна за съжаление) и те всички казват, че са захранвали, когато бебето може да седи с тях на масата и са му давали от общата храна, намачкано с пръсти. Някои да им дъвкали хапките, други не.

ПП: Собствено мнение се изразява, когато човек говори в "аз" форма, а не когато коментира чуждото изказване в "ти" или "те" обръщение.  Wink

Киноа и амарант вероятно не, но просо, ечемик и гречка познават добре.

Последна редакция: пн, 24 яну 2011, 09:11 от esma

# 311
Познават го да, защото хранят животните с него  Whistling
Ечемикът (Hordeum vulgare) е важна фуражна, техническа, а в някои страни — и продоволствена култура. Основно се отглежда заради зърното.

Зърното от ечемик има висока фуражна стойност заради по-високото съдържание на белтък в него и подходящия му състав на протеина. Ето защо фуражът от ечемик е отлична храна за продуктивните животни, най-вече за угояване на свине.

Ечемикът е основна пивоварна култура в света. За тази цел се селекционират сортове с ниско съдържание на протеин и високо съдържание на въглехидрати. Климатичните условия на България, поради високите температури през лятото и ниската сума на валежите, се оценяват като неблагоприятни за получаването на зърно с висока пивоварна стойност.

Сламата от ечемик има по-висока хранителна стойност от пшеничената слама.

Ечемикът е предимно европейско растение. В света се засяват около 800 млн. дка от тази култура, от които половината в Русия и Китай.

У нас тази култура е достигала площ от 4,8 млн дка (1980 г.), но поради някои негативни изменения в климата и намаляването на поголовието на продуктивните животни, тази площ в началото на XXI в. намаля повече от 2 пъти.

По отношение на продуктивността, ечемикът се изравнява с пшеницата, а в определени години дава и по-високи добиви. Средният добив в страната се колебае между 350 и 450 кг/дка, но в определени благоприятни години от големи площи могат да се получат средно по 600–700 кг/дка.

За разлика от пшеницата, отглеждането на ечемик е по-евтино, а като негативно следва да се приеме по-слабата му зимоустойчивост. Последната му особеност предполага, че условията на Южна България са по-подходящи за отглеждане на културата.

При торенето на ечемика за фураж се дава превес на азотните торове, с цел повишаване на белтъчното съдържание в зърното, а при пивоварния — на фосфорните и калиевите торове. Дозата на азот за пивоварните сортове е с 2-4 кг/дка по-ниска от тази на фуражните. При пролетните пивоварни сортове цялата азотна торова норма се внася предсеитбено.

Ечемикът, както другите житни култури, съдържа глутен.

Последна редакция: пн, 24 яну 2011, 09:20 от smilianova

# 312
  • София
Simple Smile аз съм живяла 2 години на село при баба и не са хранили животните с просо, нито с ечемик. Моята баба хранеше пилетата и пуйчетата с царевица и коприва.

При топлинна обработка не се губят ВСИЧКИ витамини. Това е вярно за вит.С При готвене на пара за кратко време се запазва и малка част от вит. С. За част от мастноразтворимите витамини кратката топлинна обработка не е проблем. Поне това е информацията, която дават диетолозите, чиито лекции аз съм слушала. Разбира се, плодовете е най-добре да се консумират пресни, но и след кратка топлинна обработка също стават.

Последна редакция: пн, 24 яну 2011, 09:19 от esma

# 313
ехххххххххххх,

защо ли доста хора спряха да пишат тук. Ами защото някой се опитва да наложи негова си система на захранване и друго мнение не приема, че дори обича да извърта и думите, на тези които кажат нещо. Спор никой не иска да предизвика, но винаги 3-4 от вас ако някои каже нещо по- различно веднага му се нахвърлят. Никой не ви обвинява за това, че искате да си храните децата здравословно. Мислъта ми беше, че така както я карате до годинката детето няма да яде почти нищо. В един момент го пускате на градина и какво- от раз там ще почне да яде всичко ли. Или специално за него ще се купува да му се дава ечемик да яде, понеже мама само това му е дала. Не мислите ли, че по този начин дори е по- вредно за детето. Разбирам мартеа защо си захранва детето така, ама другите newsm78 Към здрави деца се държите все едно са болни. А относно здравните организации- може би в англия,където имам 2 приятелки и техните педиатри са им казали да ги захранят на 4 месеца, или в Турция, където беше Смилянова и лекарите са американци там и също и бяха казали да захранва на 4 месеца, не четат препоръки и са абсолютно неуки в сравнение с майките във форума ни Joy Joy Joy

Спирам, казах че спор не искам и е тъпо да се караме за това, но е тъпо да се опитвате да налагате определен начин на захранване на детето. Всяко дете е различно и ако мислите да ги гледате по книга, то тогава трябва да има книги колкото са и децата. Слушайте децата си. Те ще ви водят най- добре.  Peace

# 314
Слушайте децата си. Те ще ви водят най- добре.  Peace
Това правим!

Детска градина се посещава от 3 годишна възраст, а не от една година.

Общи условия

Активация на акаунт