Емиграция в Италия

• 40 688
  • 153
  •   1
Отговори
# 45
Не се самонавивам-отдавна съм претеглила какво ме задържа тук и какво бих загубила, ако замина! Не споря за това, че емиграцията и безработицата в Италия са високи, но не мога да се съглася и с това, че животът в България е по-лесен. Ако това е така сега /или някога  е било така/, защо всички вие от години живеете извън страната и кризата и високата безработица там не са ви накарали да се върнете обратно? Тук не влагам никаква емоция-това са обективни неща-цените в магазина, шуробаджанащината, мизерията в поликлиниката, дилърите до училищната ограда и хитовете на Азис от всеки втори балкон ooooh! Колко лоша и грозна е България е една необятна тема, която предпочитам да не обсъждам, да не говорим, че тук пак опираме до въпроса щом е толкова прекрасна и чудесна, вие персонално защо заминахте?

Така .... явно и ти обърна медала вече ... почна се с нападките. Човек се опитва да помогне или поне да даде инфо и хайде по български, като е толкова лошо ти какво правиш там. Ми паразитирам, това правя в момента. Подробности искаш ли? Много ще те демотивират  Tired Мъжът ми е тукашен, и за съжаление на драгите зрители не е богат, ама хич даже и единственото, което ми предложи преди 10 години е голямото си сърце. Тук бяха и годините на най-голямата ми мизерия и социална обреченост.
Защо не се връщам ли? Ами аз и да искам, къде да се върна. Нямам къде, освен да погостувам на някого. Никога нищо не съм имала в България, притежавам само един матрак в София  Simple Smile и много приятели. Звучи малко като един прозорец и безброй звезди, но не преувеличавам.
В София съм всеки месец и познавам изключително добре всяка малка подробност от действителността там и странно, не ме плаши.
Дилъри ли? Ми ела тука пред статалите в Милано или другите градове. Шуробаджанащина ли? Ми че Италия е царството й, в България са просто тъпи имитатори. Ти идея си нямаш докъде може да стигне тя.
Ти гониш. И си оправи малко тона ако обичаш. Включих се на добра воля, но може и да не ми остане.

# 46
за здравеопазването не съм съвсем съгласна, въпреки, че да - няма здравни осигуровки но в болницата първото гише е касата, плаща се тикет, да не останете с впечатление, че е безплатно.
и в Италия могат да гипсират ляв крак, вместо десен, непрекъснато има случаи на лошо здравеопазване - онзи ден отново някакъв човек почина в бърза помощ, защото е постъпил с инфаркт, а те помислили, че е с пулмонит и след  10 часа мъки в чакалнята почина. Миналата седмица имаше едно бебе, пак в някаква драма.. и т.н. Ежедневни са почти тези новини, повечето от юг, така че вземете предвид и това. Профилактиката им е под всякаква критика, скоростта им също -  голяма работа, че ЯМР е последен модел, или че ще те прегледа специалист след Х месеца, когато ти ще си развил необратими патологии. Така че една такава 'соц' система, каквато е тук неминуемо страда и от много кусури.

всичко останало се покрива с виоланте напълно

# 47
Чакай сега-нито те нападам, нито искам да те обидя! Ако някой обърна медала типично по български в тази тема, това не бях аз! Не ме интересува кой за кого е женен и кой колко е богат! Оценявам това, което написа и ти благодаря. Ти беше една от малкото добронамерени, които се включиха в тази тема от първо лице. Аз изложих своето мнение за това, което виждам в България,което ме дразни и колко лесно е оцеляването тук. Преобладаващото мнение в темата е, колко е тежко в Италия -логично беше да попитам защо никой не се връща /и то не само в този пост!/ Не гоня-с никого не се състезавам. Щом те засегнах-извинявай! Нямам намерение с никого да се карам!

# 48
иначе, туити, не сме обърнали медала типично по български, а те запознаваме с реалностите - това, което искаш нали? нека ти се кажат и реалности, които не са тип колко е чисто и спокойно всичко.
практически проблеми колкото искаш - ако работите и двамата за 2хиляди макс, кой гледа бебетата като се разболеят? Ако не ги приемат на детска градина как живеете с 1200-300 евро на месец и т.н.

а защо не се връщам, поради няколко причини
- мъжът ми, който е неприспособим към софия
- тук имаме имот, а в софия трябва да плащаме наем
- аз съм вече далеч от конкурентна среда с когото и да било в София, минаха няколко години и никой няма да ме вземе на заплата, с която да могвем да се издържаме
- чувствам се по-добре тук, отколкото там като личност, много съм променена и се харесвам повече

което не пречи да виждам, че в тази страна се случват уникални простотии, далеч по-мащабни от тези у нас

Последна редакция: пт, 28 яну 2011, 12:39 от 10 c's

# 49
10 c's не съм съгласна с теб за здравеопазването. както споменах по горе тук родих първото дете, и се надявам живот и здраве август да дойде и следващото. не съм платила нито преглед докато бях бременна, нито упойка когато родих. нито марли съм носила или памперс или каквото  и да е било. единственото , което платих е както казваш ти тикет, за някои по специфични изследвания, който за зялата бременност, всеки месец изследвания е на стойност около 120 евро. докато раждах никой не ми повиши тон или да ме обиди, дори когато не се справях добре ме насърчаваха че е справям чудесно до последно и вси4ко това на фона на класическа музика.... следя форума и за бъдещи майки...плашат ме момичетата там като говорят за суми от 2000 лв. за раждане, а които ги няма какво да прави Shocked
оперираха и съпруга ми от херния...нищо не сме платили или занесли и там.... аз съм доволна...
дали ако сме си на ваканция на бг и ми се наложи да ползваме  здравните услуги и тримата сме български граждани, ще ни обърне някои внимание или няма да платим .....
също така е от голямо значение в кой район си на Италия, но за Милано и тук, не мога да кажа нищо лошо.... имаме много докато стигнем на това ниво.... за съжаление трябва да се започне от самите нас,а не да търсим вината първо в другите .

# 50
извинявай, но здравеопазването далеч не се изчерпва с преживяванията ти покрай бременност и раждане.
аз съм погребала свекърите си и съм висяла 3 години нон стоп в болници и ми е ясно къде са позитивите и негативите, мислила съм много докато съм висяла в чистите чакални с усмихнатите сестри. голяма работа, че я гледаха, като писано яйце, когато вече нищо не можеше да се направи. свекърва ми имаше пред себе си живот да гледа и да се радва на внуци още дълго. почина от рак, който можеше спокойно да бъде овладян, ако прегледите й бяха на 2, а не на 6 месеца. свекър ми пък умря от алцхаймер, години наред преди това никой не му беше предписал дори хапче за оросяване на мозъка. те пък и те супер доверчиви, не са като българския пациент да се съмнява във всичко - 'доктора каза така, доктора каза онака" и си отидоха без време.

колко пъти сме висяли по цели нощи в бърза помощ, той получаваше микроинсулти и го слагаха на стол да стои и да чака, неадекватен целия изкривен... и аз ходя да ги моля да дойдат да го видят как му текат лигите ... 
аз самата съм чакала с нечовешки болки в ухото повече от 4 часа, накрая се отказах и така мъжът ми разбра, че ако се нагряваш с лампа може да ти мине. добре че се прибрах в софия да платя 20 лева и да ми нарпавят интервенция зад тъпанчевата мембрана, че тука дори не разбраха какво ми е...

изобщо по тази тема мога да говоря до утре, аз нямам случай да съм била в болница за изследване или преглед и да не съм платила тикет за всичко, нито съм имала предписано лекарство, което да е безплатно.

но никога не съм била бременна, нито раждала, говоря за здравеопазване и за здравословни проблеми.

Последна редакция: пт, 28 яну 2011, 13:02 от 10 c's

# 51
  • Виена, Варна
Violante, права си, че да живееш във Виена е различно. Австрия е много социална държава, с ниска престъпност и строги закони. Но и тук не е лесно за чужденеца, който няма добре платена работа. Аз просто разсъждавах на глас дали няма да се устроят по-лесно в държава с ред, където с английски има работа. Но никога не бих посъветвала някого да бяга от БГ на всяка цена. Това е глупаво. Решението трябва да е обмислено добре и да е подплатено с финанси. Иначе си е мизерия. Но аз съм уверена, че за млади хора с образование периода на адаптация ще е доста по-кратък.

# 52
10 c'c, не очаквам чудеса извън България. Всяко нещо има плюсове и минуси, ясно е, че човек винаги прави някакви компромиси. Много е важно човек да е запознат със ситуацията практически, затова и пуснах темата и не искам някой да остане с впечатлението, че недоволствам, когато се оплаквате от положението там. Не очаквам в никакъв случай само положителни отзиви! Практически, както казваш, трудности тепърва ще възникват, но поне предвидимите неща човек би могъл да избегне. Никога не бихме тръгнали без предварително да сме обезпечили финансово престоя си поне за година напред. Не бих разчитала на екзистенц-минимума, който се очерта в темата в никакъв случай, тъй като с две малки деца винаги трябва да имаш едно наум. На няколко пъти споменах, че нямаме намерение да прекъсваме практиката си в Бг. и да разчитаме на случайността по отношение намирането на работа-това е безумно. Относно здравеопазването-сигурно имаш право...но и това в Бг. си е направо геноцид...особено в провинцията...Както и да е, хубаво е, че темата се чете и се включват и нови хора!

# 53
Да не забравя един важен момент. Трябва да имате някого, който поне на първо време би ви подал ръка.
Да ви подава непрекъснато информация и при нужда да ходи с вас да се разправя по префеттури, общини, полиция (за местожителството), данъчна служба, осигурителен институт, здравна каса, бюро по труда, агенции за недвижими имоти, електроснабдяване, газ, телефон, интернет и т.н. Защото бюрокрацията и лъжите са страшни. Ама наистина страшни. И ще ви "нагъзят" навсякъде.
С най-чисти чувства го казвам, трябва ви такъв човек.

# 54
10 c's съжалявам за близките ти... не знам в коя Италия живееш, но тази в която живея аз съм доволна. казах че оперираха и съпруга ми НЕ СМЕ ПЛАЩАЛИ .
а освен това, лекарски грешки има на всякъде за съжаление, но едно е лекарска грешка, друго е да оставят съзнателно новородено бебе без да му окажат първа помощ защото било недоносено и "нямало да го бъде" и да го оставят часове в хладилна камера и какво ли не докато душичката си отиде... разликата е ОГРОМНА  за мен....

# 55
Ами в коя Италия живея... Живея в община Форли-Чезена, която отвреме навреме се появява в разни класации, в напреднали позиции по качество на живот в Италия. http://www.ilsole24ore.com/speciali/qvita_2010/home.shtml
И просто казвам на момичето, че като са се засилили на юг, да имат предвид, че почти ежедневно се съобщава за malasanità. Не знам какво разбираш под неплащали, първото място, към което ме насочват,  когато вляза в болница е касата.

Що се отнася до бебето в Горна Оряховица /предполагам, че за него намекваш/  в правосъдието човек е невинен до доказване на противното.
/ въпреки, че аз също подозирам умишленост, по-скоро умишлена небрежност, да не говорим в какъв потрес съм от СРСтата/ , но това не е аргумент в спора.

# 56
Не знам какво разбираш под неплащали, първото място, към което ме насочват,  когато вляза в болница е касата.

ако те приемат в болница за операция не плаЩаШ ниЩо, така е
аз съм лежала 3 седмици в болница, не съм платила и цент (освен, 4е съм ги спонсорирала от данъците)

а заЩо казваШ, 4е профилактиката е под всякаква каритика? сам си я планираШ все пак и се обаждаШ навреме, ако има неЩо спеШно и за 10 мин Ще ти намерят кой да те прегледа

Последна редакция: пт, 28 яну 2011, 17:45 от gioia.

# 57
Здравейте и от мен записвам се и аз в темата на кандидат имигрантите на кратко за мен
за 5 съм в Италия  работя в хотели и от това виждам сам очарована спрямо това което ни предлагат в БГ.Зоната Форли-Чезена равотих 3 летни сезона и наистина е много хубаво влюбена сам Чезена има много фабики -индустрия но наистина трябва да имаш човек които да ти покаже елементарнити нещта от каде да се тръгне и да се намери работа не е лесно ма не е и невъжно
въпреки това и мен ме е страх да си призная да си взема децата и да зарежа всичко създадено в БГ стах дали ще свикнат че ще сме сами в началото без приятели и мн.др.
Но тук в Италия наистина нещата са ро уредени от нашите вапреки чи италианците постоянно реват и те но защо не споменете за това че детските например са от 90-137 евро за дете или че работиш 6-8 м да кажем и после ти дават общ. за безработица а в БГ как е 3год без прекъсване трябва да имаш и тогава ти дават някои лв. за 4-5 м и като ти свършат имаш право пак след 3год.
Тук и комуната помага ако си на зор.Няма перфектна държава и тук има - но + са май в повече.     

# 58
  • в едно миланско село
абе въобЩе много нелепа и наивна ми се струва тази тема, не мога да повярвам, 4е хора с претенции за интелигентност, Юристи ??, могат да смятат, 4е морето е до колене, зорлем да си търсиШ мизерията информация поне сега има бол...и накрая: ниЩо ли4но, разсъждавам си, успех ви желая
Ами щом ти се вижда нелепа-не виждам причина да я следиш. И без това не си споделила нищо конкретно, освен за американските милионери в Тоскана. Не надничам в ничий джоб-щом не ти харесва, не пиши! Темата до момента е прочетена 750 пъти, така че очевидно има интерес. Колкото до това кой какви претенции има-разсъждавай си наум, от постовете ми никъде не става ясно да претендирам за нещо. Тука не обсъждаме нито моята професия, нито твоя брак! Темата беше пусна съвсем добронамерено и благодаря на тези, които пишат в този дух.  И от мене нищо лично Stop

даже няма да до4ета темата след този коментар  ooooh!
дали са ти достатъ4но информация, а тази на Джоя е директна е то4на.
освен, ако в не сте последно изпаднали и необразовани в България (така от информацията, която даваШ не изглежда, ама от другото, да), или не сте достатъ4но богати, за да закупите и задвижите имот из Тоскана (както 90% от италианците ме4таят), и изклЮ4вайки ниско квалифицирана (ама много ниско) работна ръка, никой нормален европеец не би доШъл в Италия в момента.

темата е про4етена нам си колко пъти и о4акваШ добронамерени коментари?
ми добронамерени са, някой по_заобиколни, други, по_директни.

ей ти един супер директен, на 4овек, който е тук от 20 и кусур години : ако в България не живееШ на улицата, и с Юриди4еското ти образование, което Ще предизвика  хм, добро настроение тук, и с 2 деца, трябва да имаШ престъпно мислене, за да дойдеШ в Италия.
ма успех, де, важното е да вярваме на о4арованите, а не на който се бори от години и неЩата са му ясни.

синтетизирам : имате 1 година автономия? В Италия и с 2 малки деца, с Юриди4еско образование?
и после като се приберете в България с изпуканите спестени пари? newsm78

позволи ми да те осведомя, 4е тази идея, с която живеете в България, 4е при вас е най_трудно, най_скъпо, най_нископлатено, и най_неоправно, е фалШива.
и не питай Що не се връЩаме в България, като реШим да си отворим такава тема, Ще го обясним.

но защо не споменете за това че детските например са от 90-137 евро за дете или че работиш 6-8 м да кажем и после ти дават общ. за безработица а в БГ как е 3год без прекъсване трябва да имаш и тогава ти дават някои лв. за 4-5 м и като ти свършат имаш право пак след 3год.
Тук и комуната помага ако си на зор.Няма перфектна държава и тук има - но + са май в повече.    

ма верно ли? не го споменаваме сигурно, заЩото с 2 средно ниски заплати нямаШ право на такива детски, трябва да си... ай няма да обяснявам к'во.
и другата ти информация е НЕВЯРНА, моля не говорете глупости, не за друго, ми за греШната информация, на която може да се хване някой.
обезЩетение за безработица в Италия?  Shocked
и да кажем то4но при какви условия?

ах, за детските, зна4и, ако слу4айно влезеШ в тази граница (ли4но бих била притеснена), би ли споменала какво се купува в Италито за 90 евра? не помня ве4е, но ми се струва, горе долу, памперсите на месец?  newsm78

пп. violante, радвам се да те видя отново   bouquet
моля оба4е, за името на фитнеса на твоя приятел, освен, ако не си пропуснала едан нула в месе4ния абонамент Laughing

Последна редакция: сб, 29 яну 2011, 03:51 от feiam

# 59
Съгласна съм с Феям . Peace

Общи условия

Активация на акаунт