Емиграция в Италия

• 40 689
  • 153
  •   1
Отговори
# 30

Anapia123, re-sol,, вие с по-конкретни планове ли сте от нас, насочихте ли се нанякъде Simple Smile ?
[/quote]

Ами и нашите планове не са много конкретни....но мислим да се установим във област Венето.
Имаме приятели с които искаме да започнем нещо (не ми казвайте,че не е сега момента ..знам си го)Simple SmileSimple Smile...но сме още в голяма чуденка.
По принцип мислим да живеем в малко градче или селце ,за селцата около големите градове наемите са към 400 еуро за 70,90 кв.м.
италиански говорим и двамата със съпругът ми.
всъщност за Милано не съм си и помисляла...не ми харесват хаоса и трафика ,които царят  там.
Затова и ме устройва някое малко градче или селце.А тези във Венето са много приятни за живеене,поне от това,което съм видяла и чула.
В  този момент  в Италия е трудно положението,но ние имаме време...ако решим да тръгнем ще е през лятото.
Не сме решили още нищо конкретно,в главата ми е пълен хаос.Но  сме решили,че ще го направим..а когато някой иска нещо силно....се сбъдва,нали:)Simple Smile:

# 31
Violante, чудесно, че се включи! Много изчерпателно и полезно  bouquet Обнадеждаващи новини поне откъм наеми и здравеопазване Simple Smile
Аnapia123, не е за пренебрегване и това, че няма да сте сами! Разбира се, навсякъде се говори колко тежка е кризата в Европа, вкл. в Италия и това сигурно е вярно. Но е вярно и че в Бг. в никакъв случай положението не е по-добро и най-вече-че няма изгледи да се подобри в обозримо бъдеще. Имам приятели в Англия, Испания и Холандия, и познати, които работят в Италия и никой от тях не се е върнал в Бг., въпреки че на повечето от тях намалиха заплатите...Защо ли? На чисто битово ниво /храна,дрехи, сега виждам-и здравеопазване/, в Бг. никак не е по-евтино, особено когато си с малки деца. Само като пример да посоча, че с все транспортните разходи, количката за децата, купена от Англия, ни излезе към 750 лв. миналата есен, а в София по-стария модел  струваше 1 200 ooooh! Да не говорим за лекарства, дрехи, обувки...просто не е за говорене!
За Милано моите съображения са същите, така че наистина варианта не стои. Стискам ви палци!

# 32
а може ли да ми разбиете тези 2000 евро по пера (това ли беШе термина?) за семейство с 2 бебета без собствен дом, 4е неЩо фантазията не ми е достатъ4на
имайте предвид и 4е в по_малките градове, села 2 коли са абсолЮтно задължителни

допълвам, 2000 ако имате късмет и двамата да си намерите добра работа и съответно праЩате децата на ясла
по_вероятно е оба4е майката да си стои в къЩи (тъй като едва ли някой Ще я назна4и на работа) и тогава бЮджетът драсти4но намалява, но не се плаЩа ясла

освен това много 4есто ниско квалифицирания труд е на 4ерно, без договор, един ден има работа, 3 дена няма...  ако се разболееШ или претърпиШ злополука си е твой проблем

абе въобЩе много нелепа и наивна ми се струва тази тема, не мога да повярвам, 4е хора с претенции за интелигентност, Юристи ??, могат да смятат, 4е морето е до колене, зорлем да си търсиШ мизерията
информация поне сега има бол

и накрая: ниЩо ли4но, разсъждавам си, успех ви желая

Последна редакция: чт, 27 яну 2011, 11:32 от gioia.

# 33
а може ли да ми разбиете тези 2000 евро по пера (това ли беШе термина?) за семейство с 2 бебета без собствен дом, 4е неЩо фантазията не ми е достатъ4на

Това мога, ние сме трима и живеем с тази сума, но пропорционална за трима, под наем. Живи сме още.

За другото - всяка буква е вярна, директна си, но права, както обикновено Hug

# 34

Това мога, ние сме трима и живеем с тази сума, но пропорционална за трима, под наем. Живи сме още.

За другото - всяка буква е вярна, директна си, но права, както обикновено Hug

просто при нас яслите ве4е са към 800 на калпак (държавните по_малко, ама няма места)
мерси за комплимента  Embarassed

ето и малко материал за размисъл (само на ит. е)
http://current.com/shows/inchieste-italiane/92847611_maternit-pr … a-prima-parte.htm

http://current.com/shows/inchieste-italiane/92876457_maternit-pr … seconda-parte.htm

Последна редакция: чт, 27 яну 2011, 12:22 от gioia.

# 35
абе въобЩе много нелепа и наивна ми се струва тази тема, не мога да повярвам, 4е хора с претенции за интелигентност, Юристи ??, могат да смятат, 4е морето е до колене, зорлем да си търсиШ мизерията информация поне сега има бол...и накрая: ниЩо ли4но, разсъждавам си, успех ви желая
Ами щом ти се вижда нелепа-не виждам причина да я следиш. И без това не си споделила нищо конкретно, освен за американските милионери в Тоскана. Не надничам в ничий джоб-щом не ти харесва, не пиши! Темата до момента е прочетена 750 пъти, така че очевидно има интерес. Колкото до това кой какви претенции има-разсъждавай си наум, от постовете ми никъде не става ясно да претендирам за нещо. Тука не обсъждаме нито моята професия, нито твоя брак! Темата беше пусна съвсем добронамерено и благодаря на тези, които пишат в този дух.  И от мене нищо лично Stop

# 36
  • Виена, Варна
Изчетох внимателно написаното...Напълно разбирам желанието ви за промяна! Ще бъде много трудно, но не се отказвайте. Не пропилявайте живота си в напразни очаквания като мен животът  в БГ да се оправи. Аз чаках твърде дълго, на 47 години съм. Сега живея във Виена, не работя, уча езици. Не ми липсва нищо, защото мъжът ми работи в банка тук във Виена. Работният му език е английски, сега учи немски ...Мисля си, че може би тук бихте имали по-големи възможности. Мислете и не се бавете, мислете за децата си!!! Успех!!!

# 37
gioia какво общо има интелекта и избора на мястото, където искам да живея.
Ами като ти е толкова зле в Италия що не се върнеш в родината си....честно нямам нищо лично към теб ,извини ме ама.......
аман от такива мнения...сакън не тръгвайте, вие сте луди в тази криза ,колко било скъпо в Италия.
Остави всеки да си реши какво да прави...ако можеш помогни с нещо..сподели нещо.
Аз не знам ти в коя част на Италия си,но ние точно преди две години се върнахме в България(и още съжалявам),но там където живяхме (близо до Триест)  2000 еуро  са нормална сума за едно семейство(ние сме с едно дете).Е имаше и месеци ,когато сме били в затруднение...но това е навсякъде. Правиш си сметките и продължаваш.
За здравеопазването...има много какво да се желае,но пак там когато детето ми беше болно лекарствата и изследванията ми бяха безплатни. Тъй като си похапваме добре и държим на качеството на храната ето още едно мое мнение.Контрола на храната в Италия е много голям,качеството е много добро.Тук в БГ не знам за кой пореден път купувам месо и то от Пикадили и го изхвърлям.Пиша това ,което знам от собствен опит и това е лично мое мнение.
Така,4е навсякъде  във всяка държава има и положителни и отрицателни неща. Оставете на тези които са решили да променят живота си сами да си  преценят..
Ако някой може да помогне със съвет добре дошъл....това е и целта на форума мисля.
tweeety кураж и напред...дори и да сгрешите сте научите нещо ново.
ако искаш пиши ми на лични.Simple Smile

# 38
Ами като ти е толкова зле в Италия що не се върнеш в родината си....честно нямам нищо лично към теб ,извини ме ама.......

никъде не съм твърдяла подобно неЩо, нито пък съм ви казвала да не тръгвате

# 39

В Италия е зле за хора, които не знаят език и нямат адекватна професия, да.
Добре са хора с постоянни трудови договори и в предпенсионна възраст. 
Другата група, за която е добре са хора с различен от европейския манталитет.
Всички останали 'ручаме жабетата', това е.

# 40
...Напълно разбирам желанието ви за промяна! Ще бъде много трудно, но не се отказвайте. Не пропилявайте живота си в напразни очаквания като мен животът  в БГ да се оправи.........Мислете и не се бавете, мислете за децата си!!! Успех!!!
Благодаря за подкрепата! Точно това имам предвид-нещата тук няма да се оправят, поне не в този мой живот. Няма да бъде лесно, така е, но незнам дали и в Бг. сега е по-лесно. Всъщност, ако някога в Бг. е било по-лесно, едва ли щеше да има толкова българи в чужбина...Поздравления, че сте се решили да заминете, макар и по-късно. Никога не е късно човек да се бори да промени съдбата си!

# 41
Аз бих сложила нещата директно на "кантар" или добрия стар метод, лист хартия, две графи - "за" и против" емиграция в Италия. Нещо напоследък само така започнах да решавам много дилеми.

Аз лично, с претенциите добре да познавам и двете държави,

в "за" бих сложила:
- в пъти по-добро здравеопазване без да се плащат здр. осигуровки
- отлично качество, асортимент и цени на храната
- отлично качество, асортимент и цени на стоки за масова употреба - дрехи, обувки, играчки ...
- добро и безплатно образование в началното училище
- красива и подредена среда, изкуство и паметници на културата в слонски дози за туристите и любителите

в "против" слагам:
- по принцип никой чужденец не е добре дошъл в Италия освен ако не се казва Парис Хилтън, образно го казвам.
- намиране на работа, тоест безработицата е космическа
- 0,1% шанс за професионална реализация
- нисък шанс за социална интеграция
- занижен културен живот (ако се води такъв) и труден и скъп достъп до културни събития
- ужасно скъпи и некадърни услуги (фризьор, естетика, маникюр, шивач, зъболекар който нарочно не слагам в здравеопазване и т.н.)
- никакъв шанс за държавна детска градина, космически цени на частните такива
- много високи цени на наеми и за покупка на жилище
- космически данъци за плащане, вкл. общински, провинциален, регионален, държавен, комуникативен, телевизия, ДОД и данък дишане
- най-лошите и скъпи банкови условия в Европа (не ми казвайте че не е важно това!) с най-крадливите банки

Ще продължа по-късно. Stop

Последна редакция: пт, 28 яну 2011, 11:06 от violante

# 42
...Напълно разбирам желанието ви за промяна! Ще бъде много трудно, но не се отказвайте. Не пропилявайте живота си в напразни очаквания като мен животът  в БГ да се оправи.........Мислете и не се бавете, мислете за децата си!!! Успех!!!
Благодаря за подкрепата! Точно това имам предвид-нещата тук няма да се оправят, поне не в този мой живот. Няма да бъде лесно, така е, но незнам дали и в Бг. сега е по-лесно. Всъщност, ако някога в Бг. е било по-лесно, едва ли щеше да има толкова българи в чужбина...Поздравления, че сте се решили да заминете, макар и по-късно. Никога не е късно човек да се бори да промени съдбата си!

Недей да мериш с такъв аршин  Simple Smile
Италианците са най-емигриралата и емигриращата нация. Надали е от добрия живот. Защо в САЩ половината американци са с италиански фамилни имена мислиш?  Wink
Не се самонавивай, остави страстите настрана, така, както го правиш в работата, нали знаеш - страстите са страсти, законът е закон.
За Пенка Чавдарова - не е същото да живееш във Виена и да живееш в Италия, пък и темата не касае генерално да емигрират или не и не е поле за изява колко е лоша и грозна България и как на всяка цена трябва да се махнем от нея  Tired

# 43
Не се самонавивай, остави страстите настрана, така, както го правиш в работата, нали знаеш - страстите са страсти, законът е закон.
За Пенка Чавдарова - не е същото да живееш във Виена и да живееш в Италия, пък и темата не касае генерално да емигрират или не и не е поле за изява колко е лоша и грозна България и как на всяка цена трябва да се махнем от нея  Tired
Не се самонавивам-отдавна съм претеглила какво ме задържа тук и какво бих загубила, ако замина! Не споря за това, че емиграцията и безработицата в Италия са високи, но не мога да се съглася и с това, че животът в България е по-лесен. Ако това е така сега /или някога  е било така/, защо всички вие от години живеете извън страната и кризата и високата безработица там не са ви накарали да се върнете обратно? Тук не влагам никаква емоция-това са обективни неща-цените в магазина, шуробаджанащината, мизерията в поликлиниката, дилърите до училищната ограда и хитовете на Азис от всеки втори балкон ooooh! Колко лоша и грозна е България е една необятна тема, която предпочитам да не обсъждам, да не говорим, че тук пак опираме до въпроса щом е толкова прекрасна и чудесна, вие персонално защо заминахте?

Последна редакция: пт, 28 яну 2011, 11:52 от tweeety

# 44
здравейте,
колкото и да ми е мъчно и тъжно за милата България, съм съгласна с всички, които искат да я напуснат защото искат по-добър живот и мисля , че всеки има право на това. Мъчно ми е защото всеки ден със съпруга си, се надяваме да се приберем завинаги, но ... не знам дали някога ще стане...както и да е.
аз съм в Италия от 10 години, живяхме в Милано 5 и от 5 г се изместихме в малко градче около 40/50 хил. жители в област Трентино.
Една от причините да се изместим е , че решихме да имаме дете и в Милано не виждах как ще се справяме сами , а и тогава имах проблеми с документите и се изместихме тук. намерих си работа, роди ни се момченце, сега сме в очакване на второ дете....
Хубаво е в малкото градче, но както се пее в една песен " в този малък град, в които няма какво да се случи"... докато децата са малки е супер, но .... ТОВА КОЕТО МОЖЕ ДА ТИ ДАДЕ ГОЛЕМИЯ ГРАД ГО НЯМА ....
violante описала много добре нещата ....  от мен много късмет и успех на всички.

Общи условия

Активация на акаунт