Емиграция в Италия

• 40 687
  • 153
  •   1
Отговори
# 15
не знам дали е полезно, не знам дали е общовалидно ( не може да е!), сигурно има много гледни точки към стандарта, намирането на работа , точно както е и у нас.
Ако си решил да си в Тоскана или в 'някое село на юг" поне проучи мястото, с какво се изхранват хората, щото е безсмислено да се заселиш на място, на което не са чували за нещо, пък ти да си квалифициран в това.

# 16
доколкото разбирам, сте прависти. където и да идете, без допълнително обучение работа по специалността си няма да намерите.
Не е ли по-добре, единият от двамата да отиде и да направи някакво допълнително обучение. Да се запознае с итал. право, да види как се живее и дали изобщо е онова, което искате, да завърже контакти и тогава да се местите семейно  Peace

# 17
10 c's, Markrit, Azalee, благодаря от сърце  bouquet Абсолютно сте прави-и за тосканските лозя, и за намирането на работа по специалността, и за необходимостта от специализации, вкл. и за възможността първо да замине единият от нас и след като се установи-да се преместим всички. Не си представям как ще натоварим близнаците и ще се пернем тепърва да търсим работа и да наемаме жилище, това е ясно. Четох доста за безработицата в Италия, със сигурност не чакат точно нас ooooh! И да-юристи сме, това допълнително усложнява нещата, сега проучвам какви са възможностите за допълнително обучение, за да бъде призната правоспособността ни там. Аз  също смятам, че може би ще имаме повече шансове в градове с повече международни компании, още повече, че и в Бг сме работили в такива /не че ще е същото..../ ,след допълнителни квалификации, разбира се. И да-за книжовния италиански, не се и съмнявах! Абе няма да е лесна работа, това е ясно, ама  да видим...
10 c's, още веднъж благодаря за цифрите и споделеното мнение-точно от това имах нужда!Слава Богу-споделеното от теб се покрива с нашите представи до момента и с казаното от други познати, с които сме говорили.

Последна редакция: сб, 22 яну 2011, 18:09 от tweeety

# 18
tweeety,  а защо не се ориентирате към друга държава?
Склонни ли сте да работите ниско квалифициран труд, защото макар и прависти се съмнявам че някой ще ви вземе като такива.
Аз не бих отишла без италиански в Италия. Има много други държави, в които можете да ползвате английския си и да ви наемат на някаква работа докато вие си доучвате и станете рентабилни на местния пазар на труда. Тези фирми аз които споменаваш че работите в Бг, нямат ли централи в др. Зап. Европейски държави, за да може да се прехвърлите?

# 19
Biskara, ориентирали сме се към Италия, защото ни е любима държава - пътували сме немалко, но Италия е в сърцата ни. Ако предприемем такава радикална стъпка, нека поне да е за място, в което наистина ни харесва. Без добър италиански език и ние няма да тръгнем....Наясно сме, че няма да е лесно, но с тази професия проблемът стои където и да решим да се местим....Компаниите, които споменах имат офиси в целия свят...и сигурно си права, Biskara, че ако решим да е в друга страна, поне няма да се наложи да учим италиански, но ние така или иначе вече сме започнали...
И още нещо към 10 c's- това, че за да си наемеш жилище, ти е необходим трудов договор, означава ли, че ако отида с готови пари и мога да обезпеча плащането на наема за една година, няма да мога да го наема? Нещо не ми се връзва...или не съм те разбрала правилно...

# 20
Да, точно за това питам дали сте сколнни да работите и нещо друго, не по специалността.
Също вариант е да си купите къща, апартамент, ако имате възможност, и тогава има по-голяма вероятност да имате по-добра успеваемост.
Това което е дала 10 c's, като заплати е доста ниска сума, за живот на 4 членно семейство. Също не трябва да се пренебрегва факта че повечето жени си стоят по домовете и гледат децата, и само единият в семейството работи. Това е при положение че нямате други допълнителни доходи от Бг, или не работите онлайн за компаниите за които работите  в момента.
Иначе да, и според мен Италия е прекрасна страна, но за туризъм.

# 21
Сега, тук малко трудно ще те ориентираме, защото повечето сме омъжени и с някои ситуации не сме се сблъсквали, така че, това което казвам не го приемай като чиста монета. Това са неща, които знам и съм чула, никога не съм наемала, например жилище.
За намите - възможно е и да не може да се наеме само с пари за 1г. Грубо казано нормален човек трудно ще даде жилище на емигранти за толкова кратък срок, от една страна, защото сроковете са по-дълги, от друга, ако не плащаш няма как да те извадят с 2 малки деца, има разни закони, к те защитават. Което не значи че е невъзможно, просто не е ясно къде и при какви условия и в каква среда ще намерите жилище.
Доходите ги коментирам само на нивото на неквалифициран труд. Преходът към квалифициран труд със сигурност е тежък, особено с вашите специалности и ниво на езика трябва да си много волеви човек, за да се наложиш със специалността си и т.н. Има такива случаи.
Според мен ( това е много субективно) 4чл. семейство може да оцелее с 2000 евро. Като сметнеш, че фиксираните ви разходи ще са около 1000, с другите 1000 може би ще може да се храните ( напр. храната би трябвало да струва около 150-200 еуро седмично, ако готвиш и пазаруваш в дискаунт). 2000 евро обаче значи и двамата да работите, защото аз не съм чувала за такава заплата на човек без .. занаят. Доходът ви ще е нисък, и ако се информирате може а получавате и някакви помощи.
За да не звучи съвсем безпреспективно ще ти кажа, че в момента предпочитам тук да живея по-скромно, но спокойно отколкото това, което е в София. Всяко нещо е за сметка на друго, както е казал мъдреца не може и кино и сладолед:–)

# 22
Сега, тук малко трудно ще те ориентираме, защото повечето сме омъжени и с някои ситуации не сме се сблъсквали
Благодаря ти за откровеността-това беше и причината да не пусна запитването в италианската  тема, още повече, че там си говорите съвсем други неща Simple Smile, както и да е...Попитах за наема, защото практиката в БГ е договорите да са едногодишни. Иначе-изобщо не се обсъжда варианта да спрем да плащаме, дори и да няма как да ни изгонят-такива панаири не са ни присъщи Laughing Нашата информация също беше за около 2 200 Е за сравнително нормален стандарт, с известни лишения, разбира се.
За да не звучи съвсем безпреспективно ще ти кажа, че в момента предпочитам тук да живея по-скромно, но спокойно отколкото това, което е в София
Не ми звучи безперспективно, тъй като ние ще продължим да имаме доходи и от работата си в Бг. , а за останалата част от цитата-все едно, че аз съм го писала Simple Smile

# 23
И от мене запис по въпроса. Двама възрастли и двама бебоци могат да се оправят 2000 евро на месец с включен наем и разходи. Е, по дискотеки  рестотанти едва ли ще ходите.
Жилище се наема за дългосрочен преиод, като се предплаща за три месеца напред + 1 наем  се плаща на агенцията. Обикновенно наема включва и водата и стълбище и други разходи за блока. Ако сте късметлии може и парното да ви е включено в наема. Тока е скъп. За готвене и  отопление се ползва газ.
Почти е невъзможно да се намери жилище без да ползвате агенция.
В зависимост от района варирират и цените, но... Може да си изберете хубав район с хубава цена, но ще бъде извън града. обикновенно от това селища винаги има транспорт или може с колата да се ходи до метрото и там вече из града.
Питахте за Милано. Един от скъпите градове в Италия. Наемите варирарт както споменах. Работа трудно се намира.
Успех с местенето!

# 24
IrinaB,   bouquet за положителния пост! Това за сметките беше важно уточнение! И нашата информация беше за около 2000-2 200Е месечно. Колкото до дискотеките-спрели са да ми липсват отдавна Simple SmileУсловията за наемане на жилище са сходни с тези в Бг, с тази разлика, че се плаща наем и депозит /в размер на един наем/ и някои агенции вземат 1/2 наем комисионна. Иначе и тук е невъзможно без агенция. Пишеш, че договорът е  дългосрочен-какво значи това, за какъв период,имаш ли представа? Обвързан ли е наемът с трудов договор-четох, че това е малко като кокошката и яйцето-за да имаш разрешително за работа, ти трябва постоянен адрес, а за да наемеш жилище, трябва да имаш работа-така ли е това? Питам, защото е доста вероятно на първо време доходите ни да са от дейността ни в Бг. Всъщност, не съм питала конкретно за Милано-ходили сме там няколко пъти и по-скоро сме сигурни, че точно там не искаме да живеем, да не говорим, че е доста по-скъпо от Рим например! Споменах, че от гледна точка на работата може би ще е добре да сме в по-голям град...може би newsm78 Сега видях лентичката ти-поздравления! Сигурно ще се намерим и в близнашкия  Grinning

Последна редакция: нд, 23 яну 2011, 21:02 от tweeety

# 25
Здравейте ,чак сега видях темата.
tweeety ..благодаря за темата.
И ние сме от заминаващите(имигриращите) ,семейство с едно дете към Италия:)
Темата ми е от голяма полза ,сте се включвам често и аз.

# 26
tweeety периода на договора е обикновенно около 3-5 години, но всичко е по договаряне.
За трудов договор, не са искали, но разпитват дали имате работа и т.п., за да са сигурни, че ще плащате наема.
Милано наистина си е скъпичък град. Например мъжът ми плащаше 600 евро за гарсониера на 10 мин от центъра.
При мене нещата са малко по-различно - аз съм омъжена за италианец.

Да аз съм с близнаци и съм все още в началото и мама още много, ама ще ги изтраем, за да си гушнем бебоците. Simple Smile

Ако имаш въпро си пиши и на лични, ще ти помогна с каквото многа.  Hug

# 27
Ясно,  разбирам. И аз предполагах, че по-скоро ще се касае за проучване на финансовото състояние на семейството-работа, банкови сметки...
Някой има ли представа как е уредено здравеопазването? Предполагам-платено, но какво покриват примерно европейските здравноосигурителни карти-само спешни състояния ли?
Anapia123, re-sol,, вие с по-конкретни планове ли сте от нас, насочихте ли се нанякъде Simple Smile ?

# 28
Стандартен договор за наем се сключва за срок от 4 години като ако никоя от страните не даде предизвестие за прекратяване (6 мес. предварително), автоматично се удължава с още 4 години еднократно, затова тук им казват 4 плюс 4 на тия договори.
В Милано наемите са космически, то не че при нас (Бергамо) са по-различни. Даже всъщност Милано за живот е по-евтин, един колега ходи на хубав фитнес за 13 евро на месец, благородно му завиждам, в Бергамо най-евтиният е 60 евро.
Наемът не е обвързан нито с трудов договор, нито с нищо, търсиш, намираш, наемаш. Документ за самоличност ти трябва. Договорът се регистрира в Данъчната служба.
Отделен е въпросът, че в агенциите има големи мръсници, които като те видят чужденец, незапознат ..... ти искат по 3000 евро депозит (абсолютно нелегално е).
Да, потвърждавам, че с 2 заплати (хипотетично 2000 евро чисти) четиричленно семейство може да живее що-годе нормално и да плаща наем, без да си позволява глезотии.

Дано мога да съм полезна, ако имаш още въпроси, задавай смело  Hug
Но ако трябва да ти кажа честното си мнение за пренасяне, търсене на работа и т.н., съвсем честно бих си ви казала да си стоите в София  Rolling Eyes

IrinaB,   bouquet за положителния пост! Това за сметките беше важно уточнение! И нашата информация беше за около 2000-2 200Е месечно. Колкото до дискотеките-спрели са да ми липсват отдавна Simple SmileУсловията за наемане на жилище са сходни с тези в Бг, с тази разлика, че се плаща наем и депозит /в размер на един наем/ и някои агенции вземат 1/2 наем комисионна. Иначе и тук е невъзможно без агенция. Пишеш, че договорът е  дългосрочен-какво значи това, за какъв период,имаш ли представа? Обвързан ли е наемът с трудов договор-четох, че това е малко като кокошката и яйцето-за да имаш разрешително за работа, ти трябва постоянен адрес, а за да наемеш жилище, трябва да имаш работа-така ли е това? Питам, защото е доста вероятно на първо време доходите ни да са от дейността ни в Бг. Всъщност, не съм питала конкретно за Милано-ходили сме там няколко пъти и по-скоро сме сигурни, че точно там не искаме да живеем, да не говорим, че е доста по-скъпо от Рим например! Споменах, че от гледна точка на работата може би ще е добре да сме в по-голям град...може би newsm78 Сега видях лентичката ти-поздравления! Сигурно ще се намерим и в близнашкия  Grinning

# 29
Здравеопазването е добро, е, идеално не е, но поне в сравнение с България е напред със светлинни години. Италия е една от малкото страни, в които здравеопазването НЕ е платено (ако си италианец, или чужденец с легално местожителство и документи). Само дето чакането за рутинни понякога изследвания е голямо - за един ЯМР напр. чаках 1 месец, но пък кажете ми къде в България някой си е направил ЯМР с машина последна дума на техниката за 23 евро и с изследванията на диск и лекарско заключение. Да не забравя - здравеопазването е автономно управлявано от Регионите, тоест в Ломбардия (Милано и т.н.) общо взето всички частни клиники имат договор с "касата" и пациентът сам решава къде да се лекува, оперира и т.н., на частно или държавно, като за това не заплаща разлика.
Българската здравноосигурителна карта не е само за спешни случаи, за всичко е. Личен опит с баща ми, който тук го лекувахме и всичко беше перфектно.
Банковите сметки - не ми се говори там  ooooh! Най-високите такси в Европа, абсурдни са просто.

Ясно,  разбирам. И аз предполагах, че по-скоро ще се касае за проучване на финансовото състояние на семейството-работа, банкови сметки...
Някой има ли представа как е уредено здравеопазването? Предполагам-платено, но какво покриват примерно европейските здравноосигурителни карти-само спешни състояния ли?
Anapia123, re-sol,, вие с по-конкретни планове ли сте от нас, насочихте ли се нанякъде Simple Smile ?

Общи условия

Активация на акаунт