Великобритания - тема 33 Пролетно-Великденска

• 43 483
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
  • На село (близо до Лондон)
Deb това за прегледа и тн съвсем в реда на нещата ми се струва какво са ти казали и напътили. Не знам какво си очаквала Thinking по принцип 37.5 не е висока темп изобщо...Физиологичен разтвор за 3-4 год дете ... защо? Абе може и аз нещо да не съм в ред ама за такива оплаквания на лекар дете не водя. Но може и аз да съм в грешка защото са ми казвали (роднини от бг), че си гледам децата като циганета Wink

Miss Fine много е сладка малката!!! След днешния труден ден с децата се отказвам за още. Три ми стигат, само да имаме сили да ги изгледаме. Изгледай ми я и ще я чакам да ми я пратиш за снаха  Twisted Evil

Ха добра дискусия става за самоопределянето!
Doret много подредено, прошнуровано и пронумерувано ми се вижда ситуацията при вас, че даже и знаеш как би трябвало да е при другите. Интересно  Confused. Аз нямам готови рецепти за това как би трябвало да е при а, б или в и затова периодично се чудя и питам...

Алиса съгласна съм теб, но просто ми е интересно как е при едни и при други деца и защо така...нали сме тук да си хротуваме. Този уикенд сме на гости и един от приятелите ни там е психиатър ще го питам за формирането на нац. само принадлежност и потенциални проблеми. Ще споделя ако каже нещо интересно.

# 676
  • Русе
Аа аз не съм много изненадана, даже смешно ми беше цял следобед как ми се случват разни неща, които, добре де, малко ме изненадват. От прегледа очаквах да му погледне гърлото поне  Laughing Пък иначе температурата си е притеснителна, понеже не е висока, но я поддържа няколко дни. Това по принцип си е притеснително. Ама не това исках да споделя аз. Просто наистина ми беше смешно как се опитваше да бърза сестрата и ме прекъсваше и притикваше нежно към вратата  Crazy

Аз за самоопределяното на детето не мога да се изкажа още, но моята нагласа за тези неща винаги е била малко по-свободна. Самата аз никога не съм се замисляла за това. За мен определящи са други фактори, мога да вирея навсякъде, но винаги ще си остана свързана с близките и приятелите ми в България, с местата, които обичам. За това не мога да очаквам от детето ми да има същите усещание като мен. Искам да се чувства свързан с нещата, които са наистина "близки" до него, нешата, които е видял от нас, а не просто разкази за нещо, което никога не е виждал. Не знам дали го обяснявам както трябва... Според мен изобщо не трябва да се говори за самоопределяне като българин или като някакъв друг. Има неща, които са важни - семейство, близки хора, приятели, това да си добър, да правиш добро... другото е география. Умирам за миризмата, която има паркът до блока, където живеех, както и за миризмата, когато вечер с мама излезехме навън в двора да си говорим... но това са си мои спомени, неща, които много искам да имам пак и детето ми да има, но знам, че това е продиктувано от носталгия, и реално погледнато, ако човек си изгради средата там, където е, ако има близки хора и води пълноценен живот, няма значение къде е и не трябва да се питаме като какъв се определя.

Много нещо изписах и пак не можах да напиша това, което искам.....

# 677
  • ENGLAND
Да GI , при нас е така, ние сме си го направили както искаме и разбираме. При вас е друго. А последните постове доказват извода ми, че всичко зависи от семейството. Доказват и бългаския манталитет да се заяждаме и  обиждаме ей така, защото този човек не мисли като нас или казва нещо с което не сме съгласни.
По докторските въпроси отдавна си мълча. Преди доста време изразих недоволство от здравеопазването тук и бях оплюта яко от някои мами. Сега се чудя къде се покриха след като през пост-два се изразява недовоство от тукашното здравеопазване.

# 678
  • Bristol
Синът ми, като дойдохме, беше просто българче  Grinning После стана българин и англичанин, защото говорел и български и английски  Crazy Аз много подробно му обяснявах, че няма как да е англичанин, при положение, че родителите му не са, но няма проблем да е британец Wink Като го попитат от къде е и казва Англия и ако се наложи до уточнява, Бристол. Та хората сигурно си мислят, аааа, англичанин  Thinking Лятото беше сюрпризирал негови приятели, като заговорил на български. Те въобще не предполагали, че не е местен. Което ме навежда на мисълта, че явно в неговите среди не обсъждат често произхода си.
Щерката не знае що е това българин или англичанин. Веднъж в парка ни чуха да говорим на бг и я попитаха от къде е, нейният отговор беше, от Бристол  Whistling Аз уточних, че сме българи. После тя ме дръпна и каза възмутено, мамо, аз не съм българка, аз съм от Бристол! Толкова за самоопределянето на моите деца  Crazy

# 679
За самоопределението не мога и аз да кажа от личен опит, но имам наблюдения от познати и съм на мнение, че зависи от обстановката, в която израства и се възпитава детето.
Като стане въпрос за самоопределение все се сещам за един малчуган, чиято майка е българка, а баща му е англичанин и като беше на около 4 годинки детенцето все повтаряше на баба си "Баба I 'бича you", та ми беше много сладък Simple Smile и родителите много държаха да знае, че произлиза от 2 различни нации и от съвсем малък, такива му бяха и разбиранията и казваше, че е английско българче Simple Smile
А една от приятелките ми от детинство е с баща московчанин, майка и е украинска българка, тя самата е родена в Абхазия, брат й и сестрите й в Русия, 8/9 години живяха в БГ, от 2004 са в USA - всичките с изключение на баща й се самоопределят като българи. В момента тя има дъщеричка, чийто баща е от Бангладеш, малката си е родена в Щатите, там си расте, на 4,5 годинки е, но тя казва, че е българка.
Та и в 2та случая си зависи от семейството, но не винаги родителите могат да подпомогнат със самоопределението на децата.
На мен тепърва ми предстой да мина по този път, твърдо съм решила детето ми да учи и полски и български и английски от мъничко (настина са като гъби и в съвсем ранна възраст всичко попиват), че не искам като порасне да не може да си комуникира с бабите и дядовците и от 2те страни, а и искам да си знае произхода, а дали ще го приеме или не, той сам ще реши, но поне знанието на езиците няма да му навреди (ще ме е срам от себе си ако поне това не го науча).

Последна редакция: ср, 02 мар 2011, 22:24 от evkovalska

# 680
  • Лондон/Пловдив
Ха както се я захванали тази тема моя синковец се определя като англичанче вече на няколко пъти ми казва ,че не е българче  newsm78
А имаме друг проблем Алекс тотално обърка българския толкова зле говори бърка родовете половината дума казва само  направо незнам какво става . Днес говори по телефона и зълва ми нищо не му разбра толкова лошо приказва дори смесва изреченията от бг на анг. и става едно мазало . Само да кажа в къщи му се говори на БГ ,силно съм се притеснила за говоренето му .

# 681
Ха както се я захванали тази тема моя синковец се определя като англичанче вече на няколко пъти ми казва ,че не е българче  newsm78
А имаме друг проблем Алекс тотално обърка българския толкова зле говори бърка родовете половината дума казва само  направо незнам какво става . Днес говори по телефона и зълва ми нищо не му разбра толкова лошо приказва дори смесва изреченията от бг на анг. и става едно мазало . Само да кажа в къщи му се говори на БГ ,силно съм се притеснила за говоренето му .

Здрасти,
не знам Алекс на каква възраст е, но съм забелязала, че при някои деца има един такъв момент на объркване (бях au pair преди години в едно сръбско семейство и момченцето тогава беше на 7 и така мн си бъркаше сръбския), но с времето го израстват това и се оправят и почват по-изчистено и разбираемо да си говорят ... поне това е по мои наблюдения Simple Smile

# 682
  • Манчестър

Не знам на колко е твоя син, но моя докъм 4 г възраст ги бъркаше двата,почне на единия свърши на другия , казваше разни смешни неща като - нараитна(на-write)-na), kачни  ме и тн. Сега ги различава и говори и двата езика без да се бърка.Почти е на 6 г.

# 683
Привет и честит празник на всички, които го усещат като такъв Hug  bouquet
Много ми е интересно, а и ползено обсъждането за децата:)
Разбирането ми е като на Деб, че е важно какъв е човек, а къде е е въпрос на география. Но въпреки това се надявам нашето детенце да говори и български, и английски, както и да му е приятно и в двете страни Heart Eyes То времето ще си покаже, но е хубаво, че човек може да попрочете какво му предстои:)
Хубав ден, дами:)!

# 684
И от мен честит празник!!!И на мен са ми интересни постовете  Hug .И аз съм за това децата да учат езици,за сега обаче бавно напредваме с английския ,интересното е че Марти го говори по добре от Алекс В интерес на истината очаквах по-бързо да го научат но това, че са двама  явно им влияе .Докато си говорят на бг. помежду си вкарват и по някоя английска дума  много са сладки.Срещала съм семейства с двама родители българи а детето не разбира  грам  български  Shocked  ,не съм националист но езика е богатство какъвто и да е той.

# 685
Честит празник!

И аз чета постовете за българското самосъзнание на дребните  Crazy Мисля, че самосъзнанието на едно 4-5-6-7 годишно дете не може да бъде взимано особено на сериозно, с цялото ми уважение към децата  Peace

Особено грозни са ми ситуации в които българско семейство си говори на английски на децата  ooooh! Имам доста пресен пример,като се прибирахме в Бг на летището имаше семейство с 2 деца, всички които чакахме за полета бяхме българи и всички говорехме на езика си, а те САМО на английски с децата, че и с останалите  Sick То бива желание да се смесиш с местните, ама чак пък толкова  Outta Joint После в самолета се паднахме едни до други и пак   ooooh! и се четеше страшно удоволствие в очите им.. Tired Аз се издразних доволно и попитах от колко време са в Англия и се оказа,че са от 6 години  Crazy Mr. Green

Изказах се  Crazy

Приятен ден   bouquet

# 686
Честит празник на всички празнуващи!

И на мен са ми много интересни постовете за самоопределянето и въобще вписването в една чужда среда. Мисля, че точно тук е темата и мястото да се коментира това, а не само да споделяме как е времето днес в различни части на Острова  Peace
Определено и на мен ми предстои да се сблъскам с това някой ден и съм на мнение, че всичко идва от семейството и нагласата на родителите донякъде. Не трябва да се пренебрегва и средата на детето, разбира се. Но лично аз бих направила всичко възможно детето да знае с какви корени е, както и да му създам емоционални връзки с България, българското като цяло, семейство и приятели, интересни места, традиции и факти. Защото няма значение къде ще израстне, днес сме тук, утре другаде, но по паспорт ще е българче и трябва да знае произхода си. Както се казва "дърво без корен не е дърво".

Малко хаотично май се изказах, ама още съм в еуфория, че си получихме бебешкото легло преди малко hahaha

# 687
  Честит празник и от мен   bouquet 
  Аз много харесвам начина на Дорет , евала на съпруга и, че като знам какви ги има..Аз мисля да махна БГ ТВ скоро, знам, че така ще и е по-трудно с езика, но ние като гледаме новини или нещо такова освен да се ядосвам и да повтарям добре, че се махнах друго няма. А баща и си псува най-културно.. Та искам да успея да и вкарам някаква хубава представа за БГ, като празници, традиций, да го свързва с роднините и толкова. Имам познати с големи деца, на който децата тотално отказват да ходят в БГ и на почивка дори. Да не говорим за самоосъзнаване. На мен би ми било много тежка такава ситуация, заради роднините. Като си представя, че тя един ден тя може да иде някъде си и да не иска да стъпва да ме види и внуците да не си виждам, че не я кефи държавата ми става много мъчно. Честно казано и аз не умирам да си ходя в БГ, всеки път не си почивам, а се изнервям. Но докато роднините са ми там, това е най-малкото което мога да напрвя.
 Иначе и на мен ми е много смешно БГ семейства, като почнат в БГ среда да си говорят на децата на английски. Не го разбирам това. Пред чужденци ок да се обърнеш така пред детето, ама пред БГ или вкъщи, айде немА нужда от чупки. Най-малкото мен ще ме е срам да си ида в БГ и детето ми да не може да каже на баща ми две приказки. Нормално е английския да му е първия език, но поне да се разбира на БГ. Не вярвам моята да е най-залюханата и да не може два езика да научи... Но да видим  Mr. Green

Деб на мен пък за всичко ми изписват солен разтвор, даже и за разтройството  Laughing

# 688
Честит 3-ти Март мили момичета  bouquet

# 689
  • Лондон
Здравейте, голяма дискусия станала тук, браво...

Моето скромно мнение и намерение е да науча детето си, че и ние, и тя, сме българи, и където и да живеем, ще си бъдем такива... На мен ми се иска да живеем един ден на друго място, това значи ли, че си сменяме националността спрямо местоживеенето Rolling Eyes Ще държа много да научи български, което вече е факт, защо тя всичко разбира, но и е трудно да казва цели изречение, а смесва думичките, което е нормално, както и други са го казали. Засега има голямо желание да учи, иска да може да говори, за да я разбират бабите й и все повтаряме съответната дума как е на български.
Това за превземките е дълга и смешна тема, може някой път да я подхванем по-надълбоко Simple Smile

Ние получихме тортата, страшна красота е, направо съм възхитена...

Наред с радостните събития днес съм и много разстроена - тази сутрин извадиха от канала единият лебед, умрял, гледката беше покъртителна...Гледаме ги и им се радваме откакто живеем тук, сега напролет чакахме да имат и малки,. Сега сигурно и другият ще изчезне, защото те не могат да живеят по сами...  Много ми е Sad  

Общи условия

Активация на акаунт