има ли такова училище в София

• 1 191
  • 14
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте мами,

Тъй като наближава момента, в който трябва да се ориентирам към училище в което да запиша моето по-голямо детенце в първи клас, се замислих за това какво е идеалното за мен училище, в което желая да учи дъщеря ми. Иска ми се споделя с вас моите мисли и критерии по този въпрос с надеждата, че може да ги допълните, а още по-добре ако ми посочите и конкретни училища, към които мога да се насоча.  Съвсем наясно съм, че някои от критериите са само пожелания и никой не може да ми даде гарантиранция за тях, както и че други от критериите са  в пряка зависимост от назначения класен ръководител, но ще се радвам да намеря училище, което поне покрива по-голяма част от моите желания
И така-започвам по ред според степента на значимост за мен, като най-важното е:

1) училище без насилие, включая физическо, психическо и кибернасилие.
Тук не изключвам изолирани инциденти, но ако има твърд подход и ясни правила по този въпрос вярвам, че те ще си останат изолирани.
2) училище с контролиран достъп на външни лица
 Тук включвам и идеята да се упражнява контрол в периметъра училището, до колкото това изобщо може да се контролира и имам предвид най-вече наркопласьори и педофили.
3) училище с утвърден екип от учители, което да няма текучество и отлив на качествени кадри
4 ) учители с индивидуален подход към своите ученици /съзнавам че зависи от това на какъв класен ръководител попаднем и от неговите качества и професионализъм, но се надявам че има училища, където може да се обобщи, че всички учители са добри.
5) училищна програма, съобразена с възрастта на децата
Зная, че това зависи от МОН но много се надявам да внедрят така дискутираните напоследък нови програми, които не натоварват децата толкова. Нямам нищо против децата да се учат, но не и в 24 часа на ден и с цената на всичкото свободно време.
6)  училище, в което се упражнявя контрол върху децата и тяхното поведение, утвърдена дисциплина
7) училище, в което се поддържа активна обратна връзка с родителите
Sunglasses училище, което възпитава у децата моралните и семейни ценности и българските традиции
9) училище, което да подпомага детето в утвърждаването му като личност
10) училище, в което са застъпени усвояването на чужди езици и съвременни технологии
11) материалната база да е прилична-тоалетните за деца да са чисти, да има отопление и пр.
12) училище, в което се стимулира творчеството и креативността на децата, да се подкрепят и насочват деца с определени дарби /може би нещо като едновремешните кръжоци/
13) училище , в което има известен подбор
тук визирамт малцинствата.. Embarassed
14) училище с въведена училищна униформа
15) училище с паралелки до 22-24 ученици
16) училище с училищен психолог
17) учители, които се ангажират при случаи с проблемни деца
18) училище в западната и централната част на София

Не знам как ви се струва мили майчета моите изисквания, много ли са, прекалено ли изисквам ..
Все пак става дума за най-скъпите за мен същества и ще се радвам ако мога да намеря такова училище, към което да подходя с доверие и спокойствие.
Може би няма да намеря такова училище, може би дори и частни такива няма, но все пак аз съм длъжна да опитам, нали ...

# 1
8-ма точка звучи много соц. Вероятно става дума за малките до 4 клас...

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Тук говоря за големите и по-големите от 5-ти нагоре
Нека им липсва елементарното възпитание, ние ще учим разглезени лигавнета на морални устои. Дааа бееее.

Така ставало. Както една майка ми се заоправдавала... Влезнете им в положението (и по-специално говори за убавеца си, присъстващ на всяка страница на дневника със забележките за седмицата), затрупани са от какво ли не по медии, интернет...
и бла бла.
Всички са "затрупани", но защо има такива и такива?
Верно нещата не са едностранчиви да зависят само от семейството или само от училището, по-скоро трябва да работят ведно.

В този ред на мисли... униформите също са соц. работа. Всеки е личност, преценява си как да се облече, важно е като влезе в час да знае къде се намира и за какво изобщо седи.

Иначе останалите точки са ОК и всяко уважаващо се даскало трябва да ги покрива.

Последна редакция: вт, 25 яну 2011, 18:23 от igra4a

# 2
ами от 1 до 4 клас би могло да има.........в лицето на госпожата. след това не. всеки оцелява сам. няма система която да подпомага всички ученици в БГ. у нас превилигировани са учениците с математически наклонности. за тях има доста училища все добри, е без базата и хигиената за която пишеш. за други...........някои езикови гимназии. а за остатъка от 90 % е кой където намери да влезе да учи.

# 3
Като гледам много си се вживяла, но не се притеснявай, след време ще ти мине Simple Smile За начално училище са важни само няколко неща:
- да е близо до дома
- да намерите добра класна
- да е с прилични битови условия и организация

Всичко останало е от теб.

# 4
Много ми е любопитно дали ще намериш такова училище изобщо (ако изключим евентуалните опити за реклама).
Още повече ми е любопитно, дали ще намериш и гимназия, и университет, които да отговарят на всички тези изисквания. А месторабота за изкласилото детенце? Съседи, когато свие собствено гнездо?
За жалост, обществото ни не е толкова идеално, за да очакваме това и от училището. Омагьосан кръг е.  Confused

# 5
звездица, подобни въпроси си задавах и аз преди 2 години. Отговор не намерих. Училището на баткото отговаря на почти всички изброени от теб точки. Само на 15-та и 18-та точка не отговаря!
Винаги съм се чудела какво соц има в униформата, ама айде - не е по темата. А относно т.8 учат религия/етика, семейни ценности и традиции, но не български. Много ми харесва училището на детето, много. А за класната да не говорим...

# 6
Всъщност по точка 18 никое училище няма как да отговаря.  Joy Joy Joy Joy Joy

Едновременно в западната И централната част няма как да се намира  Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

Ако е ИЛИ, друг въпрос.  Naughty

Колкото до униформите... В  САЩ, примерно е въпрос на престиж къде учиш и от радост си носят емблемите на училището...  Laughing
 newsm78
Тук нещата седят по по-различен начин.

# 7
  • София
Списък за "идеално" у-ще, което едва ли ще се намери.

Аз като записвах дъщеря ми в 1ви клас се водех от 3-4 точки, желанието на детето; близост на у-щето до дома; добър педагог; прилична материална база.

# 8
  • София
благодаря на всички за споделените мнения!
играча, както ти сам/а си написал/а "нещата не са едностранчиви да зависят само от семейството или само от училището, по-скоро трябва да работят ведно"
не казвам, че отговорността за възпитанието ще бъде само и единствено на училището, но имайки предвид че детето ще прекарва по-голямата част от деня си на това място, смятам че има значение.
относно униформите, както някой по-долу беше споделил в някои училища на запад е въпрос на престиж.
и за точка 18, грешката е моя, правилния съюз е ИЛИ, но мисля че повечето хора са го разбрали
анаисе за съжаление гимназиите са за по-големи деца, а на мен ми трябва начално училище, иначе много благодаря за препоръките   bouquet
черна станция, наистина съм се "вживяла", но не правят ли така голяма част от майките, когато са на кръстопът и трябва да избират?
Как Сийка както съм написала в своя постинг "може би няма да намеря такова училище, може би дори и частни такива няма, но все пак аз съм длъжна да опитам"
немирница би ли споделила кое е училището на баткото?
АнМари няма идеално училище, но предполагам че има такива които поне малко се приближават до представата ми.

# 9
звездица , имам пряко наблюдение само от едно софийско училище, защото дъщеря ми е учила в него, макар и много малко време. Въпреки това, дори и след толкова години, тя иска отново да се върне там, а аз също бях с много добри впечатления. Ако добре се оправям с посоките, то се намира точно в западната част Simple Smile Покрива доста от критериите ти. Ако се интересуваш, ми пиши на лични  Wink

# 10
благодаря на всички за споделените мнения!
немирница би ли споделила кое е училището на баткото?

Преместих се в чужбина заради образованието на децата. В София такова училище, което да покрива максимален брой от изброените от теб точки, няма. А и колкото и да е добро едно училище, не се знае в каква среда ще попадне детето ти. По-лесно ми бе да се преместим.

# 11
За моя радост, училището на малката ми дъщеря отговаря на почти всички критерии на авторката.

# 12
По много труден начин стигнах до извода, че колкото е по-малко, неизвестно, необсъждано във форума даже едно училище, толкова по-добро е.
Основните критерии хората са ти ги дали.
От агресията не можеш да го спасиш. От количеството й обаче можеш.
Старата класна на сина ми казваше: "Ще се бият, няма как да не се бият." Rolling Eyes
Ами насила ли от детето ми да става побойник?
За щастие, не стана. Но вече не учи при нея.
Звездица, успех ти желая!
Избирай сама, съветите не са чак толкова важни!

Немирница
, средата ние си я направихме.
Съвместно. С дружни сили на цяла България. Sad

# 13
  • София
По много труден начин стигнах до извода, че колкото е по-малко, неизвестно, необсъждано във форума даже едно училище, толкова по-добро е.
Основните критерии хората са ти ги дали.
От
Звездица, успех ти желая!

newsm10
много истина има и в това мнение, накара ме да се замисля.. аз никъде не съм писала че трябва да е известно, но всъщност именно известните училища се дискутират по форумите...
благодаря  bouquet

# 14
  • София
И мен ме тресяха същите размисли и страсти Joy
Накрая го записахме в горе-долу близко, с добра репутация
училище и попаднахме на най-прекрасната госпожа.Просто
страхотен късмет.
Иначе училището отговаря на повечето ти критерии/без
униформи/.Или поне за мен всичко, което си написала
се покрива.
За 96 СОУ става дума.

Общи условия