Тъй като наближава момента, в който трябва да се ориентирам към училище в което да запиша моето по-голямо детенце в първи клас, се замислих за това какво е идеалното за мен училище, в което желая да учи дъщеря ми. Иска ми се споделя с вас моите мисли и критерии по този въпрос с надеждата, че може да ги допълните, а още по-добре ако ми посочите и конкретни училища, към които мога да се насоча. Съвсем наясно съм, че някои от критериите са само пожелания и никой не може да ми даде гарантиранция за тях, както и че други от критериите са в пряка зависимост от назначения класен ръководител, но ще се радвам да намеря училище, което поне покрива по-голяма част от моите желания
И така-започвам по ред според степента на значимост за мен, като най-важното е:
1) училище без насилие, включая физическо, психическо и кибернасилие.
Тук не изключвам изолирани инциденти, но ако има твърд подход и ясни правила по този въпрос вярвам, че те ще си останат изолирани.
2) училище с контролиран достъп на външни лица
Тук включвам и идеята да се упражнява контрол в периметъра училището, до колкото това изобщо може да се контролира и имам предвид най-вече наркопласьори и педофили.
3) училище с утвърден екип от учители, което да няма текучество и отлив на качествени кадри
4 ) учители с индивидуален подход към своите ученици /съзнавам че зависи от това на какъв класен ръководител попаднем и от неговите качества и професионализъм, но се надявам че има училища, където може да се обобщи, че всички учители са добри.
5) училищна програма, съобразена с възрастта на децата
Зная, че това зависи от МОН но много се надявам да внедрят така дискутираните напоследък нови програми, които не натоварват децата толкова. Нямам нищо против децата да се учат, но не и в 24 часа на ден и с цената на всичкото свободно време.
6) училище, в което се упражнявя контрол върху децата и тяхното поведение, утвърдена дисциплина
7) училище, в което се поддържа активна обратна връзка с родителите
училище, което възпитава у децата моралните и семейни ценности и българските традиции9) училище, което да подпомага детето в утвърждаването му като личност
10) училище, в което са застъпени усвояването на чужди езици и съвременни технологии
11) материалната база да е прилична-тоалетните за деца да са чисти, да има отопление и пр.
12) училище, в което се стимулира творчеството и креативността на децата, да се подкрепят и насочват деца с определени дарби /може би нещо като едновремешните кръжоци/
13) училище , в което има известен подбор
тук визирамт малцинствата..
14) училище с въведена училищна униформа
15) училище с паралелки до 22-24 ученици
16) училище с училищен психолог
17) учители, които се ангажират при случаи с проблемни деца
18) училище в западната и централната част на София
Не знам как ви се струва мили майчета моите изисквания, много ли са, прекалено ли изисквам ..
Все пак става дума за най-скъпите за мен същества и ще се радвам ако мога да намеря такова училище, към което да подходя с доверие и спокойствие.
Може би няма да намеря такова училище, може би дори и частни такива няма, но все пак аз съм длъжна да опитам, нали ...
За начално училище са важни само няколко неща: