Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 618
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 1 080
Благодаря ти за отговора. Явно не искаш да назоваваш име на училището.
Нашето училище е НУКК, където се влиза с приемен изпит в 1 клас и после след 7 пак се кандидатства. За приемните изпити в ЧУ, специално в България съм готова да споря......но тук говорим за друго и няма да се отклонявам. 

# 1 081
Те те учат да мислиш логически, а не на типове задачи.

Бих казала, че това е само на половина вярно. Вярна е първата част - наистина те учат да мислиш логически. Но заблуда е, че не те учат на типови задачи. Децата, които се явяват на олимпиади и състезания, обикновено познават много голям брой типови задачи и така решават 50-70% от задачите от пръв поглед. Само така може да им остане време да мислят и измислят особено нестандартните задачи. Същото е и в АК. На снимката на Obsolete се вижда, че първото момиче има 83,97%. Е нека някой се опита да ме убеди, че такъв резултат се постига с "измисляне" на всяка една задача. Просто не е възможно. Но един състезател по математика (не предполагам, а знам, че това е момиче от СМГ) си има "библиотека" от решени типови задачи и решава простите примери за минути и даже секунди. Просто няма друг начин да се решат толкова много задачи, че да се получи такъв резултат (по идея изпитът за АК е нерешим на 100% за ограниченото време).
От тази гледна точка на пръв поглед може да се предположи, че учителите от АК изнасят ноу-хау, защото знаят типовете логически задачи и преподавайки ги повишават конкурентността на своите курсисти. Но всъщност това не е вярно, защото същите задачи се решават и в курсовете на СМГ например, а и на други места. Т.е. те не са уникален патент на АК. Уникалното в изпита на АК е "замаскирането" на типовите задачи със засукани условия, трудно различими имена и прочее. Но конкретният вариант на изпита не е известен на никой преподавател и затова не може да се говори за изнасяне на секретна информация и нелоялност.

# 1 082
  • Там, където ме обичат
Бих казала, че това е само на половина вярно. Вярна е първата част - наистина те учат да мислиш логически. Но заблуда е, че не те учат на типови задачи. Децата, които се явяват на олимпиади и състезания, обикновено познават много голям брой типови задачи и така решават 50-70% от задачите от пръв поглед. Само така може да им остане време да мислят и измислят особено нестандартните задачи. Същото е и в АК. На снимката на Obsolete се вижда, че първото момиче има 83,97%. Е нека някой се опита да ме убеди, че такъв резултат се постига с "измисляне" на всяка една задача. Просто не е възможно. Но един състезател по математика (не предполагам, а знам, че това е момиче от СМГ) си има "библиотека" от решени типови задачи и решава простите примери за минути и даже секунди. Просто няма друг начин да се решат толкова много задачи, че да се получи такъв резултат (по идея изпитът за АК е нерешим на 100% за ограниченото време).
Абсолютно съм съгласна. Не бих могла да го кажа по-точно, затова само се присъединявам към това мнение. Peace

# 1 083
  • София
Черна станция, напълно съм съгласна с последното изразено от теб мнение. Като човек, който се е занимавал с математика в ученическа възраст, напълно подкрепям това. Наистина е точно така - задачите са различни типове и когато човек решава много идва един момент, в който само като погледне задачата, веднага знае от кой тип е и я решава за секунди. Това действително е единственият начин човек да си освободи време за предизвикателствата на олимпиади.
Как се постига? - С добри преподаватели и с много решаване на задачи, за предпочитане подготовката да бъде насочвана от специалист. т.е. Ако човек се занимава с математика по принцип, не му трябва никаква допълнителна подготовка за изпита за АК. Но естествено, за добро представяне, подготовка по принцип си трябва.  Wink

galka, аз съм майка на дете от 10-ти клас в Колежа. В 7-ми клас го записах на подготовка за изпита. Не съжалявам изобщо за това, че той е положил труд, учил се е да пише есе и е решавал допълнителни задачи. Въобще според моите морални ценности - трудът стои високо. Талантът е нужен, но лично аз по-високо оценявам положения труд, защото той изисква усилия, а не е даденост. И още нещо - според моите разбирания - не е важна само крайната цел, а и пътят за постигането й. Така че, живот и здраве, като порастне малкия, ако има желание за АК, бих го насочила по същия начин - да се подготвя за изпита.

# 1 084
Съгласна съм! Използвала съм неподходяща дума. Исках да обясня, че се набляга на логиката, не на формули, теореми ,  въобще нещата, които си ги знаехме от училище.

Опитвах се да наблегна на полезността от такъв тип подготовка и да обясня, че тя не касае единствено и само подготовка за изпита за колежа. Плодовете й се берат дълго време .Дори разделът математика в САТ теста, не те затруднява, изключение е да има сбъркана задача, правейки пробен тест, /винаги й остава време специално за този раздел/, както и досега няма сбъркан отговор на "Въпрос на Деня" на Колидж Борд.

Оф, пропуснах да добавя, че мнението ми не важи за математически гимназии и за деца, занимаващи се от ранна възраст със състезателни задачи.

# 1 085
  • Там, където ме обичат
.......... както и досега няма сбъркан отговор на "Въпрос на Деня" на Колидж Борд.
Какво е това, rosss ?

# 1 086
Колидж Борд е институцията, която администрира САТ изпита и други изпити, които сега няма да описвам. При регистрация в техния сайт, изпращат /мисля ежедневно/ на всички /хиляди от цял свят/ "Въпрос за деня". Автоматично ти отчита дали си отговорил правилно и какъв процент от отговрилите до момента са отговорили правилно.

Като си закупиш основната книга за подготовка за САТ изпита , регистрацията ти е безплатна / това като вметка/

# 1 087
Искам да ви попитам:имате ли информация относно кандидатствуването след 9 клас през изминалата година?Как е протекъл изпитът?Колко са били кандидатите?
Въобще, всякаква информация,която според вас е важна.Предварително ви благодаря за отговорите!

# 1 088
  • Там, където ме обичат
Искам да ви попитам:имате ли информация относно кандидатствуването след 9 клас през изминалата година?Как е протекъл изпитът?Колко са били кандидатите?
Въобще, всякаква информация,която според вас е важна.Предварително ви благодаря за отговорите!
И аз бих искала да разбера малко повече за това, като ме интересува и кандидатстването след 8-ми клас.

# 1 089
  • София
В 11-ти клас ли държат SAT? В колежа подготвят ли ги или учениците сами си търсят пробни тестове и се подготвят?

Относно срочните изпити - по-трудни ли са от тестовете по време на срока?
Как се подготвят децата ви за тях и може ли да дадете някакви препоръки?

# 1 090
Zuri,
Ще се опитам да отговоря на въпросите ти, като не гарантирам за компетентността на отговорите си, защото вече са на такава възраст, че поне моята си гони нещата, като ме уведомява, само за това което тя счете за нужно.
Не мисля, че има ограничение кога да се явиш на САТ, като възраст, както и изпита не е задължителен. Има по няколко сесии годишно, не знам колко точно. Регистрират се сами за изпитите. Доколкото знам от нея, целта й е да няма раздел с под 700 т. За целта Critical reading & Writing при нас се нуждаят от доизкусуряване и съответно ходи на електив по това. Там правят и тестове върху тази част (не знам за цялостни). Преди време всички деца правиха PSAT, но не помня в кой клас. Пробни цялостни си прави сама. Пак подчертавам това са данни от информацията, която ми е сведена.

За срочните изпити- не съм се бъркала и пак доколкото знам си ползва записките и тестовете от целия срок, за да се готви. По-трудни са дотолкова, доколкото са на целия материал. Спомням си роптане след един срочен изпит ,с над 100 въпроса, по нелюбим за нея предмет. Но обикновено питам "Как мина?", отговор "Става". Като опитам да задълбая- "Ще видим".
За какво готвен да говорим, като имат по два дни (събота и неделя) и то за толкова изпити. Друга година си е помагала през ваканцията, но сега ваканцията отиде в 3 почивни дни, през останалото време пробни САТ и подготовка за други изпити.

Моля и други майки да се включат Praynig

# 1 091
  • София
Дам, на обиколката днес в Деня на отворените врати младежът, който ни развеждаше (май беше деветокласник), на няколко пъти разказа, че не се учи толкова по учебници, колкото по раздадените материали (обикновено на листове) в час, и записките по време на час, и че са много ценни, трябва да се събират в папка, важно е да не се губят, че после само по тях се готвят за изпитите  Peace

# 1 092
  • София
В 11-ти клас ли държат SAT? В колежа подготвят ли ги или учениците сами си търсят пробни тестове и се подготвят?

Още в подготвителен клас накрая държат пробен САТ, което няма отношение към оценката им и е само експериментално. След това в 10-ти клас държат пробен САТ, който се проверява и им се дават насоки за основните области, на които трябва да наблегнат, за да си подобрят резултата. Истинските изпити за кандидатстване са в 11-ти клас. Подготвят ги в колежа и то, от първия ден, в който започнат да учат там. Цялата им подготовка по английски е практично свързана с тестовете, които им предстоят. Правят много тестове с подобен формат в училище. За специализираната подготовка в 11-ти клас, могат да разкажат майките на по-големи ученици.

Относно срочните изпити - по-трудни ли са от тестовете по време на срока?

Срочните изпити са като студентски изпити върху взетия през срока материал. Включват всичко и в тоя смисъл са с по-голям обхват от тестовете по време на срока. По време на срока тестовете са различни видове - с различна степен на трудност и различно относително тегло към оценката.

Как се подготвят децата ви за тях и може ли да дадете някакви препоръки?

Децата се подготвят за тях като си учат редовно през целия срок. В деня преди изпита правят само бърз преговор. Иначе би било невъзможно за един ден да се подготвят за 4 изпита... Препоръки за подготовката на децата не бих се месила да давам. Те си учат сами. Ние родителите единствено можем да им осигурим приятна атмосфера в този натоварен за тях период и да им помагаме да минимизират стреса - като ги насърчаваме и да се забавляват с всичко това. Поне това е важното според мен.

# 1 093
За специализираната подготовка в 11-ти клас, могат да разкажат майките на по-големи ученици.[/color] - Както написах, те са под формата на елективи, който където има нужда се записва

Иначе би било невъзможно за един ден да се подготвят за 4 изпита...  -Какво имаш предвид под " 4 изпита" Ако не сте 8 клас, при всички положения трябва да са повече[/color]

Сега се сетих, още в 10 клас имат възможност за подобен електив, който им е в помощ за САТ. Не помня как точно се казваше. Водеше го Г-жа Дачева.

Последна редакция: ср, 18 яну 2012, 11:20 от rosss

# 1 094
  • София
rosss, имам предвид, че схемата на изпитите е:

понеделник - 2 изпита, вторник - 2 изпита (общо 4)

после сряда - няма изпити (това е денят за почивка и подготовка за следващите)

четвъртък - 2 изпита, петък 2 изпита (общо 4)... и.т.н.

Да, общия брой изпити е много повече - по всички предмети.

Общи условия

Активация на акаунт