Американски колеж - тема 2 (втора)

• 168 280
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 705
И аз на времето съм се интересувала и са ми казвали, че подготовката за АК възлиза на доста хилядарки. Не знам дали си струва да се дават толкова пари за подготовка, като се вземе предвид, че резултатите от скъпите школи са доста противоречиви. Още повече чета, че искате да се готвите и за нормална ЕГ, а две подготовки вече ще се доста сериозен товар и за портфейла, и особено за детето.  Според мен по-добрата стратегия е детето да си се готви за ЕГ и само минимално за АК (май имало някакви интензивни курсове за около месец непосредствено преди изпита). И ако стане - стане. В края на краищата, ако детето може да прескочи бариерата само след супер скъпи и интензивни тренировки, то дали после няма да му е трудно в АК, където натоварването ще е постоянно? А пък ако успее да влезе без особена подготовка (то изпитът по принцип не изисква такава) значи си е баш готово за АК. Пък и практиката показва, че деца, отиващи на изпита необременени от товара на много уроци, много очаквания и тежък "дълг" да оправдаят големите пари за курсове, се представят много добре. Та помисли си.  А ако детето ти има добри математически постижения, то подготовка изобщо не ви трябва.

Не съм съгласна с Вас.
1) Относно съмнителната подготовка в скъпите школи: Да, възлиза на голяма сума, но си струва. Не искам да прозвучи грубо, но ако едно дете не е с много добри умствени възможности и сам Алберт Айнщайн да го занимава, усилията ще са излишни (а дори и подготовката или късметът като по чудо да го вкарат, няма да издържи дълго).
2) Личен пример: прием на едно от челните места в колежа, прием във всички елитни български държавни училище, НИКАКВО свръх усилие.
3) Много умно дете с перфектна подготовка за държавния изпит след седми клас, но никакво понятие от задачите от колежанския изпит ще се справи много по-зле от каквото и да е дете с правилната подготовка. За съжаление - безспорен факт.

# 706
Не съм съгласна с Вас.
1) Относно съмнителната подготовка в скъпите школи: Да, възлиза на голяма сума, но си струва. Не искам да прозвучи грубо, но ако едно дете не е с много добри умствени възможности и сам Алберт Айнщайн да го занимава, усилията ще са излишни (а дори и подготовката или късметът като по чудо да го вкарат, няма да издържи дълго).
2) Личен пример: прием на едно от челните места в колежа, прием във всички елитни български държавни училище, НИКАКВО свръх усилие.
3) Много умно дете с перфектна подготовка за държавния изпит след седми клас, но никакво понятие от задачите от колежанския изпит ще се справи много по-зле от каквото и да е дете с правилната подготовка. За съжаление - безспорен факт.

Не желая да споря Peace Написах мнение с оглед положението на питащата мама и на средностатистическото дете. Примери и аз мога да дам (първото момче и първото момиче тази година не са ходили уроци), но не това е целта. Нека се чуят повече мнения, а който каквото иска да си решава за себе си.

П.П. По т. 1 съм съвсем съгласна. Пък и написах същото - няма смисъл да се дават пари за подготовка на дете, което няма данни. Нека си гледа другата подготовка за ЕГ. Няма смисъл да се харчат пари и за децата с много добри математически постижения и интелект - те си влизат все едно.

# 707
Не съм съгласна с Вас.

Не желая да споря Peace Написах мнение с оглед положението на питащата мама и на средностатистическото дете. Примери и аз мога да дам (първото момче и първото момиче тази година не са ходили уроци), но не това е целта. Нека се чуят повече мнения, а който каквото иска да си решава за себе си.

П.П. По т. 1 съм съвсем съгласна. Пък и написах същото - няма смисъл да се дават пари за подготовка на дете, което няма данни. Нека си гледа другата подготовка за ЕГ. Няма смисъл да се харчат пари и за децата с много добри математически постижения и интелект - те си влизат все едно.
Ами, за най-последното не съм съгласна. Да, технически погледно и на първо, и на седемдесет и първо място, все си вътре, но аз имам известни съмнения, че резултатът от изпита е неписан фактор за даването на стипендия. Някой, който да се съгласи с мен?

Между другото, извън темата, много ми харесва, когато интелгентни и добронамерени хора си споделят мнения и личен опит. Това е една от хубавите страни на интернет. Жалко е, когато хората не спазват добрия тон.

# 708
Цитат
Ами, за най-последното не съм съгласна. Да, технически погледно и на първо, и на седемдесет и първо място, все си вътре, но аз имам известни съмнения, че резултатът от изпита е неписан фактор за даването на стипендия. Някой, който да се съгласи с мен?

Между другото, извън темата, много ми харесва, когато интелгентни и добронамерени хора си споделят мнения и личен опит. Това е една от хубавите страни на интернет. Жалко е, когато хората не спазват добрия тон.

Резултатът от изпита няма значение за стипендията. Освен при равни други условия. Казва се, че евентуално за тези 2 или 3 пълни стипендии се взема предвид и успеха, но като най-най-последен критерий. На практика не играе роля. Иначе децата без подготовка, за които пиша, не са 71, а по-скоро в първата десятка.

Аз отдавна съм набедена за неспазваща добрия тон и си знам - заминавам си Peace

# 709
Не съм съвсем убедена, че представянето има толкова малко значение, но вече изказах мнението си, няма смисъл да се повтарям.
Иначе вие поне горе-долу подкрепяте мнението си с доводи, по-назад имаше хора с доста самоцелни на стил изказвания. (между другото, извинявам се на останалите потребители, ако темата малко заприличва на личен чат, старая се във всеки пост да има нещо полезно)
Според мен подготовката за държавния изпит след 7. клас и този за АКС са коренно различни и едното няма общо с другото. Относно школите, за всички т.нар. курсове съм чувала добри неща (визирам ЛОГО3, МАГНЕТ. Макар че точно те са тези, които поднасят на не особено надарени ученици правилната подготовка и това е причината не всички ученици да отговарят на образеца за задълбочен и интелгентен колежанин.). Относно ,така да се каже, 'частните учители' за всички съм чувала само положителните отзиви (не казвам, че всичките им ученици са приети, но груба статистика дочух - 70-80 процента). Единствената учителка, за която чух, че приетите ученици обикновено се брояли на пръстите на едната ръка е Хасъмска. Тя даже не била математик по образование, жалко е, че някой хора така заблуждават хората. Едно леко вметване : рядко явление е ученик, който твърди, че не е ходил на уроци, действително да не е ходил. Някои хора лъжат просто така, а други, за да оправдаят слабото си представяне.

# 710
Като гледам, ти си си решила. Пожелавам ти успех.
А да, и аз говорех от 100% личен опит и поне 3-4 години проучване на нещата Peace

# 711
Като гледам, ти си си решила. Пожелавам ти успех.
А да, и аз говорех от 100% личен опит и поне 3-4 години проучване на нещата Peace
Аз също говоря от опит, завършила колежанка съм.

# 712
Здравейте! Аз съм бъдеща ученичка (под бъдеще разбирайте септември) и имам въпрос към настоящите ученици или родителите им:
Каква е задължителната литература, която трябва да прочета преди септември, изобщо има ли такава? Трябва ли да прочета книгите, които ми дадоха в края на седми клас като задължителна литература за държавните училища?
Освен това, с какви неща трябва да си напълня раницата? Надявам се, че ще се намери някой с достатъчно нерви, време и търпение да ми каже
*освен по АЕ, БЕЛ и Математика, по кои други предмети ми трябват тетрадки (т.е. по Музика, Рисуване и т.н. изобщо трябват ли ми?  ooooh!)
*какви канцеларски материали са ми необходими (знам, че въпросът ми е леко странен, но не искам да бъда неподготвена )
*освен екип и маратонки по физическо нещо друго трябва ли ми? (отново странен въпрос, но искам да съм сигурна, че няма да съм неподготвена  bowuu)
*има ли някоя друга особеност, за която трябва да съм готова? Като си знам късмета все ще се окаже, че нещо не съм разбрала.
Благодаря предварително на съвестния гражданин, който ще ми отговори!

# 713
  • София
При записването в колежа дават списък с литературата за лятото.
През първата седмица не са необходими специални неща. Мисля, че 1 тефтер или тетрадка са достатъчни. След това е разпределението по класове и всеки учител си казва изискванията. Главно се ползват листа.
По физ. възп. са необходими кецове или маратонки, които да не остават следи по настилката в балона и нищо друго.
Подкрепям Черна станция. Детето ми не е ходило на уроци за АК, а само на курсове за подготовка за ЕГ. Не е и от математическа гимназия. До колкото знам и част от съучениците й са без специална подготовка.
Финансова помощ се отпуска независимо от класирането, а според възможностите на родителите.

# 714
Здравейте! Аз съм бъдеща ученичка (под бъдеще разбирайте септември) и имам въпрос към настоящите ученици или родителите им:
Каква е задължителната литература, която трябва да прочета преди септември, изобщо има ли такава? Трябва ли да прочета книгите, които ми дадоха в края на седми клас като задължителна литература за държавните училища?
Освен това, с какви неща трябва да си напълня раницата? Надявам се, че ще се намери някой с достатъчно нерви, време и търпение да ми каже
*освен по АЕ, БЕЛ и Математика, по кои други предмети ми трябват тетрадки (т.е. по Музика, Рисуване и т.н. изобщо трябват ли ми?  ooooh!)
*какви канцеларски материали са ми необходими (знам, че въпросът ми е леко странен, но не искам да бъда неподготвена )
*освен екип и маратонки по физическо нещо друго трябва ли ми? (отново странен въпрос, но искам да съм сигурна, че няма да съм неподготвена  bowuu)
*има ли някоя друга особеност, за която трябва да съм готова? Като си знам късмета все ще се окаже, че нещо не съм разбрала.

Тъй като аз също съм на твоя хал ме интересува записала ли си се? Confused

# 715

Тъй като аз също съм на твоя хал ме интересува записала ли си се? Confused
Не, днес майка ми ще ходи.

# 716
Относно подготовката за изпита мога да кажа, че макар и да не сме от София, ние се готвихме в школа "Магнет". Имат прекрасен интензивен курс през март - непосредствено преди изпита. Включва целодневни занимания - от 8,30 до 19 часа всеки ден в продължение на 18 дни. Хубавото е, че там подготвят децата не само по български и математика, но и им създават ежедневно ситуация, близка до изпитната - което е най-важно, тъй като изпита се провежда за време. Задачите и въпросите не са толкова трудни и идеята е детето да се научи с един поглед да познава лисните, за да реши първо тях, тъй като те му носят същите точки, както и трудните. Всичко е тренинг...

# 717
дали има някой с повече от 30% финансова помощ?
или хайде на резервите

# 718
  • Там, където ме обичат
Ще ислезе ли на сайта информация за свободните места след 27.06?

# 719
Дъщеря ми няма да се запише, въпреки намалението на таксата, така че освобождава едно място.  Информацията във форума ни беше полезна, благодаря и успех на всеки по пътя, по който е поел!

Общи условия

Активация на акаунт