Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 580
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 180
И след като е дошъл в АК, защо не се явява с подготовката си от АК, ами работи с Ивайло Кортезов, хабилитиран преподавател от Института по математика и информатика?

http://www.acs.bg/Home/Academics/Departments/Math_Computer.aspx

Брей, издъних се. Знам го Кортезов, ама не знаех, че и в АК са го взели. Е, взимам си думите назад. Embarassed

Съвсем не си се "издънила" - Ивайло Кортезов си работи в Института по математика, но идва и в колежа - не всеки път, освободен е от повечето ангажименти, но за сметка на това е поел други - да готви ученици за състезания. Неговият статут е различен от този на другите преподаватели.

# 181
  • София
Има и слаби математици и все пак не е цел на училището да излизат математици оттам. Който иска да се занимава с математика отива в т.нар. Math section и си се занимава на съвсем друго ниво. Колежът не е само за Перфектните, които са Перфектни по всички предмети ooooh! Всеки си има слабости и какво от това..

# 182
Стари кучета  Wink , кажете нещо за летните програми? как действат? Има ли смисъл от тях? какво се предлага?

Това предполагам е камък в моята градина, но като съм казала "А", явно трябва да кажа и "Б" Grinning
Моят опит с летните курсове на АК обхваща период от три години, започващ преди около 4-5 години. Днес положението може да е различно.

Курсовете са винаги през юли месец и са с продължителност 4 седмици. Цената се движеше около 1000 лева и включваше обучение, учебници и храна (обяд, минерална вода и следобедна закуска). Хубаво е, че ако искате да ходите на море, например в началото или края на юли, може да платите и само за 3 седмици примерно. Воденето сутрин е много удобно - всеки си води детето когато може и го оставя там. В парка е сигурно и безопасно и децата си играят, четат си или си пишат домашните докато чакат да почнат часовете (май в 9.00). Неудобно е взимането следобед, защото курсовете свършват по едно никакво време около 16.30 часа.
Децата, които отиват за първа година, полагат входящ тест и ги разпределят според нивото на езиковите им познания. Тези, които са за втора, трета и пр. година ги записват в следващата група. Нивата, ако не се лъжа, бяха A, B, C, D, E и F. Обичайно знанията съвпадат с възрастта и децата в първите нива са и дребосъци, а децата в най-горните са гимназисти. Обаче няма проблем дете в 3-4 клас да бъде записано в най-горната група с 16 годишни тийнове, ако може да издържи на нивото.
Децата са от 6-7 годишни до 16-17 годишни.

До тук с общите неща. За съжаление не мога да кажа нищо за началните групи. Виждала съм ги, че играят, учат английски, рисуват и прочее, но само толкова. Моите впечатления са от последните две нива.  През първата ни година всеки ден децата имаха по 8 часа, разделени на 4 х 2 както следва:
- 2 часа английски с български учител
- 2 часа английски с англоговорящ учител
- 2 часа забавна математика
- 2 часа спорт.
Английски учиха по много добър учебник и беше много полезно. Упражняваха всички компоненти на езика, имаха и домашни задания. По математика имаха един много готин даскал, който ги учеше на страхотни трикове, занимателни задачи и т.н. Научи ги на разни магически квадрати, как да запаметяват огромни таблици с числа и какво ли не. В часовете по спорт играеха софтбол най-често. От време на време правеха контролни (и по английски, и по мат.) Накрая завършиха с много сложен тест по английски и всяко дете си получи теста с грешките, оценка ( в проценти) и рецензия. Раздадоха им и сертификати. И нито за момент децата не са се усещали зле. Напротив - много се забавляваха.

Третата година обаче беше много по-зле. Нямаше англичанин/американец. Нямаше учебник, а четяха някакви книжки. Математиката беше пълна скръб (не беше готиният даскал). В часовете по спорт играеха по-неинтересни игри (волейбол). Накрая нямаше тест. И храната беше по-лоша. Според мен - пълен провал.

Та май това е общо взето. Как е сега не знам. След третата година решихме, че вече няма какво да търсим там - хем стана по-зле, хем нямаше по-високи нива. Ако нещата са като през първата ни година бих гласувала за курсовете с две ръце. Ако са както беше през последната, не бих посъветвал никой да си дава парите. Освен ако не търси къде да си оставя детето за цял месец.

# 183
  • София
Стари кучета  Wink , кажете нещо за летните програми? как действат? Има ли смисъл от тях? какво се предлага?

Това предполагам е камък в моята градина, но като съм казала "А", явно трябва да кажа и "Б" Grinning
Моят опит с летните курсове на АК

Не е камък в ничия градина.
Не уточних, че се интересувам от летните обучителни програми за учениците от АК.
http://www.acs.bg/Home/Academics/College_Counseling/Summer_Programs.aspx
Предлага ли се нещо интересно или сами си търсят курсове?

# 184
Не мога да си обясня тенденциозното измисляне на негативи за колежа от хора, които под мотото "Ние не пишем против колежа, но знаете ли , че ...."
Забелязвам голяма разлика в изказванията на хората чиито деца следват зад граница или твърдо са решили това да направят (учат в АК)  и на тези които децата им са още в България. Докато едните говорят открито и еднозначно позитивно за АК, другата категория говори негативно и силно "увърта" в изказванията си.
Изхождайки от стилът и начина на поднасянето на негативната информация от тези хора можем да кажем че съществуват 3 главни причини за това:

1. Негативизмът ще откаже много родители да изпратят децата си в АК а когато техните дечица кандидастват там конкуренцията ще бъде по малка, което увеличава шансът на приемането им

2. Идеологически причини - семейното им възпитание предизвиква алергия към всичко американско.

3. "Чешене" на язици - използват форума да си запълнят времето с празни приказки.

"Доказателствената" стойност  на заявленията им можем да характеризираме така:
а) между бялото и черното избират сивото
б) преливане от пусто в празно
Пример:

Докато г-жа already detective в разговорът си със мен КАТЕГОРИЧНО заявява "в никакъв случай не съм привърженик на идеята да следват е …  в Америка". , малко по късно коренно си променя мнението -  "Мненията се менят и ..Само Господинът не е склонен да прие … ете посоки".
Възприемам го г-жо (Само глупакът не си променя мнението (с)), но никъде не сте заявили че сте си го променили, така че не ме обвинявайте и не играйте ролята на обидена.

И г-жа  Черна станция е против следването в САЩ :"Щастие е различно за всеки. Американската мечта не е моя м … есва повече"
Логичен е въпросът зашо човек който на думи не се интересува от следване в САЩ се интересува от АК ?  Цитат: "Интересуваме се от АК от години, следим информациите за не … познати ..."

Чудно защо "незаинтересованият" интерес на г-жата се изразява в активно негативно участие в "американските" теми. Вземете дори само последните постинги:

Имало и в АК един изявен математик - нормално е да се случи Grinning ...Но все пак да попитам къде е учил този Кубрат преди да дойде в АК? Whistling И след като е дошъл в АК, защо не се явява с подготовката си от АК, ами работи с Ивайло Кортезов, хабилитиран преподавател от Института по математика и информатика?
Съвсем нормално е някои деца от СМГ да изберат АК и да продължат да тренират с националния отбор, което не значи, че АК ги е направило шампиони.
И г-жа already detective  в дует и припява същата песен

И Кубрат Данаилов, и Катрин Крем са не само бивши възпитаници на СМГ, ами и златни медалисти от международни олимпиади много преди да постъпят в АК. Кубрат Данаилов  е със златен медал още в 6 клас във Филипините, а Катрин Крем е с първо място от олимпиадата в Хонг Конг 3  години по-късно.. Никой не оспорва брилянтните им резултати и впоследствие , но  бетонната основа за тях е положена далеч по-рано от приема  им в АК, в едно друго училище. Peace

Казах ви от съвсем преки наблюдения, при това вече на три пъти от началото на учебната година, че нормално развито приятелско дете от АК, със затруднения по математика и въпреки това имащо 5 Rolling Eyes, по никакъв начин не изпреварва с познанията си свои връстници от другаде,
Милите г-жи не "знаят" че шампион не се става само с училищни знания Mr. Green
В стремежът си да умаловажи  АК съвсем "забравят" за ролята на родителите, частните уроци и в много редки случаи извънкласният ентусиазъм на някои учители. Също така не се замислят над факта защо тези деца математици са избрали именно АК а не МГ ?  
Иначе те не казват че АК е лошо у-ще.  Grinning

въз основа на какво ти, който от години си някъде на майната си, се пишеш такъв експерт и познавач на АК не мога да схвана
Пак ви повтарям : Не сме пили брудершафт за да ми говорите на "ТИ" !

1. Майка ми е учила в АК в Ловеч до закриването му през войната. И дъщеря ми е учила в американско у-ще
2. Никъде не съм твърдял че съм експерт по АК !

Просто вашата ирония и зле прикрит сарказъм свързан с АК коренно се различава от другите мнения на хора пряко свързани със американската с-ма на обучение и може да доведе до грешни заключения.

Последна редакция: чт, 03 мар 2011, 10:52 от plamenhk

# 185
  • Там, където ме обичат
Въпрос към АК мамите след 10 клас: На деветокласниците са им казали да си изберат профил до края на март. Питането ми е може ли да променяме избора до септември и малко повече инфо, ако може, за профил мат+информатика

# 186
  • София
Цитат
Също така не се замислят над факта защо тези деца математици са избрали именно АК а не МГ ?   
Господине, какво по-естествено според вас  от това  една полуамериканка като Катрин Крем да се спре на АК  Mr. Green Хиляди пъти тук се предъвка идеята за избор. Много деца са предпочели АК пред СМГ, а още толкова въпреки, че са били приети в АК, са избрали СМГ.И какво от това.. newsm78

А явно  и не четете като хората. Родители на деца от колежа по-горе заявиха, че от пълно отричане на идеята за учене в него преди няколко години, сега са повече от доволни от направения избор.Така че ваденето на цитати от други теми с нищо не ви помага да докажете каквото и да е. PeaceНе се хабете!

# 187
  • Там, където ме обичат
Момичета, нещо за профилирането в АК няма ли да споделите?

# 188
какво по-естествено според вас  от това  една полуамериканка като Катрин Крем да се спре на АК  Mr. Green
Неповторима сте в стремежът си да очерните АК !!!   bouquet  Би било проява на неуважение към вас да не засегна "проблемите”, които така ви вълнуват а по този начин и да ви подаря презрението си, което напълно заслужавате.
Обясненията ви създават квазипредстава, която не само е смешна  за  слушане, но и носи елемент на зле прикрита обида към хората свързани с АК.

В предният си пост причината за знанията на медалистите от АК видяхте само в "бетонната основа в друго у-ще"( "бетонната основа за тях е положена далеч по-рано от приема … ълбочина..". ),  а сега присъствието им в АК обяснявате с произходът им.  Aма наистина "какво по-естествено според вас  от това" ?  Mr. Green

Много деца  ... въпреки, че са били приети в АК, са избрали СМГ.. newsm78
Родители на деца от колежа по-горе заявиха, че от пълно отричане на идеята за учене в него преди няколко години, сега са повече от доволни от направения избор.
Все едно че чета статия във вестник "Работническо дело". От така написаното излиза че  многото деца и родители са избрали СМГ единствено заради слабостите на образованието в АК. Това което умишлено НЕ казвате е фактът че ГЛАВНАТА причнина за "пълното отричането"  (какъв силен израз сте употребили !) са ПАРИТЕ и в по малка степен и слабата информираност относно АК..
Преди 2г. бях напълно убедена, че в никакъв случай няма да запиша дъщеря си в АК /най-вече заради финансовите условия/.
За разлика от вас already detective аз бих акцентирал на заключителните мнения на родителите и учениците т.е. на ПРЕКИТЕ участници и ако действително искам детето ми там да следва, както вие свенливо смутолевихте напоследък, бих ги разпитвал защо са така доволни/спокойни въпреки заплащането.  Такъв диалог действително би помогнал на родителите които търсят решение на средното образование на детето си.
Като ви четох "писаниците" си спомних вица за хипопотама, който заменил лъва на герба на едно знаме. До шията затънал в л@йна ама еееееей такава голяма уста отворил.

Последна редакция: пт, 04 мар 2011, 15:57 от plamenhk

# 189
А на мен пък, господине, все ми прави впечатление, че свързвате критиките към АК с някакъв комунистически/социалистически уклон. Държа да кажа, че въпреки че и аз съм от критикуващите (по отношение на определени аспекти, детайли, не генерализирам), нямам общо със социалистическата идеология (и като генеалогия, и като предпочитания, и като мисловност, и чисто възрастово - преди '89 съм била твърде млада). И тъкмо защото изпитвам потрес към социалистическата система, ми беше особено... как да кажа - странно, неловко - да преподавам на децата на величията на тази система; преподавала съм на немалко ученици на висши партийни деятели; даже бих казала, че те бяха преобладаващите. Само че заради смяната на темпоралните пластове се бяха преориентирали - не пращаха вече децата си в Русия, избираха Запада.

# 190

foxy профилирането е според интереса на детето ..какво ви влече от изброените предмети, в 10 клас ще имат повече часове от избрания пака ще останат рофил и отново ще бъдат разместени по класове като този път ще е език + профил СИП = така ще откарат вече до 12клас. Повече местене няма да има. Аз искам да запише БЕЛ .. то пък мойто иска МАТ.

# 191
  • Там, където ме обичат

foxy профилирането е според интереса на детето ..какво ви влече от изброените предмети, в 10 клас ще имат повече часове от избрания пака ще останат рофил и отново ще бъдат разместени по класове като този път ще е език + профил СИП = така ще откарат вече до 12клас. Повече местене няма да има. Аз искам да запише БЕЛ .. то пък мойто иска МАТ.
А ти защо искаш БЕЛ? Щом детето обмисля МАТ, значи там е по-уверено.

# 192
  • София
А дали някой се е възползвал от летните програми за учениците от колежа?

# 193
  • Там, където ме обичат
А дали някой се е възползвал от летните програми за учениците от колежа?
Мислех, че са за деца извън АК. Те не са ли за език?

# 194
  • София
Има летни езикове курсове за външни ученици. Също и летни програми за тези от АК. Намират се в секцията "Академични програми" в раздела "Офис на съветниците". В по-горен пост, пуснах и линк, за да е ясно.
Явно никой не се е възползвал. Sad newsm78

Общи условия

Активация на акаунт