Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 521
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 165
Не мога да си обясня тенденциозното измисляне на негативи за колежа от хора, които под мотото "Ние не пишем против колежа, но знаете ли , че ....", а всъшност и хал хабер си нямат за това училище.

# 166
Не мога да си обясня тенденциозното измисляне на негативи за колежа от хора, които под мотото "Ние не пишем против колежа, но знаете ли , че ....", а всъшност и хал хабер си нямат за това училище.
Аз имам малко по-различно мнение.
Не допускате ли, че може да има умишлена провокация в мненията на някои, чиято цел е да предизвикат включването на повече потребители в темата/дори и на ученици от колежа/и по този начин да си съберат прилично количество информация за АК, била тя негативна или позитивна.

Последна редакция: ср, 02 мар 2011, 15:01 от Фран Джонсън

# 167
Бях се зарекла да не влизам, но неточна информация води до заблуда на всички четящи. Когато не сте сигурни, не е редно да правите категорични заключения.
На първо четене се сетих за Кубрат Данаилов ученик на АК. Чичко Гугъл ще ви даде повече инфо за Кубрат.

E де, нищо не е абсолютно на този свят. Имало и в АК един изявен математик - нормално е да се случи Grinning Аз говоря по принцип. Но все пак да попитам къде е учил този Кубрат преди да дойде в АК? Whistling И след като е дошъл в АК, защо не се явява с подготовката си от АК, ами работи с Ивайло Кортезов, хабилитиран преподавател от Института по математика и информатика?
Съвсем нормално е някои деца от СМГ да изберат АК и да продължат да тренират с националния отбор, което не значи, че АК ги е направило шампиони.
Впрочем, в АК имате още една шампионка по математика - Катрин Крем. Ама някакси случайно и тя е възпитаник на СМГ Twisted Evil

Не разбирам обаче защо пак говорим за нападки, лоши ученици и прочее newsm78  Къде съм казала, че АК е лошо училище? Само съм казвала, че за моето дете по-подходящо е друго. По какви критерии - изложила съм критериите.
Ако съм малко по-крайна, то е защото и аз не исках да се включвам повече в темата, ама не се сдържах да отговоря на една явна провокация, с абсолютно изопачаване на всякакви факти.

Последна редакция: ср, 02 мар 2011, 15:01 от Черна станция

# 168
  • България
И след като е дошъл в АК, защо не се явява с подготовката си от АК, ами работи с Ивайло Кортезов, хабилитиран преподавател от Института по математика и информатика?

http://www.acs.bg/Home/Academics/Departments/Math_Computer.aspx

# 169
И след като е дошъл в АК, защо не се явява с подготовката си от АК, ами работи с Ивайло Кортезов, хабилитиран преподавател от Института по математика и информатика?

http://www.acs.bg/Home/Academics/Departments/Math_Computer.aspx

Брей, издъних се. Знам го Кортезов, ама не знаех, че и в АК са го взели. Е, взимам си думите назад. Embarassed

# 170
Цитат
Нивото на децата от Немската гимназия пък в никакъв случай не е по-ниско от нивото на децата в АК в която щеш област.

Е.... В областта на майчиния език....Отворете сайта на Министерството и вижте класирането по училища на едиствения изпит, който е релевантен за оценка на нивото на всички в БГ - матурите по български...

Вижте, нека не изпадаме в подобни издребнявания... И същевременно да не говорим крайно. Всяко дете е личност, със своите заложби, интереси, стремежи... АК е хуманитарна гимназия, нищо повече от езиково училище, в което, поради наличието на чужденци, не се говори едно а върши друго (или поне не толкова, колкото навсякъде).
Оттук и спазването на правилата, липсата на свободни часове, минималното манкиране и измиване на очи и т.н.
Желанието на болшинството от преподавателите да работят ( бидейки не-българи, не са обременени и дори смазани от тежката участ на съвременния български учител, обречен да живее с ниско възнаграждение и евентуално желанието си за работа, вечно виновен и на ученици и на родители и нерядко разпънат между хляба и справедливостта )
Вярно е, че някои от тях не са с квалификацията на българските учители, факт. На дъщеря ми преподаваше един младеж с квалификация за начален учител в Америка...
Но дали щеше да я научи повече висшиска от СУ, методист в Министерството, която половината часове не се вясва в клас, за да може да си води частната школа за подготовка на кандитатстуденти в наетия недалеч от училището апартамент?? Примерът е напълно реален, учителката беше  от немската гимназия и дъщеря ми ходеше на уроци при нея в седми клас. Казваше се госпожа Йосифова и преподаваше по български език именно в немската. И то дълги години..
Така че, в тази посока няма да излезе решение на въпроса - е ли АК най-доброто училище... За едни е, за други не е. Всеки си преценя.
Аз за моето дете мога да кажа, че сме доволни, че тя завърши това именно училище. Учи сега в Утрехт и именно АК и начина на работа там (по-скоро академичен, отколкото общоприетия навсякъде другаде стил на изпитване и оценки) й помогна да влезе бързо в час с това, което там се иска от нея, да има стипендия и да я защитава вече втора година успешно.

# 171
Е.... В областта на майчиния език....Отворете сайта на Министерството и вижте класирането по училища на едиствения изпит, който е релевантен за оценка на нивото на всички в БГ - матурите по български...

Вижте, нека не изпадаме в подобни издребнявания... И същевременно да не говорим крайно. Всяко дете е личност, със своите заложби, интереси, стремежи... АК е хуманитарна гимназия, нищо повече от езиково училище, в което, поради наличието на чужденци, не се говори едно а върши друго (или поне не толкова, колкото навсякъде).
Оттук и спазването на правилата, липсата на свободни часове, минималното манкиране и измиване на очи и т.н.
Желанието на болшинството от преподавателите да работят ( бидейки не-българи, не са обременени и дори смазани от тежката участ на съвременния български учител, обречен да живее с ниско възнаграждение и евентуално желанието си за работа, вечно виновен и на ученици и на родители и нерядко разпънат между хляба и справедливостта )
Вярно е, че някои от тях не са с квалификацията на българските учители, факт. На дъщеря ми преподаваше един младеж с квалификация за начален учител в Америка...
Но дали щеше да я научи повече висшиска от СУ, методист в Министерството, която половината часове не се вясва в клас, за да може да си води частната школа за подготовка на кандитатстуденти в наетия недалеч от училището апартамент?? Примерът е напълно реален, учителката беше  от немската гимназия и дъщеря ми ходеше на уроци при нея в седми клас. Казваше се госпожа Йосифова и преподаваше по български език именно в немската. И то дълги години..
Така че, в тази посока няма да излезе решение на въпроса - е ли АК най-доброто училище... За едни е, за други не е. Всеки си преценя.
Аз за моето дете мога да кажа, че сме доволни, че тя завърши това именно училище. Учи сега в Утрехт и именно АК и начина на работа там (по-скоро академичен, отколкото общоприетия навсякъде другаде стил на изпитване и оценки) й помогна да влезе бързо в час с това, което там се иска от нея, да има стипендия и да я защитава вече втора година успешно.

Еееех, ако всички мнения в тази тема бяха издържани в такъв дух и стил щеше наистина да е добре.  smile3501

За съжаление в едно мнение някой вижда обида, отвръща непропорционално, намесват се и провокаторите и се почва тя.... smile3511

# 172
  • Там, където ме обичат
И аз се радвам, че Стефан се включи. Чела съм и други негови мнения, винаги с опит да се даде обективна и релевантна оценка"
"Така че, в тази посока няма да излезе решение на въпроса - е ли АК най-доброто училище... За едни е, за други не е. Всеки си преценя."[/color] Напълно подкрепям.  Peace

# 173
  • София
За справка, не е имало подвеждане по отношение  коментара за  изявените математици на АК. И Кубрат Данаилов, и Катрин Крем са не само бивши възпитаници на СМГ, ами и златни медалисти от международни олимпиади много преди да постъпят в АК. Кубрат Данаилов  е със златен медал още в 6 клас във Филипините, а Катрин Крем е с първо място от олимпиадата в Хонг Конг 3  години по-късно.. Никой не оспорва брилянтните им резултати и впоследствие , но  бетонната основа за тях е положена далеч по-рано от приема  им в АК, в едно друго училище. Peace Лесно се работи после с хора, за които математиката е  и любов, и страст, и  разбиране в дълбочина.. Wink
Въпросът не беше за медалистите, а за учениците с нормални постижения, тези които са  вероятно масовата част във всяко едно нематематическо школо. Казах ви от съвсем преки наблюдения, при това вече на три пъти от началото на учебната година, че нормално развито приятелско дете от АК, със затруднения по математика и въпреки това имащо 5 Rolling Eyes, по никакъв начин не изпреварва с познанията си свои връстници от другаде, също неславещи се с математически свръх постижения и олимпийски класирания.   Тоест факторът състезатели е изключен и сравнението е съвсем  обективно..
Черна станция, аз този въпрос към Пламен го отправих още преди няколко страници,  като отговорът му гласеше, че като познавач на училището на дъщеря си в САЩ има правото да се изказва и мнението му съответно да се приема от  пролетариата като единственото вярно. Mr. Green
Рос, може ли един въпрос лично да отправя.. newsm78 Всички недоумявате как хора с непреки впечатления от колежа  коментират нещо , свързано  с него. Но ние сме тук, в България,  в колежа учат или са учили и наши познати деца, а господинът е навън. Как към него никой , освен частично  Шлябада, не отправи подобни коментари.. Та той е не в друг град, а  в друга държава, отрича всичко българско, дъщеря му вече е студентка и е далеч от училищните неволи. Как тогава неговото мнение на  повече от индиректен наблюдател не се осъжда, не се подлага на съмнение...Не как,защо е правилният въпрос.Отговорът  му е лесен.Защото е в подкрепа на коментираното в темата учебно заведение. Иначе, убедена съм, че тук пишещите трудно биха изтърпели небивалиците му, обидите му, грубия  му  диалог с отсрещния потребител. Peace
Докато човек, който в прав текст ви заяви, че детето му е записано за изпита в АК, пък дори и  за момента само заради предизвикателството да го изкара, няма право свободно да изрази мнение, без да бъде разпънат на кръст. Нима сред вас, мили мами, няма такива с деца,  които навремето са се явили на изпита в АК ей така за спорта, без ясните на 100% амбиции и желание  да учат там.Бъдете откровени , ако преди време някой ви беше посрещнал като родители на такива деца, с демонстрираното към момента  от вас недоверие и  виждане на умисъл и враждебност във всеки пост, щяхте  ли да се почувствате добре.. Thinking

# 174
Докато човек, който в прав текст ви заяви, че детето му е записано за изпита в АК, пък дори и  за момента само заради предизвикателството да го изкара, няма право свободно да изрази мнение, без да бъде разпънат на кръст. Нима сред вас, мили мами, няма такива с деца,  които навремето са се явили на изпита в АК ей така за спорта, без ясните на 100% амбиции и желание  да учат там.Бъдете откровени , ако преди време някой ви беше посрещнал като родители на такива деца, с демонстрираното към момента  от вас недоверие и  виждане на умисъл и враждебност във всеки пост, щяхте  ли да се почувствате добре.. Thinking

Благодаря за подкрепата Hug В тази връзка искам да добавя, че за известно време АК беше и нашият избор (Защо ли ще да е било така, ако съм толкова върла "антиамериканскоколежистка"?). Но след това се случиха някои неща както с нас, така и с АК, а и за капак на всичко и самото дете реши, че иска да се занимава с математика. Това смени ориентацията ни към СМГ. И не защото АК е лошо училище, а защото конкретно за нас е по-лошото училище. Т.е. не е най-подходящото за нас.
Впрочем аз се извиних (бих искала и някои други хора да го правят понякога, когато сгафят) само за грешката си с Кортезов. Иначе принципно смятам, че написаното от мен е вярно.
В АК ще кандидатстваме от една страна за всеки случай (може пък детенце да размисли), а от друга страна за да видим дали наистина ни е било кисело гроздето. Не се готвим изобщо за изпита, но ако въпреки това детенце влезе никой няма да може да подмята нищо за кисело грозде. Е, ако пък не влезе, ще си трая повече, за да не оставям лошо впечатление, че критикувам нещо, за което не сме имали сили.

Ясно е, че преки впечатления от колежа няма как да имам, но имам възможно най-близкото до преки впечатления. Няколко години подред изпращахме през лятото детето на гости на родителите ми в София, а те го водеха на лятното училище в АК (четири седмици през юли). Там му преподаваха учители от колежа, в класните стаи на колежа, и спортуваше на съоръженията на колежа. И от личен опит мога да кажа, че нивото на лятното училище много спадна през третата година ( в сравнение с първата година, когато беше страхотно) и затова спряхме да се записваме повече. Т.е. имам все пак някакво впечатление, макар и косвено, че нещата се влошават.

Последна редакция: ср, 02 мар 2011, 21:16 от Черна станция

# 175
  • България
 Преди 2г. бях напълно убедена, че в никакъв случай няма да запиша дъщеря си в АК /най-вече заради финансовите условия/. Тя отиде на изпита "просто да пробва". Приеха я, започна голямото мислене, след това я приеха и 91НЕГ, но тя избра АК. Ние вече бяхме проучвали доста и се съгласихме с избора й. До сега не съм съжалила за него, надявам се и за напред да мисля така. Simple Smile
 За дъщеря ми АК е правилен избор /може би не е единствен правилен, защото не знам как би се чувствала в друго училище/ Wink. Не мога да преценя дали нивото на обучение е паднало или не, защото нямам информация какво е било преди 5г.
 Не си спомням да съм "разпъвала на кръст" когото и да било в тази или друга тема. Не мисля, че трябва да се извинявам на никого. Напомням, че това е форум и никой не би трябвало да се изживява като "последна инстанция".

# 176
  • Там, където ме обичат
Това е и моето мнение - тук споделяме опит, информация и други полезни съвети. Няма най-добро или най-престижно училище. Има такова, което е добро за едно дете, а за друго не е добър избор. Изводите се правят от родителите, решенията се вземат най-често с децата. Няма абсолютна истина.

# 177
  • София
Изборът на училище би трябвало да се определя от самото дете, от характера му, стремежите и амбициите на родителите (в най-добрия смисъл).
Когато избра дъщеря ми колежа я подкрепих, защото тя ще учи там и трябва да ходи с удоволствие на училище и да е мотивирана. След това дойдоха и моите аргументи.Както вече споменах в преден пост , това е потапянето досега с други култури. Бях впечатлена от резултатите на матур. по БЕЛ. Нямах друга информация за постиженията на учениците. Силно в полза на АК се наклониха везните заради страничните занимания, дори и социални. От малко детето ми е помагала на  околните. Освен това се интересува от музика и рисуване без да има талант.Просто й доставя удоволствие. И наистина в АК я подкрепят за тези неща.
И сега си мисля, че това което прави колежа различен са тези и разни други дейности на колежа, а не само академичните им резултати. Учат възпитаниците си и да си организират и разпределят преоритетите и времето.
Е, има и негативи. Например при отиването при ученици от малките класове в друго училище са ги предупредили да не докосват децата. Нещо типично американско, те нали са ошашавени на тема сексуален тормоз #Crazy и тук са въвели тези правила.

# 178
  • София
SofiaV,  за какви извинения изобщо  иде реч.. HugНикой на никого не е длъжен да се извинява, още повече че никой,  изхождайки от собствената си гледна точка като правилна, не е сгрешил. Питането ми беше най-вече в посока твърдението, при това изказано не от теб Wink, че  определени хора влизат само с негативизъм и зла умисъл, а не е така. Peace че даже и дружески се подкрепят. Rolling Eyes Това , че си позволяват да споделят нещо,  което не им се нрави от чутото и разбраното или за което имат своите обосновани или не чак толкова съмнения, не бива да ги прави нежелани в темата..
Самата ти открито споделяш , че само преди две години си била твърдо против колежа. Защо това да не може да се случи и с друг, нима е толкова малко вероятно.. Дъщеря ми беше тъврдо против идеята дори да кандидатства,  но значи ли това, че сестрите й трябва задължително след 3 години и нещо да последват нейния път...Мненията се менят и ти си доказателство за това, Зури също.. Само Господинът не е склонен да приеме евентуални обрати в нечия нагласа.Независимо в коя от двете посоки..

# 179
  • София
Стари кучета  Wink , кажете нещо за летните програми? как действат? Има ли смисъл от тях? какво се предлага?

Общи условия

Активация на акаунт