Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 506
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 510

Децата учили в СМГ по един или друг начин имат подготовка!!!!!!!!! И това, че има 15,50 на есето какво трябва да значи? Аз съм от провинцията (Казанлък) и съм учила до сега в напълно обикновено училище, не съм стъпвала на уроци през целия ми съзнателен живот и съм 4та резерва с 16 на есето Simple Smile...И искате да ми кажете, че ако (примерно) до 7-ми клас съм била възпитаник на СМГ резултата ми би бил същия ли? Силно се съмнявам... Simple Smile

(Като имам в предвид, че резултата ми би бил по-висок, а не обратното...Така,че колкото и да е СМГ дава един добър старт (да не кажа много добър) Simple Smile  - факт Simple Smile )

Исках да кажа само, че децата от СМГ едва ли са "коне с капаци", които учат единствено математика (и затова са добри там) и не разбират от нищо друго. Както правилно предполагаш, ако беше учила в СМГ най-вероятно щеше да имаш по-висок резултат. Със сигурност на теста, а може би и на есето.

# 511
  • България
 Ще се опитам да отговоря на въпросите ти, без да претендирам за изчерпателност.

Но ето примерни въпроси:
- колко време ви отне снабдяването с документи от данъчните / за намаляване на таксата/;
 На мен ми отне 3-4 дни
- мога ли да се надявам на намаляване от 50% и при колко ниски доходи това е въможно;
Не знам и едва ли някой може да ти отговори на този въпрос точно, това е информация която по принцип никой не споделя./ Ние не сме одобрени.
- има ли значение класирането по успех за намаляване на таксата;
Не, приоритетни са доходите. Класирането има значение само за трите пълни стипендии.
- има ли каквото и да е значение професията на родителите и общественото им положение /не само за намаляване на таксата/;
Не съм почувствала такова отношение.
- колко траят учебните часове;
Учат на блокове - 2х40 мин
- колко деца са в паралелка;
17-18
- по какви учебници се учат физика, химия, биология, история и т.н.;
Учат по американски учебници, преподава се на английски.
- какви са преподавателите по тези предмети;
Някои преподаватели са българи, други англоговорящи, но всички преподават на английски.
- как се преподава материала по тези предмети - като метод;
Не съм специалист и не мога да определя методът на преподаване, но по всички предмети се правят проекти и презентации.
- къде и как се хранят децата, на каква цена;
Хранят се в стола на колежа или в кафето - "Онда". Не знам на каква цена, защото дъщеря ми живее в общежитието и храната е в ключена в таксата за него.
- колко излизат месечно "консумативите", без таксата;
Не знам какво разбираш под "консумативи" - учебниците влизат в таксата и се връщат в края на учебната година. Ако са загубени или скъсани  - се плащат.
- как са организирани езиковите екскурзии и каква е цената им;
Не знам да има организирани езикови екскурзии от АК.
- кога се провеждат извънкласните занимания, колко и какви са, как се осъществява изборът им, може ли този избор да се променя;
 Извънкласните занимания се провеждат следобед. Разнообразието е голямо /можеш да ги видиш в сайта на колежа/. Има електив, който се избира всеки срок и може да се променя и клубове, които не помня дали се променяха през годината. Елективът е включен в учебната програма, а клубовете са след като приключат занятията.
- каква е атмосферата между децата;
Съдейки по дъщеря ми и нейната среда, атмосферата е приятелска. Прави ми впечатление, че децата контактуват не само в секцията, но в целия випуск, а и с по-големи и по-малки от тях.
- има ли униформи или други ограничения за външния вид на децата;
Не, няма.
- как точно става ориентацията в последните класове къде да продължи образованието на детето;
Има няколко служители, чиято работа е свързана конкретно с ориентацията на учениците къде да учат след завършване на АК, но не знам подробности.
- има ли сравнително по-добро преподаване по някои от вторите чужди езици, или по всички нивото е еднакво.
Не знам.

# 512
  • София
В стола един обяд от малка салата, основно, кремче и безалкохолно се вмества в 5лв.
"Консумативи" за падове, от които се късат листове А4 (без да има назъбено отстрани като при късане от тетрадка), няколко тетрадки и химикала. И молив по рисуване не ви трябва даже.
Методът на преподаване най-често е тип лекция, правят се често малки контролни. Ужасното изпитване пред целия клас слава Богу липсва. Правят се презентации често, което лично аз намирам за прекрасно, защото бях от тези, които не могат да говорят пред публика, в началото се изчервявах, обърквах и т.н. Бързо се свиква обаче и няма да се излагам занапред в живота Mr. Green
Извънкласно занимание ако ви интересува някакво, каквото не съществува, много лесно се създава, така че - всичко!
Атмосферата беше прекрасна. Наскоро се чу проблем между деца и не знам вече.

Не претендирам информацията ми да е най-актуалната, минали са няколко години откак учих там Rolling Eyes

# 513

Децата учили в СМГ по един или друг начин имат подготовка!!!!!!!!! И това, че има 15,50 на есето какво трябва да значи? Аз съм от провинцията (Казанлък) и съм учила до сега в напълно обикновено училище, не съм стъпвала на уроци през целия ми съзнателен живот и съм 4та резерва с 16 на есето Simple Smile...И искате да ми кажете, че ако (примерно) до 7-ми клас съм била възпитаник на СМГ резултата ми би бил същия ли? Силно се съмнявам... Simple Smile

(Като имам в предвид, че резултата ми би бил по-висок, а не обратното...Така,че колкото и да е СМГ дава един добър старт (да не кажа много добър) Simple Smile  - факт Simple Smile )

Исках да кажа само, че децата от СМГ едва ли са "коне с капаци", които учат единствено математика (и затова са добри там) и не разбират от нищо друго. Както правилно предполагаш, ако беше учила в СМГ най-вероятно щеше да имаш по-висок резултат. Със сигурност на теста, а може би и на есето.

Това е така...Но като не съм какво? Зле ли съм се справила? Тенденцията афишираща все повече и повече дечица от СМГ е трагична вече...Наистина темата се превърна по-скоро в четкане на деца от СМГ, отколкото нещо свързано с АКС като цяло. Аз лично съм горда с това, което съм постигнала при липсата на подготовка. При наличието на такава може би щях да съм още повече, но определено нямаше да парадирам или афиширам това (къде съм учила и прочие). Това е състезание между деца, не УЧИЛИЩА. В самата тема съм прочела повече постове за СМГ, отколкото за АКС...Смятам, че е време някой да я преименува направо Simple Smile . Да разбирам, че децата, които по една или друга причина не сме учили в СМГ трябва да се чувстваме по-неспособни, омаловажени или какво? По-глупави може би. Като дете от провинцията, което не е учило в СМГ поради тази причина питам чисто информативно...Интересно ми е просто какво се цели с това афиширане на СМГ тук. СМГ няма ли си обособена за това тема? Ако не се лъжа съществува такава.. Simple Smile

# 514

Някои преподаватели са българи, други англоговорящи, но всички преподават на английски.
Това през целия курс на обучение ли е така? В 11,12 клас няма ли часове по тези предмети и на български? Т.е. ако някой ученик иска да кандидатства медицина или право в България трябват допълнителни уроци, така ли? Поне материалът по тези предмети като обем и съдържание покрива ли този в другите български училища?

# 515
Това е така...Но като не съм какво? Зле ли съм се справила? Тенденцията афишираща все повече и повече дечица от СМГ е трагична вече...Наистина темата се превърна по-скоро в четкане на деца от СМГ, отколкото нещо свързано с АКС като цяло. Аз лично съм горда с това, което съм постигнала при липсата на подготовка. При наличието на такава може би щях да съм още повече, но определено нямаше да парадирам или афиширам това (къде съм учила и прочие). Това е състезание между деца, не УЧИЛИЩА. В самата тема съм прочела повече постове за СМГ, отколкото за АКС...Смятам, че е време някой да я преименува направо Simple Smile . Да разбирам, че децата, които по една или друга причина не сме учили в СМГ трябва да се чувстваме по-неспособни, омаловажени или какво? По-глупави може би. Като дете от провинцията, което не е учило в СМГ поради тази причина питам чисто информативно...Интересно ми е просто какво се цели с това афиширане на СМГ тук. СМГ няма ли си обособена за това тема? Ако не се лъжа съществува такава.. Simple Smile

Виж сега, пиша ти аз, за да не ти пишат майките на деца от СМГ, че ще стане съвсем напечено. Написаното от теб точно потвърждава написаното по-рано от мен. Ти явно си млада, но аз като млада майка забелязах, че ако в градинката кажеш на друга майка "Моето дете може това и това", тя чува "Твоето дете е бавно развиващо се". Ако кажеш моето дете може да чете на 4 годинки", тя чува "Твоето дете е тъпо". И с теб сега е съвсем същото.
Кой и къде е казал, че си се справила лошо? Кой е казал, че си по-лоша от другите деца? Или че си глупава?  Много често се споменава СМГ по една единствена причина - сигурно 1/4 от всички приети на първо класиране са от СМГ. Е как тогава да не чуваш най-често тази абревиатура? От там нататък се получава синдромът "Моето дете е умно - твоето дете е тъпо". Чети спокойно и обективно и не търси обиди там, където ги няма.

# 516
  • България

Това през целия курс на обучение ли е така? В 11,12 клас няма ли часове по тези предмети и на български? Т.е. ако някой ученик иска да кандидатства медицина или право в България трябват допълнителни уроци, така ли? Поне материалът по тези предмети като обем и съдържание покрива ли този в другите български училища?

На български се преподават само история на Б-я, география на Б-я, които се учат в последните класове и естествено Български език.
 Това, че се преподава на английски не означава, че програмата е коренно различна. Все пак випускниците на АК имат българска диплома. Не претендирам за задълбочена и точна информация, защото дори не знам какво точно учи дъщеря ми в момента по тези предмети. Аз съм от родителите, които следят обучението глобално и се намесвам само при нужда.

# 517
Много често се споменава СМГ по една единствена причина - сигурно 1/4 от всички приети на първо класиране са от СМГ.
Стига с тези софизми г-жо. Много добре знаете че не е така ! СЕГА информацията която представяте има чисто статистически характер и не носи конфликтен подтон.
Съвсем логично е че в приемен изпит където математиката  съставлява 60%  (!!!) от оценката предимство ще имат учениците от специализираните мат.у-ща.

Реално  нещата съвсем не стоят така както се опитвате СЕГА да ги представяте. Постоянното споменаването на СМГ от ваша страна в темата за АК  има само една ЕДИНСТВЕНА цел - "очерняне" на АК .
Най напред афиширахте че слабата страна на АК е математиката и то до момента когато една г-жа изнесе смазваща статистика от мат. състезания в полза на АК.
След този случай преминахте на рефрена че състезателите на АК били подготвени от другите у-ща (в тази връзка се цитира многократно и името Кубрат) т.е. един вид АК се явява като обикновен консуматор на чужд успех.
Когато излезе  информацията че АК е привляклo и г-н Кортезов малко поутихнахте в нападките  а след появяването на г-жа Kummer бързо оформихте новата линия.

В "очернянето" стигнахте дори до АБСУРДНОТО твърдение че ако едно "дете има специални заложби в областта на живописта" АК не е най доброто у-ще за него ! Иронизирах това ваше твърдение като ви "подкрепих" с изказването си че и за деца с увреждания АК е още по неподходящо у-ще. Ако добавим пеенето, свиренето и пр ще видим за колко много ученици АК не е подходящо у-ще. Гениално , нали?

Тези и много други ваши цитати нямат много общо с  новата ви "априлска" линия:

"А онези, които се явяват на състезания и взимат медали ( и с чиито имена се спекулира в споровете и се доказва колко високо било нивото на математиката в АК) са до един от СМГ. "

"E де, нищо не е абсолютно на този свят. Имало и в АК един изявен математик - нормално е да се случи Grinning Аз говоря по принцип. Но все пак да попитам къде е учил този Кубрат преди да дойде в АК? Whistling И след като е дошъл в АК, защо не се явява с подготовката си от АК, ами работи с Ивайло Кортезов, хабилитиран преподавател от Института по математика и информатика? "

"... мнозина СМГ-ейци ще се замислят какво да правят,  ако бъдат приети."

"Десет пъти по-добре е да насочим сили към учене на немски (примерно), вместо към някакви ненужно високи умения в английския."

"не желаем АК и причината не е в парите... така не само няма да се похабим, ами ще се развием по-добре."

ако в градинката кажеш на друга майка "Моето дете може това и това", тя чува "Твоето дете е бавно развиващо се". Ако кажеш моето дете може да чете на 4 годинки", тя чува "Твоето дете е тъпо".
А какво трябва да чуят майките на ученици от АК от вашите изказвания ?

Последна редакция: пн, 18 апр 2011, 14:07 от plamenhk

# 518
Защо не спрете с тези безсмислени спорове и не си признаете, дори и само пред себе си, че при равни други условия, а именно липса на такса в АК и по-централно местопложение на АК - щеше да има огромен брой кандидатстващи и под 1% отказали се приети. Откъдето следва, че АК е най-добрата и желана гимназия в София, но уви условията на практика не са равни.

# 519
Благодаря на ЕлиЯна и на SofiaV за въпросите и отговорите! Много са полезни!
Благодаря и на Kummer и връх Мусала за информация!

Не искам да прекъсвам информативността на темата, но щом продължава дискусията СМГ-АК, за мен  е изключително интересно откъде, освен от СМГ, идват и другите приети деца? А може би и процентът на брой деца от випуск (или само кандидатстващи)/ брой приети деца в АК да е доста по-висок. Не всички имат випуски от по 120 души.

# 520
Благодаря на ЕлиЯна и на SofiaV за въпросите и отговорите! Много са полезни!
Благодаря и на Kummer и връх Мусала за информация!

Не искам да прекъсвам информативността на темата, но щом продължава дискусията СМГ-АК, за мен  е изключително интересно откъде, освен от СМГ, идват и другите приети деца? А може би и процентът на брой деца от випуск (или само кандидатстващи)/ брой приети деца в АК да е доста по-висок. Не всички имат випуски от по 120 души.
Задаваш отговори, то се знае, няма да го казвам на глас. Обаче не е толкова важно от кое училище, а от коя школа за подготовка - Магнет е отговора. Не ги готвят достатъчно за този точно изпит в у-ще, та сериозно устремилите се за АК се подсигуряват я с курс, я с уроци.

# 521

Ако смятате да учите в АК трябва да забравите за медицината. Няма да се получи. Децата усвояват термините на английски и им е доста трудно да намерят българския аналог.

Учебниците са на английски език и са издания за американски колежи, които съответстват на
началното обучение в нашите университети. Доста са подробни. Това, което се учи в АК в
българските училища се изучава в 11 клас. Математиката е на ниво профилирана подготовка,
издания на БАН и т.н. и се изучава по 5 часа на седмица в 11 и 12 клас и има съответната
тежест при оформяне на успеха. 6 за срока по математика се равнява на 6 по история, билогия и
география... Shocked

Учениците, които искат да учат право кандидатстват направо за чужбина. По-лесно е.

АК е скъпо платеният вариант на СМГ. Тези, на които им е по-трудно по математика през
целият курс на обучение играят ролята на "догонващи", като компенсират със здраво учене по
разказвателните предмети и системно недоспиване и по-ниски дипломи.
Знам, че сега ще се намесят сто майки с обратното мнение, но това е самата истина.

# 522
Ами нека се намесят, колкото повече мнения чуем по въпроса тези, които сме на кръстопът толкова по-добре. Дори и субективни отзивите на "патилите" са сто пъти по-ценни от опасенията на разни странични наблюдатели. Нека оставим математиката за миг - по другите предмети какъв е материалът? Ако само в езика е проблема (т.е. както при нас завършилите АЕГ в края на 80-те, ние тогава си имахме учебници със същото съдържание като българските, само, че на английски и ни ги преподаваха разните му там дисциплини на английски) може да се преживее, но ти намекваш , че се изучават различни неща?...

Последна редакция: пн, 18 апр 2011, 15:13 от Alva

# 523
.

Последна редакция: вт, 19 апр 2011, 11:14 от jolanta67

# 524
  • София
jolanta67, да, така е, учебниците, по които се учи в АК са подробни и хубави. Преподаването и методологията също са на ниво.

А какви са приликите със СМГ в това отношение?

Общи условия

Активация на акаунт