Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 531
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 525
  • в света на илюзиите
Изключително неетично и невъзпитано е да се цитират деца с трите им имена, родния им град и училището, в което преди са учили, ако разбира се това не се прави от родителите им или поне с тяхното съгласие. Кое дава право на определени госпожи да разпространяват такава информация в I-net пространството, още повече, че показват изключителни познания и информираност върху цели випуски от училище, за което твърдят, че по принцип не им е "на сърце"???!!!!
Защо не напишете имената на вашите деца, в кое училище учат, в кой град и такива неща, които с удоволствие споделяте за чуждите???

А ако синът ти случайно се казва Кубрат, значи  АК най-малкото се е погрижил да запази началната скорост, с която твоето момче е влязло в АК. Като минимум с привличането на Кортезов. И без съмнение е добавил много други ценни умения и знания.

Цитат
   Цитат на: pinko

"Синът на госпожата се казва КУБРАТ и както се изказват за него повечето възпитаници на АК фразата е "Куби е нечовек" !!! детето не е имало по малко от 100% и не е имало олипмиада на която се е явил без да се е класирал на 1 во място ЕВАЛА  bouquet , нека не си мислите обаче,че  само АК е за похвала не   Naughty  ДНК -то също има значение  Cool"
Цитат на: Черна станция

И мога да докажа думите си. Взимам даденото от Вас класиране и отивам на 8 клас. В челото са 4 деца от АК, както следва:
1 място.   Радостина Пламенова Клайджиева (идва от МГ Варна)
3 място.   Мартин Ивов Веждарски (идва от ПМГ Кюстендил)
6 място.   Здравко Здравков Захариев (идва от МГ Ямбол)
7 място.   Ивайло Владимиров Митков (идва от СМГ)

Или с други думи, доминацията на АК в 8 клас се дължи на четирима бивши ученика от МГ-та (не само от СМГ) + добър ръководител на отбора.

# 526

Съвсем логично е че в приемен изпит където математиката  съставлява 60%  (!!!) от оценката предимство ще имат учениците от специализираните мат.у-ща.
Е, и аз това казах.

Реално  нещата съвсем не стоят така както се опитвате СЕГА да ги представяте. Постоянното споменаването на СМГ от ваша страна в темата за АК  има само една ЕДИНСТВЕНА цел - "очерняне" на АК .
Винаги съм писала, че АК е много добро училище и даже, че допреди 2-3 години АК беше нашият избор на гимназия. Това за очернянето на АК е само в очите на тези, които искат да видят така нещата.
Най напред афиширахте че слабата страна на АК е математиката и то до момента когато една г-жа изнесе смазваща статистика от мат. състезания в полза на АК. Смазваща за кого? Joy Искаш да кажеш, че АК е смазал на математическите състезания МГ-тата??? Joy Joy Joy
След този случай преминахте на рефрена че състезателите на АК били подготвени от другите у-ща (в тази връзка се цитира многократно и името Кубрат) т.е. един вид АК се явява като обикновен консуматор на чужд успех. Това е така. Състезателите по математика на АК до един са от СМГ.
Когато излезе  информацията че АК е привляклo и г-н Кортезов малко поутихнахте в нападките  а след появяването на г-жа Kummer бързо оформихте новата линия. Линията ми винаги е била една, а постингите ми винаги са отговор на нечий друг постинг. Респективно насоката им зависи от написаното от другите участници.

В "очернянето" стигнахте дори до АБСУРДНОТО твърдение че ако едно "дете има специални заложби в областта на живописта" АК не е най доброто у-ще за него ! И какво му е абсурдното? Точно така си е. Иронизирах това ваше твърдение като ви "подкрепих" с изказването си че и за деца с увреждания АК е още по неподходящо у-ще. Ако добавим пеенето, свиренето и пр ще видим за колко много ученици АК не е подходящо у-ще. Гениално , нали?
Хайде, хайде. Тук се изцепи с една дебелашка обида. А ако не си искал да обиждаш, значи просто не умееш да си служиш с българския език.

Тези и много други ваши цитати нямат много общо с  новата ви "априлска" линия:

"А онези, които се явяват на състезания и взимат медали ( и с чиито имена се спекулира в споровете и се доказва колко високо било нивото на математиката в АК) са до един от СМГ. "
Ми така си е.

"E де, нищо не е абсолютно на този свят. Имало и в АК един изявен математик - нормално е да се случи Grinning Аз говоря по принцип. Но все пак да попитам къде е учил този Кубрат преди да дойде в АК? Whistling И след като е дошъл в АК, защо не се явява с подготовката си от АК, ами работи с Ивайло Кортезов, хабилитиран преподавател от Института по математика и информатика? "
А това не е ли истина?

"... мнозина СМГ-ейци ще се замислят какво да правят,  ако бъдат приети."
Това е извадено от контекста.

"Десет пъти по-добре е да насочим сили към учене на немски (примерно), вместо към някакви ненужно високи умения в английския."
И това е напълно вярно в нашия случай. По-високи познания по английски на практика не ни трябват. Но с това си изказване с какво очерням АК???? #Crazy

"не желаем АК и причината не е в парите... така не само няма да се похабим, ами ще се развием по-добре."
И това касае конкретно нас. Къде видя очерняне на АК?

ако в градинката кажеш на друга майка "Моето дете може това и това", тя чува "Твоето дете е бавно развиващо се". Ако кажеш моето дете може да чете на 4 годинки", тя чува "Твоето дете е тъпо".
А какво трябва да чуят майките на ученици от АК от вашите изказвания ?

Чуват това, което искат. Никой от дадените от теб цитати (егати ентусиазмът те гони) не очерня АК. Всички те имат само една линия - който иска да се развива в областта на математиката и знае много добре английски по-добре да учи в СМГ и да наблегне на немския в Гьоте институт. Но това няма нищо общо с очерняне. Освен ако за теб всяко мнение, което не е в тон с "АК е безусловно най-доброто и най-подходящото училище за всички деца" е очерняне.

Е, аз имам различно мнение и съм го казала. И всичко щеше да си остане с това изказване, ако в нетърпимостта си към различно мислещите не се беше лепнал като репей за мен и не минавахме в ненужни спорове. Ако го нямаше твоя безумен ентусиазъм, споменаването на СМГ щеше да е поне 5 пъти по-рядко. И защо е тази твоя върла амбиция да ме преследваш? Само защото преди година или повече репликирах твое изказване как дъщеря ти в 6 клас печелила олимпиади за 9 клас с "Това дете трябва да е Гаус". Което не знам защо много те обиди. Ми само математически гений в 6 клас може да бие деветокласници на олимпиада. Е, после нещо замаза, че не било точно олимпиада, а състезание от сорта на кенгуру с логика, а не  с математически задачи и не знам си какво си. Ми ако беше го казала направо нямаше да те репликирам. Ама пак е време да ти премине вече обидата, то бива злопаметност, ама чак пък толкова.... 

Последна редакция: пн, 18 апр 2011, 18:00 от Черна станция

# 527
Г-жо, спомняте ли си кога са последен път сте говорили истина ? Въобще можете ли да напишете поне един постинг без да излъжете в нещо ?

Ми само математически гений в 6 клас може да бие деветокласници на олимпиада. Е, после нещо замаза, че не било точно олимпиада, а състезание от сорта на кенгуру с логика, а не  с математически задачи и не знам си какво си.
Чета постингът ви и си спомних вица са първия съветски сексуален филм "Баба дава на войника".  По късно се оказало че е печатна грешка, че филма не е сексуален а социален и че не е "Баба дава на войника " а "Балада за войника".
И  във вашият постинг е същото - детето ми не е "било"  деветокласниците -  завоювало е  6 място а освен това  си е било точно олимпиада.

... репликирах твое изказване как дъщеря ти в 6 клас печелила олимпиади за 9 клас с "Това дете трябва да е Гаус".
Явно не съм разбрал "чирпанското" възхищение изразено от вас в оригиналният цитат   "Ма то тогава требе да е Гаус това дете" .  С превода ми стана ясно.

Тези дни студент третокурсник при презентация наместо "внасят" три пъти повтори "внисат", докато не издържах и го помолих да си седне. ...След часа поговорих с момчето. Сега сме на етап да му давам четива и да го уча да говори.
Още един повод да се обърнете към г-жа  Kummer, този път за помощ , въпреки че не сте първокурсничка.

В "очернянето" стигнахте дори до АБСУРДНОТО твърдение че ако едно "дете има специални заложби в областта на живописта" АК не е най доброто у-ще за него ! И какво му е абсурдното? Точно така си е.
Абсурдността се състои във връзката между "живописта" и АК, която вие виждате и смело афиширате. Аз за разлика от вас не виждам логическа връзка.

Иронизирах това ваше твърдение като ви "подкрепих" с изказването си че и за деца с увреждания АК е още по неподходящо у-ще. Ако добавим пеенето, свиренето и пр ще видим за колко много ученици АК не е подходящо у-ще. Гениално , нали?
Хайде, хайде. Тук се изцепи с една дебелашка обида. А ако не си искал да обиждаш, значи просто не умееш да си служиш с българския език.
Сега не се учудвам че вие сте видели обида а не ирония.
ПС. Радвам се че поне вие умеете да си служите с българският.

# 528
Благодаря на  SofiaV  и на всички, които споделят информация от първа ръка за колежа.
За всички, които искат да чуят нещо лошо за СМГ, насреща съм. Laughing Имам много критики към това училище, от първа ръка.
Разгледах сайта на АК по-подробно. Дъщеря ми е много впечатлена, нещата наистина са представени много различно от това, което се случва в българските училища. Въпросът е доколко нещата са толкова прекрасни и в реалност. Затова моля родителите на колежани и самите колежани, ако имат и забележки към колежа, да ги споделят.

# 529
Сега не се учудвам че вие сте видели обида а не ирония.
ПС. Радвам се че поне вие умеете да си служите с българският.

Ами да. Малко по-добре си служа с българския Mr. Green
А хората с чувство към езика обикновено усещат съзнателната употреба на диалектни форми и сами ги ползват понякога за да внесат определен нюанс. Но това за теб е висш пилотаж. Ти си още на онова стъпало, където се учи правилната употреба на пълния/непълния член.

И понеже ми писна и от теб и от цялата тази идиотщина заявявам официално:

Посипвам си главата с пепел, разкайвам се за неправилното си мнение и заявявам убедено, че АК е най-доброто възможно и най-подходящо училище в България за всяко едно дете, независимо от дарбите, уменията, знанията и наклонностите му.

Сега всичко е наред, надявам се Grinning

Последна редакция: пн, 18 апр 2011, 20:40 от Черна станция

# 530
Изключително неетично и невъзпитано е да се цитират деца с трите им имена, родния им град и училището, в което преди са учили, ако разбира се това не се прави от родителите им или поне с тяхното съгласие. Кое дава право на определени госпожи да разпространяват такава информация в I-net пространството, още повече, че показват изключителни познания и информираност върху цели випуски от училище, за което твърдят, че по принцип не им е "на сърце"???!!!!

Извинявам се, но не аз разпространявам тази информация във виртуалното пространство. Това е общодостъпна и официална информация, която аз само съм намерила другаде в нета и съм цитирала тук. И информацията не се дължи на познаване на цели випуски, а само и единствено на чичко Гугъл.
Иначе съм съгласна, че е нередно аз да съм първоизточник на информация за децата. Но случаят не е такъв.

# 531
Моля спрете със споменаването на имена на ученици и изказвания за тяхното представяне и резултати, особено ако не сте наясно с фактологията.

Опитах се да покажа, че ситуациите с личностното развитие винаги са по-сложни от някои примитивни тълкувания, адресирани към апологетика на конкретни внушения. Няма нужда от този мач. Трудно ще очаквате в една лига да се състезават състезатели в различни спортове. АК и СМГ са плод на различна среда, ситуация, методи, финансиране, цели и т.н. Не знам защо ми се струва, че това, което се търси не е дори агитация и изтъкване на предимства за СМГ в противовес на АК. А известно лично избиване на комплекси от участие в социална мрежа, в която намираш публика и искаш да си казал послената дума. Не искам да съм съдник на начина, по който хората си прекарват времето в анонимна среда, но искам да каже, че:

Има разширена подготовка по математика за всички ученици от София и страната, които са изявени в областта на математиката и са потенциални членове на националния отбор. Освен споменатият ст.н.с. д-р Ивайло Кортезов в подготовката участват проф. д.м.н. П.Бойвеленков, доц. д.м.н. Николов, доц. д-р Колев, доц. д-р Чакърян, преподаватели от столични училища и дори бивши участници в отбора. Въпреки , че класиранията и рейтингите са публични, се удивлявам на куража и дебелоочието да се иползват нечии имена и личности (особено на деца) за самоволно тълкувание и принасяне на аргументи, които като цяло нямат отношение към темата АК. Независимо къде е учил преди това, или учи в момента, всеки ученик, който продължава системно да показва резултати в състезателната математика влага извънредни услилия- а може да е в Шумен, Монтана или Бургас. Но всеки си го е избрал и си следва пътя.
Имаше закачка с мен, че постовете ми звучат като рекламна брошура...НО зад някои изказвания , доколкото разбирам стоят направо корпоративни интереси.

Повечето от участниците показват конкретен интерес към конкретни практически въпроси са АК. Ако можем да помогнем на тях , но не прекалявайте със спекулациите.

# 532
След всичко прочетено смятам, че темата се измества и дори прераства в междуличностни пререкания, което не е в полза на никого.
Дали са само мои заключенията, че:
1. Повечето успешни канадидати, които закономерно са приети между първите в АК са от МГ (повечето дори от СМГ), но поради не по-лошото обучение в МГ биха предпочели да продължат образованието си там т.е не биха се записали в АК без чувствително намалена такса.
2. А шанс за такова намаление граничи с 0%.
3. Следователно ще падне приемния бал.
4. Дори резерви номер 50 имат шанс.
5. Колко добре за тези, които наистина искат да учат в АК, но не носят очила като дъно на бутилка от кока-кола и не са се отказали от всичко за да зубрят, за да ги приемат.

# 533
  • Там, където ме обичат
Специални благодарности на Sofia-V, точно и подробно е отговорила на десетината въпроси написани от ЕлиЯна. Аз не бих имала толкова време и търпение да го направя, но потвърждавам, че всичко написано от нея е вярно. Единствено събирането на документите ми отне повече време.
Г-жа Krummer, истинска признателност за написаното от вас. Нямам думи да опиша удоволствието, с което чета мненията ви. Мога само да пожелая много, много успехи на Вашето дете.

# 534
Темата не е за/против американския колеж!
Оставих ви да се наприказвате, но вие не спирате. Струва ми се, че всички страни в спора се изказаха и то нееднократно, време е да спрете!

# 535
Днес на Велики вторник реших да ви разкажа за трите жени, възпитанички на Американския колеж, които са изиграли роля в живота ми. Отдавна ме измъчва мисълта, че съм в дълг към тях. Те и трите са пример за мен за значението на образователната институция и нейния отпечатък върху битието на човека. В областите на живота, които ме срещаха с тях те прилагаха наученото в своето училище, "предаваха щафетата".
Първата дама е Елена Торнева или както я наричахме в забавачката "Teacher Torneva". Винаги елегантна, спокойна, красива, с дълбок благороден глас. Преди година и половина прочетох , че е починала- поклон учителко. Трудно ще си представите, че съм играла балет, но имахме балерина, която готвеше тържествата ни. Музикален педагог "Комрид Петкова", с която пеехме. Непрестанни игри с познавателен характер, с развитие на логическото мислене. Прекрасни книжки, които в периода, за който говоря не бяха налични и предполагам , че г-жа Торнева ги носеше от вкъщи. За всяко тържество се правеха костюми и ние се чувствахме като истински принцове и принцеси. Всичко с Елена Торнева беше красота и хармония. Поклон!
Втората дама е г-жа Дочева. За съжаление не си спомням първото и име. Тя ме занимаваше с частни уроци по английски език. Всеки жест, всяка реплика са премерени. Вечно с прекрасна филцова шапка и палто, ръкавици, чанта и обувки в тон. Никога не повиши глас, никога не се разгневи , ако не бях готова с урока. Безкрайно търпение, такт, учтива студенина и дисциплина, но и респект към ученика и неговата личност.
Третата дама е Лиляна Бочева, дъщерята и наследницата в диригентското изкуство на великия Бончо Бочев. Седем години с Лиляна Бочева ми донесоха дисциплина, упорство, системност, борба за съвършенство, хумор , методика за работа с деца, изграждане на колектив, организиране на живота на цяла една хорова школа. Лиляна Бочева е сложила отпечатък върху всеки, който се е срещал с уникалната и личност. На всеки лагер с нас имахме методисти от прическа и грим, балет, танци, спорт, хобита. Под нейно ръководство правехме спектакли и фестивали много преди да станат популярна форма за работа сред младежите. Поклон и благодаря!
Това е част от спецификата на обучението в АК. Всеки ученик има правото, но и задължението да има "извънкласни дейности"- в която област желае. Може да създаде и свой клуб. Да, "математиците" освен че са в math section имат и "школа". Но в същото време могат да участват и в клуба за дебати, или във волейболния отбор. За родителите и учениците, които искат да научат повече- мисля че на страницата на училището са публикувани бюлетините и там можете да видите какви са дейностите, какви са резултатите. Има и сериозни литературни таланти със свои издания. Силни физици и science fair.
За баланс помислих за слаба страна- няма изкръшкване. Дори да се запишеш с падането на бала и заплащането на такса, ако не показваш успех, ако нарушаваш правилника системно, можеш да решиш сам или да те помолят да напуснеш. Не можеш да скриеш оценка или събитие. Всичко е качено в електронна система и родителите са информирани веднага. Не можеш да се ползваш от протекция- критериите са предварително известни за всички ученици , т.нар. "рубрика" и оценяването става в детайли по тези заложени показатели. Трудно минават известните "хитринки", с които сме свикнали да заобикаляме правилата. Системата е максимално прозрачна и за едно по- прикрито патриархално общество това не винаги  е приемливо.

# 536
Днес на Велики вторник реших да ви разкажа за трите жени, възпитанички на Американския колеж, които са изиграли роля в живота ми. Отдавна ме измъчва мисълта, че съм в дълг към тях. Те и трите са пример за мен за значението на образователната институция и нейния отпечатък върху битието на човека. В областите на живота, които ме срещаха с тях те прилагаха наученото в своето училище, "предаваха щафетата".
Първата дама е Елена Торнева или както я наричахме в забавачката "Teacher Torneva". Винаги елегантна, спокойна, красива, с дълбок благороден глас. Преди година и половина прочетох , че е починала- поклон учителко. Трудно ще си представите, че съм играла балет, но имахме балерина, която готвеше тържествата ни. Музикален педагог "Комрид Петкова", с която пеехме. Непрестанни игри с познавателен характер, с развитие на логическото мислене. Прекрасни книжки, които в периода, за който говоря не бяха налични и предполагам , че г-жа Торнева ги носеше от вкъщи. За всяко тържество се правеха костюми и ние се чувствахме като истински принцове и принцеси. Всичко с Елена Торнева беше красота и хармония. Поклон!
Втората дама е г-жа Дочева. За съжаление не си спомням първото и име. Тя ме занимаваше с частни уроци по английски език. Всеки жест, всяка реплика са премерени. Вечно с прекрасна филцова шапка и палто, ръкавици, чанта и обувки в тон. Никога не повиши глас, никога не се разгневи , ако не бях готова с урока. Безкрайно търпение, такт, учтива студенина и дисциплина, но и респект към ученика и неговата личност.
Третата дама е Лиляна Бочева, дъщерята и наследницата в диригентското изкуство на великия Бончо Бочев. Седем години с Лиляна Бочева ми донесоха дисциплина, упорство, системност, борба за съвършенство, хумор , методика за работа с деца, изграждане на колектив, организиране на живота на цяла една хорова школа. Лиляна Бочева е сложила отпечатък върху всеки, който се е срещал с уникалната и личност. На всеки лагер с нас имахме методисти от прическа и грим, балет, танци, спорт, хобита. Под нейно ръководство правехме спектакли и фестивали много преди да станат популярна форма за работа сред младежите. Поклон и благодаря!
Това е част от спецификата на обучението в АК. Всеки ученик има правото, но и задължението да има "извънкласни дейности"- в която област желае. Може да създаде и свой клуб. Да, "математиците" освен че са в math section имат и "школа". Но в същото време могат да участват и в клуба за дебати, или във волейболния отбор. За родителите и учениците, които искат да научат повече- мисля че на страницата на училището са публикувани бюлетините и там можете да видите какви са дейностите, какви са резултатите. Има и сериозни литературни таланти със свои издания. Силни физици и science fair.
За баланс помислих за слаба страна- няма изкръшкване. Дори да се запишеш с падането на бала и заплащането на такса, ако не показваш успех, ако нарушаваш правилника системно, можеш да решиш сам или да те помолят да напуснеш. Не можеш да скриеш оценка или събитие. Всичко е качено в електронна система и родителите са информирани веднага. Не можеш да се ползваш от протекция- критериите са предварително известни за всички ученици , т.нар. "рубрика" и оценяването става в детайли по тези заложени показатели. Трудно минават известните "хитринки", с които сме свикнали да заобикаляме правилата. Системата е максимално прозрачна и за едно по- прикрито патриархално общество това не винаги  е приемливо.
Сърдечно благодаря, че Ви има и мога да чета написаното от Вас. Имам нужда от това. Светли празници.

# 537
Жалко, че спорът е приключил. Беше ми много полезен. А и имах какво да споделя...

# 538
  • Пловдив
Темата ми е много интересна, макар че пряко не ме засяга. Имам си и безпристрастно мнение, но ще си го запазя за себе си предвид предупреждението  Laughing Г-жо Kummer, двама души ли пишат от профила Ви? Иначе поздравления за стила и емоцията на есетата.  Wink

# 539
...
Трудно минават известните "хитринки", с които сме свикнали да заобикаляме правилата. Системата е максимално прозрачна и за едно по- прикрито патриархално общество това не винаги  е приемливо.

Чудесно е, че след години се сещаме за преподавателите, които в голяма степен са определили мирогледа и бъдещето ни. Радостно е, че тези наши учители са съумели да предадат заряда си и на част от следващото поколение, което сега учи нашите деца.

Аз обаче съм практик и затова винаги търся действието, резултата. Това търсене поражда въпрос. Въпросът ми е продиктуван от споделенaтa от Kummer информация, че е бивш ректор, възпитаник на "онова училище" и родител на ученик от АК, както и на споделените от нея размисли за съвременното образование и +/- на АК.

Г-жо Kummer, въпреки традицията във форума да се говори на "ти", обръщам се към Вас на "вие", за да изразя уважението си към Вас като към една от само 4-те жени-ректори в България. Явно ясно виждате плюсовете на методологията на преподаване,  използвана от Американския колеж в София. Бихте ли споделили каква част от нея Вие приложихте в своята дейност като ректор, имахте ли успех, ако не - каква беше причината?

Последна редакция: вт, 19 апр 2011, 14:20 от Obsolete

Общи условия

Активация на акаунт