Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 814
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 885
Я да попитам, успяват ли децата от АК да спечелят стипендии за тези университети , или родителите спонсорират по-голямата час от висшето образоване на децата си?  newsm78
Предполагам че тези които са влезли в университети в  САЩ са получили пълни или частични стипендии, защото там образованието е много по скъпо от това в Англия.

По принцип в Англия няма стипендии, но няма върнати студенти от Окафорд и Кембридж поради липса на средства. Simple Smile  Възможно това да се отнася и за още 1-2 престижни английски университета като LSE, UCL или Imperial College. Помощите които там се отпускат са главно от грантове и са строго лични.
За останалите се плаща.

# 886
  • Там, където ме обичат
Завършилите Колежа продължават образованието си в най-добрите университети в цял свят. Представителите на випуски 2008-2011 се обучават в Princeton University, University of Cambridge, Yale University, University of Oxford, Brown University, Cornell University, London School of Economics, Dartmouth University, Tufts University, Vassar College и много други.
От тук.
Благодаря, точно това ми трябваше.  bouquet

# 887
През следващата учебна година АК ще приемат 160 ученици:
http://www.acs.bg/NewsDetails.aspx?cat_id=3&news_id=222

Може и да греша, но доколкото си спомням приемаха 144 ученици. Откога е промяната?

# 888
142 (71 на 71) са били м.г.

През следващата учебна година АК ще приемат 160 ученици:
http://www.acs.bg/NewsDetails.aspx?cat_id=3&news_id=222

Може и да греша, но доколкото си спомням приемаха 144 ученици. Откога е промяната?

# 889
  • България
До сега приемаха 142 /71 + 71/. Явно промяната е от следващата учебна година.

# 890
  • Там, където ме обичат
До сега приемаха 142 /71 + 71/. Явно промяната е от следващата учебна година.
Разликата от 18 деца означава още една паралелка. Няма лощо, стига малко да намалят таксата, че направо издъхваме.  Close

# 891
Няма лощо, стига малко да намалят таксата, че направо издъхваме.  Close
Явно не това е целта, защото таксата продължава да расте.
http://acs.bg/Home/Admissions/Tuition_Rates_and_Scholarships.aspx

# 892
  • София
Целта е всеки, който кандидатства да може да влезе. Ако продължават така, ще постигнат съотношение 1:1 на кандидати и брой места.

# 893
Целта е всеки, който кандидатства да може да влезе. Ако продължават така, ще постигнат съотношение 1:1 на кандидати и брой места.

Това не е и никога няма да бъде целта. Целта е да се правят пари и затова да влязат трябва само платежеспособните, не всички. Впрочем миналата и по-миналата година май беше дъното на раждаемостта и наборите бяха най-малки. Сега пак почват да се увеличават, та официално може и да е затова.

# 894
  • София

Това не е и никога няма да бъде целта. Целта е да се правят пари и затова да влязат трябва само платежеспособните, не всички. Впрочем миналата и по-миналата година май беше дъното на раждаемостта и наборите бяха най-малки. Сега пак почват да се увеличават, та официално може и да е затова.
В даден момент двете маркирани категории биха могли почти напълно да се припокрият.

# 895

В даден момент двете маркирани категории биха могли почти напълно да се припокрият.

Тенденцията за качване на таксите в АК в малка държава като България започва вече да изглежда странно.
Ако продължават да увеличават таксата, скоро ще започнат да дублират друго силно чуждо у-ще - Англо-американското, което е на има-няма километър от тях, а базата им пък е приказка. Не ми се вижда възможно в малка страна като БГ, да има клиенти и за двете чужди училища, ако долу-горе си изравнят таксите. В ААУ идват основно от посолства и големи чужди фирми, които често покриват таксите за училището и на родителите им (вероятно) е все тая дали таксата е 15 000 евро, или малко по-малко, щом работодателят им плаща (а обикновено това е в пакета при релокация, а таксите в други европейски страни дори са по-високи). Дори АК леко да им подбият таксата, пак ми е трудно да си представя, че ще привлекат повечето чужденци при тях.
А за българите ще стане като с Френския лицей. Всичко е хубаво, но като се сравни какво ти дават въз основа пари/качество, в много случаи плюсовете са за българското образование. И аз много харесвам ФЛ, мислих-мислих, писах плюсове-минуси и видях колко повече са предимствата на нашата българска ЧДГ и българско ЧУ, а пък след 8 клас си има и доста силни държавни училища. Да, има един голям плюс при АК и ФЛ - чуждата диплома и "марката", но за тях не може да се плаща до безкрайност, дори и да не е нещо супер.
Така че ако АК си загубят българските родители като клиенти, хич не ги виждам да се преборят с привличането на клиентите на ААУ. А пък още по-странно ми се струва две американски образователни институции "да си подливат по този начин вода".
Дано да е за последно това покачване! И дано да са помислили за повече стипендии и финансова помощ. Вече доста се отдалечават от таксите в българските частни училища, за да разчитат на тези ученици.

# 896
  • София
Danybon,  добави все пак и АЕА. Те също имат своите клиенти, а тъй като сутрин бусовете им минават покрай нас, установявам, че немалко деца учат там. Не зная какви са им таксите, но мисля, че училището е до 12-ти клас.

# 897
Danybon,  добави все пак и АЕА. Те също имат своите клиенти, а тъй като сутрин бусовете им минават покрай нас, установявам, че немалко деца учат там. Не зная какви са им таксите, но мисля, че училището е до 12-ти клас.

Нямам представа какви са таксите в АЕА - остава си май някаква добре забулена тайна. А така също не знам и какво диплома издават (не говоря за българска - те не са лицензирани от МОН, а за чуждестранна).
Според мен, от покачването на таксите в АК, би спечелило най-много друго частно у-ще - ЧГ Златарски. И без това ми се струва, че от няколко години има по-засилен интерес от ученици от ЧУ към това у-ще заради IB дипломата. Може би по-скоро са като резервен вариант на желаещите да учат в АК. И ако си запазят таксите на това ниво през следващите години, а АК продължава да ги вдига, определено може и да станат по-желаното у-ще, макар че все още да не им е чак толкова положителен имиджът в публичното пространство.

# 898
  • София
Вероятно АК ще си запълнят бройките. Но дали промените няма да са за сметка на имиджа и средата, времето ще покаже.

# 899
За какви чужденци говорите - там има 3% чужденци, 25 деца според сайта им.. единтвените родители, клиенти на Колежа, са българските - за  това и вдигат таксата, от нея си докарват доходите. Вероятно с окриването на новата сграда на Англо-Американското училище през следващата година,   в Колежа чужденци няма да останат.

Общи условия

Активация на акаунт