Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 807
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 900
За какви чужденци говорите - там има 3% чужденци, 25 деца според сайта им.. единтвените родители, клиенти на Колежа, са българските - за  това и вдигат таксата, от нея си докарват доходите. Вероятно с окриването на новата сграда на Англо-Американското училище през следващата година,   в Колежа чужденци няма да останат.

Благодаря за коментара и за вметката за новото крило на ААУ - мислех да го пиша, а съм забравила. Затова и съвсем не ми се връзваше тендецията на АК.

Но коментарът ми горе беше хипотетичен, защото:

- ако таксите им прескочат определена граница, вероятно ще загубят като клиенти и повечето родители от ЧУ.

В момента таксите в ЧУ до 7 клас са около 4000 евро (+/-) с включен транспорт и храна.
Випуските - не ми се вярва да надскачат общо 300 деца от всички ЧУ.
Доста от най-платежоспособните продължават в чужбина.
Голям % от децата от ЧУ избират силните държавни гимназии - СМГ, езикови.
Така че може би само половината випуск от учениците от ЧУ да поглеждат към АК - пак предполагам, но пък вчера чух от родители от ПЧМГ, че категорично там си продължават докрая (таксите там са и доста по-ниски).

Следователно ще е необходима доста сериозна настройка на остатъка родители да изберат Колежа, колкото и прекрасен да е, защото:

- Ако дете, започне догодина в АК при 5800 евро и ако тенденцията е да се вдига таксата с около 100 евро на година, значи родителят трябва да е с настройка, че докрая на обучението му да плаща към 6300 евро (а минели таксата психологическата граница от 6000 Е, по-добре човек да си сложи и резерв и да се настройва за повече, нали?), а това е без храна и транспорт. А всеки следващ випуск все повече трябва да се настройва, че може да завърши с такса 7000 Е, което си е направо убийствено. Разбира се, говоря хипотетично, ако това е тенденцията на АК и занапред. (Моля да ме извините, ако има неточности!)

- Т.е. ако вземем онези около 4000 евро от ЧУ и махнем транспорт и храна, се получава, че този родител трябва да е с настройка да плаща два пъти повече за обучение. Не, че не си заслужава, но вероятно голям % на можещите да плащат тези суми, ще намалее.
А в един момент можем да стигнем до извода и дали си заслужава, както аз се запитах за Френския лицей след като в българските частни градини/у-ща получавам повече услуги, страхотни условия и обучения на по-нормални цени.

По тази причина горе се питах дали не се насочват към друга целева група - чужденци, експати, дипломати..., но пък с тази българска диплома, не е логично. Мерси за уточнението!

Та така - само си разсъждавам на глас.
Иначе си оставам голям фен на АК, но човек трябва да гледа и какви са тенденциите и да не се залъгва само от силни емоции и любов.

# 901
Признавам си, че и за мен таксата е най-сериозния ми проблем, но:

Темповете на ръст в таксата в предходни години беше/ е бил доста по-сериозен от 100 евро на година.

В нашия випуск мисля, че по-голямата част от децата не идват от ЧУ. Много от платежоспособните родители не инвестират в начален курс в ЧУ.

Не забравяйте, че около 20 % от приетите ученици идват от провинцията и колежът не го е забравил. Очаквам даже ръст в този процент

Не искам да си позволявам да сравнявам ААУ и АК, но само ще вметна, че базата на АК /не знам точния брой на сградите и съоръженията- информативно погледнах указателя за родителската среща, трябвало е да се посещават учители в следните сгради: Сандърс хол, сградата по природни науки, Острандър хол, Абът хол, сграда №5 и сграда №2 - всичките са на по няколко етажа/ е предназначена само за гимназиален курс. В колежът учат над 600 гимназисти, не знам колко гимназисти може да поеме базата на ААУ., въпреки че съм я посещавала, но не се наемам с твърдения

Идея нямам колко са преподавателите в ААУ и как е академичното ниво там, но в АК  мисля, че преподавателския екип е около 10% от броя на децата и няма недоволни от академичното ниво.

Мисля, че процентът деца, обучаващи се на високата такса в АК ще расте, защото едва от 2-3 години българчета, идващи от чужбина се приемат в колежа без изпит, но на високата такса.

Моите предположения за промяната на системата с таксите и премахването на такса стипендия са, че една от причините е, намалели дотации от САЩ за колежа, поради кризата там

Не, че ми харесва таксата, но и аз само си разсъждавам защо колежът едва ли ще намали таксата

Последна редакция: ср, 07 дек 2011, 13:03 от rosss

# 902
  • София

Идея нямам колко са преподавателите в ААУ и как е академичното ниво там, но в АК  мисля, че преподавателския екип е около 10% от броя на децата и няма недоволни от академичното ниво.

Ами всъщност има... Няма да цитирам имена, но дъщеря ми откровено се подиграва на произношението и на английския като цяло на някои преподаватели. Да не говорим, че някои предмети учат на български, защото госпожата не владеела добре английски  Rolling Eyes

# 903
Rosss, благодаря за споделеното! Честит 8-ми декември! Simple Smile

Няколко мои нови разсъждения:

Да, плавно се вдига таксата, но вече стига една психологическа граница за частното образование у нас - 6000 Е и скоро ще я мине. Ако се бяха запазили таксите си на 5500 Е, изглеждаше долу-горе нормално да са с една идея по-скъпи от българските частни училища. Но вече човек започва да се замисля - дори и да може или да иска да плати тази такса - кои ще са другите, които ще могат да плащат такава такса (за разлика от ААУ тук са основно българи). За България това са сериозни суми и всяко - дори леко, покачване - променя рязко средата на учениците - по един начин изглежда тя при такса 4000 Е, по друг е вече с около 6000 Е с тенденция да стигне 7000 Е. Има май само 2 български ЧУ с по-високи такси от 5000 Е и за едно определено се носят легенди.

А, да, всъщност има и още нещо важно. У нас доста семейства са с (поне) 2 деца и като говорим за високи такси за обучение, всеки си пресмята всичко по две. И човек дори да може да плати едната такса, чисто психологически винаги смята дали може и да плати същата и за второто дете, защото си е почти традиция малкото да избира пътя на голямото.

АК може да почерпи опит от Фр. лицей.
Откакто Фр. лицей си вдигна таксите (станаха една идея по-скъпи от българските ЧУ, но такста  покрива само базисното обучение и за всичко друго се доплаща), човек може да се втрещи какво им е "дошло до главата" от някои новоприсъединилите се бълг. семейства там. Има недоволство и от французите, и от франкофоните (които знаят защо са там) и от самите гореспоменати семейства, защото те очакват нещо различно, щом дават толкова пари (повече от бълг. ЧУ, но за по-малко екстри). А при още по-високите такси в АК се питам каква среда ще се получи (основно българска) и дали заради доброто образование си заслужават някои притеснения от евентуалната среда. И най-вече - ако човек всячески се е опитвал да предпази детето си от простотията и му е предоставял години наред един по-добър поглед върху българската действителност, дали няма - заради по-сериозните такси за частно обучение, направо да го "натика" в това, от което се е опитвал да избяга години наред. Става дума не за деца от детска градина, където благодарение на добрите учители, могат да се тушират всякакви грешки от семейното възпитание, а за почти оформени личности, които вече са наясно кои са, откъде произлизат, какво искат да постигнат.

Дано АК са ги премислили тези въпроси! Предполагам, че щом има тенденция да покачват таксите, са проиграли всякакви варианти и си имат профил на кандидат-колежаните и средата, която да очакват. Всъщност сигурно точно с финансовата помощ и със стипендиите постигат баланс.

# 904

Ами всъщност има... Няма да цитирам имена, но дъщеря ми откровено се подиграва на произношението и на английския като цяло на някои преподаватели. Да не говорим, че някои предмети учат на български, защото госпожата не владеела добре английски  Rolling Eyes

Много се радвам, че се включи родител с настоящ опит и негативно мнение. Мисля, че това е важно за темата!

Само ще си позволя да вметна, че всеки родител има различни виждания кое според него е добро за детето му и кое не! Аз лично предпочитам този предмет да се преподава от Българин , с каквото и да е ниво на английски, отколкото от англичанин, неговорещ български. Защото за мен приоритетие по този предмет са със следната градивност: висока разбираемост на материала от детето;  да знае и да няма пропуски в терминологията на български по този предмет; терминологията на английски те я усвоят неминуемо.

# 905
  • Там, където ме обичат
Много се радвам, че се включи родител с настоящ опит и негативно мнение. Мисля, че това е важно за темата!
Само ще си позволя да вметна, че всеки родител има различни виждания кое според него е добро за детето му и кое не! Аз лично предпочитам този предмет да се преподава от Българин , с каквото и да е ниво на английски, отколкото от англичанин, неговорещ български. Защото за мен приоритетие по този предмет са със следната градивност: висока разбираемост на материала от детето;  да знае и да няма пропуски в терминологията на български по този предмет; терминологията на английски те я усвоят неминуемо.
За кой предмет става въпрос?

# 906
  • София
Химия

# 907
  • Там, където ме обичат
Не съм съгласна за такса гонеща почти 6000 Е  който-да-е предмет "да се преподава от Българин , с каквото и да е ниво на английски". Никак не съм съгласна Naughty

# 908
  • София
Не съм съгласна за такса гонеща почти 6000 Е  който-да-е предмет "да се преподава от Българин , с каквото и да е ниво на английски". Никак не съм съгласна Naughty

При учебници на английски...

# 909
Не съм съгласна за такса гонеща почти 6000 Е  който-да-е предмет "да се преподава от Българин , с каквото и да е ниво на английски". Никак не съм съгласна Naughty

При учебници на английски...

Izvinete niamam cirilica.

Ne govoria za chemistry, a za math. I vseki si ima pravo na mnenie, az matematikata iskam da se vodi ot balgarin, ina4e shte zagubi terminologiata na BG . Matematikata se vodi dvuezi4no.

Ako ne se laja ste na6ia vipusk i chemistry se vodi ot edin ot nai-dobrite prepodavateli v koleja. Prepoadavatel, koito e ot dalgi godini tam i vodi i podgotovka za specializiranite izpiti po chemistry na English. Dashteria mi shte se iaviava na dva dopalnitelni izpita po chemistry za kandidatstvane v Universitet, izklu4itelno s pomo6tta na tozi prepodavatel i za parvi pat 4uvam, 4e za neinia perfekten angliiski moje da ima zabelejki. Zatova i vaob6te izklu4ih himiata kato predmet, za koito govorite.

Moje i da sme pri razli4ni prepodavateli - nie sme profil Chemistry, no dokolkoto znam tia vodi na vsi4ki 11 klasove i izu4avat predmeta na English, a v 4asovete po profil ima na BG, koeto az podkrepiam

Последна редакция: сб, 10 дек 2011, 16:55 от rosss

# 910
  • София
Бях на Ден на отворените врати в колежа със скептично настроения си син, който до днес следобед бе твърдо убеден, че иска да си продължи в СМГ и с всичките ми накуп резерви по отношение на колежа. Част от опасенията ми все още ги има (основно за падналото ниво и тва, че става досъпен за състоятелните, а не толкова умните деца), но при все тях, стига да успея да намеря въпросните 6 000 евро на година и Диването да го приемат, нямам съмнение, че това е предпочитаното училище и че тези пари си заслужават.  Peace

(няма да изпадам в полемика за това, че постът ми звучи едва ли не рекламно и че тези дни се правят само, за да се впечатлят родителите; освен това натрупаното в мен възмущение от некадърното ръководство на СМГ и тоталната мизерия в училището, както и наборът от некадърни даскали, на които явно никой не им упражнява контрол съвсем естествено ме карат да търся училище, което вдъхва спокойствие и увереност за обучението,  което детето ще получи и което, за съжаление, изобщо не съм убедена, че дават в което и да българско училище)

# 911
  • Там, където ме обичат
Не ми стана ясна причината за промяната в мнението на Milenita . Не че се съмнявам в искреността, но ми се искаше да чуя по-ясно аргументите, ако може, разбира се Peace

# 912
освен това натрупаното в мен възмущение от некадърното ръководство на СМГ и тоталната мизерия в училището, както и наборът от некадърни даскали, на които явно никой не им упражнява контрол съвсем естествено ме карат да търся училище, което вдъхва спокойствие и увереност за обучението,  което детето ще получи и което, за съжаление, изобщо не съм убедена, че дават в което и да българско училище)

Много силни думи. Най-малкото не ми се струва редно да се обобщава така, защото в СМГ преподават учители като Симеонов, Минчева, Шаркова, които не са некадърни по каквито и ще критерии да бъдат оценявани.

# 913
  • София
Някъде да съм написала "всички учители"???????????????????
Катедрата "Математика" е силна и слава Богу, но на фона на останалите недомислия и съвсем отговорно заявявам некадърници, се питам докога. Това, на което се нагледах последните години в тетрадките на сина ми и се наслушах на безумията в единствената за учебната година родителска среща, са повече от достатъчни за мен, и по моите си критерии, да се разочаровам от СМГ.

фоксисилвър, ще отговоря по-късно на лични за промяната в моята мотивация и тази на детето, че не ми се разправя с нищо черно повече Simple Smile)))

# 914
Някъде да съм написала "всички учители"???????????????????

Не си, но членуването в "наборът от некадърни даскали" навежда на мисълта, че става дума за всички, т.е. за целия набор от даскали. Аз лично нямам впечатления да има явно некадърни, но пък и не познавам всички де Peace

Общи условия

Активация на акаунт