Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 805
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 915
Вече и прием след 8-ми клас.
 Simple Smile

# 916
Да, вече има прием след 8. клас, след 9. клас, а също и увеличаване на приетите ученици на 160 (вместо досегашните 142, тоест предвижда се цяла нова паралелка). Ще рече - достъпност голяма, само да си платиш.

В последния месечен бюлетин пък президентът говори за необходимостта от по-ефективна реклама и даже призовава родителите на учещите там деца да сторят следното: "разкажете на вашите приятели и познати за възможностите, които предлага Американският колеж".

Разбира се, не може да се подценява демографската криза, а също и това, че в днешно време изработването на рекламни стратегии е от особена важност. И все пак преди години приемът в колежа беше свързан с голяма конкурентност; познавам изумително умни, но неприети деца. Да влезеш в колежа, си беше борба. А самият колеж беше достатъчно търсено място и без да прибягва до молби родителите да го рекламират. Като се замисля, едва ли и днес, въпреки демографската криза, ръководството на, да кажем, немската или испанската, или която и да е държавна елитна гимназия, ще призовава родители да разгласяват сред близки хубавините й.

Очевидно в колежа има някаква криза - предвид неистовото разширяване на приема, увеличаването на таксите и жалбите на президента.

# 917
Приемът след  9 клас не е нововъведение от тази година.
Всеки випуск дванайсетокласници, по една или друга причина, завършва с минимум 20 % по-малко деца от започналите обучението през осми клас. Защо тогава да не увеличат с 10% броят на приетите деца.

Призивът на президента към родителите е да разкажат за лични впечатления. Значи знае, че тези впечатления са положтелни, какво лошо има в това.

Аз също научих случайно за съществуването на АК от една статия в интернет. Добре, че не беше твърде късно. И бих се радвала, ако тогава имаше някой, който можеше да ми разкаже за колежа.

# 918
  • София
Без да взимам отношение относно сравненията в качеството на образованието, преподавателски екип и т.н. на АК с другите гимназии, бих искала да опонирам на Аглая Епанчина за неудачния пример с липсата на реклама на НЕГ, ИЕГ, АЕГ...
Не може да се сравняват ЧУ, издържащо се от неправителствена частна фондация и такси, с училища, които са изцяло на държавна/общинска издръжка! Икономическата и финансовата криза се отразиха доста сериозно и в Щатите и е несериозно да се смята, че това няма да се отрази на отпусканите за АК финансови средства. При намалена субсидия е съвсем резонно да се търсят начини за запълване на бюджета. Peace
П.П. Явно силните емоции /pro и contra АК/на някои форумци им пречат да бъдат достаъчно обективни.

# 919
П.П. Явно силните емоции /pro и contra АК/на някои форумци им пречат да бъдат достатъчно обективни.

Струва ми се, че този спор е малко пресилен - както се казва "Право да седим, криво да съдим, или както там беше, това е едно добро училище за България. Мнението си мога да илюстрирам красноречиво само с думите на дъщеря ми: "Там всички деца искат да бъдат приятели с мен защото знам и мога, а не да ми завиждат и мразят за това".
[/quote]

# 920
  • София
Това със завиждането и мразенето е патент по-скоро на децата в по-малките класове. Peace В държавни гимназии също има много можещи и знаещи деца и тези техни качества по никакъв начин не им пречат на създаването на   истински приятелства, нито пък са повод за омраза и завист.Затова не считам, че точно този факт е показател за това дали едно училище, било то колежът или някоя държавна гимназия, е добро.

Последна редакция: ср, 21 дек 2011, 18:34 от eine in Rente gegangene Nixe

# 921
Вече и прием след 8-ми клас.
 Simple Smile

Нормално. И тук, както и в ДУ, всяка незапълнена бройка означава загубени пари. Това си е нормална бизнес стратегия, като се погледне съвсем обективно. А и ако се приеме за вярно, че влизат деца с все по-ниско ниво, това ще означава и все повече неиздържали на темпото, или с други думи повече освободени места. Е, няма начин АК да се примири с това. Другата алтернатива е да смекчат критериите за да не отпадат деца. Което май ще е съвсем пагубно.

Цитат
Право да седим, криво да съдим, или както там беше, това е едно добро училище за България. Мнението си мога да илюстрирам красноречиво само с думите на дъщеря ми: "Там всички деца искат да бъдат приятели с мен защото знам и мога, а не да ми завиждат и мразят за това".

Съмнявам се някой от писалите до тук (про или контра АК да е настроен) да е твърдял, че АК не е добро училище. Съмненията и дебатите са само относно това дали е чак толкова добро училище, че да си струва все по-нарастващите такси. При положение, че и в другите елитни ДУ никой не мрази шампионите от олимпиади, а и там децата излизат със сходно ниво на образование.

# 922
Това със завиждането и мразенето е патент по-скоро на децата в по-малките класове. Peace В държавни гимназии също има много можещи и знаещи деца и тези техни качества по никакъв начин не им пречат на създаването на   истински приятелства, нито пък са повод за омраза и завист.
(Възторжени възгласи и бурни и продължителни ръкопляскания )

Ама че разбира се в БЪЛГАРСКИТЕ (особенно дебело подчертано)  ДЪРЖАВНИ гимназии децата имат съвсем по различни от АМЕРИКАНСКИТЕ ЧАСТНИ у-ща отношения.  То по (ваше) определение е така.  Малко не е ясен моментът, кога "завиждането и мразенето" се изпаряват от самосебе си , но не трябва да сме черногледи.  Laughing

Колкото и калпаво да е образованието ни, то е  това, което ежегодно от пет паралелки в СМГ  изкарва поне по десетина олимпийски състезатели с резултати, съизмерими  напълно с тези на огромни нации като китайската и американската.И явно не толкова трагично, колкото се опитвате да го изкарате, при положение, че тази последната упомената нация дава мило и драго със стипендии  да прикотка въпросните олимпийци в най-престижните си университети., което от ученик, учил до 7 клас в нормално основно училище, направи петият поред човек в света , доказал 200-годишна задача. Продукт на същото това образование е девойка, неизучавала до 7 клас немски и  представила се на миналогодишната международна олимпиада по езика , в конкуренция с представители  на повече от 25 страни, като най-добре владеещата го в света. Wink И още ред примери... Та дори и редовите български студенти в престижни западни университети, как са стигнали дотам..newsm78   След относително добра основа , получена в БЪЛГАРСКОТО училище, надграждана с допълнителна подготовка. Ще кажете, че тук е разковничето..Че успеваемост регистрират онези, които допълнително се занимават навън.Та нима и в Америка не е  така..Да не би масите да се справят блестящо?
Мисълта ми е, че на всички ни е ясно, колко много минуси следва да се отстранят от нашето образование, за да върви то напред.Но много от нас си затварят очите и сляпо възхваляват американския и западния модел, сякаш те нямат своите негативи.. Mr. Green
 superuu superuu superuu

Г-жа пак сте на поста си ! И както винаги - УНИКАЛНА!  Laughing

Последна редакция: чт, 22 дек 2011, 16:36 от plamenhk

# 923
Нещо не мога да зацепя какво в постинга на Русалката предизвика тази бурна екзалтация newsm78

Искаш да кажеш, че децата от СМГ съвсем нямат съизмерими успехи с китайчетата?
Или че българче не е доказало Аполониевата задача по пети, неизвестен до сега начин?

Да, като цяло българското образование куца, но то и в САЩ негрите не са шампиони от олимпиади (както много обичаш да привличаш вниманието към негрите). Елитът от елитните училища обаче не отстъпва на никого.

# 924
  • София
Господине, защо веднъж внимателно не прочетете написаното от друг Mr. Green
Това със завиждането и мразенето е патент по-скоро на децата в по-малките класове. Peace В държавни гимназии също има много можещи и знаещи деца и тези техни качества по никакъв начин не им пречат на създаването на   истински приятелства, нито пък са повод за омраза и завист.Затова не считам, че точно този факт е показател за това дали едно училище, било то колежът или някоя държавна гимназия, е добро.
Никъде не съм нападнала колежа, нито съм казала, че отношенията между децата в него не са основани на приятелство. Казала съм само,че тези отношения сами по себе си не правят едно училище добро.Пък вие си ръкопляскайте....И докато пляскате, дано се усетите, че с изказването си си вкарвате автогол. Та децата в колежа откъде идват, къде са учили до 7 клас, в защитена среда ли, нима са им чужди  коментираните недотам добри  отношения с връстници? Нито в елитното държавно, нито в колежа завистта и омразата се изпаряват с вълшебна пръчица. Просто на тези места, с малки изключения, попадат възпитани, амбициозни деца, с интелектуален потенциал, с относително равни възможности - факт, който обяснява  приятелските взаимоотношения, подобните интереси и отсъствието на завист .Това нещо по-трудно се постига в основното  училище и прогимназиалния курс, в които са събрани деца от кол и въже, без каквато и да е селекция..Отликите между тях са достатъчна предпоставка за недолюбване на този или онзи, за окачествяването му от отворковците като зубър.Но вие нали сте всезнаещ, пляскайте... Joy hahaha А аз ще се смея.

# 925
Вие двете като сестри Кушлеви в дует започнахте да пеете песните за недоброто АК.

За какво да отиват децата в АМЕРКАНСКОТО у-ще , когато БЪЛГАРСКОТО образование е такова гениално ?   Laughing  Пустите американци "дават мило и драго да прикоткат"  "продуктите"  ни.   С примерите си Русалката направо изстреля на космическа висота образованието ни, та дано на "сляпо възхваляващите американския и западния модел" им се отворят очите.

Казала съм само,че тези отношения сами по себе си не правят едно училище добро.
А кой твърди обратното,т.е. че само отношенията правят у-щето добро ?

Нещо не мога да зацепя какво в постинга на Русалката предизвика тази бурна екзалтация newsm78
"Доказателствената" стойност на възражението и като отговор на г-жа Moshi в стила на едно подобно изказване от филма "Кит"
Цитирам по памет: "Съветският учен Виноградов не твърди че в Черно море живеят китове, но не твърди и обратното. Ето, с наука се прави социализъм". Laughing

Какво ви мотивира да сте най активните боркини против АК? Трябва да има някаква вътрешна мотивация, когато постоянно лансирате такива глупави доводи във ВСИЧКИ теми свързани главно с американското образование. Забелязах че докато не о@ерете темите не мирясвате. В това се състои и активното ви участие. Психологията на зависта е най близка до вашето поведение.

# 926
Вие двете като сестри Кушлеви в дует започнахте да пеете песните за недоброто АК.

Какво ви мотивира да сте най активните боркини против АК? Трябва да има някаква вътрешна мотивация, когато постоянно лансирате такива глупави доводи във ВСИЧКИ теми свързани главно с американското образование. Забелязах че докато не о@ерете темите не мирясвате. В това се състои и активното ви участие. Психологията на зависта е най близка до вашето поведение.

Изобщо не съм против АК. Намери къде съм казала, че е недобро училище? До преди 3-4 години АК даже беше нашият избор за по-нататъшно образование, но след това нещата се развиха така, че привлекателността и полезността на АК за нас конкретно спаднаха и решихме да не продължаваме там. И би ли ми казал на какво и защо да завиждам???  #Crazy

В аргументите ти също не виждам особена логика, просто ти се плюе. Освен това даже не умееш да се изразяваш като хората на български език. Но компенсираш със злост. Да не говорим, че със сигурност аз имам повече информация за развитието на нещата в АК отколкото ти от далечната си чужбина. Изобщо подушвал ли си даже някога АК, че така безусловно го рекламираш? А аз съм го проучвала, 3 -4 години сме ходили на лятно училище там, познавам учители...

# 927
Забелязах че докато не о@ерете темите не мирясвате. В това се състои и активното ви участие.

Това, написано от Вас, звучи като страхотен виц.

Наистина прочетете пак какво точно е написала Русалката, защото тя никъде не е казала нищо против АК. Честно казано, при всичките ми симпатии към това училище, не мога да разбера защо всяко мнение, в което не се пее "осанна", се окачествява като оплюване. Явно е добро училището, но чак пък единственото добро...

# 928
  • София
Господине, понякога си мисля, че освен възпитание ви липсва и така спряганата в пространството способност за четене с разбиране, която замерват изследванията на PISA.
Потребителката Moshi  поднесе  добрите взаимоотношения между учениците в колежа като достатъчно красноречив по нейни думи  показател за това, че училището е добро. В отговор аз не оспорих въобще твърдението й, че АК е  на ниво. Изразих съмнение в това, че само тези хубави приятелски отношения между деца в което и да е училище са достатъчен повод то да бъде прието за добро. Добрата, приятелска  среда  е несъмнено  важна, но едва   в комбинация с още редица фактори тя прави едно училище добро.Не мисля, че трябва да ги изброявам, тъй като всеки заинтересован за образованието на детето си родител ги знае.Само това казах, но на вас явно ви е трудно да вниквате в прочетеното.
Ще съм благодарна  да ми покажете кое в този пост, отправен към Мoshi, изразява нападки от моя страна и  недооценяване на  предимствата на колежа. Трудно ще се справите с  изпълнението на подобна молба. Mr. Green

Последна редакция: чт, 22 дек 2011, 20:30 от eine in Rente gegangene Nixe

# 929
След толкова нововъведения в АК аз се надявам да сложат и допълнителна дата за приема след 7 клас. Винаги нещо може да се случи и дете да не успее да се яви. А ако има възможност, достатъчно гъвкавост показват във всичко, може би трябва да помислят и за допълнителна дата за прием.

Общи условия

Активация на акаунт