Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 776
  • 1 445
  •   5
Отговори
# 930
След толкова нововъведения в АК аз се надявам да сложат и допълнителна дата за приема след 7 клас. Винаги нещо може да се случи и дете да не успее да се яви. А ако има възможност, достатъчно гъвкавост показват във всичко, може би трябва да помислят и за допълнителна дата за прием.

Принципно идеята за резервна дата е много добра. Ние например за да отидем на изпита в АК се отказахме от националното състезание по математика (вторият кръг съвпадаше с изпита).  Ако има резервна дата ще се явят повече деца, но пък трябва да се готвят две различни теми.

# 931
След толкова нововъведения в АК аз се надявам да сложат и допълнителна дата за приема след 7 клас. Винаги нещо може да се случи и дете да не успее да се яви. А ако има възможност, достатъчно гъвкавост показват във всичко, може би трябва да помислят и за допълнителна дата за прием.

Принципно идеята за резервна дата е много добра. Ние например за да отидем на изпита в АК се отказахме от националното състезание по математика (вторият кръг съвпадаше с изпита).  Ако има резервна дата ще се явят повече деца, но пък трябва да се готвят две различни теми.

Аз изхождам от факта, че в ЧУ нас, където има изпити, нещата са много гъвкави и обикновено има повече дати за изпит. Вероятно наистина е огромен труд, нови критерий, но все пак си е спокойно, предразполагащо. Не е необходимо човек да трепери само за една дата. И то точно в периода на вирусите. Една висока температура и край. Най-вероятно те са си изграждали идеята за изпита, според българаската система, където също е така - всичко е концентрирано основно в едната дата. Но пък са частно училище, доста гъвкави и ще бъде интересно да предложат по-модерни варианти за прием.

# 932
Така...Минавам случайно, честно казано. Търсих друго в темите за образованието. Дори не знаех, че има тема за АК, ако и  децата ми да са го завършили вече. И се запитах защо не съм разбрала. Май не съм имала нужда да търся информация тук.  Поогледах темата и това, което се вижда на пръв поглед, е родната картинка от всички форуми: два лагера, тенденциозно спорещи, малко аргументи, повече интерпретации, нула уважение към другия в  някои постове. Някои направо крещят с личен интерес някакъв, иначе не мога да си обясня хуленето и „забавните“ тълкувания на динамиката в това училище, разсмя ме г-жа Епанчина ( а и не само тя): да се ангажира с четене на писмата на директора (да си призная, много рядко ги четях), да ги тълкува,  да обяснява новата бройка на приема... Ех, какво толкова я е притеснил колежът, че инвестира емоции и време в тези постове! Такива „мотивирани“ участници има във всеки  бг форум и всички лесно ги разпознават по каузата им. С други думи: не мога да си обясня по друг начин прегръщането на идеята да хулиш нещо на всяка цена. Или може – с българския модел, с лисицата и гроздето...не знам. Тъжно ми е само, че това не е само по форумите, това е реалността, която градим за нашите деца.
 Та...  мисля, че това не е начинът, който ще помогне за избора. Идете на място, ще ви приемат. Разходетете се. Поговорете с децата. Потърсете друг начин за връзка с родители, не тук.  За себе си мога да кажа: децата ми минаха и  през други елитни училища: никъде нямаше учители, които да остават с тях за консултации и два часа след часовете, ако се наложи; никъде нямаше наистина посветеност в това да ги учат, да ги увличат в нещо, да им дават възможности и най-важното – да рабoтят с тях. Да, може и да има някакви разочарования и разминавания, и ние имахме, но трябва да кажа, че на фона на крайния резултат са пренебрежими,  а и къде няма, другаде биха били далеч по-сериозни. Важен е цялостният дух на училището, ежедневната атмосфера и целите му, но тях тук няма да ги усетите.  Да, таксата е голяма. Но има стипендии, има решения. Идете, питайте, смятайте, претегляйте на кантара. А да четете тук написаното, е като да прочетете коментарите под която и да е публикация в дир.бг, например. 
Да, може да хулим до безкрай. А какво създаваме, какво поощряваме и подкрепяме?
За парите всеки сам ще си прецени, няма нужда да му даваме акъл.

# 933
  • София
Напълно подкрепям - ние отидохме, послушахме, разговаряхме, усетихме и взехме решение  Peace Разбира се, това на фона на лични критерии, изградено мнение за досегашното училище, не без сравнения с него, но фактът, че с Диването, с което от година за абсолютно всичко сме на контра, но след посещението в АК, бяхме на едно мнение, е достатъчно показателен, че наистина сме взели нашето решение. Благодаря на Слънце над мен за споделеното!  Peace

# 934
не мога да си обясня по друг начин прегръщането на идеята да хулиш нещо на всяка цена. Или може – с българския модел, с лисицата и гроздето...не знам. Тъжно ми е само, че това не е само по форумите, това е реалността, която градим за нашите деца.

Идете на място, ще ви приемат. Разходетете се. Поговорете с децата. Потърсете друг начин за връзка с родители, не тук.  За себе си мога да кажа: децата ми минаха и  през други елитни училища: никъде нямаше учители, които да остават с тях за консултации и два часа след часовете, ако се наложи; никъде нямаше наистина посветеност в това да ги учат, да ги увличат в нещо, да им дават възможности и най-важното – да рабoтят с тях. Да, може и да има някакви разочарования и разминавания, и ние имахме, но трябва да кажа, че на фона на крайния резултат са пренебрежими,  а и къде няма, другаде биха били далеч по-сериозни. Важен е цялостният дух на училището, ежедневната атмосфера и целите му, но тях тук няма да ги усетите.  Да, таксата е голяма. Но има стипендии, има решения.

Да, може да хулим до безкрай. А какво създаваме, какво поощряваме и подкрепяме?
За парите всеки сам ще си прецени, няма нужда да му даваме акъл.

Всъщност  не съм видяла някой тук да хули АК. Никой не отрича, че е добро училище. Разминаванията са в детайлите и в стойността на това, което дава АК за всяко отделно дете, съпоставено с разходите и някои други ограничения. А да, и че нивото пада, но това все пак се вижда и може да се подкрепи с факти. А и същото важи за всички други училища в България, следователно и за "входящия материал", който също влияе на нивото след това.

Аз лично съм проучила колежа до крайната степен на възможност, без да записвам детето си там. И първоначално АК беше нашият избор, но с времето станаха промени и в АК, и в "нашия отбор" и АК просто слезе от първото място и се нареди сред резервните варианти, но не се стигна до резервни варианти. Нищо лисичо-гроздено няма в цялата работа.

Що се отнася до стипендиите - сериозните  са само за много тесен кръг от семейства и за да се добереш до такава се налага да си изпееш и майчиното мляко. Толкова информация не искат и данъчните даже Twisted EvilЕдно време беше различно - подкрепяше се представянето без оглед на материално положение, а първото момче и първото момиче учеха съвсем безплатно.

# 935
Ех... И какво... Решението сте взели, отпаднал колежът от интересите ви... И какво правите тогава тук, в тази тема,  с изявления от типа за падналото ниво, за стипендиите

Що се отнася до стипендиите - сериозните  са само за много тесен кръг от семейства и за да се добереш до такава се налага да си изпееш и майчиното мляко. Толкова информация не искат и данъчните даже Twisted Evil

Това неутрална позиция ли е? Нямам време да се ровя и да цитирам предишни постове. Нямам и желание. Има  далеч по-интересни неща по света и в нета.
Кого спасявате? Кого подкрепяте? Как помагате? И какъв е този интерес да се занимавате с нещо, което  явно вече не ви касае пряко? Абсолютно без-лисичо-грозден? Честно казано, не ме и интересува. Това, което ме интересува и засяга, е климатът в обществото ни. Всеки - специалист по всичко, запознат изцяло, проучил „ до крайната степен на възможност“... И нищо градивно... И накъде сме точно?

Всичко добро на всички! Бях за малко и си тръгвам. Светът е цветен. И на много места по света - по-позитивен. Затова и нашите деца отиват там.

# 936
Това тук е свободен форум - интересно ми е и пиша, независимо дали имам интереси към АК. Имала съм интерес някога, събрала съм някаква информация, споделям я. Но не се изживявам за институцията, която ще оправи АК или света. Пък и не виждам защо трябва да бъда градивна и позитивна по отношение на АК. Това точно не е моя работа. Имат си мениджмънт за тези неща, а такива като мен може евентуално да им показват слабите места. Според мен това е достатъчно градивно. Или според теб АК няма слабости и само за позитивното трябва да се пише? Е, това със стипендиите и таксите е най-слабата им страна. Това е началото на всички проблеми в АК и ти може да си затваряш очите за този проблем, но не е зле да има и плурализъм в гледните точки за да се получи баланс. Все пак темата не е "Осанна за АК", нали?

Това за неутралната позиция пък е смешно. Хора с неутрална позиция не пишат, пишат тези с положителна и тези с негативна. За някои неща моята позиция към АК е позитивна, за други не. Писала съм и за двете. Специално въпросникът им за стипендии обаче ме накара искрено да се смея Mr. Green Не би ми и хрумнало да го попълвам, дори да имаше шанс да се класираме. Това ако бяхме решили да се запишем де. Но не ни направиха оферта, на която да не можем да откажем Joy

Последна редакция: нд, 25 дек 2011, 22:57 от Черна станция

# 937
  • Там, където ме обичат
Черна станция,  за какъв въпросник тече реч?

# 938
Черна станция,   за какъв въпросник тече реч?

Е, може да не е най-точният термин, признавам. Но не ми хрумна как другояче да го нарека Peace Става дума за списъка с документи, условия и изисквания за да се отпусне стипендия. Имаше го на сайта на колежа, но май достъпът беше само за приети деца след въвеждане на номера и ЕГН на детето. Сега не го намирам да дам линк или да го копирам, но ставаше дума за 13 точки, като има едно съвсем тъпо изискване - снимка на цялото семейство #Crazy  Да не би да е някакъв фейсконтрол това???. По моите разбирания да подавам всичката тази информация на една недържавна институция е и неблагоразумно, и унизително. А и няма никаква връзка с успехите на детето. Но може и това да е целта - по-малко хора да се опитват.  

И за да няма повече спекулации (не от теб, а от наминаващи случайно Whistling), ето списък на положителното и отрицателното според мен:

Положително:
- Американска система и учебници;
- Голям процент англоговорящи преподаватели;
- Много добро ниво на английски език при завършване, а също и по останалите предмети;
- Среда, различна от тази в българските училища, предполагаща по-лесна адаптация в университет в САЩ;
- Помощ и насока при кандидатстване в чужбина след завършване;
- Ред и дисциплина;
- Активен обществен и академичен живот - кръжоци, събития и пр.
- Превъзходен кампус и добра материална база;
- Децата са избрани с изпит (Много добре замислен, балансиран и организиран изпит);

Отрицателно
- Напоследък акцентът се премества от "избор на най-добрите" към избор на "платежеспособните";
- В следствие на горното - спадане на нивото на елитност на средата (тази година последното прието дете май имаше резултат под 50%, ако не се лъжа);
- Таксата не си струва за деца, които вече знаят много добре английски и не се целят в следване в САЩ;
- Също така, ако дете иска да се развива в конкретна дисциплина - физика, химия, математика и пр. АК не е най-доброто място.

Последните две тирета обаче са условни слабости. Т.е. важат само за определени деца, а не за всички.

Когато и каквото и да съм писала досега се вмества в горните тирета. А да, писала съм още, че нивото на летния езиков курс спадна рязко за тези 3 години, през които сме го посещавали. Накрая просто стана безсмислено да се ходи там. Последното е от личен опит Grinning

Последна редакция: пн, 26 дек 2011, 11:52 от Черна станция

# 939
Благодаря на Слънце за мнението й. Смятам, че създаването на положителна и приятелска среда за нашите деца е много важна- това ги прави добри хора.. Ужасно е да градиш ценности във враждебна среда и да даваш лошите примери като казваш на детето си "Не прави така - лошо е", работещото за мен е да гледа и се учи от положителното. Не смятам, че състезанието между тях трябва да се гради на основа на злобата и противопоставянето, така че "моя резултат"  да бъде за сметка на това, че ще унищожа усилията на съученика ми. Това имах предвид, като цитирах думите на дъщеря ми. Такава среда аз не виждам в настоящото ни училище и това беше първото нещо, което мотивира детето ми да започне подготовка за кандидатстване. Да, ще кандидатстваме 2012 г. Разбира се, като влезе, може и мението й да се промени, но за сега нищо по-добро не е открила.
А какво ще кажете за т.н. "академична честност". Защото мога да ви дам едно много показателно сравнение по тази тема с  нашето училище, което между впрочем минава за момента елитно, но в нашата класация за кандидатстване е на последно място?
За това друг път

# 940
Току що размених няколко думи с дете от АК. За моя изненада сред нехаресваните неща се оказа ...прекрасният голям кампус. Големината означавала непрекъснато търчане по студа за да не закъснееш. Не бях мислила за това от тази гледна точка.

# 941
Който има истинска нужда от стипендия, не го плаши никакъв въпросник.Просто няма какво интересно да впише за материалното си състояние. Всички псевдо нуждаещи се имат мисленето на Черна станция.

# 942
Който има истинска нужда от стипендия, не го плаши никакъв въпросник.Просто няма какво интересно да впише за материалното си състояние. Всички псевдо нуждаещи се имат мисленето на Черна станция.

Всичко, което съм писала, е било по принцип. Никога не съм казвала, че имам нужда от стипендия. Даже май направо съм си казала обратното. Което не променя нещата - искат повече информация и от данъчните. А какво ще я правят после?  Освен това критиката ми беше също и затова, че стипендиите са вид социални помощи, а не зависят от представянето на децата и не стимулират добрите ученици.

# 943

Всичко, което съм писала, е било по принцип. Никога не съм казвала, че имам нужда от стипендия. Даже май направо съм си казала обратното. Което не променя нещата - искат повече информация и от данъчните. А какво ще я правят после?  Освен това критиката ми беше също и затова, че стипендиите са вид социални помощи, а не зависят от представянето на децата и не стимулират добрите ученици.

Критика... И какъв смисъл има такава критика към една политика, възприета от едно ЧАСТНО училище и съобразена с начина на оценяване на знанията на учениците в него?!
Има 3 пълни стипендии, покриващи целия курс на обучение. Всичко останало е финансова помощ, оказвана чрез намаляване на учебните такси.
Хората са преценили, че всеки ученик на колежа /а това означава със среден успех минимум 80.5 %/ е достатъчно добър ученик, и не бива да бъде "загубен" единствено поради финансова невъзможност на семейството да осигури плащането на пълния размер на таксата.
Защото такъв успех по всеки отделен предмет в колежа означава най-малко "много добър", а във всички други училища на територията на България - винаги "отличен".
Ясно и просто!

А относно "падналото ниво" ми се ще да Ви кажа и друго. В това училище всеки ученик се оценява не на фона на другите, а на фона на максимално възможното за всяко конкретно задание. Поради това едно дете може и да е най-добро в паралелката по даден предмет, но ако средният му успех по този предмет е например 91.4 %, няма учител, който да му "даде" този 0,1 %, че да има отличен.

# 944
И какъв смисъл има такава критика към една политика, възприета от едно ЧАСТНО училище и съобразена с начина на оценяване на знанията на учениците в него?!
Училището може да е частно и независимо, но не е затворена система, а приема и обучава ученици отвън. Критиката е от гледна точка на учениците.
Има 3 пълни стипендии, покриващи целия курс на обучение. Всичко останало е финансова помощ, оказвана чрез намаляване на учебните такси.
Дори тези пълни стипендии не се дават за заслуги, а пак доминира социалният елемент

Защото такъв успех по всеки отделен предмет в колежа означава най-малко "много добър", а във всички други училища на територията на България - винаги "отличен".
Да бе да, там децата са гении, вече знаем.

А относно "падналото ниво" ми се ще да Ви кажа и друго. В това училище всеки ученик се оценява не на фона на другите, а на фона на максимално възможното за всяко конкретно задание. Поради това едно дете може и да е най-добро в паралелката по даден предмет, но ако средният му успех по този предмет е например 91.4 %, няма учител, който да му "даде" този 0,1 %, че да има отличен.
Не знам в някое училище оценките да се пишат на фона на другите деца. Навсякъде си има критерии и оценката е съответствие с критериите, а не с представянето на другите.

Общи условия

Активация на акаунт