Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 744
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 975
  • София
За испанския смело мога да кажа, че не се учи  Tired В смисъл, че се учи проформа. Дъщеря ми е записана на испански, но и тя сама си казва, че нищо не е научила досега. Но предполагам, че и тя има вина за това. 

# 976
zuri, ВаняМ, благодаря ви много за информацията! Много ми е полезно!

Знанията по втория език (може би за немския, френския, щом испанският не е на добро ниво) достатъчни ли са при завършване да се вземе В2 ниво по европейската рамка?

Но това си е доста високо ниво и май доста съм се размечтала Simple Smile

Жалко, че нямат руски - доста важен език е.

# 977
  • Там, където ме обичат
И аз съм на мнение, че немският се учи много сериозно. Не мога да кажа по колко думи на час вземат, но изискванията са много високи, а даскалите - педантични и строги.

# 978
foxysilver, благодаря!

Снощи забравих да попитам още нещо. Вторият чужд език по колко часа на седмица е?

Опитвам се да си спомня едно време в езиковите гимназии по колко часа ни беше вторият западен език. Някой помни ли? Просто ще ми е интересно за сравнение.

# 979
  • Там, където ме обичат
foxysilver, благодаря!

Снощи забравих да попитам още нещо. Вторият чужд език по колко часа на седмица е?

Опитвам се да си спомня едно време в езиковите гимназии по колко часа ни беше вторият западен език. Някой помни ли? Просто ще ми е интересно за сравнение.
Не съм сигурна, но мисля 1-2 часа седмично имахме втори чужд език, поне едно време.  А в АК как е не знам, но ще попитам.

# 980
Да питам по колко дни в годината , имат право на отсъствие от АК по домашни причини?

# 981
Danybon,

Преди ти бях отговорила, че френския се учи най-много, по спомени точно от тази тема- някъде съм го чела. Беше пост на бивша ученичка, която беше писала, че без допълнителни занимания е взела сертификат от Френския институт, но вече не помня В1 или В2.
Питах дъщеря ми, нейното мнение е, че немския в момента се учи на най-високо ниво.
Тогава я скастрих, че тя не избра немски, въпреки че имаше А2 от Гьоте, а избра испански. Но отговорът беше „Само немски сега ми липсва, много си ми е добре с испанския. Имам други неща да гоня!”
Пиша това, защото ще се опитам да разясня нещо. Ние сме свикнали приоритети за нас да са езиците. И аз в началото се радвах „О, има възможност дори японски да учи”. Но те вече са на възраст, когато сами взимат решения с какво допълнително да се занимават. Никой не ги ограничава в броя клубове и елективи, но времето не е разтегателно. Често стои дилемата кой клуб да избере, а да й се искат няколко. Колкото и да ми беше неприятно, че тази година няма да посещава Advanced Math, преглътнах, доводите й бяха убедителни – посещава шест клуба и елективи и това е нейния си избор. Опитвам се да кажа, че на тази възраст спират да правят нещата по наш план. Когато започна да учи там, не ми е минавало през главата, че ще пренебрегне любимата й математика /Advanced math/ в полза на Week Care. Пренареждат им се потребностите и даже се радвам, че емоционалните й потребности са да помага на хората и в училищен куб, а дори и в извънучилищни дейности. Елективите са й образователни, но клубовете ги избира по душа.
Пиша това, защото децата ти са още малки, но да си подготвена, че може да те очакват изненади. Wink

pinko,
Мисля, че е както в другите училища 3 дни. Но родителят пишеш писмо до декана. Ако не се включи по-компетентен, ще погледна в Правилника и ще ти отговоря с точност

# 982
  • Там, където ме обичат
Да питам по колко дни в годината , имат право на отсъствие от АК по домашни причини?
Не мога да отговоря, не ни се е налагало. Още в наяалото на годината знаем кои са почивните дни и се съобразяваме с това.

rosss , много точно си описала промените, които настъпват в 9-10 клас и ние, родителите трябва да  се съобразим с тях Peace

# 983
Рос, благодаря!
Междудругото аз точно от тази гл.т. питах за 2 чужд език. Иска ми се да е заложено като политика на училището, а не допринася за допълнително натоварване на детето.
Само сравнете с колко езика излизат от Френския лицей.

За англ. трябва да изхождаме, че все едно ни е матерен и да не го броиме. Само трябва да се стремим максимално да го усъвършенстваме.

Както и да го погледне човек - никога няма достатъчно време за учене на чужди езици. В малките класове уж първо да се научи българския, а и английския. В големите - идват други приоритети. Не мисля, че пък ще имат повече време в университетите, особено в престижните, за да се отдадат напълно на нещо толкова изискващо време. А знаенето на чужди езици си е много важно изискване в наше време.

# 984
Danybon,

Права си! А и децата го съзнават. Моята също иска да учи руски. Казва, че две лятни ваканции ще й стигнат, пък ще видим.

В колежа един допълнителен език е задължителен - изборът е само между немски, френски и испански. Другите езици са вече по желание на детето, учат се като елективи.

Не знам как е във Френския лицей. Тук имаш английски, един задължителен чужд език, задължителен профил математика, профил по избор. Задължителната учебна програма, както и програмата, покриваща профилите и от тук на сетне вече идва избора на детето какви образователни елективи да избере, както и клубове. Исках да кажа, че детето избира дали да учи още един език или да учи нещо друго вместо език /не мога да изброя всички опции, затова пиша "нещо друго"/

Последна редакция: ср, 04 яну 2012, 12:27 от rosss

# 985
  • София

по мои бегли и ненадеждни спомени, мисля, че в 9 и 10 клас май имахме два пъти седмично по два часа "втори западен език", ама ние си учихме и руски, де.. а май в 11 останаха само един път по два часа седмично и без руски.

# 986
Рос, това е чудесно за руския.  Стискам палци!

Жалко, че така се занемари обучението по руски в България. Все повече осъзнавам, че за западняците сме ценни именно заради близостта си до културата, езика на такъв огромен пазар като руския. Не знам кога и в България ще осъзнаем, че имаме такъв плюс. А дори и да не е за руските пазари, славянските езици са доста близки и ако владеем два, спокойно поне на ниво елементарно разбиране, можем да се справяме и с другите.
Тук вече става дума за интереси, а не за емоции.

За Френския лицей - ами учат доста езици. Френският си го говорят дори още от ДГ спокойно. Тогава им вкарват и английски. После в началните класове имат още един чужд език. Вече учат задължително и български. Към 7 клас - имат и латински. А предполагам, че в горните имат още. Но това го разказвам, Рос, по спомени от наши общи познати. Бях много впечатлена.

Milenita, и аз имам някакви спомени, че имахме поне 4 часа втори западен език и го учехме на блокове. Аз съм английска гимназия, а вторият ми беше немски. Почнахме след подготве клас. В 8-ми учехме задължително и руски, а после само за нашия випуск го махнаха. После се усетиха каква грешка са направили и го върнаха.

# 987
  • София
Рос, предполагам, че става въпрос за следния пост, касаещ френския:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=323980.msg16680358#msg16680358
Моите спомени за втори западен език по наше време в езиковите са малко мътни и въпреки това гарантирано часовете  не  са били 4 седмично. Говоря за периода 1988-1993, за който имам лични наблюдения.Към днешна дата вторият чужд език в езиковите  е 4 часа в 9-11клас и ако не се лъжа - 5 часа в 12-ти. Peace

# 988
Ако някой се интересува от пробен изпит за колежа, Лого-3 са обявили на сайта си организирането на такъв на осми януари, като има час за сутринта и за следобед. Таксата за деца, които не посещават техните курсове е 50лв. Доколкото разбрах изпитът ще съдържа и 4-те секции (не само тази по БЕЛ) и ще следва формата и съдържанието, вкл. и като времетраене, на изпита за колежа.

Таксата не е много приятна ( в сравнение с пробните изпити за ЕГ и МГ), но докато от хилядарките за разни курсове може и да няма полза, то тези 50 лева ще са много добра инвестиция. Най-вече за деца, които нямат опит с олимпиади и състезания. Напрежението на изпита ще е много по-малко, ако детето не отива на нещо непознато.

И аз да питам, бива ли ги , защото имам познато дете, което се готви по програмата им за матурите, а не за колежа и не са доволни, ама то нали знаете, много мнения.

# 989
  • София
А самите мнения зависят много и от разните критерии Simple Smile)) За подготовка за тази част от изпита за АК, свързана с БЕЛ, не знам да има по-добри от тях, тъй като, доколкото ми е известно, години наред са участвали в съставянето на тази част от изпита, както и че до голяма степен успехите на децата от АК на матурите по БЕЛ се дължат и на тях (т'ва за годините 2009-2010). За матурите по БЕЛ не мога да преценя, тъй като нямам идея какви са изискванията и критериите сега  Embarassed - може би, като видя Диването кви ще ги натвори на пробния изпит на 22-ри, ще мога да кажа има ли ефект или не и до колко е положителен.

Общи условия

Активация на акаунт