Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 727
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 990
  • София
Втори език имат 3 пъти седмично.

До колко ще научат езика зависи и от ученика. Цитираното момиче има склонност към езиците и плюс фр. език ползва и още няколко. През ваканциите се е занимавала  с усвояването им. Много организирана.

На родителската среща говорих с преподавателката по фр. език -Милева. Тя сподели, че е имала 2 ученички, които са спечелили състезания по езика. Започнали са от нула. Много упорито са се занимавали. Писали са си с техни връстници, участвали са във фр. говорящи форуми. Достигнали са високо ниво на владеене на езика. И са взели сертификати. не си спомням нивото.

# 991
Ако някой се интересува от пробен изпит за колежа, Лого-3 са обявили на сайта си организирането на такъв на осми януари, като има час за сутринта и за следобед. Таксата за деца, които не посещават техните курсове е 50лв. Доколкото разбрах изпитът ще съдържа и 4-те секции (не само тази по БЕЛ) и ще следва формата и съдържанието, вкл. и като времетраене, на изпита за колежа.

Таксата не е много приятна ( в сравнение с пробните изпити за ЕГ и МГ), но докато от хилядарките за разни курсове може и да няма полза, то тези 50 лева ще са много добра инвестиция. Най-вече за деца, които нямат опит с олимпиади и състезания. Напрежението на изпита ще е много по-малко, ако детето не отива на нещо непознато.

И аз да питам, бива ли ги , защото имам познато дете, което се готви по програмата им за матурите, а не за колежа и не са доволни, ама то нали знаете, много мнения.

Нямам идея дали Лого-3 ги бива. Изказах се положително за явяването на изпит в същия формат, както ще бъде в АК.

# 992
А това, за което говорим тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=629271.60 в темата "Парите следват детето", дали би се отразило върху таксите в АК?

Днес се появи публикация в Монитор (не, че не сме го чували години наред, но сега звучи една идея по-сигурно)
Частните училища свалят таксите
http://www.monitor.bg/article?id=321028

# 993
  • София
Момичета бихте ли ми дали съвет - синът ми е на 4 години и естествено за тази тема тук ни е рано, но аз наистина бих искала той като порасне да отиде да учи в Американския колеж или друго подобно добро училище, но се питам къде да учи до тогава. мисля си дали едно обикновено квартално училище би му било достатъчно, мисля си че не, не би му дало старта, мисленето и подготовката за едно по различно училище като АК. Какво е вашето мнение, той както казах е на 4 и трябва вече да решим къде ще учи.

# 994
  • София
Наистина ви е още рано да мислите за училище отсега. Нещата се менят бързо. Няколко години преди дъщеря ми да тръгне на училище, за най-добро се водеше така нареченото Еврейско училище. После славата му намаля. Детето тръгна в 1-ви клас в добро училище. Когато беше 7-ми вече не бяха добри отзивите.
Част от децата в АК са от частни училища. Има доста солидна група от деца учили в СМГ. От Италианския лицей. А също и от обикновени училища.
Важно е детето да има амбиции, да се учи старателно.

# 995
  • София
Просто трябва да следиш година след година как се менят нещата. На този етап продължавам да мисля, че най-доброто за периода 5-7 клас е СМГ, като преди това е въпрос на късмет да се случи на учител, не толкова на училище. Макар че си има много свестни държавни училища с добро ръководство и съответно добри условия. Успех!

# 996
  • София
... и въпреки това гарантирано часовете  не  са били 4 седмично. Говоря за периода 1988-1993, за който имам лични наблюдения.Към днешна дата вторият чужд език в езиковите  е 4 часа в 9-11клас и ако не се лъжа - 5 часа в 12-ти. Peace

Проверено в бележниците от съученичка от випуск '98 (т.е. 4 години след моя):

ІХ-клас - 2 часа седмично
Х-клас - 3 часа седмично
ХІ-клас - 4 часа седмично

т'ва за Английската в Пловдив.

# 997
... и въпреки това гарантирано часовете  не  са били 4 седмично. Говоря за периода 1988-1993, за който имам лични наблюдения.Към днешна дата вторият чужд език в езиковите  е 4 часа в 9-11клас и ако не се лъжа - 5 часа в 12-ти. Peace

Проверено в бележниците от съученичка от випуск '98 (т.е. 4 години след моя):

ІХ-клас - 2 часа седмично
Х-клас - 3 часа седмично
ХІ-клас - 4 часа седмично

т'ва за Английската в Пловдив.

Хихии, мерси много! А на мен ми се струваше, че много сме учили.
И аз съм '94 випуск. Пък може и наистина да сме имали повече часове по втори западен.
Ние (Русенската АГ) със сигурност почвахме от 8 клас  (след подготве) и го учихме 4 години. В 8 клас освен немски/френски/испански, имахме и задължителен руски. Искаха да ни въвеждат и 3 западен език от 10 клас, но не знам защо ни се размина. Simple Smile

Днес си мислех, че наистина 3 ч. в АК са много малко за втори чужд език.
В момента уча френски на курс във Фр. институт. Имаме по 6 часа на седмица. А аз си мисля, че, за да ти улегнат знанията по този език, са необходими дори повече часове.
Жалко, че в АК няма възможност да продължиш от дадено ниво нагоре. Например, както Рос спомена, отиваш с ниво А2 по немски и с тези 3 часа на седмица, долу-горе е възможно да докараш добро ниво докрая на обучението си.  Със започване от нулево ниво и с 3 ч. на седмица ми се струва леко "губи време".
Но пък и аз вече не съм на 14-15 години, може децата пък да се справят чудесно.  Grinning

# 998
  • Там, където ме обичат
мисля си дали едно обикновено квартално училище би му било достатъчно, мисля си че не, не би му дало старта, мисленето и подготовката за едно по различно училище като АК. Какво е вашето мнение, той както казах е на 4 и трябва вече да решим къде ще учи.
Аз познавам поне 4 деца, които са учили в квартално училище. Зависи от детето и разбира се, от подкрепата на родителите, но преди всичко от даденостите и мотивацията на детето. Успех Peace

# 999
Привет,
знае ли някой може ли да се вярва на тези пробни изпити, дето ги правят тук-там разните подготвящи учители. То е ясно, че никой не може нищо да гарантира, ама все пак. Много ще съм благодарна на всяко мнение

# 1 000
Мое мнение- неангажиращо!
Полезни са само като тренировка.
Чувала съм само за една госпожа, която е давала пробни изпити със задачи подобни на изпита в колежа, но тя почина. И тя не е изнасяла информация от колежа, доколкото знам, досега изнесена информация от кухнята няма. А е събирала курсистите си след изпит да се почерпят и е записвала всеки каквато задача си спомни.
Бързам, извинете, ако поста звучи объркан

# 1 001
  • Там, където ме обичат
Мое мнение- неангажиращо!
Полезни са само като тренировка.
Чувала съм само за една госпожа, която е давала пробни изпити със задачи подобни на изпита в колежа, но тя почина. И тя не е изнасяла информация от колежа, доколкото знам, досега изнесена информация от кухнята няма. А е събирала курсистите си след изпит да се почерпят и е записвала всеки каквато задача си спомни.
Бързам, извинете, ако поста звучи объркан
И аз съм чувала за една дама, която подготвя за АК и която също ги събира след изпита със същата цел. Да запише задачите, които кандидатите успеят да си спомнят.

# 1 002
А има и по-лесни начини, не разчитащи само на ученически спомени. Просто детето се записва на уроци при учители от колежа. Всички учители участват в подготовката на изпита по един или друг начин - някои само като квестори (но дори и така е възможно запознаването с типа задачи), други - проверяват отделни части на изпита след неговото провеждане и с течение на времето придобиват и по-общи впечатления. Една част от преподавателите (особено математиците) в колежа и участват в организацията на изпита, и дават уроци.

# 1 003
Просто детето се записва на уроци при учители от колежа.

А изнасянето на задачи от учителите не се ли смята за нарушаване на етиката? Трудно ми е да си го представя.

# 1 004
Не казвам, че задачи се изнасят (може и да е имало случаи, но аз поне не съм запозната). Учителите преповтарят модела на вече дадените на изпита задачи, преповтарят ги като типология и така подготвят ученици за следващия изпит.

Доколко е редно да преподават в колежа и да подготвят ученици за него, не коментирам.

Общи условия

Активация на акаунт