Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 720
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 1 005
Аглая Епанчина, много Ви уважавам, но винаги много притеснено чета постовете Ви. Това е Ваше право да пишета, както сметнете за добре, носите си все пак отговорност за думи, изказани в публичното пространство. Притеснява ме във Вашите постове това, че не сте независим източник и винаги има една нотка на човек, макар и доста интелигентет, да си отмъсти и да напакости за нещо на бившия си работодател. Виждала съм подобни постове и на други учители, например, от ЧДГ "Светлина" - почти едно-към-едно изнасяха тук, със същия интелигентен маниер, неща от кухнята, но след месец-два, изглежда им отминава и продължават напред. При вас е като някаква първа голяма любов, разбрана-недоразбрана, но аз лично се чувствам супер неудобно да съм свидетел на трудово-правни спорове и да чувам само едната страна. Сигурно си имате право, но сте твърде  емоционално обременена, за да Ви се доверявам само на Вас. Съжалявам, ако съм Ви огорчила!

И, да, може би трябваше да спомена поне веднъж АК, за да е по темата.

# 1 006
Драга Danybon, АК не ми е "първата любов", преди да постъпя там си имах предходна сериозна квалификация и опит; сега продължавам да работя на по-високо академично ниво и, повярвайте, достатъчно съм критична и към тази сфера на развитие в България. За Американския колеж си позволявам да пиша единствено тук, за състоянието на академичните изследвания у нас, нивото за висшето образование, на БАН съм даже значително по-словоохотлива, но търся по-друга публичност - статии в периодиката, в сборници, участия на конференции. Опитвам се да кажа, че в отношението ми към колежа няма нищо травматично или ако бъде определено така, значи и отношението ми към университетите, към Академията, към тези сфери, за които пиша, е също такова. Проявявам гражданска чувствителност към неща, които ми се струват проблематични, затова и пиша. Но също така пиша и се интересувам от далеч по-ведри неща, можете да видите постовете ми в "Красива мама", да кажем.  Simple Smile Нямам намерение да говоря за себе си, но виждам как всяко мое писание за колежа е съпроводено със съчувствие относно психологическото ми здраве. Как да ви кажа, добре съм, не съм емоционално потисната, при все, че мисля колежа за твърде скъпо училище, което надали си заслужава парите; при все, че виждам определени недостатъци в него. Темата съществува, налична е за всякакви мнения и дори с риск да бъда упрекната в "отмъстителност", ще продължавам да се включвам в нея. Най-малкото, за да поразколебая апологията, която не намирам за полезна.

# 1 007
  • Там, където ме обичат
Аглая Епанчина , кой преподавател от АК дава частни уроци?

# 1 008
Посочването на конкретни имена вероятно би било твърде драстично, въпреки че, готвейки децата си за кандидатстване, вие не може да не знаете кои учители дават уроци за колежа; преди малко даже още по-конкретно насочих към математическия департамент (при това нямам предвид само преподавателя, работещ на втори трудов договор).

Ако някой има нужда от тази информация, ако действително се нуждае от уроци и е решил да кандидатства, ще му дам нужните сведения на лично съобщение.

Моля, разберете ме правилно. В случая целта ми не е просто да посоча, че преподаватели от колежа дават уроци. Това е всеизвестно, практикува се отдавна. Самата аз нееднократно съм насочвала деца към такива преподаватели. Прави се не само в колежа, а и в други гимназии, имам по-сериозен поглед към Класическата - там е същото.

Струва ми се обаче, с оглед на кандидатстването - че е по-добре насочването тъкмо към тези учители или към бивши такива, защото те са участвали в организирането на изпита и в проверката му. А не към някакви дами, които не са работили в колежа, а разчитат на спомени на децата и ги привикват след изпита.

# 1 009
Драга Danybon, АК не ми е "първата любов", преди да постъпя там си имах предходна сериозна квалификация и опит; сега продължавам да работя на по-високо академично ниво и, повярвайте, достатъчно съм критична и към тази сфера на развитие в България. За Американския колеж си позволявам да пиша единствено тук, за състоянието на академичните изследвания у нас, нивото за висшето образование, на БАН съм даже значително по-словоохотлива, но търся по-друга публичност - статии в периодиката, в сборници, участия на конференции. Опитвам се да кажа, че в отношението ми към колежа няма нищо травматично или ако бъде определено така, значи и отношението ми към университетите, към Академията, към тези сфери, за които пиша, е също такова. Проявявам гражданска чувствителност към неща, които ми се струват проблематични, затова и пиша. Но също така пиша и се интересувам от далеч по-ведри неща, можете да видите постовете ми в "Красива мама", да кажем.  Simple Smile Нямам намерение да говоря за себе си, но виждам как всяко мое писание за колежа е съпроводено със съчувствие относно психологическото ми здраве. Как да ви кажа, добре съм, не съм емоционално потисната, при все, че мисля колежа за твърде скъпо училище, което надали си заслужава парите; при все, че виждам определени недостатъци в него. Темата съществува, налична е за всякакви мнения и дори с риск да бъда упрекната в "отмъстителност", ще продължавам да се включвам в нея. Най-малкото, за да поразколебая апологията, която не намирам за полезна.

Да, благодаря Ви за отговора! Притеснявах се да не ни въвличате във трудово-правни спорове. Винаги ми е било неприятно да попадам в подобни ситуации, а особено, ако чувам само едната страна.

# 1 010
Струва ми се обаче, с оглед на кандидатстването - че е по-добре насочването тъкмо към тези учители или към бивши такива, защото те са участвали в организирането на изпита и в проверката му.

Аз продължавам да съм в шок от тези твърдения. Изнасянето на информация за изпит, в чиято подготовка преподавателят е участвал, с цел лична финансова изгода, е категорично против всякаква етика в едно американско учебно заведение. Не говоря за изнасяне на конкретни теми или задачи, а по принцип за даването на специализирана подготовка срещу заплащане. Това е нечестно предимство за определени кандидати.

Ако това действително става в този колеж, то аз не знам кое точно му е американското, че и престижното. Това може да е ежедневие в много други елитни гимназии, защото в контекста на българското образование дори и плагиатството не се санкционира като плагиатство. Но такива дейности противоречат на основни етични принципи на американското образование и аз наистина не мога да повярвам, че те са разрешени от администрацията на колежа. Тук за такова нещо първо те уволняват и после те съдят.

# 1 011
 ianajar, тези неща, разбира се, не са разрешени от администрацията. Но в българския контекст подобни неразрешености се престъпват и това е толкова масово, че, за жалост, етичността ни изглежда закърняла за живеещия в чужбина. И вероятно, ако тръгнем да съдим и уволняваме, сериозно ще се затрудним от числеността. Пак повтарям онова, което всички знаем, даването на частни уроци е масово явление, колежът тук не прави изключение.

# 1 012
Въпросът не е в това кое колко ми изглежда закърняло. В контекста на американските закони, поведението на тези преподаватели не е само неетично, а незаконно - нарушава авторските права на Колежа върху изпита. В българския правен контекст, предполагам, това също е нарушение, но не съм наясно с местния закон. Аз при всяка работа, която съм започвала тук, съм подписвала договор, според който всички материали, изпити и прочие, които създавам по този договор, принадлежат на университета ми и всяко тяхно използване за лично облагодетелстване (като частни уроци) е кражба спрямо университета. Изключително невероятно ми звучи това българските преподаватели в Колежа при наемането си да не са подписали подобен документ и след това всички да знаят, че еди-кой си дава уроци, но да си затварят очите. Изключено е пък всички колеги да знаят, а администрацията изобщо да не е чула подобно нещо. Това не е просто ситуация "ами то тук всички така правят", това е истински скандал, ако е вярно твърдението Ви. АК държи толкова малко на репутацията си извън България, че няма да уволнят един преподавател за неетично поведение, ей така за назидание? Много, много странно.

Впечатлението ми от информацията за Колежа беше, че се държи на възпитанието в традиционни американски ценности - например почтеност. Ако преподавателите не се водят от такива ценности, за какво възпитание говорим? Сега остава някой да сподели, че и за преписване си затварят очите...

Последна редакция: сб, 14 яну 2012, 01:28 от ianajar

# 1 013
  • България
Впечатлението ми от информацията за Колежа беше, че се държи на възпитанието в традиционни американски ценности - например почтеност.

И моите впечатления са такива, но аз не съм от "кухнята на колежа". Аз съм само майка на колежанин....
 Поне изискванията към учениците са в този дух. За изискванията към преподавателите не знам. Допускам, че са аналогични или поне така би било редно.

# 1 014
  • Там, където ме обичат
Впечатлението ми от информацията за Колежа беше, че се държи на възпитанието в традиционни американски ценности - например почтеност.

И моите впечатления са такива, но аз не съм от "кухнята на колежа". Аз съм само майка на колежанин....
 Поне изискванията към учениците са в този дух. За изискванията към преподавателите не знам. Допускам, че са аналогични или поне така би било редно.
И моите впечатления са за много високи изисквания за почтеност. Знам за доста случаи, когато учениците са санкционирани за преписване, по-скоро плагиатстване от източници, които не са посочили изрично в проекта си. Това е упоменато в договора, който колежаните подписват в началото на всчка учебна година.

# 1 015
ianajar, тези неща, разбира се, не са разрешени от администрацията. Но в българския контекст подобни неразрешености се престъпват и това е толкова масово, че, за жалост, етичността ни изглежда закърняла за живеещия в чужбина. И вероятно, ако тръгнем да съдим и уволняваме, сериозно ще се затрудним от числеността. Пак повтарям онова, което всички знаем, даването на частни уроци е масово явление, колежът тук не прави изключение.

Проследих разговора, но не ми стана ясно следното - вие твърдите, че учители от колежа биха подготвили по-добре ученици за изпита, защото са запознати и изнасят въпроси от бъдещия изпит ли? Ако действително твърдите това, значи поставяте доста сериозно обвинение.

# 1 016
Значи не сте проследили внимателно. Не твърдя, че изнасят нищо, поясних, че аз нямам никаква информация за това някой да разкрива задачите за бъдещия изпит - даже вероятно на два пъти подчертах това.

Казах, че учители от колежа дават уроци на кандидат-гимназисти; че имат поглед върху типологията на задачите, защото всяка година участват по един или друг начин в подготовката на изпита - като квестори, като проверители (на отделни части от изпита). Участвайки по този начин, те придобиват впечатления за изпитния формат и след това готвят ученици, давайки сходни, подобни задачи.

Подчертах също (за да не бъда упрекната в поглед единствено към колежа), че даването на частни уроци от учители, работещи в училището, в което желае да учи кандидатът, е често срещана практика, най-вече спрямо по-специфични изпитни формати. Дадох пример с класическата гимназия, където изпитът е по-особен, включва и история (за разлика от традиционните изпити по БЕЛ и математика за другите училища); поради това често кандидат-гимназистите се готвят при преподавателите по история, работещи там.

# 1 017
Не разбрах. Изпита преподавателите в АК ли го пишат? Или те имат наблюдения само като квестори? Не виждам разликата между впечатленията на един квестор и разчитане на паметта на децата след изпита. Все тая. Ако обаче преподавателите участват в създаването на самия тест и след това го проверяват, тоест дадени са им конкретни критерии за оценяване, то те притежават специфично ноу-хау, свързано с изпита, което по право принадлежи на Колежа. Продавайки го на кандидати, те нарушават авторските права на Колежа. Няма значение дали дават същите задачи или подобни (те за да са ефективни като подготовка, няма как да са чак толкова различни).

Откровено казано, тази информация ме кара да чета специално Вашите постове в съвсем различна светлина. Доколкото разбирам, Вие сте бивш преподавател и се занимавате именно с подготовка на кандидати, в разрез с политиката и етиката на Колежа? Не ме изненадват тогава много от постовете Ви по тази тема.

# 1 018
Не се занимавам с подготовка на кандидати като основно занимание; даже и като второстепенно. Ако това беше приоритетната ми дейност, не бих критикувала колежа и не бих съветвала родителите да поспестят пари. През живота ми се е случвало (но като напуснала учителската професия) да консултирам деца за писане на съчинение или за определени граматични въпроси. Случвало ми се е да насочвам родители, които са ме питали при кого да запишат детето си за подготовка за колежа, посочвала съм както конкретни учители, така и школи. В тази тема обаче тези  фирми се обсъждат често и в такъв случай всички би следвало да сме в законов разрез. Това ще рече, че споменавайки Лого 3, Магнет, различни други школи или имена на учители, значи вършим нещо нередно. Може и да сте права, не знам. Но пак повтарям, от много отдавна не се занимавам със сферата на средното образование. Разбира се, можете да четете постовете ми в каквото искате светлина; това е форум и ако употребяваме съответния приемлив тон, може да изказваме различни мнения.

Как е новият президент на колежа? Ето това е нещо, за което би ми било интересно да науча. Каква е политиката му? Надявам се да се различава от тази на Т. Канджиано.

# 1 019
Това ще рече, че споменавайки Лого 3, Магнет, различни други школи или имена на учители, значи вършим нещо нередно.

Не, разбира се. Споменаването на фирми и учители няма нищо общо. Родителите са в правото си да търсят помощ при кандидатстването. Неетично е за действащи учители от Колежа да им я предлагат. Същото е неетично да вършат и бивши учители, ако са подписвали договор за запазване на тайната. Ако преподавателите в споменатите фирми нямат връзки с Колежа, те никаква етика не нарушават - просто предлагат преподавателски услуги за подготовка за определен изпит. Стотици хиляди фирми по света се занимават с подготовка на ученици за стандартизирани изпити и в това няма никакъв проблем. Но ако хората, списващи САТ или Тойфел тръгнат да дават частни уроци, това ще е кражба на интелектуална фирмена собственост.

Общи условия

Активация на акаунт