Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 405
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 1 155
  • Там, където ме обичат
Ето това намерих, но не ми стана ясно колко е "единният разходен стандарт":

(2) Средствата от държавния бюджет за издръжка на дейностите по отглеждането,
възпитанието и обучението на деца и ученици в частните детски градини и училища се
разпределят между бюджетите на общините въз основа на единни разходни стандарти за
дете и ученик, определени от Министерския съвет, и на броя на децата и учениците
(3) Единният разходен стандарт включва средства от държавния бюджет за издръжка
за едно дете и един ученик за съответната държавна дейност, в това число средствата за
възнаграждения на персонала.
(4) Единните разходни стандарти се диференцират в зависимост от:
1. дейността;
2. професионалното направление;
3. обективни географски и демографски характеристики на общината, оказващи
влияние върху достъпа до образование.

# 1 156
Фокси, законопроект е. Ето моят синтез + извадки от законопроекта. Сложила съм ги в темата "Парите следват детето" http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=629271.225

Ето моят синтез:
Tоп 10 факта: Държавата ще финансира частни училища и частни градини
http://danybon-hlapeta.blogspot.com/2012/02/t-10.html (сложила съм и извадки от законопроекта)

1. Държавата ще финансира и частните училища и градини.

2. Това е записано в законопроекта за предучилищното и училищното образование.

3. 10 мил лева на година са необходимите средстава, изчисляват от Министерството на образованието. (Дневник)

4. По около 1200 лева на година ще плаща държавата за дете в частните училища. (БНТ)

Държавната субсидия ще бъде с размера на нормалния единен разходен стандарт (годишната издръжка на един ученик), който се отпуска за останалите училища. Единният разходен стандарт (годишната издръжка на един ученик) варира от 1000 лева за дете в целодневна ясла до 3000 лева за дете в училище по изкуства. (Дневник)

5. Субсидията ще зависи от броя на учениците, които се обучават.

6. Частните училища се ангажират да намалят таксите си с толкова, колкото получават от държавата.

БАЧУ са дали обещание таксите да бъдат намалени с размера на субсидията. Няма да имат право да събират такси за дейностите, които държавата ще финансира.

7. Около 1% от децата учат в частни училища. (Дневник)

8. Делът на частните детски градини е 0,8 от всички забавачки в страната, според данни на НСИ. (Сега)

9. Ако се приеме, законът ще влезе в сила през 2012-2013, но само за децата от 7 клас (БНТ).
Финансирането на частните училища с държавни пари трябва да започне от учебната 2012/2014 г., но в самия проект е записано, че средствата ще се отпускат от бюджетната 2014 г. (Сега)

10. Мнение:
Милена Дамянова, зам.-министър на образованието
„В тези училища учат деца на учители, лекари, средностатистически българи, които също заплащат данъци на тази държава...”
„Ние не можем да им кажем какви такси да събират, но можем да кажем, че нямат право да събират такси за това, за което държавата им плаща.” (БНТ)

Сергей Игнатов пред Нова телевизия:

Частните училища няма да получават пари от държавата, но българските деца, независимо къде учат, ще получават пари за своето образование.
Децата от частните училища ще получават пари за задължителните предмети от образователния план.
Аргумент:
Законът задължава държава да се грижи за децата до 16-годишна възраст.
Една четвърт от издръжката за останалите деца ще отива за тези от частните училища - т.е. около 10 милиона лева.
Децата, които учат в частните училища, са основно деца на интелектуалци и на хора от средната класа. Малко деца на богаташи са там.

и от Дарик:

Главният секретар на просветното министерство Красимир Вълчев обясни, че няма как да се въведат ограничения за таксите в частните учебни заведения, но все пак очакват след като ще получават държавна субсидия, те да станат по-ниски: „Частните училища и детски градини стават обект на контрол от страна на общината, от страна на финансово-контролните органи. По съответните закони всички деца, които получават средства от бюджета, са обект на контрол от Сметната палата, от Агенцията за държавна финансова инспекция, независимо от правно-организационната им форма".

Нещо, което може би ще ви/ни касае, ако се реализира - Държавата ще дава пари и за частно образование
Ето законопроектът и да стане най-накрая:
http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … ie_14-02-2012.pdf

Сега и аз го чета и се запознавам.
И аз снощи чух нещо, но не разбрах това предложение ли е или вече е прието. newsm78 Щото такива предложения има от поне 2 години. Сега ще го прочета внимателно.

# 1 157
....

това е годишната издръжка на един ученик - виж в горния ми пост
Говорят за 1200 лв. на дете на година.

# 1 158
  • Там, където ме обичат
....

Какво щях да правя без форума и такива като теб, Danybon  Hug Щеше да ми отнеме много часове време в търсене и четене на материя, която ми е чужда. Много се надявам да бъде приет законопроекта, още повече, че пише , че влиза в сила от учебната 2012-2013. Таксата ни идва много нагоре.

# 1 159
....

Какво щях да правя без форума и такива като теб, Danybon  Hug Щеше да ми отнеме много часове време в търсене и четене на материя, която ми е чужда. Много се надявам да бъде приет законопроекта, още повече, че пише , че влиза в сила от учебната 2012-2013. Таксата ни идва много нагоре.

Мерси за милите думи!
Лошото е, че се разминават малко информациите - в повечето медии мярнах, че става дума за 2013/14 г.
Дано да стане най-накрая! Поне с малко да започнат от някъде. Децата пораснаха докато го мъдрят. А отложат ли го за догодина - пак има избори и пак докато следващите решат какво да се прави, ще се дипломират децата.

# 1 160
  • Там, където ме обичат
Danybon,  за съжаление, когато има добри политически идеи и решения, обикновено те влизат в сила в последния момент /ако изобщо се случи/ Това е често срещан политически трик, който партиите прилагат в предизборни кампании, за да могат да извлекат дивиденти.
По темата - и аз видях, че става въпрос за бюджетната 2014. Ужас, тъкмо се настроих, че малко ще ни се отпусне около врата.

# 1 161
  • София
В АК и с 1200 лв да намалят таксата пак няма да се усети  Tired Останалите 10 хиляди ще си висят със страшна сила.

# 1 162
  • Там, където ме обичат
В АК и с 1200 лв да намалят таксата пак няма да се усети  Tired Останалите 10 хиляди ще си висят със страшна сила.
Така е, на фона на цялата сума е малко, "а хич" Laughing

# 1 163
Полша и Естония дават по 4 000 ДОЛАРА на дете а ние с 1 200 ЛЕВА ще правим конкурентно образование. Sad

Не знаех че в България частното образование не е подпомагано от държавата на равни начала с държавното. При нас държавното и частното са равнопоставени.

# 1 164
Фокси, аз имам същите опасения. Confused Дано да не сме прави!

Да, направо си е доста малко. Confused Аз гледам обаче по-глобално, умножавам го по 2, т.е. за двете деца. Стига едното да не завърши докато го приемат.

plamenhk, лелеее, колко драстична разлика!
Доскоро и безплатните учебници на държавата не се полагаха на ЧУ.

# 1 165
  • в света на илюзиите
Danybon,  за съжаление, когато има добри политически идеи и решения, обикновено те влизат в сила в последния момент /ако изобщо се случи/ Това е често срещан политически трик, който партиите прилагат в предизборни кампании, за да могат да извлекат дивиденти.
По темата - и аз видях, че става въпрос за бюджетната 2014. Ужас, тъкмо се настроих, че малко ще ни се отпусне около врата.
Danybon, foxysilver, в параграф 4 на преходни и заключителни разпоредби пише, че законът влиза в сила от учебната 2012-2013 година, т.е. от следващата учебна година би трябвало да се съобразят със субсидията и да намалят таксите. (евентуално  Laughing)

# 1 166
Danybon, foxysilver, в параграф 4 на преходни и заключителни разпоредби пише, че законът влиза в сила от учебната 2012-2013 година, т.е. от следващата учебна година би трябвало да се съобразят със субсидията и да намалят таксите. (евентуално  Laughing)

Много ти благодаря!
Ще го прочета - нещо не съм видяла. Simple Smile

# 1 167
  • София
Нашият номер е сред десетицата 210-220, като са чакали още 30-ина човека след мъж ми, а аз смятам, че в събота вероятно ще се запишат поне още толкова деца (колкото през всички работни дни), тъй като през седмицата е много неудобно за повечето родители. Така че, според мен, кандидатстващите тази година ще са доста повече от миналата...

# 1 168
  • София
И дъщеря ми е с номер в началото на 200. Simple Smile
Някой може ли да припомни колко бяха миналгодишните кандидати!
450-500?

# 1 169
И дъщеря ми е с номер в началото на 200. Simple Smile
Някой може ли да припомни колко бяха миналгодишните кандидати!
450-500?

355 души. Мога и да дам повече инфо. Аз нали си ги "водя на отчет" при мен. :Р

Общи условия

Активация на акаунт