"Парите следват детето" 2

• 51 310
  • 1 165
  •   1
Отговори
# 225
http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/9458

Това е старият законопроект!
На търсене няма внесен още новият!
В статията от първа страница се казва, че по неговия текст още се работи, така че май всички текстове са от стария!

Колкото до правните абсурди (като например със стипендиите), винаги съм си мислела колко лесно би било да се вземе едно функциониращо законодателство и да се прехвърли към българското горе долу! Нашето е като немското, търговския закон например е почти параграф по параграф преписан от австрийския закон (навремето тъкмо като го приеха и си го купих да си помагам с немската терминология и хеййй, ми то беше едно към едно - така за нула време усвоих всички термини)! Биха могли и с другите да направят подобно нещо, те нещата отдавна са измислени, ама не, ние трябва да откриваме Америка по трудния начин! Пък и то - лобита, интереси, пари.... и всичко на гърба на обикновените хора - как иначе - пфуууу и извинете за оффа!

# 226
  • София
Точно де, точно за това се опитах да говоря, ама някак криво ли се изразих, криво ли ме разбраха доста хора тук! Точно за интереси и лобита ми е думата, а не че е за благото на децата и родителите. По икономическата логика децата и техните родители са в ролята на крайния потребител, а него го товарим с всиччки разходи и печалби по веригата.

# 227
Във всички европейски държави, частните ученици се подпомагат от държавата, ако! учат по държавната учебна програма! Едни дават на училищата, други ваучери на родителите, трети през данъчните декларации на родителите!
Аз съм най-много фен на облекчаване на данъчните декларации, а после на ваучерите! Ако ще тоя ваучер да са 10 такива ваучерчета и за всеки месец да даваш, а ако се премести детето в друго училище, останалите ваучери на новото училище да дава! Дори и да го приложат за абсолютно всички деца, така няма да има начин и мъртви души да се вкарват от държавните! Чиста работа!
И ще отпаднат и обвиненията към ЧУ, че ще правят нещо си с парите! Обучението е за детето, нека и финансирането да е при детето, пък то ако ще и на Луната да се обучава (по държавната програма)!
И ако някога се одобри обучението в къщи, където майката обучава децата, ми нека тя да получава парите за положения труд - най-честно би било! Пък после децата само да държат изпити в системата, за да докажат наученето! Колко толкова трудно е - ами не е!
Убедена съм обаче, че каквото и да направят като система ще е с дебел административен апарат, който да папа, да папа, да става все по-тлъст и сигурно заради това ще го мързи да работи!  Mr. Green
Ама това са си мои мечти, за честно общество!

# 228
Rila, с голямо удоволствие те чета. Нахвърляш винаги страхотни идеи! Ако ти хрумне още нещо по темата, подсказвай ни. Simple Smile

# 229
# 230
http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/chasten_vuz_osa … endii-132486.html

Не знам дали успях да копна линка - ето статията на в. Стандарт:

Бургас. Бургаският свободен университет осъди държавата за дискриминация заради лишаване на студентите от частните училища от държавни стипендии и субсидии.

Това стана след жалба на ректора на учебното заведение Васил Янков в Комисията за защита от дискриминация. В нея се твърди, че е нарушен принципът за равно третиране на студентите от държавните и частните висши училища при кандидатстване и отпускане на стипендии или субсидии.

В жалбата той посочва още, че задължението на държавата "да подпомага способните ученици и студенти", разписано в конституцията, се отнася към учещите се, независимо дали се образоват в държавни или частни университети. Тезата на МОН е, че съгласно закона финансирането от страна на държавата е допустимо само за държавните висши училища. Според комисията обаче лишаването на младите в частните висши училища от стипендии от държавния бюджет води до пряка дискриминация, поставяйки ги в по-неблагоприятно положение спрямо колегите им от държавните ВУЗ.

# 231
Рос, много интересна информация. Май подсказва как трябва да се действа и в нашия случай.

Тази вечер си поиграх и направих списък на частни училища и градини във Фейсбук. Прави ми впечатление обаче, че основно ЧДГ са с по-сериозно присъствие - открих над 30. А ЧУ са много-много малко. Още не са осъзнали, че това е доста добър начин за комуникация с родители, деца, фенове.
Може да ви е полезно. Има няколко, които започнаха да общуват доста добре в социалните медии. Не съм ги анализирала тук, но по-нататък ще го направя. Тук съм направила само списък и ако може да хвърлите око дали някое ЧУ/ЧДГ не е изпуснато. В един момент пък можем да го ползваме и канал за връзка с тях, ако тук нещо ни хрумне. Simple Smile

Частни училища и ЧДГ във Фейсбук:
http://danybon-hlapeta.blogspot.com/2012/02/danybon-facebook.html

Ако съм изпуснала някоя, ще се радвам да ме допълните.  Hug

# 232
И тук ще пиша......тази стр. във Фейсбук дали е открита от самите служители в ЧДГ или от "доброжелатели". Защото знам поне за 9 ЧДГ, че за първи път чуват, че имат профил във Фейсбук?!

# 233
И тук ще пиша......тази стр. във Фейсбук дали е открита от самите служители в ЧДГ или от "доброжелатели". Защото знам поне за 9 ЧДГ, че за първи път чуват, че имат профил във Фейсбук?!

Няма лошо някой фен да направи страница на някого. Това се случва много често и със световни марки.  Иначе аз долу-горе подбирах такива, които са свързани през сайта или пък си личеше, че са си официални страници. Но пък доста ЧДГ изобщо не съм ги чувала, а от 1997 г. се интересувам от темата. Чак се учудих колко градини имало из София.

# 234
Новини от днес :
http://dnes.dir.bg/news/obrazovanie-zakon-uchilishte-uchenitzi-s … tov-10533282?nt=9

по-специално:

От учебната 2013/2014 г. се предвижда държавата да осигурява средства за единния разходен стандарт за издръжка на учениците и в частните училища, каза Милена Дамянова.

# 235
Новини от днес :
http://dnes.dir.bg/news/obrazovanie-zakon-uchilishte-uchenitzi-s … tov-10533282?nt=9

по-специално:

От учебната 2013/2014 г. се предвижда държавата да осигурява средства за единния разходен стандарт за издръжка на учениците и в частните училища, каза Милена Дамянова.

Еха, супер! Simple Smile Много ти благодаря! Simple Smile

# 236
Дааа, новината е чудесна, стига законопроектът да се превърне в закон Simple Smile

# 237
Ето законопроектът:
http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … ie_14-02-2012.pdf

Ще се опитам да систематизирам и от репортажите и ще ви ги пусна.

# 238
Ето моят синтез:
Tоп 10 факта: Държавата ще финансира частни училища и частни градини
http://danybon-hlapeta.blogspot.com/2012/02/t-10.html (сложила съм и извадки от законопроекта)

1. Държавата ще финансира и частните училища и градини.

2. Това е записано в законопроекта за предучилищното и училищното образование.

3. 10 мил лева на година са необходимите средстава, изчисляват от Министерството на образованието. (Дневник)

4. По около 1200 лева на година ще плаща държавата за дете в частните училища. (БНТ)

Държавната субсидия ще бъде с размера на нормалния единен разходен стандарт (годишната издръжка на един ученик), който се отпуска за останалите училища. Единният разходен стандарт (годишната издръжка на един ученик) варира от 1000 лева за дете в целодневна ясла до 3000 лева за дете в училище по изкуства. (Дневник)

5. Субсидията ще зависи от броя на учениците, които се обучават.

6. Частните училища се ангажират да намалят таксите си с толкова, колкото получават от държавата.

БАЧУ са дали обещание таксите да бъдат намалени с размера на субсидията. Няма да имат право да събират такси за дейностите, които държавата ще финансира.

7. Около 1% от децата учат в частни училища. (Дневник)

8. Делът на частните детски градини е 0,8 от всички забавачки в страната, според данни на НСИ. (Сега)

9. Ако се приеме, законът ще влезе в сила през 2012-2013, но само за децата от 7 клас (БНТ).
Финансирането на частните училища с държавни пари трябва да започне от учебната 2012/2014 г., но в самия проект е записано, че средствата ще се отпускат от бюджетната 2014 г. (Сега)

10. Мнение:
Милена Дамянова, зам.-министър на образованието
„В тези училища учат деца на учители, лекари, средностатистически българи, които също заплащат данъци на тази държава...”
„Ние не можем да им кажем какви такси да събират, но можем да кажем, че нямат право да събират такси за това, за което държавата им плаща.” (БНТ)

# 239
ето и още за парите за частно образование (синтезирах го - линковете са огромни, а през bit.ly бгмама ми ги обръща Confused )

Сергей Игнатов пред Нова телевизия:

Частните училища няма да получават пари от държавата, но българските деца, независимо къде учат, ще получават пари за своето образование.
Децата от частните училища ще получават пари за задължителните предмети от образователния план.
Аргумент:
Законът задължава държава да се грижи за децата до 16-годишна възраст.
Една четвърт от издръжката за останалите деца ще отива за тези от частните училища - т.е. около 10 милиона лева.
Децата, които учат в частните училища, са основно деца на интелектуалци и на хора от средната класа. Малко деца на богаташи са там.

и от Дарик:

Главният секретар на просветното министерство Красимир Вълчев обясни, че няма как да се въведат ограничения за таксите в частните учебни заведения, но все пак очакват след като ще получават държавна субсидия, те да станат по-ниски: „Частните училища и детски градини стават обект на контрол от страна на общината, от страна на финансово-контролните органи. По съответните закони всички деца, които получават средства от бюджета, са обект на контрол от Сметната палата, от Агенцията за държавна финансова инспекция, независимо от правно-организационната им форма".

Общи условия

Активация на акаунт