Занимания за 15-годишен за лятото

• 284
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте,
как да уплътня времето през лятната ваканция на 15-годишен, който не обича да чете и да учи, (почти) не излиза с приятели. Няма 16, за да работи. Обича животни, автобуси, карате.
През повечето дни ще има тренировки, но те са по 1 час дневно. Телефонът му е ограничен до 2 часа дневно (и това му е много). Иска ми се да прави нещо смислено, да научи нещо, да е по-самостоятелен, защото е много срамежлив и притеснителен и се страхува да бъде в непозната среда. Би било идеално да бъде "чирак" при някакъв майстор или да изкара някакъв курс.
Имаме Уча се, предложих да изучава език, който разбира малко, но не се е занимавал сериозно. Съмнявам се да се занимава, ако не съм му на главата.

Каквото и да предложа, отказва.

Ще кажете - остави го, да се оправя/да почива. Ако го оставя, ще лежи, ще цъка на телефона, а като свършат 2-та часа - на компа пак същото. А никак не е цъфнал и вързал нито с учението, нито с уменията, нито пък се е преучил  през учебната година Sad
Предвиждам тежка ваканция (за мен), тъй като работя от вкъщи и постоянно ще се караме.

# 1
Запишете го на лагер по интереси. Тийнейджърите са трудни, ако се съгласи да поговори с психолог за умения за общуване, но ми се струва трудно да бъде убеден.
Трябва да приемете, че не Ваша работа да му уплътнявате времето, но е хубаво да има задължения. Момчетата също е редно да си подреждат и чистят стаята, да си сгъват дрехите, да зареждат миялна.

Последна редакция: нд, 28 юни 2026, 20:55 от amonqk

# 2
Може да го запишеш на курс по готварство, ако смяташ че ще му допадне. Не е професия за цял живот, но за тинейджърска работа е добра, особено ако успее да си намери после стаж в престижните ресторанти. И средата е много мотивираща да си изгради "отстояващо" поведение. Другото за което се сещам са системите за "умен дом", които може да се учи да прави. Това си е самостоятелно по принцип, но ако му стане интересно има много информация в нета, групи в Дискорд и ai ще го насочва. Има и готови комплекти за начинаещи, гледай за arduino и breadboard. После догодина може да си търси стаж в някоя фирма, която се занимава с подобни неща.

# 3
Забравяте, че става въпрос за момче на 15 години, не на 5. При 15-годишните не важи „мама го записала“. Ако каже „Не искам!“, няма как да го принуди.
Може само да му предложи, да се опита да го заинтригува с надеждата, че може да се запали по идеята. Насила не става.
За мен по-притеснително е това, че няма и почти не излиза с приятели. Може би всякакви възможности да попадне в среда на връстници са за предпочитане – лагери, други видове спорт, доброволческа дейност в подходящи НПО или приюти за животни, щом ги обича...

# 4
Да, всъщност бих предпочела да има приятели и да излиза. Но и за това не мога да го принудя. Той се притеснява от нови хора, няма да иде да се запознае.
Мисля да излизам с него да играем тенис на маса, а после като се появят зрители, да им прехвърля и да си тръгна Simple Smile Вероятно той ще хукне след мен.
Пред нас има лостове, момчета се събират, тренират. Той не припарва, ако има хора наоколо.
В клуба по карате са повечето малки деца, има само 1 около неговата възраст и с него едва говори, не са излизали.

Не си пада по електроника. За готвач съм предлагала (обича да яде) но не иска.

# 5
Да, всъщност бих предпочела да има приятели и да излиза. Но и за това не мога да го принудя. Той се притеснява от нови хора, няма да иде да се запознае.
Мисля да излизам с него да играем тенис на маса, а после като се появят зрители, да им прехвърля и да си тръгна Simple Smile Вероятно той ще хукне след мен.

На тази възраст момчето отдавна трябва да се е пуснало от полата на мама. Извинявай, че толкова директно ти го казвам, но... Твоето присъствие край него по-скоро може да му навреди, да му спечели подигравки, вместо нови приятели.
Баща няма ли в живота му? Ако да – той какво мисли и прави? На тази възраст бащата е водещата фигура, той е примерът и авторитетът, с него трябва да си имат техни, „мъжки“ дейности.
И сред съучениците си ли няма приятели? И от тях ли страни? Говорила ли си с училищния психолог?

# 6
Напълно съм съгласна за полата. Но понякога, ако не го изведа поне на разходка, няма и да излезе.
Баща му живее отделно, взема го през уикендите, разхождат се из природата, правят нещо вкъщи, но там няма младежи на подобна възраст, с които да излиза.
Сестра му (на 18) би могла да е "ракета носител". Тя е пълна противоположност, не се спира. Но пък той "не и е на нивото" и не го взема с нея.

При психолог е ходил няколко пъти като по-малък, защото се страхуваше от тъмното и да стои сам в помещение. Това отмина, но пак е доста "предпазлив".
Напоследък не сме имали повод за психолог. Казва, че не го тормозят в училище, няма и оплаквания от него.
Висок, слаб и симпатичен е, няма основание да се притеснява от външния си вид.

И аз не съм била от общителните, не се е метнал на гората. Поне четях и рисувах и нямаше телефони Simple Smile

Последна редакция: пн, 29 юни 2026, 12:48 от aaa73

Общи условия

Активация на акаунт