Занимания за 15-годишен за лятото

• 827
  • 20
  •   1
Отговори
Здравейте,
как да уплътня времето през лятната ваканция на 15-годишен, който не обича да чете и да учи, (почти) не излиза с приятели. Няма 16, за да работи. Обича животни, автобуси, карате.
През повечето дни ще има тренировки, но те са по 1 час дневно. Телефонът му е ограничен до 2 часа дневно (и това му е много). Иска ми се да прави нещо смислено, да научи нещо, да е по-самостоятелен, защото е много срамежлив и притеснителен и се страхува да бъде в непозната среда. Би било идеално да бъде "чирак" при някакъв майстор или да изкара някакъв курс.
Имаме Уча се, предложих да изучава език, който разбира малко, но не се е занимавал сериозно. Съмнявам се да се занимава, ако не съм му на главата.

Каквото и да предложа, отказва.

Ще кажете - остави го, да се оправя/да почива. Ако го оставя, ще лежи, ще цъка на телефона, а като свършат 2-та часа - на компа пак същото. А никак не е цъфнал и вързал нито с учението, нито с уменията, нито пък се е преучил  през учебната година Sad
Предвиждам тежка ваканция (за мен), тъй като работя от вкъщи и постоянно ще се караме.

# 1
Запишете го на лагер по интереси. Тийнейджърите са трудни, ако се съгласи да поговори с психолог за умения за общуване, но ми се струва трудно да бъде убеден.
Трябва да приемете, че не Ваша работа да му уплътнявате времето, но е хубаво да има задължения. Момчетата също е редно да си подреждат и чистят стаята, да си сгъват дрехите, да зареждат миялна.

Последна редакция: нд, 28 юни 2026, 20:55 от amonqk

# 2
Може да го запишеш на курс по готварство, ако смяташ че ще му допадне. Не е професия за цял живот, но за тинейджърска работа е добра, особено ако успее да си намери после стаж в престижните ресторанти. И средата е много мотивираща да си изгради "отстояващо" поведение. Другото за което се сещам са системите за "умен дом", които може да се учи да прави. Това си е самостоятелно по принцип, но ако му стане интересно има много информация в нета, групи в Дискорд и ai ще го насочва. Има и готови комплекти за начинаещи, гледай за arduino и breadboard. После догодина може да си търси стаж в някоя фирма, която се занимава с подобни неща.

# 3
Забравяте, че става въпрос за момче на 15 години, не на 5. При 15-годишните не важи „мама го записала“. Ако каже „Не искам!“, няма как да го принуди.
Може само да му предложи, да се опита да го заинтригува с надеждата, че може да се запали по идеята. Насила не става.
За мен по-притеснително е това, че няма и почти не излиза с приятели. Може би всякакви възможности да попадне в среда на връстници са за предпочитане – лагери, други видове спорт, доброволческа дейност в подходящи НПО или приюти за животни, щом ги обича...

# 4
Да, всъщност бих предпочела да има приятели и да излиза. Но и за това не мога да го принудя. Той се притеснява от нови хора, няма да иде да се запознае.
Мисля да излизам с него да играем тенис на маса, а после като се появят зрители, да им прехвърля и да си тръгна Simple Smile Вероятно той ще хукне след мен.
Пред нас има лостове, момчета се събират, тренират. Той не припарва, ако има хора наоколо.
В клуба по карате са повечето малки деца, има само 1 около неговата възраст и с него едва говори, не са излизали.

Не си пада по електроника. За готвач съм предлагала (обича да яде) но не иска.

# 5
Да, всъщност бих предпочела да има приятели и да излиза. Но и за това не мога да го принудя. Той се притеснява от нови хора, няма да иде да се запознае.
Мисля да излизам с него да играем тенис на маса, а после като се появят зрители, да им прехвърля и да си тръгна Simple Smile Вероятно той ще хукне след мен.

На тази възраст момчето отдавна трябва да се е пуснало от полата на мама. Извинявай, че толкова директно ти го казвам, но... Твоето присъствие край него по-скоро може да му навреди, да му спечели подигравки, вместо нови приятели.
Баща няма ли в живота му? Ако да – той какво мисли и прави? На тази възраст бащата е водещата фигура, той е примерът и авторитетът, с него трябва да си имат техни, „мъжки“ дейности.
И сред съучениците си ли няма приятели? И от тях ли страни? Говорила ли си с училищния психолог?

# 6
Напълно съм съгласна за полата. Но понякога, ако не го изведа поне на разходка, няма и да излезе.
Баща му живее отделно, взема го през уикендите, разхождат се из природата, правят нещо вкъщи, но там няма младежи на подобна възраст, с които да излиза.
Сестра му (на 18) би могла да е "ракета носител". Тя е пълна противоположност, не се спира. Но пък той "не и е на нивото" и не го взема с нея.

При психолог е ходил няколко пъти като по-малък, защото се страхуваше от тъмното и да стои сам в помещение. Това отмина, но пак е доста "предпазлив".
Напоследък не сме имали повод за психолог. Казва, че не го тормозят в училище, няма и оплаквания от него.
Висок, слаб и симпатичен е, няма основание да се притеснява от външния си вид.

И аз не съм била от общителните, не се е метнал на гората. Поне четях и рисувах и нямаше телефони Simple Smile

Последна редакция: пн, 29 юни 2026, 12:48 от aaa73

# 7
  • София
От личен опит знам, че като не му се прави нещо на един тийнейджър и да се наложите записвайкиу го на нещо ще са пари хвърлени на вятъра. Няма да вложи нищо освен физическо присъствие със страшно нежелание. Попитайте го какво би искал да прави. Дайте му няколко варианта и ако не ги приеме му поставете задача да открие сам в интернет това с което му се занимава. От поста ви разбирам че сте против техниката, но тя им е интересна и е в тяхната реалност. Защо да не е някой курс свързан с компютри, дигитален дизайн, роботика или нещо което го влече. Моя син едва тази година заговори за работа през лятото, защото някои негови приятели вече работят и е видял ползите от това: лични джобни пари без родителите да се разпореждат с тях.

Последна редакция: вт, 30 юни 2026, 10:37 от Линдичка

# 8
Не съм против техниката, а против висенето на телефона с глупости или игри.
Той категорично не харесва програмиране. Обичаше да рисува, предложих като вариант за занимание. Понякога играем шах.
Предлагам да тренира и сутрин, отделно от каратето (слабичък е в ръцете). Мързи го.
Няма да го записвам на нищо насила, то и няма варианти за тази възраст. Или са детски занимални или професионални курсове.

# 9
  • София
Ако обича да рисува - web design?

# 10
Искате самостоятелно дете, но вие определяте какво да прави.
И ограничение на телефона. Да е на 6 год - разбирам, но детето е поне 8 клас.

Поставяте ултиматум, че няма как по цял ден нищо да не прави. Да си избере сам курс. Ако иска готварство ако иска може и плуване. Вие само ще го платите.

# 11
Не определям какво да прави, търся идеи, които да предложа/наложа.
Разбира се, че има ограничение на телефона. Нали не смятате за нормално да прекара 8-10 часа на него??? (За мое огромно съжаление, не мога да огранича 18-годишната и това се превръща в бедствие.)
Ултиматум или не, той не иска да прави НИЩО. Дори това, което се опитвам да го накарам, колкото и елементарно да е.
Да не помислите, че е преситен и претоварен. Не, никога не е ходил на курсове и уроци. Само на карате, за което го изнудих и подкупих да отиде, а взе че му хареса.

# 12
Jagadamba
Teenstein
Insight

Горещо бих препоръчала за тази възраст каквото и да намерите от лагерите/семинарите.

# 13
  • София
Оххх ще прозучи че се заяждам, а не се, но нали не си мислите че със забрана/ ограничаване на часовете ще постигнете нещо? Вие му ограничавате нещото което иска, той ви бойкотира с нищоправене и отхвърля всичките ви предложения.
Средата им е ИЗЦЯЛО виртуална, дигитализирана, с онлайн обучения, курсове и т.н. Нашите представи за здравословни занимания са съвсем различни от техните нагласи и виждания как трябва да си прекарват свободното време.
Забранявала съм, ограничавала съм - не доведе до нищо. Промяната дойде в момента в който му се доверих и му казах, че колко ще стои на телефона е негово решение, но последстията ако се провали в друго са си негова  отговорност и водят до последствия. Като походи малко без джобни, взе да се замисля. Спорта си избра сам след известно лутане, сам си търси начини да препечелва през лятната ваканция и много добре разбра, че ако блее в телефона и не прави нищо, няма да разполага с допълнителни джобни. Понякога насилственото предпазване не е най-добрия урок, който можем да дадем като родители. Доколкото разбирам вашия син е по-специфичен откъм комуникация, такива деца обикновено са по-склонни да контактуват онлайн и да, това често се случва в игри. Малко повече простор не вярвам да му провали бъдещето или психиката. Обратното по-скоро ще го асоциализира още повече.

# 14
Всеки с опита си.
Той нито се обучава, нито общува онлайн (с малки изключения). Нито ще се спре сам. Пробвала съм. Гледа тъпотии или играе игри.
Имайки ограничение от 2 часа, започна да ги управлява така, че да му стигнат до вечерта. Това си е постижение. Но пък се чувства длъжен да ги изразходи докрай.

Няма в какво да се провали или не. Училището го кара колкото да мине. Джобни е натрупал доста, не ги харчи, има си. Телефонът е единственият морков/тояга за него. Както и една игра на компа, която му се дава по заслуги.

Всички психолози твърдят, а аз вярвам и на тях, и на очите си, че висенето на телефоните е убийствено за мозъците на децата. При него положението и сега не е цветущо. Има нужда от развитие, а не да се закопава още.
------
Днес успях да го накарам да направи тренировка с гири, да прочете 15-на страници и да си пооправи стаята. Към края вече го обхвана абстиненцията, развика се за телефона, но видя, че няма да мине номера и успя да си довърши работата.
Доволна съм.

Общи условия

Активация на акаунт