Забрана на социалните мрежи за деца и тийнейджъри

• 461
  • 11
  •   2
Отговори
Напоследък все по-често се говори за ограничаване или забрана на социалните мрежи за непълнолетни. Според едни това е необходима мярка, защото платформите влияят върху вниманието, навиците и начина, по който децата прекарват времето си. Други обаче смятат, че забраната няма да реши проблема, защото децата просто ще намерят друг начин, а по-важно е да разберем как и защо използват тези платформи.
Реално обаче социалните мрежи използват ли се само за губене на време или мога да са полезни източници на  информация, творчество, обучение, идеи?

Интересно ни е да чуем вашето мнение. Трябва ли ТикТок да бъде ограничен за деца или решението е в по-добра дигитална култура?

# 1
Аз съм поддръжник на забраната, социалните мрежи под 16 крият доста заплахи. Наясно съм, че след 14 става много трудно, но ако държавата подпомогне процеса, нещата ще се случат.

# 2
  • София
Деца или тийнейджъри? Колко големи деца?
За 7-14 г и сега е забранено.

Дете на 14 години може да даде съгласие за секс (по закон, нали, трябва ли да води полов живот на 14 е една съвсем отделна тема). Дали да се вдигне на 16 - не зная, а за 18 - вече са пълнолетни, така или иначе, дееспособни са да решват.

Генерално, много се преекспонира темата, защото - съжалявам, но много родители са безхаберни за това какво правят децата им. Да ползват или не социални мрежи трябва да бъде решение не да държавата, а на родителите, защото те носят отговорност за децата. Да, често навират на малки деца телефона в заведение, за да кротува или да не ги закача, а после - ама децата зомбирани, гледат тик ток, а, у. Те и родителите са зомбирани, между впрочем.

Между 14 и 16 хитреят. Като цяло, против съм държавата да се намесва, за да се оправдава родителска безхаберност.

# 3
  • София
Само че нещо не го виждам технически. Договорът на сина ми за телефон и интернет е на името на баща му.
Ютюб е през моя профил.
Вайбър - той е през телефона.
Не ползва Тик ток, нито Фейсбук и Инста.

# 4
Само че нещо не го виждам технически. Договорът на сина ми за телефон и интернет е на името на баща му.
Ютюб е през моя профил.
Вайбър - той е през телефона.
Не ползва Тик ток, нито Фейсбук и Инста.

Толкова са малко децата, които не проявяват интерес към Тик-Ток, Фейсбук и Инстаграм.
Това би трябвало да бъде похвално в интерес на нещата. Много от децата между 12 - 15 годишна възраст, какви ли не неща не "пробват" само защото са го видели в социалните мрежи.
За мен нещата едва ли ще се оправят с новите правила и закони, но все пак, малко от малко ще има някакъв ефект над децата. Както се казва, докато не видим, можем да гадаем.

# 5
  • София
...
Интересно ни е да чуем...
Кои сте вие? Пускате няколко такива теми, проучвате нещо, редно е поне да се представите.

# 6
  • София
Не е толкова похвално, тъй като е в игралните мрежи. Просто изброените приложения не му отварят на интереса.

# 7
На сина ми, на който е на 10 г. някои от съучениците му имали Тик-ток, бяха на летен лагер и като са се оказали с телефони (в училище е забранено), станало ясно кой какво има.
И двете деца са конфликтни и проблемни, агресивни и постоянно има някаква драма с тях. Едното е със СОП.
Като се обадех на сина ми на лагера се чуваше някаква бясна чалга, защото едно от тези деца това слушало.
Та ако има гласуване - ще гласувам първа да няма социалки за деца.
Иначе - синът ми грам не се вълнува от тези неща засега, чул е новината, че искат да въвеждат забрана и беше притеснен дали това включва игрите. Той е един бъдещ геймър, направо се зомбира. Ако нямаше лимит, представям се как би играл с часове…

# 8
Деца или тийнейджъри? Колко големи деца?
За 7-14 г и сега е забранено.

Дете на 14 години може да даде съгласие за секс (по закон, нали, трябва ли да води полов живот на 14 е една съвсем отделна тема). Дали да се вдигне на 16 - не зная, а за 18 - вече са пълнолетни, така или иначе, дееспособни са да решват.

Генерално, много се преекспонира темата, защото - съжалявам, но много родители са безхаберни за това какво правят децата им. Да ползват или не социални мрежи трябва да бъде решение не да държавата, а на родителите, защото те носят отговорност за децата. Да, често навират на малки деца телефона в заведение, за да кротува или да не ги закача, а после - ама децата зомбирани, гледат тик ток, а, у. Те и родителите са зомбирани, между впрочем.

Между 14 и 16 хитреят. Като цяло, против съм държавата да се намесва, за да се оправдава родителска безхаберност.

И аз мисля, че контролът е основно в ръцете на родителите и съответно не можем да очакваме огромен ефект от страна на платформите, които имат и финансов интерес от поддържането на повече потребители.  Разбирам и позицията, че те пък от своя страна имат ангажимента и задължението да осигуряват безопасност при използването на приложенията си.

# 9
...
Интересно ни е да чуем...
Кои сте вие? Пускате няколко такива теми, проучвате нещо, редно е поне да се представите.

Ботове за обучение.

# 10
  • Варна
 Aз, по принцип, съм против всякакви забрани.

# 11
Т.е. за теб е нормално дете на 7 да гледа клипчета в Тик-ток ли?

Общи условия

Активация на акаунт