Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 420
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 1 170
  • В най - голямото село
Аз смятам, че ще са между 450-500, както май е било през 2010г.

# 1 171
  • Там, където ме обичат
Нашият номер е сред десетицата 210-220, като са чакали още 30-ина човека след мъж ми, а аз смятам, че в събота вероятно ще се запишат поне още толкова деца (колкото през всички работни дни), тъй като през седмицата е много неудобно за повечето родители. Така че, според мен, кандидатстващите тази година ще са доста повече от миналата...
Вие кога подадохте документи?

# 1 172
  • София
^^^Вчера следобяд.
cikoni, дано си права! Трябва да има конкуренция - това е в полза и на децата, и на колежа.

# 1 173
Резултатите от матурите са впечатляващи. Най-висок среден успех от всички училища в България има Американският колеж в София - 5.80. Зад него със среден успех 5.30 остават езиковите и математическите гимназии, в които учениците също са подбирани с трудни приемни изпити, както в Американския колеж.

Обикновените гимназии имат на матурите среден успех 4.49. Техникумите са най-зле - 4.03 среден успех.
Излиза, че американската система на образование, по която учат в колежа в София, подготвя по-добре учениците. Там и дисциплината е строга, и се учи много. Половината учители са чужденци – американци и др.

Американското образование победи българското
http://e-vestnik.bg/4091

Малко стара информация, но може да помогне на някого

# 1 174
Резултатите от матурите са впечатляващи. Най-висок среден успех от всички училища в България има Американският колеж в София - 5.80. Зад него със среден успех 5.30 остават езиковите и математическите гимназии, в които учениците също са подбирани с трудни приемни изпити, както в Американския колеж.

Обикновените гимназии имат на матурите среден успех 4.49. Техникумите са най-зле - 4.03 среден успех.
Излиза, че американската система на образование, по която учат в колежа в София, подготвя по-добре учениците. Там и дисциплината е строга, и се учи много. Половината учители са чужденци – американци и др.

Малко стара информация, но може да помогне на някого

Знаеш ли какво е популизъм? Да сравняваш ябълки с круши е вид популизъм. Не можеш да сравняваш абсолютна стойност (оценката на конкретно училище) със средна стойност (изчислена от оценките на много училища). Защото "езиковите и математическите" гимназии са десетки и нивото на децата в тях се различава драстично. И за да се получи среден успех от 5,30 някои училища трябва да имат много по-висок успех от този, за да компенсират по-посредствените резултати на други училища.

Иначе е факт, че АК винаги е бил в челото на класацията. Факт е обаче, че не винаги е на първо място. Факт е също така, че разликите между първите 5 училища са минимални и практически пренебрежими.

Предлагам ти да прочетеш това, и особено предпоследната страница, за да получиш по-обективна представа за нещата:

http://www.matura.bg/html_includes/765/765.pdf

И не бива да се изпуска от внимание, че тук става дума само и конкретно за матурата по БЕЛ. Има обаче матури по МАТ и по ред други предмети Wink

Друго нещо, което трябва да се отчете е, че досега матури са държали само деца влезли доста по-рано, когато имаше субсидиран прием. Едва след 3-4 години на матура ще се явят децата, влезли при новите финансови условия. Това би трябвало да свали малко нивото на оценките, защото системата на преподаване е много важна, но не по-малко важен е и човешкият материал, а новата система отказа доста кадърни деца.

Последна редакция: пт, 17 фев 2012, 20:44 от Черна станция

# 1 175
  • София
Черна станция,  съгласна съм на 90 % с написаното от теб. Въобще не коментирам  меко казано неуместното сравнение на резултатите на едно конкретно училище по БЕЛ с усреднените такива за всички езикови. Mr. Green Че то в България има  училища,  със статут на  езикови, в които обаче цедката (подборът) на входа , тоест след 7 клас, практически отсъства.

Несъгласието ми е в частта с пренебрежимо малките разлики между първите училища. Тъй като БЕЛ е предметът, по който  матура държат всички зрелостници от даден випуск, масово  се приема, че това е най-показателната матура за качеството на обучение по училища у нас. А това не е съвсем така. Да се загледаме в първите 3 училища в класацията - НУКК, 91 НЕГ и АК. Резултатите като оценка наистина са максимално близки.Но...Не мисля, че е съвсем обективно сравняването на средна оценка на 52 души от НУКК срещу 184 души  от 91НЕГ и 108 души от АК. Никой не знае дали при относително равен брой зрелостници   класацията би имала същата поредност. Надолу в таблицата  нещата не се отличават.Изключително близки средни оценки в НГДЕК и ЕГ Пловдив, с тази разлика, че  от първото училище има явили се едва 90 души, докато от второто са цели 256.

Та макар и матурата по БЕЛ да  обхваща всички, то тя пак не е  точен  критерий за сравнение. На този принцип са направо смехотворни първите места на матура по математика на училища  с   малък брой представители.  Пет-шест души се готвят сериозно  по математика  за кандидатстване, било в школа или при учител, явяват се на матурата, представяйки училището си, изкарват високи оценки и хоп... школото им е в челните позиции, нищо че като цяло подготовката по математика в него е на плачевно ниво. В същото време, десетина позиции по-надолу седи  училището с неоспорима доминация в подготовката по предмета, СМГ. Но оттам  са се явили не единични бройки, а примерно 150 души.

Затова дали по БЕЛ или по нещо друго, матурите не са чак такава  база за сравнение.

# 1 176
Знаеш ли какво е популизъм? Да сравняваш ябълки с круши е вид популизъм. Не можеш да сравняваш абсолютна стойност (оценката на конкретно училище) със средна стойност (изчислена от оценките на много училища).
Явно пак сте са заблудили. Аз не само че НЕ съм автор на статията, но дори НЕ съм я и коментирал.  Така че "рекламацията" с плодовете отнесете към автора.  Mr. Green

Сега забелязвам че пустите американци спечелили и през 2010 г 1 място.  Mr. Green

Амриканският колеж спечели състезанието за най-добри резулттаи на изпита по БЕЛ от Матура 2010
http://akademika.bg/2010/06/%D0%B0%D0%BC%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0 … 0%B7%D0%B0%D0%BD/

Последна редакция: пт, 17 фев 2012, 21:16 от plamenhk

# 1 177

Сега забелязвам че пустите американци спечелили и през 2010 г 1 място.  Mr. Green

Е и? Да съм казвала, че не е така?

Иначе статията може да не е твоя, ама ти я постна като сериозен аргумент.

# 1 178
  • София
Той господинът си пише, без да чете. Mr. Green Например през 2009-та АК е на първо място със средна оценка 5,79 при 117 участника. Следващите две гимназии са с оценка 5,78 , но при явили се  съответно 134  и 202 души.  Логиката му куца явно.  Все едно да кажем, че  АК се е представил слабо през 2011, защото видите ли е на трето място, с  няколко мизерни стотни зад  91 НЕГ и НУКК. Смешка, при положение, че лидерите от НУКК са два пъти по-малко като брой от явилите се колежани и  повече от 3 пъти по-малко от  представителите на 91 НЕГ Mr. Green Страхотна база за сравнение.

ПП Да не забравяме и нещо друго, важащо за всяко училище в БГ, включая и за АК. Зрелостниците, заради това, че много чужди университети искат високи оценки от матурите, ходят на уроци по БЕЛ. Тоест отличните резултати по предмета на  всички ученици от училища в челната десятка са комплексни .Изразяват както подготовката в училище, така и тази навън, солидно  гарнирани с  амбицията на самото дете.

Последна редакция: пт, 17 фев 2012, 21:43 от eine in Rente gegangene Nixe

# 1 179
Всичката му работа е такава. Надъхан е да изпише вежди, ама вади очи. Никой не отрича високите резултати на АК, ама той пуска някаква партенка, как АК били откъснали останалите с половин единица. Което е явно невярно, ама кой да мисли...

# 1 180
Е и? Да съм казвала, че не е така?
Не сте казали, но след този словесен лай по мой адрес останах с впечатлението, че авторът дава неистинска информация. Та и затова се очудвам че са спечелили и преа 2010.

Иначе статията може да не е твоя, ама ти я постна като сериозен аргумент.
Само болен мозък може да възприеме тази статия за сериозна. Искрено се надявам че се шегувате, въпреки че такъв "хумор" ми е чужд.

Например през 2009-та АК е на първо място със средна оценка 5,79
Ама те и през 2009 ли са спечелили първото мястп ?   Mr. Green Mr. Green Mr. Green

И сте тръгнали като лисици да обяснявате колко лош е АК ?  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 1 181
# 1 182
  • София
Е, господине, явно  нищо не разбрахте от написаното. По вашата  безумно плоска логика, през 2011 АК е трети. Laughing И сега какво?!

# 1 183
Заглавието на статията, ще ме извините, е изключително глупаво. Обучението по български език и литература в колежа се съобразява изцяло с наложените от МОМН изисквания. Подготовката за матурата се осъществяваше по спуснатия от министерството формат; дори срочните изпити оформяхме по модела на матурата, за да се упражняваме. Никакви американски стратегии за успеваемост няма в случая.

# 1 184
Заглавието на статията, ще ме извините, е изключително глупаво.
Е, господине, явно  нищо не разбрахте от написаното.
Ще ви отговоря с една китайска поговорка, която макар и на руски много добре изразява ситуацията:

"Не ищи чёрной кошки в тёмной комнате, тем более когда там её нет." (c)

Дори средностатистически афроамерикански негър би разбрал че АК печели три години (2008, 2009, 2010)  подред 1 място.
Аз като бял човек ще направя извода, че въпреки СИЛНО ОГРАНИЧЕНАТА по финансови причини БАЗА от кандидати, у-щето се спрсвя ОТЛИЧНО.

PS. Г-жо eine in Rente gegangene Nixe вече ставате досадна. Знам че глупоста не е порок а нещастие ама това вашето трудно се търпи.

Общи условия

Активация на акаунт