СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 32 091
  • 742
  •   1
Отговори
# 360
Аз пък нещо не мога да разбера-всички КРИТЕРИИ са направени точно с цел да дадат ПРЕДИМСТВО на едни пред други, т.е. тяхната същност изначално е дискриминираща. Как така КЗД ще реши,че едни критерии са дискриминиращи,а други не, при положение,че те всички са такива?!  newsm78

# 361
Аз пък нещо не мога да разбера-всички КРИТЕРИИ са направени точно с цел да дадат ПРЕДИМСТВО на едни пред други, т.е. тяхната същност изначално е дискриминираща. Как така КЗД ще реши,че едни критерии са дискриминиращи,а други не, при положение,че те всички са такива?!  newsm78

Мен най-много ме изумява как са решили, че К4 не е дискриминиращ (ДК4 също, но там е само 0,1 т. предимството).

# 362
Разговарях с правния отдел на Комисията за защита от дискриминацията. Частно лице не може да обжалва решението за отпадането на К5, а само органът, срещу който се отнася решението, тоест Столичен общински съвет. Преписката е 25 от 27 януари 2011 г. и ще може да се следи на страницата на ВАС, където ще бъдат сканирани жалбата и мотивите на комисията. От правния отдел ми обясниха, че решението вече е обжалвано. Аз междувременно утре ще заведа също "контражалба" в КЗД по реда, който са описали. Интересувам се от казуса и като майка, и като журналист. И ще обжалвам до дупка по всички възможни начини.
Опитах се да намеря преписката на страницата на ВАС, но не успявам. Някакви идеи как да стане това?

Според мен преписката изобщо не е стигнала дотам още. Изобщо няма да се учудя, ако това стане след като минат класиранията. От КЗД ми обясниха, че не може да обжалвам нищо пред тях, тъй като не съм страна. Е, щом така искат, още утре ще стана. След като са реагирали толкова скоростно на преписка от 27 януари, ще проследя много внимателно за колко време и как ще реагират на жалбата, която утре сутрин ще им изпратя с обратна разписка.
Дискриминационни критерии - бол. Започвам с К4, който много сериозно ме дискриминира по "лично и обществено положение". В четвъртък ще атакувам и отказа да се отчита предимство по K5 на набор 2008. Никъде в правилата и допълнителните критерии не е изрично посочено, че това важи само при кандидатстване за първа група в ЦДГ, така че в момента сме дискриминирани. Решението на КЗД все още не е влязло в сила, така че са длъжни да разгледат и тази жалба. Страна ли съм? Страна съм.

# 363
  • София
Мама Пух, успех. Пък ако имаш възможност, напиши какъв текст горе-долу и до кого да се прати, че хич не съм наясно как изглеждат жалбите  Embarassed

В момента ни най-малко не бих искала да съм редовна студентка, с две деца ще ми е малко нанагорно.
Може би точката ще важи и за редовни магистри, доктори и т.н., но пак не се виждам като такава. След ТУ учих Финанси в УНСС (втора степен на обучение), нямаше желаещи за редовно обучение.
Но и това е вариант  Mr. Green
То не е задължително да го изкараш. Може само да запишеш, да платиш една такса и да вземеш заветното уверение, че си редовен студент.
Примери за това поне имам - няколко момчета набори записаха по разни магистърски програми, след като вече си имаха степен, само за да изкарат уверение за военните и да се отложат докато махнат казармата окончателно.
Онзи ден разбрах, че една позната е записала редовна магистратура и че по тая линия ще вземе еднократната помощ за майки-студентки. Помощта била повече от таксата за семестъра...

Та така. Ако остане К3, а махнат К2, и аз, и мъжа ми ще учим  Mr. Green

# 364
Eто тук са образците на жалбите: http://kzd-nondiscrimination.com/start/index.php?option=com_docman&Itemid=102
Онлайн не става - задължително е да има подпис, затова наборът от попълнените документи се носи на бул.- "Драган Цанков" 35, но тъй като на мен ми е трудно да стигна дотам (работното им време ме "дискриминира"), ще им пратя документите с обратна разписка по пощата.

Ето това са членовете от Закона за защита от дискриминация, по които масово сме дискриминирани в този случай:
Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Забранена е всяка пряка
или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност,
човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа
принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация,
семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон
или в международен договор, по който Република България е страна.
(2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на
признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице
при сравними сходни обстоятелства.

(3) Непряка дискриминация е поставяне на лице на основата на признаците по ал. 1 в
по-неблагоприятно положение в сравнение с други лица чрез привидно неутрална разпоредба,
критерий или практика
, освен ако тази разпоредба, критерий или практика е обективно
оправдан/а с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и
необходими.

Последна редакция: вт, 15 фев 2011, 20:10 от Мама Пух

# 365
  • София
Така както е тръгнало да вземат да напишат на мястото на общите критерии " В ДЗ ще се  приемат  деца, на които бабата работи в ДЗ и деца на редовни студенти. За останалите ще се тегли жребий."
На печелившите честито!

# 366
Според СО К4 също е бил атакуван, но от КЗД са приели аргументите. Което не означава че пак не може да се атакува. Въпросът е да се нацели основанието предполагам. Въпросът е защо не се обърнаха към нас за аргументация и на другите критерии. Поне да знаем че сме направили каквото е възможно. И сега да не се чудим какво да правим.

За децата в ясла, доколкото прочетох, основният аргумент е че не са третирани равностойно при сходни обстоятелства, т.е. не са кандидатствали по един и същи начин - през ИСОДГ. И така както са го написали от КЗД, в момента, в който ИСОДГ обхване и чистите ясли, едва ли не децата, които са класирани така, няма проблем да получават допълнителна точка за ново кандидатстване.

Аз си мисля че от СО трябва да внесат и СОС да гласува отпадането на двата критерия, но конкретно за работещите родители, могат да включат нов критерий, който да защитава майките и сега се чудим над формулировката, която бихме могли да предложим. За К5 може да се препоръча на ДГ да го включат като допълнителен такъв.

Примерно да се дават 2 точки за работещи майки на деца до 3 год. (които са категория със специална защита според Европейската социална харта) и за да не се получи неравностойно третиране на майки с деца, родени в началото на годината и кандидатстващи за първа група да се включи и групата на майките, които ползват неплатен отпуск за отглеждане на дете. Въпросът е дали по-този начин се обхващат всички. В един момент обаче ако детето не бъде прието до първа група, точките автоматично ще отпаднат, т.е. когато на майката изтече майчинството и неплатения отпуск. Има и майки, които са се върнали на работа преди детето да навърши 3 години и се оправят някак с временно решение. Те също са работещи майки, но вероятно ще трябва да си пуснат неплатен отпуск за гледане на дете към момента на класирането му, за да могат да вземат бележка със съответното съдържание от работодателя.

В интерес на истината идеята за К2 беше, доколкото е възможно да удари едно рамо на майките, за които има опасност да загубят работата си. От КЗД искат ако К2 остане да се включат и родителите, активно търсещи работа. Което е съвсем неясно понятие и докато някой си "търси" работа, някой друг със сигурност ще я загуби.

# 367
  • София
Каквото и да се приеме, какво ще правят онези (включвам и детето си), които изобщо нямат да бъдат приети в градина. Пак ще си се върти лотарията, пак ще има куп неприети дечица... Пак същата кретения.

# 368
Чудя се над следното..... newsm78

Издръжката от държавата на едно дете в ДГ било към 100лв/може и повече, не знам точно/.
Защо не приемат децата на работещи родители, които не са приети в ДГ да получават тези пари.
В същото време да разрешат/по ускорена процедура с 1 седмица обучение/ майки да могат да отглеждат по 5-6 дечица в къщи като "мини" ДГ.Така безработните мами ще имат работа, работещите ще си запазят работата и държавата ще намери решение.При 5 дечица по 100лв това си е една прилична заплата.

този модел го има във Франция, не знам как точно се нарича, но братовчедка ми там така си дама и двете дечица.

# 369

Не е така точно. Когато се дава предимство на човек в неравностойно положение, за да се изравни с останалите, това не се счита за дискриминация. От тази гледна точка социалните критерии са защитими.

# 370
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=8392& … =2&id=0000503

"Приемът в детска градина се оказа в нарушение"

Не мога да скрия искреното си раздразнение от начина, по който се мотивира Минчева: "Ще обжалваме, категорични сме, че тези критерии трябва да останат, защото са предложени от самите родители", заяви пред "Сега" шефката на дирекцията по образование Мария Минчева

Със сигурност това изречение го е нямало, когато юристконсултите на общината са си блъскали главите над юридическата обосновка за запазването на К4. Едва ли са написали, че смятат, че К4 трябва да остане, защото "е предложен от учителите, директорите и синдикатите на учителите".

Малоумна история. За пореден път общината за едни е майка, а за гражданите мащеха. Вътрешно съм убедена, че ако беше положила същото старание и усилия, каквито за К4, и за аргументацията на К2 от КЗД щяха да ги приемат.

# 371
  • София
кака Сиси  Peace
Ако се приеме такъв вариант - майка да гледа дечица би било много хубаво. Дори да не са 100 лв , а и малко повече, да речем до 200 лв, пак съм склонна да давам, при положение, че и двамата с мъжа ми работим. Надали няма да има желаещи жени, които да гледат по 4-5 дечица вкъщи, при наличие и на добри условия разбира се.

Сега се хвърлят толкова усилия и нерви за промяна на разните му критерии за прием. Не можем ли по някакъв начин да си мобилизираме усилията именно в посока на алтернативни варианти за отглеждане на децата...

# 372
Все повече се чудя какъв е проблема, та да не могат да го направят. newsm78

във Франция като заявиш това желание да гледаш няколко дечица, идват от общината, казват, да има условия, ето ви бележка с която да изкарате курс и сте готови.Какво толкова сложно има?

# 373
Все повече се чудя какъв е проблема, та да не могат да го направят. newsm78

във Франция като заявиш това желание да гледаш няколко дечица, идват от общината, казват, да има условия, ето ви бележка с която да изкарате курс и сте готови.Какво толкова сложно има?

В БГ няма нормативна уредба за това. На какво основание общината ще преценява дали има условия и какъв курс точно ще се изисква, кой го организира и т.н. Не е толкова просто освен ако родителите сами не се организират в групи.
А като гледам скоро нормативната база в тази област няма да бъде приоритет на законодателната власт.

# 374
На първо време изпращат от соц.служба някой във Франция да види за какво става въпрос.Как са организирани там нещата .Общината финансира обучението на 2-3 кадри там, те се връщат и го организират у нас.
Ако има воля да се работи в тази посока съм сигурна, че могат да го направят.

Общи условия

Активация на акаунт